Pokafi έγραψε:(δεν ξερω αν έχει σημασία αλλα ηθελα να το αναφερω: στο πίσω μερως του υπολογιστή εχει 3 εξόδους απο την καρτα ηχου. η μια δείχνει ηχεια η αλλη ακουστικά και η αλλη μικρόφωνο. και στις 3 εχει ενα καλώδιο που καταλήγει στο woofer [όπου ειναι συνδεμένα τα ηχεια] και αντιστοιχεί σε 2 ηχεια. το καλώδιο που είναι στην θήρα του υπολογιστή που δείχνει τα ηχεια ειναι αυτο που αντιστοιχεί στα ηχεια πού λειτουργούν. δεν ξερω αν εχει σημασία απλα πρόσεξα οτι σε αλλον υπολογιστή δεν ήταν έτσι.)
H αλήθεια είναι ότι σε ψιλοέχασα.
Καταρχήν από την περιγραφή σου αντιλαμβάνομαι ότι μιλάμε για αναλογική σύνδεση και όχι για ψηφιακή, δηλαδή το σετ ηχείων να παίρνει stream από ψηφιακή έξοδο και να διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή. Σωστά μέχρι εδώ ;
Πάμε τώρα πιο κάτω. Οι αναλογικές έξοδοι της κάρτας ήχου στις οποίες μπαίνει βυσματάκι minijack μεταφέρουν το πολύ δύο κανάλια ήχου.
Η μεν έξοδος για τα μπροστινά ηχεία φαίνεται να λειτουργεί κανονικά.
Αν λοιπόν δεν υπάρχουν άλλες διακριτές έξοδοι, μια για τα δύο surround και μια για το κεντρικό και το sub, αυτό σημαίνει ότι κάποιο software θα πρέπει να αλλάζει τη χρήση των θυρών ακουστικών και mic και να τις μετατρέπει σε διακριτές πολυκάναλες εξόδους.
Δε λέω ότι δε γίνεται, απλώς εγώ δεν το έχω ξανασυναντήσει.
Αν όντως δουλεύει με αυτή τη συνδεσμολογία σε windows, προφανώς ο σχετικός driver της μητρικής κάνει αυτή τη δουλειά, δεν ξέρω όμως αν το αντίστοιχο module στο linux κάνει το ίδιο, μιας και είναι διαφορετικό πράγμα να ελέγχεις την στάνταρ χρήση μιας συσκευής και άλλο πράγμα να την αλλάζεις.
Τα παραπάνω τα αναφέρω σαν προβληματισμό, μιας και δεν τα πάω καθόλου καλά με θέματα ήχου στο linux, κυρίως μήπως πάρει κάποια ιδέα κάποιος πιο σχετικός.
Τέλος μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι μιλάς για διακριτό 5.1 ή πρόκειται για απλό surround, γιατί είναι εντελώς άλλο πράγμα το ένα και εντελώς διαφορετικό το δεύτερο (το δεύτερο δε χρειάζεται παρά μόνο δύο κανάλια για να δώσει μια κάποια αίσθηση surround, η δουλειά γίνεται από τη συσκευή στην οποία συνδέεται η στερεοφωνική έξοδος, κάποιο ενισχυτή, ή εν προκειμένω το sub σου αν διαθέτει τη δυνατότητα surround).
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.