Εγκατάσταση Ubuntu & Απορίες  Το θέμα επιλύθηκε

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Εγκατάσταση Ubuntu & Απορίες  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό elviento » 13 Απρ 2011, 00:50

Καλησπέρα σας,

Ενδιαφέρομαι να εγκαταστήσω στο λάπτοπ μου το ubuntu και θα ήθελα να με βοηθήσετε με τις γνώσεις σας (μιας και είμαι αρχάριος) ώστε να λύσω κάποια ζητήματα - απορίες.
Για να σας δώσω μια γενική εικόνα, στο σκληρό του λάπτοπ (ένα partition) υπάρχουν τα windows αλλά και τα αρχεία μου (όλα μαζί).
Σκοπός μου είναι να προσθέσω και το ubuntu (με τα κατάλληλα όμως partitions μέσω του gparted) και έτσι να μπορώ με dual boot να συνδέομαι σε ένα απο τα 2 λειτουργικά κάθε φορά.
Ερώτηση (1): Το iso των ubuntu το καίω σε dvd η cd;
Ερώτηση (2): Σύμφωνα με την περίπτωση μου, ποιόν οδηγό να ακολουθησω, αυτόν με το live cd ή με την άμεση εγκατάσταση;
Ερώτηση (3): Ως back up, εκτός απο αρχεία να πάρω και τα boot files των windows καλού κακού ή δεν χρειάζεται;
Ερώτηση (4): Η Ram του λάπτοπ είναι 2GB επομένως το swap partition σκέφτομαι να το βάλω στα 4GB για να διαχειρίζονται άρτια την εικονική μνήμη-σελιδοποίηση, σωστά; Το partition για το ubuntu είναι οκ στα 10GB; το τρίτο partition είναι καθαρά για τον user;
Ερώτηση (5): Μετά την εγκατάσταση, πρέπει να βρώ μόνος μου τους drivers για τα υποσυστήματα του λάπτοπ ή θα συμβεί και θα εγκατασταθούν αυτόματα;
Ερώτηση (6): Τα αρχεία μου που θα βρίσκονται στο partition των windows (ntfs filesystem) θα είναι προσπελάσιμα μέσω ubuntu; εάν όχι τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Θα πρέπει να τα αντιγράψω στο partition του user στο ubuntu και έτσι να τα έχω χ2 στον ίδιο υπολογιστή;

Προσέγγιση -> Στο τέλος θα έχω 4 partitions στο σκληρό, ένα των windows με τα αρχεία χρήστη όλα μαζί όπως ήταν εξαρχής, ένα για τα ububtu, ένα για το swap και ένα για τον user, σωστά;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, αναμένω τις συμβουλές σας (τόσο σε σχέση με τις ερωτήσεις μου όσο και γενικά) για να κάνω την μετάβαση αυτή με τον σωστό τρόπο.
My portfolio website => http://www.elvientoway.gr
elviento
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση Ubuntu & Απορείες

Δημοσίευσηαπό the_eye » 13 Απρ 2011, 01:00

Στα πιο πολλά θα βρεις απαντήσεις εδώ.
viewtopic.php?f=9&t=859

Δες και εδώ
http://youtube.com/kalaitsa

Αν σου μείνουν απορίες εδώ είμαστε.
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stavrosLinux » 13 Απρ 2011, 01:21

@ elviento
απαντήσεις:

1) δεν έχει σημασία, αρκεί να χωράει.
2) και πάλι δεν έχει σημασία, αρκεί να πετύχει η εγκατάσταση
3) δεν χρειάζεται, γιατί θα εξοικιωθείς με το ubuntu και τα windows δε θα σου χρειάζονται πλέον.
4) ακριβώς, και το τρίτο είναι για το /home, όχι τον user.
5) εξαρτάται από τα υποσυστήματα.
6) Θα είναι προσπελάσιμα, δεν χρειάζεται αντιγραφή τους.

Τέσσερα Partition, ntfs, /, /home, /swap
Επ. Γνώσεων: Linux, Μέτριο┃ Προγρ/σμός, Όχι ┃ Αγγλικά, Kαλά
PC's: i) Lubuntu 13.10 @ Lenovo G550 "Droopy" broadcom BCM4312 {PCI-ID 14e4:4315} Intel GMA 4500MHD
ii) CentOS 6.4 @ "Speedy Gonzales" Core2duo E6400 2.13 Gz, ATI Radeon X1950 (free driver)
iii) Lubuntu 13.10 @ "monkey" Pentium D 3.40 GHZ, NV44 [GeForce 6200 LE](rev a1)
Άβαταρ μέλους
stavrosLinux
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό elviento » 13 Απρ 2011, 01:29

@ the_eye & stavrosLinux
Σας ευχαριστώ πολύ!
elviento
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 13 Απρ 2011, 01:48

elviento έγραψε:Καλησπέρα σας,

Ενδιαφέρομαι να εγκαταστήσω στο λάπτοπ μου το ubuntu και θα ήθελα να με βοηθήσετε με τις γνώσεις σας (μιας και είμαι αρχάριος) ώστε να λύσω κάποια ζητήματα - απορείες.
Για να σας δώσω μια γενική εικόνα, στο σκληρό του λάπτοπ (ένα partition) υπάρχουν τα windows αλλά και τα αρχεία μου (όλα μαζί).
Σκοπός μου είναι να προσθέσω και το ubuntu (με τα κατάλληλα όμως partitions μέσω του gparted) και έτσι να μπορώ με dual boot να συνδέομαι σε ένα απο τα 2 λειτουργικά κάθε φορά.
Ερώτηση (1): Το iso των ubuntu το καίω σε dvd η cd;
Ερώτηση (2): Σύμφωνα με την περίπτωση μου, ποιόν οδηγό να ακολουθησω, αυτόν με το live cd ή με την άμεση εγκατάσταση;
Ερώτηση (3): Ως back up, εκτός απο αρχεία να πάρω και τα boot files των windows καλού κακού ή δεν χρειάζεται;
Ερώτηση (4): Η Ram του λάπτοπ είναι 2GB επομένως το swap partition σκέφτομαι να το βάλω στα 4GB για να διαχειρίζονται άρτια την εικονική μνήμη-σελιδοποίηση, σωστά; Το partition για το ubuntu είναι οκ στα 10GB; το τρίτο partition είναι καθαρά για τον user;
Ερώτηση (5): Μετά την εγκατάσταση, πρέπει να βρώ μόνος μου τους drivers για τα υποσυστήματα του λάπτοπ ή θα συμβεί και θα εγκατασταθούν αυτόματα;
Ερώτηση (6): Τα αρχεία μου που θα βρίσκονται στο partition των windows (ntfs filesystem) θα είναι προσπελάσιμα μέσω ubuntu; εάν όχι τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Θα πρέπει να τα αντιγράψω στο partition του user στο ubuntu και έτσι να τα έχω χ2 στον ίδιο υπολογιστή;

Προσέγγιση -> Στο τέλος θα έχω 4 partitions στο σκληρό, ένα των windows με τα αρχεία χρήστη όλα μαζί όπως ήταν εξαρχής, ένα για τα ububtu, ένα για το swap και ένα για τον user, σωστά;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, αναμένω τις συμβουλές σας (τόσο σε σχέση με τις ερωτήσεις μου όσο και γενικά) για να κάνω την μετάβαση αυτή με τον σωστό τρόπο.

ΟΙ συναδελφοι πιο πανω ηταν κατατοπιστικοτατοι σε οτι σου ειπαν....
στο 1) να θυμασαι μονο να το καψεις με το infracorder , γενικα με λογισμικο το οποιο
δεν αντιγραφει απλα την εικονα του πυρηνα στο δισκακι αλλα και τα εσωτερικα αρχεια
του αρχικου εικονικου αρχειου .iso . Για να μην εχεις θεμα μετα με το boot απο το δισκακι.

ΣΤο 4) μην βαλεις σε καμια περιπτωση πανω απο 4 G ακομη και αν ειχες παραπανω RAM μεχρι 4 ειναι το μεγιστο.
Και λιγο πιο κατω να βαλεις παλι ενταξει θα εισαι... 3 ας πουμε. Αλλωστε το swap θα χρησιμοποιηθει σε ειδικες περιπτωσεις....
Και οταν χρειαστει να χρησιμοποιηθει μην νομιζεις πως θα το εχεις για παντα. ΕΠηρεαζεται μετα η αποδοση του υπολογιστη .

Καλη τυχη.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 13 Απρ 2011, 07:38

Off topic:
Διόρθωσε και τον τίτλο σε «Απορίες» :)
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση Ubuntu & Απορίες

Δημοσίευσηαπό elviento » 13 Απρ 2011, 15:31

@ Star_Light
Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου. Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι το "κάψιμο" του .iso μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια του poweriso (μιας και το έχω ήδη εγκατεστημένο).
elviento
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dimosfire » 13 Απρ 2011, 15:37

Μπορείς να το κάνεις και με το poweriso και με όποιο άλλο προγραμμα θέλεις, αρκεί να το κάψεις σαν iso και όχι απλή αντιγραφή.
ubuntu 9.10 (AMD64),Innovator desktop, motherboard MSI K8N NEO4-F,cpu AMD ATHLON64 3500+ 2.20GHz,ram 1GHz, καρτα γραφ.GIGABYTE GEFORCE 6600 256MB,καρτα τηλεορ.κ radio FM PROLINK PIXELVIEW PLAYTV PRO/ΑΓΓΛΙΚΑ-ΚΑΛΑ/ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡ.-ΚΑΘΟΛΟΥ.
dimosfire
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 13 Απρ 2011, 15:48

Προσωπικά προτείνω τη δημιουργία LiveUSB αντί για LiveCD.
Αφού έχεις πάρει το σωστό .iso, βλέπεις τις οδηγίες στο π.χ.
http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download (επιλογή [2])

Με το LiveUSB μπορείς να εγκαταστήσεις το Ubuntu πολύ πιο γρήγορα και να ξεμπερδέψεις
πιο σύντομα. Ακόμα, αποφεύγεις να κάψεις ένα CD που σε 6 μήνες θα είναι πια παλιό.

Τέλος, το .iso το γράφεις σε CDROM, αν επιλέξεις τη δυνατότητα για LiveCD.
Υπάρχει και η επιλογή για το ειδικό .iso για DVD, που το γράφεις σε DVD.
Δες στο http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubunt ... wnload#dvd για πηγές που έχουν το DVD .iso.

Προσωπικά είμαι πάντα υπέρ του LiveUSB για θέματα περιβάλλοντος.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό elviento » 14 Απρ 2011, 11:38

@ dimosfire & simosx
Σας ευχαριστώ παιδιά!
elviento