Κάποιες απορίες

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Κάποιες απορίες

Δημοσίευσηαπό Alexandros » 20 Δεκ 2008, 15:13

Σε προηγούμενη συζήτηση ο simosx μου είχε πει:

έγραψε:Όταν έχεις router, το σύστημά σου βρίσκεται σε τοπικό δίκτυο που χρησιμοποιεί το λεγόμενο NAT. Δηλαδή, ο υπολογιστής σου παίρνει μια εσωτερική διεύθυνση όπως 192.168.x.x.

Θα ήθελα να μάθω πως μπορώ να βρω ποια είναι αυτή η εσωτερική διεύθυνση. Πως μπορώ να καθορίσω εγώ ποια θα είναι και με ποιο τρόπο.

Μου είχε αναφέρει ακόμη ότι χρησιμοποιόντας αυτήν την εντολή μπορώ να δω ποιες υπηρεσίες έχω ανοιχτές.

έγραψε:sudo lsof -i

Οπότε σε αυτό το θέμα έχω δύο ερωτήματα:

1)Πως μπορώ να εξασφαλίσω ότι θα έχω ανοιχτές μόνο τις απολύτως απαραίτητες (για μένα) υπηρεσίες; Δλδ web και torrents;; Πως θα κλείσω όλες τις υπόλοιπες;
2)Όταν έχω ανοιχτή την υπηρεσία για το filesharing και χρησιμοποιώ ένα πρόγραμμα όπως το Azureus, κάποιες εξωτερικές (δλδ άγνωστων σε εμένα ατόμων) εφαρμογές/υπολογιστές συνδέονται(δλδ έχουν πρόσβαση) στον υπολογιστή μου. Δεν θα μπορούσε κάποιος hacker να υποθέσει ότι εγώ χρησιμοποιώ κάποιο τέτοιο πρόγραμμα και να ακολουθήσει αντίστοιχη διαδικασία ώστε να μπει στο σύστημα μου;

Αναρωτιέμαι με άλλα λόγια πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα μου όταν έχω ανοιχτές υπηρεσίες για web και filesharing.

Σε σχέση με το παραπάνω: Αν τα έχω καταλάβει καλά, αν θέλεις να συνδέεσαι στο Internet θα πρέπει απαραίτητα να έχεις κάποιες υπηρεσίες ανοιχτές. Μπορεί να μην είναι δέκα αυτές αλλά μόνο μία αλλά και πάλι κάτι θα είναι ανοιχτό. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, δεν σημαίνει αυτό ότι τελικά ο,τι και να κάνεις αφήνεις κάποια πορτούλα ανοιχτή για να έρθει κάποιος να πειράξει το σύστημα σου;

Μπορεί να είναι πολύ απλοϊκές αυτές οι ερωτήσεις αλλά για μένα δεν είναι καθόλου προφανή αυτά τα πράγματα. :oops:
ACER ASPIRE 5920G-934G32Bn, Intel Core 2 Duo T9300 (2.5 GHz FSB, 6MB L2 Cache, 800 MHz FSB), 4GB (2x2 GB) DDR2, Nvidia, GEFORCE 9500M-GS 512MB, 15.4 WXGA CB,802.11N - https://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/392-seminario-facebook
Alexandros
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Re: Κάποιες απορίες

Δημοσίευσηαπό cyberpython » 20 Δεκ 2008, 16:16

Alexandros έγραψε:
Θα ήθελα να μάθω πως μπορώ να βρω ποια είναι αυτή η εσωτερική διεύθυνση. Πως μπορώ να καθορίσω εγώ ποια θα είναι και με ποιο τρόπο.

Όλα τα "καινούρια" (εδώ και αρκετά χρόνια) routers υποστηρίζουν το πρωτόκολλο DHCP - δηλαδή δίνουν αυτόματα μία διεύθυνση IP στις συσκευές που συνδέονται σ' αυτά κατά τη σύνδεση. Η διεύθυνση αυτή καθορίζεται από τις ρυθμίσεις που έχεις κάνει στο router σου (IP address, IP mask κλπ.), αλλά καλό είναι να μην τις πειράξεις, αφού συνήθως οι εργοστασιακές ρυθμίσεις λειτουργούν μια χαρά (συνήθως οι διευθύνσεις IP στο δίκτυο είναι της μορφής 192.168.0.χ ή 192.168.178.x).

Για να δεις τη διεύθυνση IP του υπολογιστή σου στο τοπικό δίκτυο μπορείς να κάνεις δεξί κλικ στο εικονίδιο του Network Manager και μετά στο "Πληροφορίες Σύνδεσης".

Τέλος, για να καθορίσεις ο ίδιος τη διεύθυνση του υπολογιστή σου στο τοπικό δίκτυο - ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ - θα πρέπει να κάνεις τις αντίστοιχες ρυθμίσεις στο Network Manager (Manual Configuration -> Static IP) και ίσως να χρειαστεί να απενεργοποιήσεις και το DHCP server του router μέσα από τις ρυθμίσεις του.
Κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Ubuntu-gr / My Web Log
Επίπεδο Γνώσεων Linux: Μέτριο, Προγραμματισμός: Ναι, Aγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Ubuntu 10.04 - 32bits
Η/Υ : Intel Core2 4400@2 GHz / 2GB DDR2 RAM / GeForce 8400 GS 512MB / Creative SB Audigy SE
Άβαταρ μέλους
cyberpython
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Re: Κάποιες απορίες

Δημοσίευσηαπό Alexandros » 20 Δεκ 2008, 18:00

cyberpython έγραψε:Τέλος, για να καθορίσεις ο ίδιος τη διεύθυνση του υπολογιστή σου στο τοπικό δίκτυο - ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ - θα πρέπει να κάνεις τις αντίστοιχες ρυθμίσεις στο Network Manager (Manual Configuration -> Static IP) και ίσως να χρειαστεί να απενεργοποιήσεις και το DHCP server του router μέσα από τις ρυθμίσεις του.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Μπορείς να μου δώσεις λίγες περισσότερες πληροφορίες για το πως θα το κάνω αυτό σε παρακαλώ γιατί εκεί που κοίταξα, ούτε Static IP βρήκα ούτε τίποτα.
ACER ASPIRE 5920G-934G32Bn, Intel Core 2 Duo T9300 (2.5 GHz FSB, 6MB L2 Cache, 800 MHz FSB), 4GB (2x2 GB) DDR2, Nvidia, GEFORCE 9500M-GS 512MB, 15.4 WXGA CB,802.11N - https://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/392-seminario-facebook
Alexandros
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα