Γενικα στα τοπικα δικτυα που χρησιμοποιουμε εμεις:
Εχουμε μια ομαδα IP addresses, τυπικα 192.168.x.y οπου το x ειναι σταθερο (π.χ. 0 η 1 για τους περισσοτερους λογω router που ερχεται προεπιλεγμενος σαν 192.168.0.1 η 192.168.1.1, οχι πως καποιο αλλο νουμερο δεν θα δουλευε, αλλα πολυς κοσμος βαριεται να κανει την αλλαγη, χωρια που πρεπει να θυμασαι τι ΙΡ ειχε ο router σου αν την αλλαξεις και τον κανεις reset και τον ψαχνεις...το'χω παθει...

)
Ας πουμε παραδειγματος χαριν οτι ο router σου ειναι 192.168.0.1.
ΟΛΕΣ οι συσκευες του δικτυου πρεπει να εχουν ΙΡ address: 192.168.0.x (οπου 2=< x =<255)
Επισης πρεπει να ορισεις το netmask σαν 255.255.255.0 (το οποιο ουσιαστικα λεει οτι αυτο το δικτυο εχει ισαμε 256 συσκευες απανω του, αν εχεις περισσοτερες ε...σιγουρα θα ξερεις τι κανεις, δεν χρειαζεται να διαβαζεις εδω).
Το επομενο πραγμα που χρειαζονται ολες οι συσκευες του δικτυου για να βλεπουν η μια την αλλη ειναι να ανηκουν στο ιδιο workgroup. Δυστυχως, οι διαφορες συσκευες ερχονται απο τη μαμα τους με default workgroup name= WORKGROUP η =MSHOME.
Καλα θα κανεις να διαλεξεις ενα workgroup name διαφορετικο, ωστε ακομη και αν μπει καποιος στο δικτυο σου, να μην ειναι ολα ορατα με το χαιρετε. (Το εχω παθει αυτο, εχοντας το WiFi χωρις encryption μπηκε ενας φιλοξενουμενος μου στο δικτυο, βγηκε στο Internet και δεν το πηρε και χαμπαρι... ευτυχως δεν εβλεπε τους δισκους μου που ηταν shared

).
Ας πουμε οτι διαλεγεις το ονομα TSOLIAS.
Θα πρεπει να πας σε ολα τα μηχανηματα (πχ το network drive θα εχει ενα προγραμμα διαχειρησης μεσω web browser, και να βαφτισεις το WORKGROUPNAME=TSOLIAS).
Για το Ubuntu θα πρεπει να εγκαταστησεις το Samba απο το Synaptic Manager.
Δες εδω:
http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=43&t=7249Οταν τα κανεις ολα αυτα, θα τα βλεπεις.
Φιλικα
ΜακηςΜ
ΥΓ: Συνηθως το router οριζεται σαν DHCP. Καλως. Αλλα εγω προτιμω να 'καρφωνω' τις IP addresses, ωστε να ξερω που θα βρω την καθε συσκευη, ακομη και αν κατι παει στραβα...