Έπειτα από πολύ ψάξιμο και προσπάθεια σκέφτηκα να κάνω ένα post εδώ για να βοηθηθώ και να βοηθηθούν και άλλοι που μπορεί να έχουν παρόμοιο πρόβλημα με εμένα. Αν βρούμε λύση!
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Έπειτα από fresh install του 11.10 στο καινούριο μου laptop (Lenovo G570) ο ήχος μου κάνει "νερά".
Αρχικά είχα κατά διαστήματα ήχο από τα ηχεία (σε άλλα boot cycles είχα και σε άλλα δεν είχα). Εκείνο που παρατήρησα ήταν οτι πάντα είχα ήχο από τα ακουστικά. Επίσης, τις περισσότερες φορές που είχα ήχο από τα ηχεία αυτός κοβόταν μετά από λίγη ώρα. Όλα αυτά με το 3.0.0-16-generic-pae kernel και τους alsa drivers 1.0.24 (Library version: 1.0.24.1 και Utilities version: 1.0.24.2).
Έπειτα από πολλή προσπάθεια και μια ολόκληρη εβδομάδα ψαξίματος αποφάσισα να κάνω update τους drivers σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται εδω
Aλλά μάταια αφού η διαδικασία δεν ολοκληρονώταν με το 3.0.0-16-generic-pae kernel (…δεν θυμάμαι…δεν έβρισκα τους headers;). Έτσι “έπεσα” στο 3.0.0-15-generic και τελικά τα κατάφερα.
Όμως ο ήχος δεν έπαιζε και πάλι από τα ηχεία πάντα (πάλι κατά περίπτωση...). Το alsa-info.sh έδειχνε οτι είχα τους drivers 1.0.25 αλλά τις παλιές εκδόσεις των άλλων δύο (Library version: 1.0.24.1 και Utilities version: 1.0.24.2). Σε μια τελευταία προσπάθεια και διαβάζοντας όλα τα βήματα στο SoundTroubleshootingProcedure, έκανα το κολπάκι που αναφέρεται στο βήμα 7. Συγκεκριμένα, από το alsamixer έκανα διαδοχικά mute και unmute του sp/dif. Όταν το έκανα mute με τα ακουστικά κουμπωμένα, όταν τα έβγαζα, ο ήχος έπαιζε από τα ηχεία αλλά για ένα λεπτό περίπου και μετά κοβόταν. Αφού το έκανα για περίπου 10 φορές...ως δια μαγείας ο ήχος σταθεροποιήθηκε!!! Και μου κράτησε έτσι για περίπου ένα μήνα...μέχρι προχθές που κόπηκε ξανά...χωρίς να κάνω update ή να κάνω κάτι άλλο σχετικό με τον ήχο!!!
Παλιά μου τέχνη κόσκινο λοιπόν. Αυτή τη φορά αποφάσισα να ακολουθήσω το πρώτο βήμα του SoundTroubleshootingProcedure. Το αποτέλεσμα: το κατέβασμα όλων των updates (και ιδιαίτερα των kernels) τα οποία τόσο καιρό απέφευγα και το 3.0.0-16-generic-pae με την 1.0.24 σειρά των drivers.
Ναί καλά μαντέψατε! Ήχος μόνο από τα ακουστικά (το ίδιο συμβαίνει και όταν φορτώνω το 3.0.0-16-generic με την 1.0.25 έκδοση των drivers που δούλευε).
Επειδή πιστεύω οτι σας ζάλισα αρκετά το alsa-info.sh output είναι
http://www.alsa-project.org/db/?f=da41d ... 9a7f1b22e0
Όπως θα δείτε και εσείς τη γραμμή
- Κώδικας: Επιλογή όλων
snd-hda-intel: model=asus
την έχω προσθέσει εγώ για να φτιάξω και το μικρόφωνο που επίσης δεν δούλευε (τη γραμμή αυτή την είχα ήδη από τότε που δούλευε ο ήχος).
Να ξαναπροσπαθήσω να κάνω update τους drivers; Γιατί όμως την προηγούμενη φορά η library και τα utilities ήταν τα παλιά; Να δοκιμάσω το 12.04 και αν δουλεύει να περιμένω μέχρι το release; Γιατί η 11.10 τους βγήκε τόσο «σπασμένη»; Ειλικρινά, ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τον ήχο…γενικά στο GNU/Linux, ανεξαρτήτως διανομής…
Σημειώσεις
- Δεν με ενδιαφέρει και τόσο να έχω HD ήχο…απλά θέλω να έχω ήχο! Εάν το πρόβλημα έγκειται στον HD ήχο, αν κάποιος ξέρει πώς να τον «ξεφορτωθώ» παρακαλώ να μου πεί…θα το εκτιμήσω πολύ.
- Το laptop είναι single boot στο Ubuntu. Τα Windows δεν κράτησαν ούτε για ένα τέταρτο στο μηχάνημα…η πρώτη μου δουλειά ήταν να τα ξηλώσω. Τώρα είναι σε VM και πολύ τους είναι! Ο ήχος δούλευε μια χαρά εκεί…οπότε δεν έχουμε θέμα soundcard ή ηχείων.
- Στο Bios δεν υπάρχει επιλογή για τη soundcard (να κάνεις enable το detection ή κάτι τέτοιο). Έχω δοκιμάσει να κάνω και reset στα default αλλά δεν άλλαξε τίποτα.
- Εάν κάποιος έχει το ίδιο μηχάνημα χωρίς προβλήματα ήχου, παρακαλώ να βοηθήσει γιατί έχω ξεμείνει από ιδέες!
Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη για το μακροσκελές post.

.