Περί δικαιωμάτων σε φάκελλο του home

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Περί δικαιωμάτων σε φάκελλο του home

Δημοσίευσηαπό dim459 » 21 Φεβ 2015, 14:19

Λοιπόν έστω ότι στο σύστημά μου έχω τον βασικό χρήστη dimitris, ο οποίος έχει και δικαιώματα διαχειριστή και τον χρήστη visitor, ο οποίος δεν έχει δικαιώματα διαχειριστή.
Το ερώτημα είναι αν γίνεται να δώσω δικαιώματα στον visitor, MONO σε ένα συγκεκριμένο φάκελλο που βρίσκεται στη διαδρομή /home/dimitris (με ενδιαφέρει οπωσδήποτε για φάκελλο μέσα στο δικό μου home, όχι εκτός).
Μέχρι στιγμής το μόνο που κατάφερα είναι η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή έστω ότι θέλω ο visitor να βλέπει το /home/dimitris/Documents. Αλλάζοντας τα δικαιώματα σε όλους τους υποφακέλλους του /home/dimitris (πχ Pictures, Videos κλπ) εκτός από τον Documents, έτσι ώστε οι άλλοι χρήστες να είναι forbidden, πράγματι ο visitor μπορεί να δει μόνο τον φάκελλο Documents.
Αυτό βεβαίως δεν με καλύπτει απόλυτα, διότι πρέπει κάθε φορά που δημιουργείται κάτι νέο στο /home/dimitris, ομοίως να επιλέγεται η ίδια απαγόρευση για το νέο φάκελλο ή αρχείο.
Δοκίμασα επιπλέον τα εξής.
α) Να αλλάξω τα δικαιώματα στον /home/dimitris έτσι ώστε οι άλλοι χρήστες να είναι forbidden και μετά να αλλάξω τα δικαιώματα μόνο στον /home/dimitris/Documents, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση. Πλην όμως δεν λειτουργεί, υποθέτω ότι η γενικότερη ρύθμιση που αφορά στον /home/dimitris υπερισχύει και έτσι ο visitor δεν μπορεί να δει καθόλου το /home/dimitris, συμπεριλαμβανομένου του Documents.
β) Να δημιουργήσω το group με το όνομα lawyers, στο οποίο στη συνέχεια πρόσθεσα τους χρήστες dimitris και visitor.
Κατόπιν πάλι άλλαξα τα δικαιώματα στο /home/dimitris ώστε οι άλλοι να είναι forbidden και στο Documents έδωσα στο group lawyers πλήρη δικαιώματα. Και πάλι συμβαίνει ότι παραπάνω, υπερισχύει η γενικότερη ρύθμιση και ο visitor δεν βλέπει τίποτα.

Διευκρινιζω ότι και στις δύο περιπτώσεις ο visitor δεν μπορεί να δει το Documents ακόμα και αν πληκτρολογήσω απευθείας τη διαδρομή /home/dimitris/Documents, χωρίς δηλαδή μέσα από τον Dolphin να περιηγηθεί σταδιακά στη δομή των φακέλλων.

Τελικά γίνεται αυτό που ψάχνω ;
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Re: Περί δικαιωμάτων σε φάκελλο του home

Δημοσίευσηαπό lucinos » 21 Φεβ 2015, 14:32

dim459 έγραψε:
Αυτό βεβαίως δεν με καλύπτει απόλυτα, διότι πρέπει κάθε φορά που δημιουργείται κάτι νέο στο /home/dimitris, ομοίως να επιλέγεται η ίδια απαγόρευση για το νέο φάκελλο ή αρχείο.

δεν θυμάμαι πώς γίνεται αλλά πάντως μπορεί να καθοριστεί οι φάκελοι που δημιουργείς να έχουν τις προκαθορισμένες άδειες που θέλεις χωρίς να τις επιλέγεις κάθε φορά.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 21 Φεβ 2015, 14:58

Δημήτρη δεν είμαι σε kde αλλά στον ναυτίλο δημιουργώ ένα φάκελο, κάνω δεξί κλικ επιλέγω ιδιότητες και στην ενότητα "Διαμοιρασμός τοπικού δικτύου" επιλέγω "Κοινή χρήση φακέλου"
Για ψάξτο κάπως έτσι.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 21 Φεβ 2015, 18:16

lucinos έγραψε:δεν θυμάμαι πώς γίνεται αλλά πάντως μπορεί να καθοριστεί οι φάκελοι που δημιουργείς να έχουν τις προκαθορισμένες άδειες που θέλεις χωρίς να τις επιλέγεις κάθε φορά.

Έριξα μια ματιά, γίνεται με τη umask, το πρόβλημα είναι ότι αν καλώς κατάλαβα (δεν το κατέχω το θέμα) εφαρμόζεται σε όλα τα νέα δημιουργούμενα αρχεία ή φακέλλους. Αν είναι έτσι, δεν εξυπηρετεί, διότι για παράδειγμα αν δημιουργηθεί ένα νέο έγγραφο μέσα στο φάκελλο Documents, θέλω να μπορεί να το δει ο χρήστης visitor. Aν τελικά είναι έτσι, εξυπηρετεί στη δημιουργία νέων φακέλλων γενικά, αλλά όχι νέων φακέλλων ή αρχείων μέσα στο Documents. Πρέπει να το ψάξω κι άλλο....
sotos21 έγραψε:Δημήτρη δεν είμαι σε kde αλλά στον ναυτίλο δημιουργώ ένα φάκελο, κάνω δεξί κλικ επιλέγω ιδιότητες και στην ενότητα "Διαμοιρασμός τοπικού δικτύου" επιλέγω "Κοινή χρήση φακέλου"
Για ψάξτο κάπως έτσι.

Μόνο αν επιλέξω διαμοιρασμό μέσω samba, μου ανοίγει επιλογή για δικαιώματα συγκεκριμένων χρηστών, αλλά και πάλι αν οι τρίτοι αποκλειστούν από το /home/dimitris, τότε δεν αφήνει πρόσβαση ούτε στον επιλεγμένο φάκελλο, βασικά όπως παραπάνω.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 21 Φεβ 2015, 19:07

dim459 έγραψε:β) Να δημιουργήσω το group με το όνομα lawyers, στο οποίο στη συνέχεια πρόσθεσα τους χρήστες dimitris και visitor.
Κατόπιν πάλι άλλαξα τα δικαιώματα στο /home/dimitris ώστε οι άλλοι να είναι forbidden και στο Documents έδωσα στο group lawyers πλήρη δικαιώματα. Και πάλι συμβαίνει ότι παραπάνω, υπερισχύει η γενικότερη ρύθμιση και ο visitor δεν βλέπει τίποτα.

Αν αντί του /home/dimitris/Documents δημιουργήσεις τον /home/Lawyers και τον ορίσεις να ανήκει στο group με το όνομα lawyers χωρίς να έχει κανένας άλλος πρόσβαση;
Μπορείς μετά να κάνεις ένα symlink για κάθε χρήστη μέσα στον προσωπικό φάκελο με όποιο όνομα και σε όποιο σημείο σε βολεύει.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 21 Φεβ 2015, 19:46

Ναι, υποθέτω ότι έτσι θα δουλέψει, αφού θα βρίσκεται εκτός του /home/dimitris.
Θα πρέπει όμως να αλλαχθεί η default τοποθεσία αποθήκευσης εγγράφων (φαντάζομαι).
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 21 Φεβ 2015, 19:52

dim459 έγραψε:Θα πρέπει όμως να αλλαχθεί η default τοποθεσία αποθήκευσης εγγράφων (φαντάζομαι).

Ναι, είτε αυτό είτε το κάνεις symlink σε εσένα
Κώδικας: Επιλογή όλων
ln -s /home/Lawyers /home/dimitris/Document

και τον άλλο χρήστη
Κώδικας: Επιλογή όλων
ln -s /home/Lawyers /home/user-2/Document
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX