Εγκατασταση Ubuntu σε εξωτερικο σκληρο δισκο.

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Εγκατασταση wubi σε εξωτερικο σκληρο δισκο.

Δημοσίευσηαπό max mortimer47 » 06 Δεκ 2010, 01:51

ΟΚ,ευχαριστω φιλε!!!Αν και πας να με μπερδεψεις κι αλλο....δηλαδη το live usb εχει καμια διαφορα απο το persistent live usb?
Γνώσεις ⇛ Linux:μέτριο ┃ Προγραμματισμός:Python σε πολυ αρχικο σταδιο┃Αγγλικά:Καλά
Λειτουργικο ⇛Ubuntu 12.04 64 bit/Win 7 64 bit Home Premium
Προδιαγραφές⇛Laptop:┃Amd A4 3300 (1,9ghz-2,5ghz/2 cores)┃Ram 8GB DDR3 PC3 10600 (2x4GB)┃AMD Dual Graphics= APU 6480g (512 MB Vram shared from RAM) + AMD Radeon 6650 with 1gb Vram┃HDD 500 GB & SSD 128GB
Άβαταρ μέλους
max mortimer47
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 06 Δεκ 2010, 01:58

max mortimer47 έγραψε:δηλαδη το live usb εχει καμια διαφορα με το persistent live usb

Βέβαια και έχει...
Το persistent διατηρεί τις αλλαγές που κάνεις, σαν μία κανονική εγκατάσταση.
(Έχεις την δυνατότητα να ορίσεις μέχρι 4 GB αποθηκευτικό χώρο, στο usb stick)

Το live usb, δεν αποθηκεύει τις όποιες αλλαγές κάνεις κατά την χρήση του.
Με την επανεκκίνηση επανέρχεται στην αρχική κατάσταση του, όπως το live cd.

Όλα τα παραπάνω τρέχουν από το usb ή το cd, χωρίς να επηρεάζουν τον υπολογιστή...
Οι οδηγίες στην σελίδα που σε παραπέμπω είναι πολύ αναλυτικές!
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό max mortimer47 » 06 Δεκ 2010, 02:00

οκ,ευχαριστω!!Θα ασχοληθω αυριο και παλι και αν κατι δεν παει καλα θα επιστρεψω!!
Γνώσεις ⇛ Linux:μέτριο ┃ Προγραμματισμός:Python σε πολυ αρχικο σταδιο┃Αγγλικά:Καλά
Προδιαγραφές⇛Laptop:┃Amd A4 3300 (1,9ghz-2,5ghz/2 cores)┃Ram 8GB DDR3 PC3 10600 (2x4GB)┃AMD Dual Graphics= APU 6480g (512 MB Vram shared from RAM) + AMD Radeon 6650 with 1gb Vram┃HDD 500 GB & SSD 128GB
Άβαταρ μέλους
max mortimer47
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό max mortimer47 » 06 Δεκ 2010, 19:01

Λοιπον,διαβασα τους οδηγους αλλα δεν με καλυψαν,σαν ασχετος που ειμαι(και δεν ειμαι ο μονος φανταζομαι)διαβαζοντας τους οδηγους,μου δημιουργουνται περισσοτερες αποριες απο πριν.Τεσπα,εχω ετοιμασει το persistent usb live με 2 gb αποθηκευτικο χωρο.Καταρχας μπορει καποιος να μου εξηγησει προς τι χρησιμευει αυτος ο αποθηκευτικος χωρος?Υποθετω,οτι αν δεν κανω install αλλα επιλεξω απλα try ubuntu,χρησιμοποιουνται τοτε αυτα τα 2gb σαν <<σκληρος>>,ειναι οντως ετσι ή για αλλη χρηση ειναι αυτος ο αποθηκευτικος χωρος?

Επειτα,κατα την εγκατασταση του λειτουργικου,διαβασα στους οδηγους οτι αναφερετε συνεχως τα partitions.Σε τι χρησιμευουν αυτα?Ειναι απαραιτητα?Ο εξωτερικος σκληρος μου ειναι 1tb,εχω ηδη χρησιμοποιησει το 1/4 του σκληρου(οχι για λειτουργικα,απλα για βιντεο,μουσικη,παιχνιδια κτλ)και τωρα θελω να βαλω το ubuntu στον σκληρο.Kινδυνευουν με καποιο τροπο τα αρχεια μου αν εγκαταστησω λειτουργικο στον σκληρο?Ευχαριστω εκ των προτερων
Άβαταρ μέλους
max mortimer47
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Εγκατασταση Ubuntu σε εξωτερικο σκληρο δισκο.

Δημοσίευσηαπό pros » 06 Δεκ 2010, 21:42

max mortimer47 έγραψε:Υποθετω,οτι αν δεν κανω install αλλα επιλεξω απλα try ubuntu,χρησιμοποιουνται τοτε αυτα τα 2gb σαν <<σκληρος>>,ειναι οντως ετσι ή για αλλη χρηση ειναι αυτος ο αποθηκευτικος χωρος?

Καλά το έπιασες! Έτσι είναι...

max mortimer47 έγραψε:Επειτα,κατα την εγκατασταση του λειτουργικου,διαβασα στους οδηγους οτι αναφερετε συνεχως τα partitions.Σε τι χρησιμευουν αυτα?Ειναι απαραιτητα?

Χωρίς διαμερίσματα (partitions), ο δίσκος είναι ένα άχρηστο κομμάτι από μέταλλο και πλαστικό...
Όλοι οι δίσκοι έχουν τουλάχιστον ένα διαμέρισμα...

max mortimer47 έγραψε:Ο εξωτερικος σκληρος μου ειναι 1tb,εχω ηδη χρησιμοποιησει το 1/4 του σκληρου(οχι για λειτουργικα,απλα για βιντεο,μουσικη,παιχνιδια κτλ)και τωρα θελω να βαλω το ubuntu στον σκληρο.Kινδυνευουν με καποιο τροπο τα αρχεια μου αν εγκαταστησω λειτουργικο στον σκληρο?

Εδώ θα βρεις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σου.
viewtopic.php?f=9&t=766
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 06 Δεκ 2010, 21:50

1. Για το live USB, χρησιμεύει ως αποθηκευτικός χώρος, δηλ. κατεβάζεις π.χ. κάποια πράγματα από το διαδίκτυο και τα αποθηκεύεις εκεί ή εγκαθιστάς κάποιες πρόσθετες εφαρμογές κλπ. Προσωπικά δεν αφήνω καθόλου αποθηκευτικό χώρο στο στικάκι, αφού ό,τι θέλω να αποθηκεύσω μπορώ να το αποθηκεύσω και σε κάποιον φάκελο στον σκληρό.
2. Διαμερίσματα (ή κατατμήσεις ή partitions) είναι άκρως απαραίτητα. Τα διαμερίσματα που θα χρειαστείς (15-20 GB με σύστημα αρχείων ext4 με ημερολόγιο (ext4 with journal) και σημείο πρόσδεσης (mount point) το /, 2-4 GB ως linux swap και το υπόλοιπο με σύστημα αρχείων ext4 με ημερολόγιο και σημείο πρόσδεσης (mount point) το /home) θα τα δημιουργήσεις στον ελεύθερο χώρο και δεν επηρεάζουν τα δεδομένα που υπάρχουν ήδη στον δίσκο. Δηλ. ο δίσκος είναι 1ΤΒ από τα οποία γύρω στα 250 GB είναι ήδη χρησιμοποιημένα. Θα μειώσεις το μέγεθος του δίσκου π.χ. στα 500 GB και στα υπόλοιπα 500 GB θα φτιάξεις τα διαμερίσματα για την εγκατάσταση το ubuntu.
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό max mortimer47 » 06 Δεκ 2010, 23:29

Λοιπον,το τρεχω απο το στικακι τωρα και μαρεσει πολυ το ολο interface!Οσον αφορα τα partitions δεν σκαμπασα και πολλα ουτε απο αυτα που διαβασα στους οδηγους ουτε απο αυτα που μου λετε τωρα,ισως αν τα εξηγουσατε πιο απλα και χωρις τεχνολογικους ορους...τεσπα,χωρις να χωρισω τον δισκο σε partitions δεν γινεται να το εγκαταστησω στον δισκο?Θα υπαρξουν προβληματα?

2η ερωτηση)επειδη δεν θελω να μπω σε μπελαδες με τα partitions(αν ειναι απαραιτητο δηλαδη να κανω partitions),σκεφτηκα να χρησιμοποιω το ubuntu αποκλειστικα απο το στικακι,γινεται να κατεβασω ολα τα video και audio codecs στο στικακι?Και να κατεβασω εφαρμογες συμβατες με το ubuntu στο στικακι?δηλαδη να εχω ενα πληρες λειτουργικο στο στικακι που να παιζει βιντεο,μουσικη,εφαρμογες?θελω να πω,αν απλα κανω run το ubuntu,ειναι το λειτουργικο πιο ελλειπες απο το αν το κανω εγκατασταση στο σκληρο δισκο?λειπουν πραγματα σε σχεση με την πληρη εγκατασταση?

3η ερωτηση)Ξαναεπιστρεφω λιγο στον εξωτερικο σκληρο,γινεται να κανω τον εξωτερικο μου τουλαχιστον live usb?Να κανω δηλαδη run το ubuntu απο τον εξωτερικο οπως κανω και με το στικακι?Επειδη εχει πιο γρηγορες ταχυτητες απο το στικακι φυσικα.Απο οτι θυμαμαι οταν πηγα να φτιαξω το live usb,οταν εφτασα στο σημειο να επιλεξω τον drive(c,f,e κτλ)
(βλ. http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download
βημα 8. Choose the USB drive and click 'Create')

δεν υπηρχε ως επιλογη ο εξωτερικος μου σκληρος.Ειναι απαραιτητο να ναι flash drive?δεν επιτρεπεται να χρησιμοποιηθει σκληρος ως live usb(live hdd τελοςπαντων)?Υποσχομαι οτι αυτες ειναι οι τελευταιες ερωτησεις μου,δεν θα σας κουρασω αλλο!!!!
Άβαταρ μέλους
max mortimer47
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 06 Δεκ 2010, 23:42

Off topic:
max mortimer47 έγραψε:ισως αν τα εξηγουσατε πιο απλα και χωρις τεχνολογικους ορους...

Κοίταξε, λίγο διάβασμα με το linux δε βλάφτει, σκέψου πως όλα είναι δωρεάν έναντι λίγων ωρών διάβασμα. Και όταν μαθεις, βοηθάς άλλους. :)
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 06 Δεκ 2010, 23:49

1. Φαντάσου ότι ο σκληρός δίσκος είναι σαν μια πολυκατοικία: ό,τι είναι τα διαμερίσματα στην πολυκατοικία, δηλ. χωριστές κι ανεξάρτητες μεταξύ τους ενότητες του συνόλου, είναι και τα διαμερίσματα στο δίσκο. Αν ήταν άδειος ο δίσκος θα μπορούσες στην εγκατάσταση να επιλέξεις: "Χρήση ολόκληρου του δίσκου" (αυτό φτιάχνει αυτόματα δύο διαμερίσματα, ένα για το /, όπου είναι ενσωματωμένο και το /home, δηλ. ο φάκελος με τα προσωπικά σου αρχεία, κι ένα για το swap), αλλά ο δικός σου δεν είναι άδειος και πρέπει να φτιάξεις χειροκίνητα τα διαμερίσματα που απαιτούνται. Επίσης συνιστάται πάντα να φτιάχνουμε ξεχωριστό διαμέρισμα για το /home, γιατί έτσι ο φάκελος με τα προσωπικά μας αρχεία, είναι σε ξεχωριστό διαμέρισμα κι όταν χρειαστεί να κάνουμε επαναγκατάσταση ή νέα εγκατάσταση τα δεδομένα μας μένουν ανέπαφα εκεί που είναι.
2. Ναι, από την στιγμή που όπως είπες πιο πάνω έχεις αφήσει χώρο για αποθήκευση, λογικά πρέπει να γίνεται. Κι όχι δεν θα λείπει τίποτα. Είναι ακριβώς όπως κι όταν κάνεις εγκατάσταση σε σκληρό, απλά λόγω του μέσου θα είναι λογικά πιο αργό, στην εκκίνηση κυρίως αλλά και στην λειτουργία.
3. Αυτό δεν νομίζω να γίνεται, αλλά και να γίνεται, δεν έχει νόημα για μένα. Κάνεις μια κανονική εγκατάσταση και τελειώνεις. Μην ανησυχείς, δεν μας κουράζεις, γι' αυτό είμαστε εδώ. Εγώ θα έλεγα ξαναδές τους οδηγούς και φτιάξε τα διαμερίσματα στον δίσκο, όπως σου είπα πιο πάνω, κάνε την εγκατάσταση κανονικά και δεν θα μετανιώσεις.
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 06 Δεκ 2010, 23:52

max mortimer47 έγραψε:Υποσχομαι οτι αυτες ειναι οι τελευταιες ερωτησεις μου,δεν θα σας κουρασω αλλο!!!!

:) Δεν κουράζεις κανέναν! Μην διστάσεις ποτέ να ρωτήσεις κάτι...

max mortimer47 έγραψε:χωρις να χωρισω τον δισκο σε partitions δεν γινεται να το εγκαταστησω στον δισκο?

Όχι! Δεν υπάρχει περίπτωση! Διάβασε προσεκτικά τον οδηγό, κάνε δοκιμές με το gparted (μέχρι το σημείο που υποδεικνύει ο οδηγός ότι δεν γίνονται αλλαγές στον δίσκο) και θα τα καταφέρεις. Το πήρες από φόβο, το ζήτημα...

max mortimer47 έγραψε:επειδη δεν θελω να μπω σε μπελαδες με τα partitions(αν ειναι απαραιτητο δηλαδη να κανω partitions),σκεφτηκα να χρησιμοποιω το ubuntu αποκλειστικα απο το στικακι,γινεται να κατεβασω ολα τα video και audio codecs στο στικακι?Και να κατεβασω εφαρμογες συμβατες με το ubuntu στο στικακι?δηλαδη να εχω ενα πληρες λειτουργικο στο στικακι που να παιζει βιντεο,μουσικη,εφαρμογες?θελω να πω,αν απλα κανω run το ubuntu,ειναι το λειτουργικο πιο ελλειπες απο το αν το κανω εγκατασταση στο σκληρο δισκο?λειπουν πραγματα σε σχεση με την πληρη εγκατασταση?

Ναι γίνεται! Αυτό είναι εξάλλου το νόημα του persistent usb. Η διαφορά με την κανονική εγκατάσταση είναι η ταχύτητα και ο περιορισμός του χώρου. Για τα βασικά (codecs, μερικές πρόσθετες εφαρμογές κλπ) επαρκούν τα 2 GB που χρησιμοποίησες.

max mortimer47 έγραψε:Ξαναεπιστρεφω λιγο στον εξωτερικο σκληρο,γινεται να κανω τον εξωτερικο μου τουλαχιστον live usb?Να κανω δηλαδη run το ubuntu απο τον εξωτερικο οπως κανω και με το στικακι?Επειδη εχει πιο γρηγορες ταχυτητες απο το στικακι φυσικα.Απο οτι θυμαμαι οταν πηγα να φτιαξω το live usb,οταν εφτασα στο σημειο να επιλεξω τον drive(c,f,e κτλ)
(βλ. http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download
βημα 8. Choose the USB drive and click 'Create')

δεν υπηρχε ως επιλογη ο εξωτερικος μου σκληρος.Ειναι απαραιτητο να ναι flash drive?δεν επιτρεπεται να χρησιμοποιηθει σκληρος ως live usb(live hdd τελοςπαντων)?

Αυτός εδώ λέει ότι τα κατάφερε. Διάβασε το νήμα και τους συνδέσμους που παραθέτει...
http://www.uluga.ubuntuforums.org/showt ... ?t=1484354
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ