από kzlazy » 28 Νοέμ 2008, 08:42
Σαν γενικός κανόνας, τα διάφορα προγράμματα αποθηκεύουν τις ρυθμίσεις σου σε κρυμμένους φακέλους μέσα στον κατάλογο /home/username σου. Πρόσφατα, εγκατέστησα από την αρχή ubuntu σε ένα λαπτοπ και έκανα το εξής : με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης πήγα στο λαπτοπ που έχω ήδη έτομο και ρυθμισμένο, και πήρα τους παραπάνω φακέλους (.gnome, .gnome2, .openoffice, .mozilla κλπ) αντιγράφοντας στο /home/username της καινούριας εγκατάστασης. Αποτέλεσμα: χρωματικές ρυθμίσεις στην επιφάνεια εργασίας, bookmarks του firefox, εργαλειοσειρές στο open office και κυρίως όλα τα mail και το address book του thunderbird ήταν έτοιμα κατευθείαν. Σημείωση : η αντιγραφή πρέπει να γίνει ενόσω δεν υπάρχουν ακόμα αντίστοιχοι φάκελοι στη νέα εγκατάσταση, άρα πριν χρησιμοποιήσεις τα προγράμματα (οπότε και δημιουργούνται φάκελοι) ή αφού απλά πας και τους σβήσεις (με την προσοχή που αυτό θέλει. Οσο πιο νωρίς το κάνεις, τόσο καλύτερα για να μη χάσεις τίποτα σημαντικό και κράτα backups. Aν το κάνεις αμέσως δεν υπάρχουν οι φάκελοι. Μπορείς να πάρεις icons, θέματα κλπκλπ). Σημείωση 2 (καλού κακού) : τους κρυμμένους φακέλους τους βλέπεις με ctrl+h.
Για τους drivers, συνήθως υπάρχουν κλειστού λογισμικού διαθέσιμοι, ειδικά της nvidia οι οποίοι πρέπει να ενεργοποιηθούν, τουλάχιστον αν θέλεις να δουλεύουν τα 3d effects του compiz ή/και διάφορα παιχνίδια. Τους αναζητάς (και) μέσω του system>Administration>Hardware drivers.
8.04 ή 8.10? Δικό σου το μπαλάκι. Σαν γενικός κανόνας το 8.04 είναι long term support και θα υποστηρίζεται για τρία χρόνια (=σταθερό, δοκιμασμένο και διαρκές) αλλά από την άλλη το 8.10 είναι έστω και λίγο πιο μπροστά στα επιμέρους του πακέτου, αλλά με ίσως κάποια ακόμα ψεγάδια (που σον θαυμαστό κόσμο του ubuntu δεν σε εκπλήσσει ότι μέρα με τη μέρα εξαφανίζονται...). Αρα... Εγώ έχω βάλει 8.10 σε όλα τα συστήματα μου, είμαι μια χαρά, αλλά από την άλλη είμαι απλός χρήστης και ήμουν μια χαρά και με το 8.04.
Στο θέμα 32 ή 64 bit είνα επίσης δικό σου το μπαλάκι... Τεχνικά, από ότι έχω διαβάσει στα διάφορα φόρουμς, μην περιμένεις να μεταμορφωθεί το μηχάνημά σου. Υπάρχει μια αύξηση της ταχύτητας αλλά είναι σχετικά μικρής τάξης στη χρήση που κάνει ο μέσος χρήστης. Τα μειονεκτήματα των 64b έχουν αντιμετωπιστεί κατά βάση υπάρχει και λειτουργεί το flash και όλες σχεδόν οι εφαρμογές. Αν ψάχνεις κάτι πολύ ειδικό τι να σου πω... Εγώ έχω 64b όπου σηκώνει το μηχάνημα (στης υπογραφής ας πούμε). Η λύση που συνήθως προτείνεται για να βρεις πως πάει είναι να το τρέξεις με το live cd και να δεις αν όλα πάνε ΟΚ πριν αρχίσεις τις εγκαταστάσεις.
Γενικώς ο firefox μπορεί να είναι αρκετά μνημο-φαγανός. Για το 70-80%, ποιός ξέρει? εξαρτάται και από τη μνήμη που έχεις πάντα. 512 mb δεν είναι πάρα πολλά και αν τρέχεις και διάφορα από πίσω, δεν θα ήταν και παράλογο. Μπορείς να το ελέγξεις με διάφορες εφαρμογές ή applets αν (και πόσο) σου τρώει.
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800