Πρόβλημα με την χρήση 3 γλωσσών

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Πρόβλημα με την χρήση 3 γλωσσών

Δημοσίευσηαπό giannisdag » 23 Νοέμ 2008, 14:08

Έχω εγκαταστήσει 3 γλώσσες στο ubuntu.(Ελληνικά, Η.Π.Α., Τουρκικά). Αυτές φυσικά τις έχω εγκαταστήσει και μέσω της γλωσσικής υποστήριξης. Το πρόβλημα μου είναι, ότι έχει ξεκινήσει το σύστημα, από το πρόγραμμα "Ένδειξη γλώσσας πληκτρολογίου", μου δίνεται η δυνατότητα επιλογής μόνο των δύο, που είχα εγκαταστήσει αρχικά, δηλαδή (Η.Π.Α. & Ελληνικά). Όταν επιλέγω "προτιμήσεις πληκτρολογίου"->Διατάξεις, τότε επανέρχεται το σύστημα και δείχνει και τις 3 γλώσσες. Ουσιαστικά δηλαδή δεν είναι τόσο σοβαρό το πρόβλημα, άλλα είναι πρόβλημα. Δεν το έχω ψάξει αρκετά στο διαδίκτυο, γιατί δεν γνωρίζω και τον ακριβή αγγλικό όρο του προγράμματος "Ένδειξη γλώσσας πληκτρολογίου". Εν καιρώ θα βρω την λύση του, άλλα το αναφέρω εδώ μήπως κάποιος γνωρίζει κάτι. Σημειωτέον, οι δυνατότητες πολυγλωσσίας στο ubuntu, πιστεύω ότι είναι ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στα σχολεία, κυρίως στα διαπολιτισμικά, καθώς είναι πολύ εύκολο να αλλάξεις την γλώσσα περιβάλλοντος.
Επίπεδο Γνώσεων⇛ Linux: μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Στοιχεία: Ubuntu 11.04 64bit σε AMD athlon X2 240) / 5,8GB / 500 GB hd
Άβαταρ μέλους
giannisdag
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Πρόβλημα με την χρήση 3 γλωσσών

Δημοσίευσηαπό linuxman » 23 Νοέμ 2008, 14:28

Θα δώσεις από το τερματικό το παρακάτω
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

Θα βρεις την παρακάτω γραμμές

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us,gr,ru" (εδώ θα βάλεις και τα τούρκικα με το κωδικό τους )
Option "XkbVariant" "intl,extended"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"
EndSection

Θα κάνεις ένα ρεστάρτ και λογικά θα είσαι οκ .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 23 Νοέμ 2008, 17:10

giannisdag έγραψε:Έχω εγκαταστήσει 3 γλώσσες στο ubuntu.(Ελληνικά, Η.Π.Α., Τουρκικά). Αυτές φυσικά τις έχω εγκαταστήσει και μέσω της γλωσσικής υποστήριξης. Το πρόβλημα μου είναι, ότι έχει ξεκινήσει το σύστημα, από το πρόγραμμα "Ένδειξη γλώσσας πληκτρολογίου", μου δίνεται η δυνατότητα επιλογής μόνο των δύο, που είχα εγκαταστήσει αρχικά, δηλαδή (Η.Π.Α. & Ελληνικά). Όταν επιλέγω "προτιμήσεις πληκτρολογίου"->Διατάξεις, τότε επανέρχεται το σύστημα και δείχνει και τις 3 γλώσσες. Ουσιαστικά δηλαδή δεν είναι τόσο σοβαρό το πρόβλημα, άλλα είναι πρόβλημα. Δεν το έχω ψάξει αρκετά στο διαδίκτυο, γιατί δεν γνωρίζω και τον ακριβή αγγλικό όρο του προγράμματος "Ένδειξη γλώσσας πληκτρολογίου". Εν καιρώ θα βρω την λύση του, άλλα το αναφέρω εδώ μήπως κάποιος γνωρίζει κάτι. Σημειωτέον, οι δυνατότητες πολυγλωσσίας στο ubuntu, πιστεύω ότι είναι ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στα σχολεία, κυρίως στα διαπολιτισμικά, καθώς είναι πολύ εύκολο να αλλάξεις την γλώσσα περιβάλλοντος.

Η πρώτη επιλογή είναι να κάνεις το σύστημα να δουλέψει από το γραφικό περιβάλλον (τελευταία επιλογή είναι η επέμβαση στο Xorg.conf).

To "Ένδειξη γλώσσας πληκτρολογίου" είναι Keyboard Indicator στα αγγλικά.

Μπορείς να εκτελέσεις

gconftool-2 -R /desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd

και να δώσεις τα αποτελέσματα; Θα δείξει τις ενεργές διατάξεις. Μπορείς να το κάνεις αυτό μόλις γίνει σύνδεση στο σύστημα, το σημείο δηλαδή που παρουσιάζεται το πρόβλημα.

Ακόμα, αν δεν είναι μεγάλος μπελάς, δοκίμασε να απενεργοποιήσεις το autologin που έχεις, κάνε επανεκκίνηση και κοίταξε τώρα αν δουλεύει αυτόματα η εναλλαγή με τις 3 διατάξεις.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό giannisdag » 23 Νοέμ 2008, 21:49

Καταρχάς να ευχαριστήσω και τους δύο, για την πολύ γρήγορη απάντηση. Τώρα στο προκείμενο:
1) Εφάρμοσα την λύση που προτάθηκε, με επέμβαση στο xorg.conf η οποία και δούλεψε μία χαρά.
2) Πριν κάνω το 1, έκανα επανεκκίνηση χωρίς αυτόματη είσοδο, και όντως σε αυτή την περίπτωση λειτούργησε κανονικά επίσης. τα αποτελέσματα της εντολής είναι τα ακόλουθα:
layouts = [us,gr,tr]
model = pc104
options = [grp grp:alt_shift_toggle]
overrideSettings = true

Σίμο, μου έκανε μεγάλη εντύπωση, πως κατάλαβες ότι έχω ενεργοποιημένη την αυτόματη είσοδο. Προφανώς αυτή πρέπει να είναι και η πηγή του προβλήματος.
Άβαταρ μέλους
giannisdag
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 23 Νοέμ 2008, 22:21

giannisdag έγραψε:Καταρχάς να ευχαριστήσω και τους δύο, για την πολύ γρήγορη απάντηση. Τώρα στο προκείμενο:
1) Εφάρμοσα την λύση που προτάθηκε, με επέμβαση στο xorg.conf η οποία και δούλεψε μία χαρά.
2) Πριν κάνω το 1, έκανα επανεκκίνηση χωρίς αυτόματη είσοδο, και όντως σε αυτή την περίπτωση λειτούργησε κανονικά επίσης. τα αποτελέσματα της εντολής είναι τα ακόλουθα:
layouts = [us,gr,tr]
model = pc104
options = [grp grp:alt_shift_toggle]
overrideSettings = true

Σίμο, μου έκανε μεγάλη εντύπωση, πως κατάλαβες ότι έχω ενεργοποιημένη την αυτόματη είσοδο. Προφανώς αυτή πρέπει να είναι και η πηγή του προβλήματος.

Στην έκδοση 8.04 υπήρχε (και υπάρχει) πρόβλημα με τις διατάξεις όταν έχεις αυτόματη είσοδο στο σύστημα.
Μπορείς να επιβεβαιώσεις αν έχεις 8.04 ή 8.10; Αν έχεις το δεύτερο, τότε υπάρχει πρόβλημα διότι υποτίθεται ότι το ζήτημα έχει λυθεί σε 8.10.

Ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να προσθέσεις στην υπογραφή σου (το κείμενο κάτω σε κάθε δημοσίευσή σου) στοιχεία για τη διανομή και υπολογιστή. Δες στο viewtopic.php?f=2&t=279 για περισσότερα.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό giannisdag » 26 Νοέμ 2008, 01:03

ok, δεν έχω κάνει ακόμη την αναβάθμιση σε ubuntu 8.10
Άβαταρ μέλους