Dual Boot Windows 7 και Ubuntu 11.04 64 bit

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Dual Boot Windows 7 και Ubuntu 11.04 64 bit

Δημοσίευσηαπό Aekergo » 13 Αύγ 2011, 15:30

Χαιρετιζω την εξαιρετικη παρεα.!
Προχθες αγορασα ενα καινουριο desktop pc με τα εξης χαρακτηριστικα (σε spoiler)

Θελω λοιπον να κανω dual boot σε Windows 7 (τα εχω κατεβασει απο το msdnaa του πανεπιστημιου) και Ubuntu 11.04. Φυσικα διαβασα τον εξαιρετικο οδηγο που εχει δημιουργηθει εδω περα viewtopic.php?f=9&t=756 και μπορω να πω πως ειναι χρησιμοτατος. Οι ερωτησεις μου λοιπον ειναι δυο.
1. Αξιζει να βαλω την 64 bit εκδοση και στα δυο συστηματα;
2. Θα ηθελα αν γινεται, καποιος που ξερει να μου πει τις χωρητικοτητες στα partition για την 64 bit εκδοση. Ο δισκος μου ειναι 1ΤΒ οποτε δεν θα εχω θεμα λογικα. Αυτο που σκεφτομουν εγω ειναι το εξης. 100 GB για το ubuntu αλλα τοσα για τα Windows 7, 20 GB για το linux-swap και το υπολοιπο που μενει για κοινη αποθηκευση. Οποια συμβουλη ευπροσδεκτη.
Ευχαριστω εκ των προτερων
Τελευταία επεξεργασία από Aekergo και 13 Αύγ 2011, 22:40, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Aekergo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Dual Boot Windows 7 και Ubuntu 11.04 64 bit

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 13 Αύγ 2011, 16:41

Κάτι παίζει με τα λινκ σου και δεν ανοίγουν κανονικά αλλά πάντα στην ίδια σελίδα . Μήπως δεν έχεις επιλέξει ολόκληρη την διεύθυνση για να φτιάξεις τον σύνδεσμο ;

Τέλος πάντων , υποθέτω πως αφού είναι καινούριος υπολογιστής , θα έχεις κάτι σε sandy bridge intel και με την AMD 5570 θα έχεις ένα αξιοπρεπέστατο σύγχρονο σύστημα .
Φυσικά και αξίζει να εγκαταστήσεις την 64-bit έκδοση . Είναι οι εκδόσεις του μέλλοντος και δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνεις . Δεν θα δεις τεράστια διαφορά , αλλά σε κάποια προγραμματάκια παίζει ρόλο .
Για τα partitions : Αν σκοπεύεις να κάνεις εγκατάσταση με ξεχωριστά διαμερίσματα για φάκελο ρίζας ( " / ") όπου εγκαθίστανται οι εφαρμογές και χρήστη (" /home ") , 20-25 GB είναι υπεραρκετά για " / ".
Για " /home " , βάλε όσο νομίζεις ότι θα χρειαστείς .
Swap διαμέρισμα φτιάξε ακριβώς όσο θα έχεις και μνήμη RAM και καθόλου παραπάνω . Όπως λέει και εδώ , στα σύγχρονα συστήματα υπάρχει αρκετή μνήμη και έτσι η μνήμη swap δεν χρησιμοποιείται παρά μόνο ως χώρος για αντίγραφο της RAM κατά την αναστολή λειτουργίας .
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Aekergo » 13 Αύγ 2011, 23:20

Πρωτα απ ολα ευχαριστω για την αμεση απαντηση ;)
Αποφασισα να κανω πραξη τα λεγομενα του οδηγου. Ολα εβαιναν καλως. Μπηκα με live cd στο συστημα και εφτιαξα μια χαρα τα partitions. Συγκεκριμενα εβαλα 50Gb windows 7, 25Gb ubuntu 11.04, 4Gb linux-swap και τον υπολοιπο αποθηκευτικο σαν κοινο διαμερισμα. Ειμαι σχεδον βεβαιως οτι δεν εκανα καποιο λαθος. Να υπενθημισω οτι τοσο στα windows 7 οσο και στο ubuntu 11.04 θα βαλω τις 64 bit εκδοσεις (επισης διορθωσα το αρχικο ποστ και πλεον μπορειτε να δειτε τα λινκ του υπολογιστη που πηρα). Στη συνεχεια εβαλα μεσα το cd των windows και εκανα boot απο εκει. Ξεκιναει το boot και γεμιζει τις μπαρες που λενε "loading files". Μολις τελειωσουν οι μπαρες βγαζει μπλε οθονη που λεει τα παρακατω (η κλασσικη μπλε οθονη!)

Κώδικας: Επιλογή όλων
A problem has been detected and windows has been shutdown to prevent damage to your computer. If this is the first time you've seen this stop error screen, restart your computer. If this screen appears again, follow these steps; Check to see if you have adequate disk space. If a driver is identified in the stop message. disable the driver or check witht the manufacturuer for driver updates. Try changing video adapters. Check with hardware venderer for any BIOS updates. Disable BIOS memory options such as caching or shadowing. If you need to use safe mode to remove or disable components, restart your computer.
*** STOP : 0X0000007E (0XFFFFFFFF80000003, 0XFFFFF8000DC0B5C8, 0XFFFFF88000A8508, 0XFFFFF880009A7C30)

Σ αυτο το σημειο να τονισω οτι το πισι το τρεχω σε μια παμπαλαια οθονη crt αναλογικη. Δεν ξερω αν αυτο παιζει ρολο. Το ερωτημα προφανως ειναι τι φταιει; :?
Μηπως φταιει το cd; Mηπως ειναι η οθονη; Τα φωτα σας!

Και παλι ευχαριστω !
Aekergo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 14 Αύγ 2011, 00:49

To μήνυμα αυτό το πήρες κατά την εγκατάσταση των windows 7 ;
Στον υπολογιστή σου από ότι περιγράφεις μετρώ τέσσερις (μάλλον κύριες) κατατμήσεις . Τα windows 7 κατά την εγκατάσταση δημιουργούν 2 κατατμήσεις και μάλλον υπάρχει πρόβλημα αφού δεν γίνεται να δημιουργήσουν 5η.

Θα σου πρότεινα να σβήσεις εντελώς τον δίσκο με το live cd σου , να εγκαταστήσεις τα windows 7 σαν μοναδικό λειτουργικό και μετά να αφαιρέσεις χώρο από το διαμέρισμα που θα καταλάβουν και να εγκαταστήσεις εκεί το ubuntu και το κοινό διαμέρισμα που περιγράφεις .
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 14 Αύγ 2011, 03:52

Ό,τι είπε ο fkolk4, πλην όμως αντί να φορμάρεις όλον τον δίσκο κατά την εγκατάσταση των 7, φόρμαρε μόνο όσος χώρος νομίζεις ότι θα σου χρειαστεί (50 GB μου φαίνονται κάπως λίγα, αλλά εσύ ξέρεις). Μετά φτιάχνεις και τα υπόλοιπα διαμερίσματα μέσα από την εγκατάσταση του ubuntu. Συνιστώ πάντως να φτιάξεις και ξεχωριστό διαμέρισμα για τον προσωπικό σου φάκελο (το /home, δηλ.). Αν δεν υπάρχει χώρος για να γίνουν όλα πρωτεύοντα διαμερίσματα, φτιάξε ένα εκτεταμένο και βάλε εκεί τα διαμερίσματα για το ubuntu. Τέλος:
fkol k4 έγραψε: Τα windows 7 κατά την εγκατάσταση δημιουργούν 2 κατατμήσεις και μάλλον υπάρχει πρόβλημα αφού δεν γίνεται να δημιουργήσουν 5η.

Off topic:
Εμένα τα 7 πάντως ένα διαμέρισμα έφτιαξαν.
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Aekergo » 14 Αύγ 2011, 12:47

Ευχαριστω και τους δυο για την απαντηση.!

Μπηκα σημερα με το live cd στο disk utility και προσπαθησα να κανω format αλλα μου ελεγε οτι απετυχε. Επισης πηγα να σβησω τα partitions μου τα εσβηνε ολα εκτος απο το linux-swap. Επειδη, λοιπον, οπως καταλαβατε δεν πολυκατεχω το αθλημα λεω να το αφησω στα σιγουρα χερια ενος συγγενη που γυρναει απο διακοπες σε λιγες μερες.

Ευχαριστω και παλι για τον κοπο σας.!

edit: Οταν το στησει με το καλο και καταλαβουμε τι ακριβως ηταν θα σας δωσω ενα report ;)
Aekergo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 14 Αύγ 2011, 13:03

Aekergo έγραψε:Ευχαριστω και τους δυο για την απαντηση.!

Μπηκα σημερα με το live cd στο disk utility και προσπαθησα να κανω format αλλα μου ελεγε οτι απετυχε. Επισης πηγα να σβησω τα partitions μου τα εσβηνε ολα εκτος απο το linux-swap. Επειδη, λοιπον, οπως καταλαβατε δεν πολυκατεχω το αθλημα λεω να το αφησω στα σιγουρα χερια ενος συγγενη που γυρναει απο διακοπες σε λιγες μερες.

Ευχαριστω και παλι για τον κοπο σας.!

edit: Οταν το στησει με το καλο και καταλαβουμε τι ακριβως ηταν θα σας δωσω ενα report ;)

Πιθανόν το linux-swap να χρησιμοποιείτο από το σύστημα και γι αυτό να μην γινόταν να το σβήσεις . Θα πρέπει να πατήσεις πάνω του (με το gparted του live cd είναι πιο εύκολο) και να επιλέξεις "απενεργοποίηση linux-swap "ή "swap-off" ή κατι τέτοιο .

Format δεν χρειάζεται να κάνεις από το live cd . Ασε το cd των windows 7 να το κάνει μόνο του .

Παίδεψέ το λιγάκι ακόμα , καλύτερα θα είναι να το κάνεις μόνος σου και μετά τα "σιγουρα χερια ενος συγγενή" να είναι τα δικά σου .
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Aekergo » 14 Αύγ 2011, 14:44

Λοιπον, εχουμε και λεμε.! (Ευχαριστω για την υποστηριξη.!) ;)

Μπηκα παλι με το live cd και δια μαγειας το partition linux-swap ειχε διαγραφει. Δεν ξερω πως ακριβως εγινε αυτο. Φαινεται οτι εκανε το reeboot και το σβησε. Δεν ξερω πως αλλιως να το δικαιολογησω. Ο δισκος δηλαδη φαινεται μια χαρα σαν ενα διαμερισμα του 1TB. Βαζω το cd των windows μεσα, τα ιδια Παντελακη μου τα ιδια Παντελη μου.! Να διευκρηνισω (δικο μου το λαθος που δεν το ειπα) οτι η μπλε οθονη εμφανιζεται πολυ πριν κανω οτιδηποτε. Δηλαδη η εγκατασταση δεν εχει ξεκινησει καν. Πιο συγκεκριμενα bootαρει απο το cd, βγαζει δυο μπαρες "loading files" αυτες γεμιζουν μια χαρα. Στη συνεχεια βγαζει το κλασσικο σημα εναρξης των windows και σ αυτο το σημειο πεταει μπλε οθονη. Δεν του εχω πει ουτε που να στησει τα windows ουτε τιποτα. Μηπως θελει update το BIOS; (λεω εγω τωρα...)

Υ.Γ. Και παλι sorry που δεν το διεκρηνισα εξ αρχης :oops:
Aekergo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 14 Αύγ 2011, 14:59

Τα λίγα που μου έρχονται στο μυαλό (δεν είχα ασχοληθεί ποτέ σοβαρά να μάθω τα windows , ενώ έχω vista και όχι win 7)
- Μήπως φταίει κάποια ρύθμιση στο BIOS (αν και για να φορτώνει το live cd μάλλον όχι)
- Μήπως δεν έχει γραφτεί καλά το cd των windows ή μήπως δεν είναι καλής ποιότητας το δισκάκι και σου δημιουργεί προβλήματα ; Μπορείς να γράψεις ένα άλλο ;

Για αναβάθμιση BIOS δεν ξέρω , αλλά και πάλι πως θα την κάνεις χωρίς λειτουργικό ;

Αν ο δίσκος σου αυτή τη στιγμή είναι σβησμένος , τότε δεν έχει κανένα διαμέρισμα έτσι ; Δοκίμασε να φτιάξεις ένα NTFS διαμέρισμα (όσο θέλεις εσύ) και άσε τον υπόλοιπο κενό , και να ξανακάνεις την εγκατάσταση των win 7
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Aekergo » 14 Αύγ 2011, 15:36

Δοκιμασα και τα δυο που ειπες (οχι αναβαθμιση του Bios), το προβλημα παραμενει :(
Aekergo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα