Απορίες υποψηφιου χρηστη Ubuntu

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Απορίες υποψηφιου χρηστη Ubuntu

Δημοσίευσηαπό spirosorg » 08 Νοέμ 2008, 13:35

καλημέρα σε όλους, είμαι νέο μέλος της παρέας και επίδοξος χρήστης Linux ubuntu μάλλον 8.10 αλλά, δέν έχω κάνει ποτέ εγκατάσταση λειτουργικού και γενικός είμαι αρχάριος σε αυτά τα κόλπα και ψιλοάσχετος. θα ήθελα να μάθω
1. αν μπορώ να έχω λινουξ παράλληλα με τα βίστα που εχω τώρα στο λάπτοπ
2. υπάρχουν επιπτώσεις; ποιές;
3. αν τελικά δεν μου αρέσει το λινουξ μπορώ να τα βγάλω όποτε θέλω χωρίς πρόβλημα; χρησημοποιώ το λαπτοπ για τη δουλειά μου και δεν θέλω να χάσω τίποτα
4.όλα αυτά μπορεί να τα κάνει ένα άσχετος;;;
ευχαριστώ και ελπίζω να μην σας ζάλισα
Τελευταία επεξεργασία από logari81 και 24 Νοέμ 2008, 21:36, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: διόρθωση τίτλου
spirosorg
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: βοήθεια!! ψάρι στα βαθιά..

Δημοσίευσηαπό ilpara » 08 Νοέμ 2008, 13:56

spirosorg έγραψε:1. αν μπορώ να έχω λινουξ παράλληλα με τα βίστα που εχω τώρα στο λάπτοπ
...
4.όλα αυτά μπορεί να τα κάνει ένα άσχετος;;;

Ναι μπορείς, λέγεται dual-boot ubuntu-vista, και ναι μπορεί να το κάνει ένας άσχετος αν διαβάσεις προσεχτικά τον οδηγό στο viewtopic.php?f=9&t=859 δηλ τον viewtopic.php?f=9&t=455. Επιπλέον διάβασε και τον οδηγό στο λινκ της υπογραφής μου (viewtopic.php?f=2&t=279) και φτιάξε την υπογραφή σου σαν τη δική μου και το άρθρο "πως βρίσκω λύσεις.." στο περιοδικό ubuntistas (viewtopic.php?f=35&t=1689). Επιπλέον ίσως σου φανεί χρήσιμο αυτό (viewtopic.php?f=23&t=1743&p=16607#p16607) όπου προτείνω ξεχωριστό partition για / και /home.

spirosorg έγραψε:2. υπάρχουν επιπτώσεις; ποιές;
3. αν τελικά δεν μου αρέσει το λινουξ μπορώ να τα βγάλω όποτε θέλω χωρίς πρόβλημα; χρησημοποιώ το λαπτοπ για τη δουλειά μου και δεν θέλω να χάσω τίποτα

Καμία επίπτωση. Αλλά αν βγάλεις το ubuntu χρειάζεται από το cd των windows να κάνεις repair για να ξεκινάει να φορτώνει (όχι όμως ότι είναι καμία σοβαρή ζημιά ή ότι θέλουν επανεγκατάσταση. Πάντως ξέρεις ότι μπορείς να δοκιμάσει το ubuntu και από live-cd πριν την εγκατάσταση.

Και φυσικά, πριν κάνεις οτιδήποτε, πάρε backup των δεδομένων σου!
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Re: βοήθεια!! ψάρι στα βαθιά..

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 08 Νοέμ 2008, 14:03

Καλώς ήρθες στο θαυμαστό κόσμο του linux!!!

Όλα από αυτά που λες γίνονται, αλλά ό,τι και να κάνεις πρώτα χρειάζεται ένα backup των δεδομένων σε εξωτερικό σκληρό ή dvd. To backup είναι απαραίτητο ακομη και να μην εγκαταστήσεις linux. Ποτέ δε ξέρεις πότε θα πέσει νερό πάνω στον υπολογιστή σου ή αν ο σκληρός σου δίσκος είναι στα τελευταία του ή αν η ΔΕΗ αποφασισει χωρίς προειδοποίηση να ανεβάσει την τάση (ξέρω υπερβάλλω λιγάκι αλλά τα ηλεκτρονικά δεν είναι να τα εμπιστεύσαι. Αν ήταν από γρανάζια ο υπολογιστής θα είχε τουλάχιστον φιλότιμο)

Οπότε πριν κάνεις οτιδήποτε κάνε ενα backup. Μετά ξεκίνα να διαβάζεις τους οδηγούς του φόρουμ. Και ρώτα πρώτα ό,τι απορίες έχεις. Τέλος δράσε. Ετσι ο κίνδυνος (που δεν υπάρχει αλλά ακούσαμε 1-2 περιπτώσεις λογω απροσεξίας) δε θα υπάρχει καθόλου.

Kαλή διασκέδαση!
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα