Μικρόφωνο...  Το θέμα επιλύθηκε

...κάρτες ήχου / προβλήματα ήχου
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Έχετε κάποιο πρόβλημα με την κάρτα ήχου; Θέλετε βοήθεια; Τότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να εξαχθούν
τεχνικές πληροφορίες από την κάρτα ήχου που έχετε, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε!
viewtopic.php?f=9&t=7242

Re: Μικρόφωνο...

Δημοσίευσηαπό simosx » 03 Οκτ 2009, 00:45

Elisavet έγραψε:Έχω απογοητευτεί εντελώς με αυτό το θέμα :( :(
Δυστυχώς δεν είμαι σε προχωρημένο σημείο, αντίθετα τώρα μαθαίνω, το μόνο προχωρημένο στην υπόθεση είναι το εν λόγω πρόβλημα.

Πράγματι, το ζήτημα έχει πάει σε προχωρημένο στάδιο και στην πορεία πιστεύω ότι έχεις μάθει αρκετά πράγματα.

Κάτι ακόμα για να δοκιμάσεις είναι να αλλάξεις το model σε κάποιο από τα παρακάτω (μπορείς να τα δοκιμάσεις όλα τα υπόλοιπα από Acer Aspire):

Κώδικας: Επιλογή όλων
acer Acer laptops (Travelmate 3012WTMi, Aspire 5600, etc)
acer-aspire Acer Aspire 9810
acer-aspire-4930g Acer Aspire 4930G
acer-aspire-6530g Acer Aspire 6530G
acer-aspire-7730g Acer Aspire 7730G
acer-aspire-8930g Acer Aspire 8930G

Τη λίστα αυτή τη βρήκα από το http://www.kernel.org/doc/Documentation ... Models.txt και συγκεκριμένα από την ενότητα για ALC888 (όπως αναφέρει το alsa-info.sh).

Αντί να δοκιμάζεις κάθε φορά επανεκκίνση, μπορείς να εκτελείς
sudo /sbin/alsa force-reload

όπου το σύστημα θα φορτώνει ξανά το υποσύστημα πυρήνα για τον ήχο καθώς αλλάζεις το μοντέλο στο /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

Το τελευταίο για δοκιμή είναι να δοκιμάσεις με ένα εξωτερικό μικρόφωνο (π.χ. headset).
Είσαι σε θέση να βρεις κάτι τέτοιο για να δοκιμάσεις;

Μετά τα παραπάνω, έχουμε το γράμμα προς alsa-devel! :thumbup:

Elisavet έγραψε:Διάβασα το κείμενο εκσφαλμάτωσης αλλά δε με βοήθησε. Και τα εργαλεία εκσφαλμάτωσης είναι πολύ προχωρημένα για τις γνώσεις μου. Θα κάτσω να τα μελετήσω μεν, αλλά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσω να τα χρησιμοποιήσω από μόνη μου.
Όσο για το forum στο ubuntu.org, το ανάλογο πρόβλημα δεν έχει λυθεί από κανέναν απ'ότι φαίνεται (κι επίσης το δικό μου ανάλογο θέμα δεν έχει απαντηθεί καν). Παίρνω την ευκαιρία να πω ότι το ελληνικό forum είναι κατά πολύ φιλικότερο προς το χρήστη.

Σε περίπτωση που κάποιος άλλος βοηθηθεί με ανάλογο πρόβλημα, εκτέλεσα και τα:
touli@toulitop:~$ sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base
touli@toulitop:~$ lsof /dev/snd/*
COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE NODE NAME
mixer_app 3733 touli 21u CHR 116,0 5112 /dev/snd/controlC0

Μετά επεξεργάστηκα το αρχείο με το gedit και πρόσθεσα τη γραμμή
options snd-hda-intel model=acer

Δε βοήθησε στο θέμα μου, αλλά μπορεί να βοηθήσει άλλους.
[/quote]
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Elisavet » 03 Οκτ 2009, 13:11

Τα είχα ήδη δοκιμάσει, όλα της σειράς acer. ;)
Πριν στείλουμε όμως οτιδήποτε, νομίζω θα ήταν καλό να εξετάσουμε για ποιο λόγο δεν μπορεί να κρατηθεί η παρακάτω ρύθμιση στον μείκτη.
Ακόμα και να πάω στη διπλανή καρτέλα, όταν επιστρέψω στην καρτέλα recordings θα δείχνει το μικρόφωνο με ένα κόκκινο χ από πάνω.
Μήπως δηλαδή αυτό αποτελεί το πρόβλημα και όχι κάτι στην κάρτα ήχου. Αν μη τι άλλο, από μια μικρή έρευνα στο internet πολλοί είχαν το ίδιο πρόβλημα με το μικρόφωνο αλλά μιλούσαν για το μικρόφωνο της webcam.
Επίσης μήπως φταίει ότι στην καρτέλα με τους διακόπτες εγώ έχω μόνο το headphone και τίποτα άλλο?? Δεν ξέρω τι πρόβλημα μπορεί να είναι αυτό όμως.

Από βδομάδα πάντως θα κοιτάξω να αγοράσω και ένα εξωτερικό μικρόφωνο να δω μήπως το πρόβλημα λυθεί με αυτόν τον παρακαμπτήριο τρόπο.

Γενικώς όμως έχω να παρατηρήσω ότι ο ήχος στο ubuntu είναι κατά πολύ χειρότερος από τον αντίστοιχο στα windows. Το συγκεκριμένο μοντέλο υπολογιστή εκτός από δύο μικρόφωνα, διαθέτει και ηχείο surround και woofer (το οποίο αν και μικρό έκανε τη δουλειά του καταπληκτικά). Παρόλα αυτά η ποιότητα του ήχου που έχω από τότε που άλλαξα σε ubuntu δε συγκρίνεται, είναι σα να γυρίσαμε στον treble ήχο των laptop του παρελθόντος, ένα βήμα μετά τα παλιά ηχεία που είχαν κάποιες οθόνες και ακούγονταν σα να μιλάς στο τηλέφωνο.
Ελπίζω σε καλύτερους drivers στο μέλλον που θα λαμβάνουν υπόψη αφενός τα χαρακτηριστικά των καρτών ήχου αλλά και το γεγονός ότι όσοι χρησιμοποιούμε linux δεν είμαστε απαραίτητα άνθρωποι που θεωρούμε τον καλό ήχο "πολυτέλεια"!
You can't always get what you want, but if you try sometimes you get what you need

Acer Aspire 5930 | NVidia GeForce 9300M GS | Intel Core Duo | 3Gb Ram | Ubuntu 10.10
Elisavet
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 03 Οκτ 2009, 18:30

Κάτι που περισσεύει από τα model είναι και τα

3stack-dig 3-jack with SPDIF I/O
6stack-dig 6-jack digital with SPDIF I/O

όπου έχω ελπίδες για το 6stack-dig. Μιας και ανέφερες ότι ο φορητός υποστηρίζει 5+1, είναι πιθανό να υπάρχει πρόβλημα στην ενεργοποίηση και κατανομή των εξόδων (και ίσως και εισόδου). Δεν έχω ακόμα τέτοιο εξοπλισμό :( οπότε δεν έχω εμπειρία με πολυκάναλο ήχο.

Πιστεύω ότι το πρόβλημα έχει σύντομη και εφικτή λύση που δεν γνωρίζουμε ακόμα, οπότε μόλις βρεθεί είναι σημαντικό να την καταγράψουμε και να την αναλύσουμε.

Οπότε αναμένουμε τη δοκιμή με το headset.
Ανάλογα με το χρόνο που θα έχω, μπορεί να κάνω την ερώτηση στην alsa-devel τις επόμενες μέρες.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Elisavet » 03 Οκτ 2009, 21:40

Είχα μια εξέλιξη...
Αφού δοκίμασα όλα τα παραπάνω μοντέλα και δε λειτουργούν (τώρα πια δεν παίρνω ούτε καν παράσιτα από το ζευγάρι 0,0... φοβάμαι ότι το'καψα με τοση επιμονη :!: ) δοκίμασα το μοναδικό που δεν είχα τεστάρει από τότε που αναβάθμισα τον οδηγό της ALSA, το auto.
Και το αποτέλεσμα ήταν το εξής: (ηχητικά, καμία διαφορά, τα γνωστά παράσιτα)
touli@toulitop:~$ arecord -d 5 -f cd -t wav -D hw:0,2 mytest02.wav
Recording WAVE 'mytest02.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Stereo
touli@toulitop:~$ aplay mytest02.wav
I: caps.c: Limited capabilities successfully to CAP_SYS_NICE.
I: caps.c: Dropping root privileges.
I: caps.c: Limited capabilities successfully to CAP_SYS_NICE.
Playing WAVE 'mytest02.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 44100 Hz, Stereo

Είναι κάτι άξιο λόγου?

Επίσης έχω να πω ότι με όοοοολες αυτές τις αλλαγές για κάποιο περίεργο λόγο έχει τρελαθεί το σύστημα.
Μια ανοίγω και δεν έχω ήχο, μια ανοίγω και ο ήχος έχει μπει στο mute, και πλέον η ροδέλα που ρυθμίζει τον ήχο στο laptop ρυθμίζει μόνο την ένταση του μικροφώνου, παρόλο που η επιλογή είναι το Master. :think:
Περιμένω κι εγώ να μου εμφανιστεί το 9.10 στις ανανεώσεις/αναβαθμίσεις μπας και φτιάξει, αλλά ούτε κι εκεί τίποτα... :think:
You can't always get what you want, but if you try sometimes you get what you need

Acer Aspire 5930 | NVidia GeForce 9300M GS | Intel Core Duo | 3Gb Ram | Ubuntu 10.10
Elisavet
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Μικρόφωνο...  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό Elisavet » 10 Οκτ 2009, 22:52

Καλησπέρα και πάλι!
Αγόρασα ένα εξωτερικό μικροφωνάκι της Logitech και δουλεύει κανονικά.
Δεν ξέρω κατά πόσον αυτό καθιστά το θέμα μου "λυμένο" αλλά σίγουρα τώρα έχω ένα μικρόφωνο που δουλεύει.
Ρώτησα και έμαθα ότι γενικώς τα μικρόφωνα του συγκεκριμένου μοντέλου υπολογιστή δεν υποστηρίζονται από τη συγκεκριμένη διανομή που έχω (9.04).
Εύχομαι το θέμα αυτό να λυθεί είτε με την έκδοση Karmic Koala, είτε με την Lynx (που υποθέτω ότι θα είναι και η σταθερή).
Παρόλα αυτά, ας μην περιμένουμε να στείλει κάποιος άλλος μήνυμα στην ALSA, ας στείλουμε εμείς από εδώ. Εξάλλου αυτή είναι και η φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού, και λόγω αυτής βρισκόμαστε και οι περισσότεροι εδώ :)
Ευχαριστώ όλους όσους ασχολήθηκαν με το θέμα :thumbup: , αν μη τι άλλο, το πρόβλημα δε το έλυσα, αλλά έμαθα πολλά για το Linux.

Υ.Γ. Για λόγους πληρότητας και μόνο, θα θεωρήσω το θέμα λυμένο, αν και η λύση του δεν είναι και η πλέον ικανοποιητική.

Elisavet
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Κάρτες Ήχου / Ήχος