Πανικός! Δεν ξέρω από πού ν' αρχίσω. Λοιπόν, σήμερα το πρωί, χωρίς να πειράξω ακόμα τίποτα στο αρχείο ρυθμίσεων, η φωνή μου στο skype ακουγόταν σε fast-forward. Μετά από μια επανεκκίνηση έφτιαξε και μετά από λίγο το μικρόφωνο της κάμερας (αυτό χρησιμοποιώ στο skype) πέθανε. Μετά άρχισα να δοκιμάζω διαφορετικές τιμές για το μοντέλο στο αρχείο ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, δοκίμασα να μετατρέψω την τελευταία γραμμή ως εξής:
Επειδή ο τύπος της κάρτας ήχου, απ' ότι είδα είναι ALC883, δοκίμασα
- Κώδικας: Επιλογή όλων
options snd-hda-intel model=3stack-dig
options snd-hda-intel model=6stack-dig
options snd-hda-intel model=3stack-2ch-dig
και
options snd-hda-intel model=alc883-6stack-dig
αλλά δεν βοήθησαν. Μετά, επειδή η μητρική μου είναι η ASUS P5N-D, δοκίμασα το
options snd-hda-intel model=asus-p5q
με το οποίο δεν είδα βελτίωση, οπότε το τροποποίησα σε
options snd-hda-intel model=asus-p5n
αλλά και πάλι τίποτα!
Το περίεργο είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις είχα κανονικά ήχο από τα ηχεία, αλλά τα μικρόφωνα δεν λειτουργούσαν σωστά σε καμία! Το μικρόφωνο της κάμερας άλλες φορές ήταν σε fast-forward και άλλες φορές νεκρό, ενώ το άλλο μικρόφωνο ήταν σταθερά με μεγάλη ηχορύπανση ή πολύ χαμηλά ρυθμισμένο. Επίσης ενώ μου έδειχνε ότι λαμβάνει ηχητικό σήμα, δε μπορούσα να ακούσω τίποτα από το idjc, ενώ από άλλα προγράμματα, όπως skype και sound recorder ακουγόμουν μεν αλλά με παράσιτα.
Τώρα ξαναέβαλα τη ρύθμιση
options snd-hda-intel model=auto
οπότε το μικρόφωνο της κάμερας είναι προς το παρόν σε fast-forward και το άλλο είναι ρυθμισμένο σχετικά χαμηλά γιατί όταν δυναμώνει η ηχορύπανση είναι αφόρητη!
Για να καταλάβετε τι εννοώ κοιτάξτε 3 screenshots από το sound settings. Το πρώτο δείχνει το μικρόφωνο της κάμερας σε απόλυτη ησυχία και το δεύτερο με το τρίτο δείχνουν το δεύτερο μικρόφωνο στις ίδιες συνθήκες, με ενισχυμένο σήμα και μη-ενισχυμένο αντίστοιχα. Με τη ρύθμιση όπως φαίνεται στη δεύτερη εικόνα (ένταση στο 100%) ακούγεται μόνο ηχορύπανση, ενώ αν είναι όπως στην τρίτη (μη ενισχυμένο) μειώνεται η ηχορύπανση και ακούγομαι ελάχιστα (δηλαδή πρέπει να φωνάζω). Όπως βλέπετε, ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση πάντως, η ηχορύπανση είναι μεγαλύτερη απ' ότι όταν χρησιμοποιώ το μικρόφωνο της κάμερας στο 100% (όπως στην πρώτη εικόνα).