Λοιπόν έστω ότι στο σύστημά μου έχω τον βασικό χρήστη dimitris, ο οποίος έχει και δικαιώματα διαχειριστή και τον χρήστη visitor, ο οποίος δεν έχει δικαιώματα διαχειριστή.
Το ερώτημα είναι αν γίνεται να δώσω δικαιώματα στον visitor, MONO σε ένα συγκεκριμένο φάκελλο που βρίσκεται στη διαδρομή /home/dimitris (με ενδιαφέρει οπωσδήποτε για φάκελλο μέσα στο δικό μου home, όχι εκτός).
Μέχρι στιγμής το μόνο που κατάφερα είναι η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή έστω ότι θέλω ο visitor να βλέπει το /home/dimitris/Documents. Αλλάζοντας τα δικαιώματα σε όλους τους υποφακέλλους του /home/dimitris (πχ Pictures, Videos κλπ) εκτός από τον Documents, έτσι ώστε οι άλλοι χρήστες να είναι forbidden, πράγματι ο visitor μπορεί να δει μόνο τον φάκελλο Documents.
Αυτό βεβαίως δεν με καλύπτει απόλυτα, διότι πρέπει κάθε φορά που δημιουργείται κάτι νέο στο /home/dimitris, ομοίως να επιλέγεται η ίδια απαγόρευση για το νέο φάκελλο ή αρχείο.
Δοκίμασα επιπλέον τα εξής.
α) Να αλλάξω τα δικαιώματα στον /home/dimitris έτσι ώστε οι άλλοι χρήστες να είναι forbidden και μετά να αλλάξω τα δικαιώματα μόνο στον /home/dimitris/Documents, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση. Πλην όμως δεν λειτουργεί, υποθέτω ότι η γενικότερη ρύθμιση που αφορά στον /home/dimitris υπερισχύει και έτσι ο visitor δεν μπορεί να δει καθόλου το /home/dimitris, συμπεριλαμβανομένου του Documents.
β) Να δημιουργήσω το group με το όνομα lawyers, στο οποίο στη συνέχεια πρόσθεσα τους χρήστες dimitris και visitor.
Κατόπιν πάλι άλλαξα τα δικαιώματα στο /home/dimitris ώστε οι άλλοι να είναι forbidden και στο Documents έδωσα στο group lawyers πλήρη δικαιώματα. Και πάλι συμβαίνει ότι παραπάνω, υπερισχύει η γενικότερη ρύθμιση και ο visitor δεν βλέπει τίποτα.
Διευκρινιζω ότι και στις δύο περιπτώσεις ο visitor δεν μπορεί να δει το Documents ακόμα και αν πληκτρολογήσω απευθείας τη διαδρομή /home/dimitris/Documents, χωρίς δηλαδή μέσα από τον Dolphin να περιηγηθεί σταδιακά στη δομή των φακέλλων.
Τελικά γίνεται αυτό που ψάχνω ;