Απενεργοποίηση αναστολής οθόνης σε youtube και skype

...κάρτες γραφικών / προβλήματα εικόνας / τηλεοπτικοί δέκτες
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών σας και δεν μπορείτε να μπείτε σε γραφικό περιβάλλον,
δοκιμάστε να τρέξετε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε αν το σύστημά σας χρειάζεται πρόσθετους κλειστούς οδηγούς:
jockey-text

Για κάρτα τηλεόρασης δώστε τα αποτελέσματα των παρακάτω εντολών :
lspci -nn (Για εσωτερικές κάρτες pci)
lsusb (Για εξωτερικές κάρτες με σύνδεση usb)

Απενεργοποίηση αναστολής οθόνης σε youtube και skype

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 04 Δεκ 2013, 12:07

Δεν ξερω αν το εχω βαλει στο σωστό θεμα.

Εχει καποιος βρει λυση όσον αφορά να μένει "ξύπνια" η οθόνη όταν βλεπετε βιντεακια στο youtube και οταν μιλατε στο Skype? Ειμαι σιγουρος οτι ενοχλεί αρκετούς αυτο το θεμα.

Προσωπικά με αυτα τα δυο προγραμματα εχω το προβλημα (ισως να συμβαινει και με αλλα). Πχ στο VLC δεν το εχω αυτο το προβλημα γιατι προφανως καποια εντολη θα εχει όσο παιζει βιντεο/τανία να απενενεργοποιεί την αναστολή οθόνης.

Λυσεις που δοκίμασα ειναι το caffeine, αλλα στην 13.04 δεν μου δουλεψε και δεν μου αρεσει να προσθετω ασχετα ppa στο συστημα. :oops:
Επισης αλλη λυση ειναι να βαζω την αναστολή οθόνης στα 30 λεπτα ή την μία ωρα, κατι που δεν μου αρεσει να αφηνω μονιμα ή που δεν θυμαμαι/βαριεμαι να ενεργοποιω/απενεργοποιω πριν και μετα τη χρήση του skype ή οταν βλεπω βιντεακια στο youtube.

Δεν θα επρεπε να γινεται αυτο αυτόματα? Υπαρχει σχετικό bug στο launchpad για να συμμετέχω?
To youtube χρησιμοποιεί flash. Το skype χρησιμοποιεί flash και αυτο? Δεν θα επρεπε πχ να υπαρχει εντολή να μην ενεργοποιείται η προστασια οθονης οταν χρησιμοποιειται το flash (ή κατι τετοιο).

Θα εκτιμουσα να ακουσω τις αποψεις σας και πιθανές λυσεις που εχετε βρει.
Ευχαριστω.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Re: Απενεργοποίηση αναστολής οθόνης σε youtube και skype

Δημοσίευσηαπό adem1 » 04 Δεκ 2013, 12:41

Συμφωνώ μαζί σου, απλά εγώ το παθαίνω και στον vlc. Η μόνη διανομή που έχω και δεν μου κάνει τέτοια προβλήματα είναι η elementary (Μάλλον δουλεύει σωστά η διαχείριση ενέργειάς της). Στα υπολοιπα μηχανήματα που έχω (2 ubuntu, 1 lubuntu) τζίφος.
Pc1
3 Intel Core i5-3317U CPU @ 1.70GHz ‖ RAM 5856 MiB ‖ ASUS S56CA
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 wlan0: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 0a)
Pc 2
3 Intel Core2 CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 3962 MiB ‖ FOXCONN P45A01
4 ATI RV730XT [Radeon HD 4670] [1002:9490]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
adem1
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: adem1
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 04 Δεκ 2013, 14:29

Αυτό είναι ένα πρόβλημα γνωστό που κρατάει καιρό. Έχει να κάνει με το dpms και τον screensaver. Υπάρχουν κάμποσα workarounds που άλλοτε δουλεύουν και άλλοτε όχι. Το ένα είναι αυτό με το caffeine που ανέφερες, αφού δεν σου δουλεύει πάμε στα παρακάτω.

1) Απενεργοποίηση από τον dconf-editor.

Εγκαθιστάς
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install dconf-tools

Ανοίγεις τον dconf-editor και πας
α) org → gnome → settings-daemon → plugins → power και ξετικάρεις το active.
β) org → gnome → desktop → screensaver και ξετικάρεις το idle-activation-enabled

Αν δεν δουλέψει το παραπάνω, δοκιμάζεις

2) μέσω τερματικού εκτελείς τις παρακάτω εντολές
xset s off
xset -dpms

Λογικά οι εντολές θα δουλέψουν, οπότε μπορείς είτε να τις κάνεις ένα script , είτε να τις τοποθετήσεις σε ένα .conf αρχείο του xorg.conf.d. Αυτό όμως που έχει αναφερθεί είναι πως όταν τις τοποθετήσεις σε αρχείο του xorg.conf.d, μετά από λίγο επανέρχονται. Δηλαδή το dpms γίνεται enable μόνο του.

Το τσεκάρεις με την εντολή
xset -q

Επειδή δεν νομίζω ότι μπαίνει σε αναστολή το Laptop (suspend), άλλαξε τον τίτλο σε "απενεργοποίηση μαυρίσματος οθόνης" ή κάτι παρόμοιο. Αυτό που γίνεται είναι να μαυρίζει η οθόνη μετά από κάποια λεπτά.. σωστά ; Αν όντως μπαίνει σε suspend, τότε ίσως είναι κάτι άλλο.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 04 Δεκ 2013, 17:17

Ευχαριστω πολύ learner. Ο τιτλος ειναι "αναστολη οθόνης" και οχι "αναστολή λάπτοπ". Αναστολή οθόνης ειναι το κλασσικο "μαυρισμα" που λες. Ετσι ακριβως αναφερεται και στις ρυθμισεις ενεργειας. Θεωρω πως το εχω αναφερει σωστα, αν οχι, κανενα προβλημα να το αλλαξω.

Οι εντολες που μου δινεις τί ακριβως κανουν? Απενεργοποιουν εντελως την αναστολή οθόνης? Εγω θελω να την απενεργοποιουν αυτοματα μονο για το skype και τα βιντεακια στο youtube.
Εκτος αν δεν καταλαβα κατι σωστα απο τις εντολες που εδωσες.

Αν ειναι προβλημα γνωστο που κραταει καιρο, δεν θα επρεπε να γινει μια ομαδική αναφορά στο launchpad? Μηπως υπαρχει και πρεπει να συμμετεχουμε ολοι μας? Περιεργο μου φαινεται να μην το εχουν φτιαξει τοσο καιρό (κατι που ειναι τόσο στα basics...)
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 04 Δεκ 2013, 18:36

madvinegar έγραψε: Ο τιτλος ειναι "αναστολη οθόνης" και οχι "αναστολή λάπτοπ". Αναστολή οθόνης ειναι το κλασσικο "μαυρισμα" που λες. Ετσι ακριβως αναφερεται και στις ρυθμισεις ενεργειας. Θεωρω πως το εχω αναφερει σωστα, αν οχι, κανενα προβλημα να το αλλαξω.

Ok. :)

madvinegar έγραψε:Εγω θελω να την απενεργοποιουν αυτοματα μονο για το skype και τα βιντεακια στο youtube.

Τότε ίσως χρειαστεί περισσότερη δουλειά. Script για παράδειγμα.

madvinegar έγραψε:Αν ειναι προβλημα γνωστο που κραταει καιρο, δεν θα επρεπε να γινει μια ομαδική αναφορά στο launchpad? Μηπως υπαρχει και πρεπει να συμμετεχουμε ολοι μας? Περιεργο μου φαινεται να μην το εχουν φτιαξει τοσο καιρό (κατι που ειναι τόσο στα basics...)

Αν ψάξεις με "dpms screensaver" φαντάζομαι θα βρεις το αντίστοιχο bug. Το θέμα είναι ότι δεν επηρεάζει πολλούς. Με επηρεάζει κι εμένα αυτό, ωστόσο επειδή δεν με ενδιαφέρει καθόλου η αναστολή οθόνης, το έχω απενεργοποιήσει εντελώς. Την οθόνη την κλείνω μόνος μου όποτε θέλω. screensaver με ερώτημα κωδικού επίσης δεν με ενδιαφέρει, οπότε.. είναι όλα off.

Για την xset διάβασε το man.

Η πρώτη εντολή απενεργοποιεί τον screensaver η δεύτερη το dpms.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Κάρτες Γραφικών / Εικόνα / TV