Dual εγκατάσταση Ubuntu 14.04 και Win 7 με nVidia

...κάρτες γραφικών / προβλήματα εικόνας / τηλεοπτικοί δέκτες
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών σας και δεν μπορείτε να μπείτε σε γραφικό περιβάλλον,
δοκιμάστε να τρέξετε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε αν το σύστημά σας χρειάζεται πρόσθετους κλειστούς οδηγούς:
jockey-text

Για κάρτα τηλεόρασης δώστε τα αποτελέσματα των παρακάτω εντολών :
lspci -nn (Για εσωτερικές κάρτες pci)
lsusb (Για εξωτερικές κάρτες με σύνδεση usb)

Dual εγκατάσταση Ubuntu 14.04 και Win 7 με nVidia

Δημοσίευσηαπό JohnTass » 19 Μάιος 2014, 08:04

Καλημέρα σε όλους,
Είμαι καινούργιος στο Ubuntu. Παρόλα αυτά έχω ήδη εγκαταστήσει το Ubuntu σε ένα laptop ταυτόχρονα (στον ίδιο δίσκο) με τα windows 7, χωρίς πρόβλημα.
Τώρα προσπαθώ να κάνω το ίδιο σε desktop PC αλλά χωρίς επιτυχία. Η έκδοση του Ubuntu είναι η 14.04. Όταν βάζω το dvd εγκατάστασης του Ubuntu το PC μου βγάζει μαύρη οθόνη. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο ανακάλυψα ότι το πρόβλημα οφείλεται στην nVidia που έχει το PC. Έτσι, με την εμφάνιση των επιλογών του Ubuntu, επιλέγω "Εγκατάσταση Ubuntu" και στην συνέχεια πατάω e. Στην οθόνη που μου εμφανίζει, με την βοήθεια των βελών, αντικαθιστώ το "quiet splash" με το "nomodeset". Τότε εμφανίζει κάποια scrolls η οθόνη και τέλος, επιτέλους ξεκινάει η αναμενόμενη εγκατάσταση του Ubuntu.
Εδώ όμως υπάρχει το πρόβλημα: Ενώ θα έπρεπε να μου βγάλει μήνυμα ότι υπάρχει και άλλο λειτουργικό (τα Win 7) και να με ρωτήσει αν θέλω να κάνω dual εγκατάσταση, μου λέει ότι "αυτός ο Η/Υ δεν έχει άλλο λειτουργικό]" και στην συνέχεια με προτρέπει να κάνω format τον δίσκο στον οποίο υπάρχουν τα Win 7 (και τα οποία ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ). Δηλαδή το πρόβλημα συνοψίζεται στο ότι κατά την εγκατάσταση του Ubuntu 14.04 ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ τα ήδη εγκατεστημένα Win 7 στον δίσκο και έτσι δεν μου δίνει την επιλογή του dual installation στον ίδιο δίσκο, όπως θα έπρεπε.
Υπάρχει κάποιος που μπορεί να με βοηθήσει, δίνοντάς μου όμως αναλυτικές οδηγίες (step by step), καθόσον δεν τα πάω καλά με τις εγκαταστάσεις, partinionings κ.λ.π?
Ευχαριστώ πολύ.
JohnTass
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Dual εγκατάσταση Ubuntu 14.04 και Win 7 με nVidia

Δημοσίευσηαπό Learner » 19 Μάιος 2014, 15:09

Σε ότι αφορά την κάρτα γραφικών, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσεις (μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού) τον κλειστό οδηγό για να δουλέψει σωστά. Θα το δεις αυτό, στην πορεία.

Για το πρόβλημα όπου δεν αναγνωρίζει το Windows λειτουργικό που έχεις, δες εδώ: Το Ubuntu δεν αναγνωρίζει το Windows κατά την εγκατάσταση. Αν έχεις GPT (ή είχες), τότε ίσως οφείλεται εκεί το πρόβλημα. Δοκίμασε την λύση (λίγα ποστ πιο κάτω), από το DVD/USB που προσπαθείς να κάνεις την εγκατάσταση.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό JohnTass » 20 Μάιος 2014, 23:33

Ευχαριστώ για την απάντηση. Παρόλα αυτά:
"Σε ότι αφορά την κάρτα γραφικών, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσεις (μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού) τον κλειστό οδηγό για να δουλέψει σωστά. Θα το δεις αυτό, στην πορεία."
Μετά την εγκατάσταση ποιου λειτουργικού εννοείς?
Τι σημαίνει "κλειστός οδηγός" και πως θα καταλάβω ότι τον χρειάζομαι?

"Για το πρόβλημα όπου δεν αναγνωρίζει το Windows λειτουργικό που έχεις, δες εδώ: Το Ubuntu δεν αναγνωρίζει το Windows κατά την εγκατάσταση. Αν έχεις GPT (ή είχες), τότε ίσως οφείλεται εκεί το πρόβλημα. Δοκίμασε την λύση (λίγα ποστ πιο κάτω), από το DVD/USB που προσπαθείς να κάνεις την εγκατάσταση."
Είδα το link που μου προτείνεις, αλλά δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτε.
Τι είναι το GPT? O H/Y είναι του "κουτιού", ολοκαίνουργιος και χωρίς προηγούμενη χρήση ή εγκατεστημένο λογισμικό. Όλα τα εγκατέστησα μόνος μου.
JohnTass
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό apóstolos » 21 Μάιος 2014, 00:28

JohnTass έγραψε:Ευχαριστώ για την απάντηση. Παρόλα αυτά:
"Σε ότι αφορά την κάρτα γραφικών, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσεις (μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού) τον κλειστό οδηγό για να δουλέψει σωστά. Θα το δεις αυτό, στην πορεία."
Μετά την εγκατάσταση ποιου λειτουργικού εννοείς?
Τι σημαίνει "κλειστός οδηγός" και πως θα καταλάβω ότι τον χρειάζομαι?

"Για το πρόβλημα όπου δεν αναγνωρίζει το Windows λειτουργικό που έχεις, δες εδώ: Το Ubuntu δεν αναγνωρίζει το Windows κατά την εγκατάσταση. Αν έχεις GPT (ή είχες), τότε ίσως οφείλεται εκεί το πρόβλημα. Δοκίμασε την λύση (λίγα ποστ πιο κάτω), από το DVD/USB που προσπαθείς να κάνεις την εγκατάσταση."
Είδα το link που μου προτείνεις, αλλά δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτε.
Τι είναι το GPT? O H/Y είναι του "κουτιού", ολοκαίνουργιος και χωρίς προηγούμενη χρήση ή εγκατεστημένο λογισμικό. Όλα τα εγκατέστησα μόνος μου.

Το "κλειστός ή ανοιχτός οδηγός" αναφέρεται στον driver της κάρτας γραφικών, ο οποίος μπορεί να είναι ανοιχτού ή κλειστού κώδικα.
Σχετικά με το τι είναι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα θα μπορούσες να κοιτάξεις εδώ: http://mathe.ellak.gr/?p=6

Το ubuntu από προεπιλογή θα χρησιμοποιήσει τον ανοιχτό οδηγό. Μπορείς, μετά την εγκατάσταση να ψάξεις για διαθέσιμους κλειστούς οδηγούς στο: Ρυθμίσεις Συστήματος > Λογισμικό κι Ενημερώσεις > Πρόσθετοι οδηγοί υλικού

Το GPT (ή GUID Partition Table) είναι τύπος πίνακα κατατμήσεων. Μπορείς να διαβάσεις αυτό (περιέχει βέβαια πληροφορίες που δεν σου χρειάζονται αυτή τη στιγμή)
http://goo.gl/iRi8i3

Ένας άλλος τύπος πίνακα κατατμήσεων είναι το ΜS-DOS Partition Table (ΜBR)

ΥΓ. Eγώ δεν μπορώ να σου δώσω απάντηση για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά σκέφτηκα τουλάχιστον να απαντήσω τα δύο ερωτήματα.

Θεωρώ επίσης χρήσιμο να παραθέσεις τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή. Ίσως και τις ρυθμίσεις στο BIOS που σχετίζονται με το boot (όχι για το αν έχει προτεραιότητα η μια ή η άλλη συσκευή αλλά τα υπόλοιπα)
1 Γνώσεις Linux: OK
3 Intel Celeron CPU G1820 @ 2.70GHz ‖ RAM 7676 MiB ‖ MSI H81M-E33
4 Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics [8086:0402] {i915}
apóstolos
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 21 Μάιος 2014, 21:15

Αν είναι ολοκαίνουριος, λογικώς έχει uefi, οπότε καταρχάςν θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις 64μπιτη έκδοση (κατά προτίμηση 14.04) και κατά πάσα πιθανότητα να μπεις στο bios και να απενεργοποιήσεις το secure boot (όχι απαραίτητα, στο laptop μου προχωρούσε κανονικά ακόμα και με το secure boot).
Tι επεξεργαστή έχει ; Έχει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών στον επεξεργαστή και επιπλέον αυτόνομη ;
Αν ναι, χρησιμοποίησε οπωσδήποτε τη 14.04 64bit.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Κάρτες Γραφικών / Εικόνα / TV