Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα μιας και θα γράψω αρκετά.
Θέλω να κάνω την εξής σύνδεση:

Βέβαια υπάρχουν κάποιες διαφορές μιας και το ρούτερ μου δίνει διεύθυνση 10.0.0.10.
Τώρα: το Ubuntu desktop (dual boot Ubuntu 8.10 + Windows XP) είναι Asus A6j, κάρτα δικτύου Realtek 10/100/1000 και ασύρματη κάρτα Intel Pro 3945.
To Windows desktop είναι TurboX (Windows XP Pro) με επίσης Realtek 10/100/1000 και ασύρματη κάρτα Intel 2200bg.
Σε περιβάλλον Windows το Asus συνδέεται με Ethernet με το ρούτερ ενώ το TurboX παίρνει Ίντερνετ μέσω της ασύρματης κάρτας από τον Asus.
Προσπαθώ να κάνω το ίδιο έχοντας εκκινήσει το Asus με Ubuntu, αλλά δυστυχώς δεν έχω καταφέρει τίποτα.
Δηλαδή: Ίντερνετ --> (μόντεμ-ρούτερ)--(ethernet 10.0.0.10)--> Asus-ubuntu 8.10 --> (wlan0) --> TurboX - windows xp
Ο μόνος πιο κατανοητός και πλησιέστερος στο τι θέλω να κάνω οδηγός που βρήκα είναι αυτός:
https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/ShareEthernetConnectionThroughWireless (από όπου και η εικόνα)
Δοκίμασα και όσα έχουν γραφεί κατά καιρούς και σε άλλα φόρουμ χωρίς αποτέλεσμα όμως
Δοκίμασα με διάφορους τρόπους να το κάνω να δουλέψει, αλλά δεν μπορεί καν να συνδεθεί το Asus με το TurboX (μεταξύ τους χρησιμοποιώντας την ασύρματη σύνδεση). Επίσης σημειώνω ότι το ρούτερ δεν είναι ασύρματο και ότι θα προτιμούσα να δουλεύω με DHCP παρά με στατικές ΙΡ διευθύνσεις (που παρεπιπτόντως επίσης δεν δούλεψε).
Γνωρίζετε εάν υπάρχει γενικότερα πρόβλημα με την συγκεκριμένη συνδεσμολογία ή είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο;
Ξέρω ότι με τις Intel3945 είναι πιο περίπλοκο το θέμα.
Το επόμενο laptop πάντως που σκέφτομαι να πάρω, σίγουρα δεν θα έχει Intel wireless.....
Ελπίζω τα όσα έχω σημειώσει να είναι αρκετά κατανοητά.
Θα ήθελα πολύ να παρατήσω τα Windows και να μείνω μόνο με Linux αφού όμως πρώτα λύσω όλα αυτά τα θέματα / προβλήματα που αντιμετωπίζω.
Είμαι στη διάθεσή σας για περαιτέρω συμπληρωματικές πληροφορίες / διευκρινίσεις.
Με εκτίμηση,
Θέμης