Έχω ξαναγράψει στο παρελθόν για το συνδυασμό οθόνης-κάρτας γραφικών στον οποίο θα αναφερθώ, αλλά αυτή τη φορά επέλυσα το πρόβλημα με άλλη μέθοδο, που μάλλον είναι και η σωστή.
Λοιπόν έχουμε ένα desktop με τη 12.04 32bit, που είχε να κατεβάσει ενημερώσεις πριν το καλοκαίρι, με κάρτα γραφικών την Nvidia 8400 gs.
Εκεί συνδέεται ένα monitor-tv της AOC 22 ιντσών, το οποίο στέλνει λανθασμένη πληροφορία EDID, με αποτέλεσμα η ανάλυση αυτομάτως να ρυθμίζεται πολύ χαμηλά, χωρίς να ανοίγουν στο nvidia settings επιλογές για την επιθυμητή (μιλάμε για τον κλειστό οδηγό, με τον nouveau ότι κι αν έχω δοκιμάσει 3d γιοκ, μουλάρι ο αστραχάν).
Μέχρι πρότινος το θέμα λυνόταν με ένα υπερφορτωμένο xorg.conf, στο οποίο κατ' ουσίαν οριζόταν να μην λαμβάνει υπ' όψιν καμία πληροφορία EDID και επιπλέον κάποια metamodes.
Αφού έγιναν οι τελευταίες ενημερώσεις (με πυρήνα 3.0.5.41), αρχικώς καμία εικόνα, οπότε από κονσόλα μετά από σχετικό παίδεμα, ολοκληρωτική απομάκρυνση οτιδήποτε σχετικού με nvidia, και επανεγκατάσταση του κλειστού οδηγού.
Επιτέλους είδαμε φως, με την υπέροχη ανάλυση 1024 χ 768, αντί για την 1680 χ 1050 που έχει το panel του monitor.
Δοκιμή του παλιού xorg.conf και τζίφος, μετά από επανεκκίνηση του xserver έβγαζε input not supported.
Εκεί αρχίζει το ψάξιμο, οπότε σε ένα forum για arch linux (ότι κουφή πληροφορία και πρόταση θες, εκεί θα τη βρεις), κάποιος τυπάκος με ανάλογο πρόβλημα μίλαγε για τις τιμές του οριζόντιου συγχρονισμού.
Ανοίγω λοιπόν το xorg.conf που είχε φτιάξει ο κλειστός οδηγός και διαπιστώνω ότι στο Hsync όντως έδινε ένα μάξιμουμ 35 Hz, το οποίο παραείναι χαμηλό και ευλόγως δεν αφήνει περιθώρια για ανάλυση παραπάνω από 1024 χ 768.
H αλήθεια είναι ότι βαρέθηκα να κατέβω στο υπόγειο για να βρω το manual του μόνιτορ, οπότε σαν γνήσιος Ελληνάρας, του πέταξα κι εγώ ένα 80 Hz στην τύχη, αποθήκευση και επανεκκίνηση.
Μετά από αυτό στο nvidia settings επιτέλους εμφανίστηκαν όλες οι αναλύσεις και έτσι δε βγάζουμε πλέον τα ματάκια μας.
Κάνω την υπόθεση ότι αυτή μάλλον είναι και η οριστική λύση στο πρόβλημα, διότι (απ' ότι επίσης υποθέτω) η λανθασμένη πληροφορία EDID στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά στους χρονισμούς.
Γράφω τα παραπάνω, διότι συχνά διαβάζω θέματα σχετικά με τη μη εμφάνιση των επιθυμητών αναλύσεων προς επιλογή, οπότε καλό είναι πριν από άλλες ταρζανιές να τσεκάρει από το manual ή το net τους χρονισμούς της οθόνης του και αν αυτοί αναγνωρίζονται σωστά από το υποσύστημα γραφικών, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμες οι επιθυμητές αναλύσεις.