Aναπαραγωγή ήχου από ηχεία ΚΑΙ ακουστικά ταυτόχρονα (12.04)  Το θέμα επιλύθηκε

...κάρτες ήχου / προβλήματα ήχου
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Έχετε κάποιο πρόβλημα με την κάρτα ήχου; Θέλετε βοήθεια; Τότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να εξαχθούν
τεχνικές πληροφορίες από την κάρτα ήχου που έχετε, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε!
viewtopic.php?f=9&t=7242

Re: Aναπαραγωγή ήχου από ηχεία ΚΑΙ ακουστικά ταυτόχρονα (12.

Δημοσίευσηαπό eliasps » 25 Ιούλ 2012, 02:51

Off topic:
Κάτι άλλο, off topic βέβαια αλλά δεν θέλω να ανοίξω νέο νήμα. Δεν είχα σκοπό να το κάνω, αλλά από τη στιγμή που το ανέφερε ο simosx δεν έχει βγει από το μυαλό μου.
simosx έγραψε:Το BIOS μπορεί να προκαλεί το πρόβλημα, μιας και σε νεότερες εκδόσεις του πυρήνα το Linux λαμβάνει υπόψιν περισσότερο τα στοιχεία που δίνει το BIOS (και μπορεί να μην είναι κατάλληλα για Linux).

Να αναβαθμίσω τελικά το BIOS;

Ο λόγος που δεν το έκανα, όπως ανέφερα σε προηγούμενη απάντηση, είναι επειδή είχα χαλάσει το παλιό μου laptop σε προσπάθεια για αναβάθμιση στο BIOS, ένα Toshiba Satellite, το 2008 με την 7.10 ή την 8.04, δεν θυμάμαι καλά. Αν και τότε έκανα τα πρώτα μου βήματα στο Ubuntu διάβαζα κάποια πράγματα από ξένες κοινότητες, αλλά έκανα την αναβάθμιση στα τυφλά, ίσως για αυτό να χάλασε, επειδή δεν συμβουλεύτηκα κάποιον οδηγό.

Τώρα αν και λέω πως έχω καλές γνώσεις στο linux, για αναβάθμιση στο BIOS είμαι έξω από τα νερά μου, δεν το έχω ξανακάνει (σωστά και πετυχημένα). Αλλά αφού έχω πολύ παλιά έκδοση, ίσως η τρέχουσα (F.44) να βελτιώσει την απόδοση του υπολογιστή μου. Θα χρειαστώ σίγουρα τη βοήθεια της κοινότητας. Όμως θα αναγκαστώ να εγκαταστήσω και κάποια έκδοση windows για αυτή τη δουλειά, έτσι δεν είναι; Υπάρχει κάποιος οδηγός εδώ ή κάποια βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσω;
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Rhinomick » 26 Ιούλ 2012, 11:54

Δεν ξέρω αν σε βοηθήσει αλλά είχα το ίδιο πρόβλημα σε xubuntu 12.04 και το διόρθωσα από το μίκτη της xu πηγαίνοντας options και στο auto-mute mode επίλεξα enabled!Πάντως δεν ξέρω πως είναι τώρα ο alsamixer gui στην ubuntu αλλά πιθανόν να έχει κάτι παρόμοιο. :)
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλούτσικο πιστεύω ┃ Προγραμματισμός: Όχι┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Xubuntu 14.04 acer travelmate 4020
Προδιαγραφές ⇛ intel 1.6gh │ 2gb │ 15" /
Και pclinuxos mate 64bit σε acer aspire 5738z/cpu 2gh dual core/3GB ram/intel gma 4500/15"/
Και pclinuxos lxde 64bit σε Hp compaq presario CQ-60 |cpu 1,66 gh |3 GB ram |15"
Και Kubuntu 14.04.2 64bit σε dell inspiron 3542 / i3 / 4 GB RAM
Άβαταρ μέλους
Rhinomick
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 26 Ιούλ 2012, 12:51

eliasps έγραψε:Ή μου έχει κάτσει περίεργο πρόβλημα, ή κάποια από τις λύσεις που μου προτείνατε λειτουργεί, αλλά δεν έχω προσέξει και έχω προσπεράσει κάτι σημαντικό. Θα δούμε.
Learner έγραψε: ή να ενεργοποιήσεις το automute ;

Rhinomick έγραψε: το διόρθωσα από το μίκτη της xu πηγαίνοντας options και στο auto-mute mode επίλεξα enabled!

Αυτό το έχεις δοκιμάσει σίγουρα , eliasps ;
Διότι το automute είναι αυτό που κάνει την δουλειά .. μόλις συνδέσεις τα ακουστικά , τότε γίνονται mute τα ηχεία.

Επίσης δοκίμασε να ενεργοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις το S/PDIF. Μερικές φορές προκαλεί πρόβλημα.

Μετά από κάθε αλλαγή καλό είναι να τρέχεις ένα
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo alsa force-reload && sudo service pulseaudio force-reload
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Aναπαραγωγή ήχου από ηχεία ΚΑΙ ακουστικά ταυτόχρονα (12.  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό eliasps » 28 Ιούλ 2012, 02:03

Γειά σας και πάλι.

Παιδιά το πρόβλημα διορθώθηκε, δεν μπορώ να θυμηθώ τί ακριβώς είχα κάνει εγώ και δεν είχα πετύχει τον συνδιασμό που έπρεπε, αλλά η λύση είναι όλα αυτά που μου περιγράψατε, τα οποία έκανα με την εξής σειρά:
anapodos έγραψε:Έχει βγεί η έκδοση 1.0.25 πάντως που διορθώνει αρκετά πράματα.
Δες στο update manager αν έχει κάποια αναβάθμιση αλλιώς κάνε τα εξής.
Κατέβασε το ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/a ... 25.tar.bz2
Κάνε αποσυμπίεση και με κονσόλα μπες στο φάκελο.
Δώσε τις εντολές
./configure
make
make install

anapodos έγραψε:Δοκίμασε το options snd-hda-intel model να το βάλεις hp-dv5.
Μου δούλεψε χωρίς να έχω κάνει κάτι άλλο.Πές μας αν σε βοηθάει και εσένα.

Rhinomick έγραψε:Δεν ξέρω αν σε βοηθήσει αλλά είχα το ίδιο πρόβλημα σε xubuntu 12.04 και το διόρθωσα από το μίκτη της xu πηγαίνοντας options και στο auto-mute mode επίλεξα enabled!Πάντως δεν ξέρω πως είναι τώρα ο alsamixer gui στην ubuntu αλλά πιθανόν να έχει κάτι παρόμοιο. :)

Learner έγραψε:Αυτό το έχεις δοκιμάσει σίγουρα , eliasps ;
Διότι το automute είναι αυτό που κάνει την δουλειά .. μόλις συνδέσεις τα ακουστικά , τότε γίνονται mute τα ηχεία.

Επίσης δοκίμασε να ενεργοποιήσεις ή να απενεργοποιήσεις το S/PDIF. Μερικές φορές προκαλεί πρόβλημα.

Δηλαδή έκανα εγκατάσταση την έκδοση 1.0.25 με τον τρόπο που μου περιέγραψε ο anapodos στο πρώτο quote και μετά στην επιλογή options snd-hda-intel model του αρχείου /etc/modprobe.d/alsa-base.conf έβαλα hp-dv5. Ενεργοποίησα το automute και το S/PDIF, όπως πρότεινε ο Learner και ο Rhinomick, μετά την επανεκκίνηση τα ηχεία είναι muted όταν τα ακουστικά είναι συνδεδεμένα.

Tώρα λειτούργησε σωστά και ο ήχος στο System testing:
<question name="audio/playback_auto">
<answer type="multiple_choice">pass</answer>

Σας ευχαριστώ όλους που ασχοληθήκατε με το πρόβλημά μου!

*Να επισημάνω για όποιον χρήστη έχει το ίδιο πρόβλημα και διαβάζει αυτή την λύση, ότι στην ρύθμιση options snd-hda-intel model του /etc/modprobe.d/alsa-base.conf, η επιλογή hp-dv5 είναι ΜΟΝΟ για τα μοντέλα Pavilion της HP.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό anapodos » 28 Ιούλ 2012, 14:07

Δηλαδή το automute δεν ήταν ενεργοποιημένο?
Γιατί άμα δεν ήταν...θα έφτανε μόνο η ενεργοποίηση...πάντως χαίρομαι που λύθηκε το πρόβλημα σου.
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Πρώτα βήματα ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.04 precise 3.2.0-55-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.2.0-54-generic, Windows 7
3 AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 6000+ ‖ RAM 3955 MiB ‖ ASUS INC. M2R32-MVP
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Turks PRO [Radeon HD 6570/7570] [1002:6759] {fglrx_pci}
5 eth0: Marvell 88E8001 Gigabit Ethernet Controller [11ab:4320] (rev 13)
anapodos
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 28 Ιούλ 2012, 16:40

anapodos έγραψε:Δηλαδή το automute δεν ήταν ενεργοποιημένο?
Γιατί άμα δεν ήταν...θα έφτανε μόνο η ενεργοποίηση...πάντως χαίρομαι που λύθηκε το πρόβλημα σου.

Όχι δεν ήταν αυτό, το είχα ενεργοποιήσει όταν ακόμα έψαχνα λύση στο πρόβλημά μου, πριν καν γράψω αυτό το post.

Ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 28 Ιούλ 2012, 16:57

eliasps έγραψε:

*Να επισημάνω για όποιον χρήστη έχει το ίδιο πρόβλημα και διαβάζει αυτή την λύση, ότι στην ρύθμιση options snd-hda-intel model του /etc/modprobe.d/alsa-base.conf, η επιλογή hp-dv5 είναι ΜΟΝΟ για τα μοντέλα Pavilion της HP.

Αν θέλεις να κάνεις μια καλή πράξη, μπορείς να διορθώσεις το πρόβλημα μια και καλή:
1. Από τερματικό τρέχεις
ubuntu-bug audio

και ακολουθείς τη διαδικασία για τη δημιουργία νέας αναφοράς σφάλματος για το πρόβλημα που αντιμετώπιζες αρχικά.
2. Αναφέρεις ότι η λύση ήταν να καθορίσεις το μοντέλο στην τιμή που αναφέρεις παραπάνω.
3. Και ολοκληρώνεις τη δημιουργία της αναφοράς. Αυτό ήταν!

Δίνεις και το σύνδεσμο εδώ ώστε να διορθώσουμε τυχόν ζητήματα.
Η πληροφορία του μοντέλο σε συνδυασμό με το PCIID της κάρτας ήχου είναι ικανή για να διορθώσει το σφάλμα.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 28 Ιούλ 2012, 17:10

Ναι να το κάνω, αλλά χρειάζομαι καθοδήγηση.

Από την εντολή, μου άνοιξε το apport όπου γράφει:
What hardware are you having problem with?

όπου μεταξύ των επιλογών υπάρχει το:
Speaker, Internal (Build-in Audio - HDA Intel)

το οποίο και φαντάζομαι πως πρέπει να επιλέξω. Γιατί υπάρχει επιλογή και για ακουστικά, αλλά τεχνικά το πρόβλημα μου ήταν ότι δεν σταματούσε ο ήχος από τα ηχεία, πράγμα που αναφέρεται στις επόμενες επιλογές:
No auto-mute between outputs

Aφού ακολουθήσω τα βήματα που μου δίνει το πρόγραμμα, με ρωτάει αν θέλω να δώσω το περιεχόμενο του /etc/modprobe.d/alsa-base.conf στην αναφορά του bug. Kαι στις πληροφορίες λέει ότι έχω την έκδοση 1.0.25 του οδηγού. Εγώ όμως το πρόβλημα το είχα με την .24, και ας έβαζα την επιλογή hp-dv5 δεν γινόταν κάτι. Όμως στην .25 η αλλαγή αυτή ήταν που έκανε την διαφορά. Οπότε τί κάνω; Συνεχίζω κανονικά με την αναφορά και ας είναι το πρόβλημα επιλυμένο στην .25;
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 28 Ιούλ 2012, 17:29

Είναι όμως αυτό ;
Σίγουρα ήταν bug ή απλώς έπρεπε στο alsamixer να κάνεις το automute enabled.

Θέλω να πως με αυτό , πως ναι είναι καλή η συμπλήρωση bug , αφού όμως έχουμε εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα.
Αφού έχουμε ψάξει , αν υπάρχει ήδη (αν υπάρχει , τότε το bug που θα ανεβάσεις θα χαρακτηριστεί ως duplicate)
Οι προγραμματιστές στο Launchpad ίσως σου ζητήσουν στοιχεία , εντολές , αναπαραγωγή του bug (με ποιον τρόπο μπορούν και οι ίδιοι δημιουργήσουν αυτό το bug)

Καλή είναι η συμπλήρωση bug , αλλά κατά τη γνώμη μου , καλύτερο είναι πρώτα να κάνουμε ερώτηση στο Launchpad και έπειτα αν αποδειχθεί πως είναι bug , την μετατρέπουμε σε bug με ένα κλικ.

Κοίτα ένα παράδειγμα από bug που είναι "φρέσκο" και αφορά το δικό σου λαπτοπ --> Launchpad bug: #1006165
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 28 Ιούλ 2012, 17:32

eliasps έγραψε:
Aφού ακολουθήσω τα βήματα που μου δίνει το πρόγραμμα, με ρωτάει αν θέλω να δώσω το περιεχόμενο του /etc/modprobe.d/alsa-base.conf στην αναφορά του bug. Kαι στις πληροφορίες λέει ότι έχω την έκδοση 1.0.25 του οδηγού. Εγώ όμως το πρόβλημα το είχα με την .24, και ας έβαζα την επιλογή hp-dv5 δεν γινόταν κάτι. Όμως στην .25 η αλλαγή αυτή ήταν που έκανε την διαφορά. Οπότε τί κάνω; Συνεχίζω κανονικά με την αναφορά και ας είναι το πρόβλημα επιλυμένο στην .25;

Η παραπάνω επιλογές που έκανες είναι σωστές.

Το πρόβλημα επιλύεται με το καθορισμό του κατάλληλου μοντέλου στην Alsa. Και για να γίνει αποδεκτή μια αναφορά με καθορισμό μοντέλου, χρειάζεται να έχεις την πιο πρόσφατη έκδοση της Alsa, κάτι που το έχεις κάνει.

Προσθέτεις μια παράγραφο της μορφής
έγραψε:
Hi! My laptop's audio card has not been working properly. The audio output did not automute correctly (jack-sense issue).
I solved the problem by installing the latest version of Alsa (1.0.25), and configuring the appropriate model ("hp-dv5").
By doing so, now my audio card works correctly.

Could you please add in the Alsa code the correct PCI ID for my audio card so that it works by default with the 'hp-dv5' model?

Thanks in advance!

Αν έχεις όρεξη για περισσότερα, ρίξε μια ματιά και στο http://simos.info/blog/archives/984
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Κάρτες Ήχου / Ήχος