UBUNTU 9.04 LIVE CD

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

UBUNTU 9.04 LIVE CD

Δημοσίευσηαπό vitony » 16 Μάιος 2009, 13:35

Καλημέρα σας
Νεώτατος χρήστης και θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τη βοήθεια σας.
Στα χερια κάποιου φίλου έπεσε κατα τύχη ένα CD της UBUNTU 8.10 το οποίο επειδή δεν τον ενδιέφερε μου το έδωσε να το δοκιμάσω. Πράγματι το έτρεξα και επειδή μου άρεσε το περιβάλον αποφάσισα χωρίς δεύτερη σκέψη να το εγκαταστήσω στον υπολογιστή μου για να το τρέχω απ' ευθείας απο το σκληρό δίσκο και όχι από το CD ώστε να είναι μονιμες και οι όποιες αλλαγες κάνω σε αυτό.
Πράγματι παρότι δεν είχα έρθει ποτέ άλλοτε σε επαφή με LINUX και βασιζόμενος μόνο στη προηγούμενη εμπειρια μου στα λειτουργικά της Microsoft, κατόρθωσα να ελευθερώσω χώρο σε ένα απο τους σκληρούς δίσκους που έχω στο σύστημά μου και να εγκαταστήσω με επιτυχία το UBUNTU 8.10. Με έκπληξη και προς μεγάλη μου ευχαρίστηση είδα ότι αναγνώρισε και το άλλο λειτουργικό (Windows XP) και μου δίνει επιλογή να διαλεξω πιο από τα δύο να επιλέξω στν εκκίνηση.
Μέχρι εδώ όλα καλά!! Όταν έτρεξα για πρώτη φορά το ubuntu κατευθείαν από το PC μου ο UPDATE MANAGER μου πρότεινε νέες εκδόδεις των προγραμμάτων που ήταν εγκατεστημένες και με ενημέρωσε για νέα έκδοση του UBUNTU την 9.04, την οποία και κατέβασα και έκαψα σε νέο CD.
Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα!!
Ενώ το CD εκκινεί κανονικά (και ο έλεγχος του απο τις προτεινόμενες επιλογές της αρχικής οθόνης δεν επιστρέφει κανένα σφάλμα!), όταν προσπαθώ να τρέξω την επιλογή "Δοκιμή του UBUNTU" ή "Εγκατάσταση του UBUNTU" το σύστημα μου παύει να ανταποκρίνεται απο ένα σημείο και μετά χωρίς την εμφάνιση κάποιου σφάλματος. Τα εγκατεστημένα λειτουργικά εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικότατα (τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν παρατήρησα κάτι το παράξενο).
Παρακαλώ, μήπως μπορει κάποιος να με βοηθήσει;
Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 8.10 σε αυτοσυναρμολογημένο
Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium Dual Core 3.00 GHz (32 bit) │ 1 GB DDR2/533 │ NVIDIA GeForce 7600GT/PCI/SSE2/256 MB │ Κάρτα Ασύρματη │ Κάρτα Buetooth │ HDA Intel │ CRT HITACHI CM753ET 1152X864
vitony
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: UBUNTU 9.04 LIVE CD

Δημοσίευσηαπό lalakis » 16 Μάιος 2009, 14:23

Απαντηση απο εναν αρχαριο

Δοκιμασε να καψεις ενα νεο Live CD με την χαμηλοτερη ταχυτητα εγγραφης

π.χ. 8Χ και μετα τσεκαρισε αν το δισκακι εχει καποιο προβλημα.Νομιζω οτι ειναι η τριτη η τεταρτη επιλογη στο Live CD.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 LinuxMint 17.1 rebecca 3.13.0-24-generic 64bit (de_DE.UTF-8, X-Cinnamon default)
3 Intel Core i3 CPU 530 2.93GHz ‖ RAM 5768 MiB ‖ Dell Inc. 033FF6 - Dell Inc. Inspiron 580
4 Intel Core Processor Integrated Graphics [8086:0042] {i915}
5 eth0: Broadcom NetLink BCM57788 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:1691] (rev 01)
lalakis
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 16 Μάιος 2009, 14:34

Πράγματι, ένα από τα πιο συχνά προβλήματα είναι το ζήτημα της ταχύτητας εγγραφής του CD,
και είναι το πρώτο που πρέπει να ελέγξεις.

Μετά, είναι το ζήτημα με την κάρτα γραφικών. Το γεγονός ότι δεν περνάει στο επόμενο στάδιο για το γραφικό περιβάλλον,
μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια ασυμβατότητα με τη κάρτα γραφικών.
Στο Linux υπάρχει μια σταδιακή διαδικασία βελτίωσης του υποσυστήματος γραφικών και στην έκδοση 9.04 υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις για τις κάρτες γραφικών της Intel. Είναι πιθανό να είχες ένα παροδικό πρόβλημα με μοντέλο της κάρτας γραφικών.

Δώσε περισσότερες πληροφορίες για το σύστημά σου.
Δες τους οδηγούς στην υπογραφή μου για το πως μπορείς να το κάνεις.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 16 Μάιος 2009, 15:00

Έχει σημασία με ποιό λειτουργικό και με ποιά εφαρμογή καις το CD. Δες εδώ: https://help.ubuntu.com/community/BurningIsoHowto και μέσα από αυτήν την σελίδα επίσης https://help.ubuntu.com/community/HowToMD5SUM. Εκ πείρας ξέρω ότι αν κάψεις το CD με Nero μέσα από Windows, πιθανότατα δεν θα δουλεύει.
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vitony » 16 Μάιος 2009, 18:12

lalakis έγραψε:
Δοκιμασε να καψεις ενα νεο Live CD με την χαμηλοτερη ταχυτητα εγγραφης

π.χ. 8Χ και μετα τσεκαρισε αν το δισκακι εχει καποιο προβλημα.Νομιζω οτι ειναι η τριτη η τεταρτη επιλογη στο Live CD.

simosx έγραψε:
Πράγματι, ένα από τα πιο συχνά προβλήματα είναι το ζήτημα της ταχύτητας εγγραφής του CD,
και είναι το πρώτο που πρέπει να ελέγξεις.

vitony έγραψε:
Ενώ το CD εκκινεί κανονικά (και ο έλεγχος του απο τις προτεινόμενες επιλογές της αρχικής οθόνης δεν επιστρέφει κανένα σφάλμα!),

Το CD το είχα ελέγξει και δεν μου επέστρεφε κανένα σφάλμα.

Epirotes έγραψε:
Εκ πείρας ξέρω ότι αν κάψεις το CD με Nero μέσα από Windows, πιθανότατα δεν θα δουλεύει.

Πράγματι το CD το είχα κάψει με το Nero μέσα από τα Windows. Ξανακατέβασα το ubuntu-9.04-desktop-i386.iso αυτή τη φορά μέσα από τον FireFox του UBUNTU 8.10 (που παρεπιπόντως λειτουργεί άψογα), έλεγξα το m5d hash του αρχείου που κατέβασα και δεν πήρα κανένα λάθος (το hash είναι το ίδιο με αυτό της σελίδας https://help.ubuntu.com/community/UbuntuHashes) και έκαψα ένα νέο δισκάκι μέσα από το UBUNTU. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

simosx έγραψε:Μετά, είναι το ζήτημα με την κάρτα γραφικών. Το γεγονός ότι δεν περνάει στο επόμενο στάδιο για το γραφικό περιβάλλον,
μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια ασυμβατότητα με τη κάρτα γραφικών.

Πώς θα ελέγξω αν υπάρχει ασυμβατότητα με την καρτα γραφικών;

simosx έγραψε:

Motherboard: MSI 945 Platinum/Neo
CPU: Intel Pentium Dual Core 3.00 GHz
Μνήμη: 1 GB DDR2/533
Κάρτα Γραφικών: NVidia GeForce 7600GT Ram:256
HD1: SATA2 200 GB
HD2: EIDE 80 GB
HD3: EIDE 60 GB
Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium Dual Core 3.00 GHz (32 bit) │ 1 GB DDR2/533 │ NVIDIA GeForce 7600GT/PCI/SSE2/256 MB │ Κάρτα Ασύρματη │ Κάρτα Buetooth │ HDA Intel │ CRT HITACHI CM753ET 1152X864
vitony
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xqtr » 16 Μάιος 2009, 18:20

Προσφατα ειχα ενα παρομοιο προβλημα με το live cd της 9.04. Εψαξα στο internet και τελικα εφταιγε το εξεις:

Ο υπολογιστης που προσπαθουσα να εγκαταστησω το live cd ειχε πανω του (μονο) ενα dvd drive, της NEC. Eγω ειχα καψει το .iso σε cd και αυτος ηταν ο λογος που δεν εκανε την εγκατασταση. Την ζημια την κανει το συγκεκριμενο dvd drive, δεν ξερω γιατι. Μολις εκαψα το .iso σε dvd, τοτε ολα πηγαν μια χαρα.

Το προβλημα αυτο ειναι γνωστο και αναφερετε στo ubuntu-forums. Δοκιμασε το και δες μηπως φταιει αυτο.
O χειμώνας έρχεται...
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο │ Προγραμματισμός: Ναι (Delphi/Lazarus) │ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Ubuntu 14.04 σε Acer Aspire 5520
Προδιαγραφές ⇛ AMD Turion 1.8GHz │ 1GB │ ATI X700 │ Broadcom BCM4318 │LCD 15.4"
Άβαταρ μέλους
xqtr
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό chrish » 16 Μάιος 2009, 18:32

Κατα την γνώμη μου ίσως να μην είναι ούτε η κάρτα γραφικών.....Κάτι γίνετε με τα ide σου....βγάλε όλα τα ide και άσε μόνο ένα cd/dvd και έναν hdd...Και θα πρότεινα να κάνεις πρώτα ένα boot μόνο με το cd/dvd που έχεις και κάνε πρώτα try ubuntu και μετά κάνε δοκιμή με έναν δίσκο....ακομή και usb δίσκο να έχεις βγάλτον εκτός για την δοκιμή....
(Ξέρω για κάποιους μπορεί να ακούγομαι άκυρος αλλά έχω δεί πολλά τέτοια παγώματα και να φτένε τα ide....Που στην ουσία δεν είναι παγώματα αυτά οφείλονται στο ότι το live cd προσπαθεί να διαβάσει τα partition και γιατι μέχρι εκεί το ubuntu και κάθε διανομή Linux αλλά και win δεν σηκώνει τα τρελά γραφικά)
Για να ελένξεις και το cd/dvd σου κάνε το memtest που συνοδεύει τις διανομές και έτσι θα έχεις να κάνεις μόνο με cd/dvd και ram....
Linux: Λίγο ┃ Προγραμματισμός: Μέτριο ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Kubuntu 9.04
CPU: P4 3.2GHz ┃ RAM: 512MB/400Hz ┃ NVIDIA 7100GS 512MB AGP ┃ 2xIDE HDD 80GB ┃ PCTV USB2 pinnacle
Άβαταρ μέλους
chrish
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 16 Μάιος 2009, 18:42

vitony έγραψε:
simosx έγραψε:

Motherboard: MSI 945 Platinum/Neo
CPU: Intel Pentium Dual Core 3.00 GHz
Μνήμη: 1 GB DDR2/533
Κάρτα Γραφικών: NVidia GeForce 7600GT Ram:256
HD1: SATA2 200 GB
HD2: EIDE 80 GB
HD3: EIDE 60 GB

Κοιτώντας στο
http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenotes/904
(release notes με τυπικά προβλήματα), δες αν είναι σχετικό το κομμάτι για «Boot failures on systems with Intel D945 motherboards».

Δεν ξέρω αν ο επεξεργαστής σου είναι 32 ή 64-bit, και αν δοκιμάζεις με 32-bit ή 64-bit Ubuntu.

Αν μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες για το σημείο στο οποίο το σύστημα «κολλάει», θα βοηθήσει περισσότερο.
Κατά την εκκίνηση μπορείς να τροποποιήσεις τη γραμμή με τις παραμέτρους του πυρήνα για να δείχνει όλα τα μηνύματα, οπότε μπορείς να δεις που ακριβώς κολλάει.
Δες https://help.ubuntu.com/community/BootOptions
όπου αφαιρείς το splash και το quiet.

Αν όλα πάνε στραβά, μπορείς να δοκιμάσεις με το Alternate CD, https://help.ubuntu.com/community/Installation
όπου η εγκατάσταση γίνεται μέσω του περιβάλλοντος κειμένου/κονσόλας. Αυτό είναι καλύτερο να είναι η τελευταία επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να μπεις και στο http://wiki.ubuntu-gr.org/Community/IRC για περισσότερο διαδραστική βοήθεια.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vitony » 19 Μάιος 2009, 22:35

Τελικά ύστερα από διάφορες δοκιμές και άπειρο χάσιμο χρόνου κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σύστημά μου κολλάει μόνο όταν είναι συνδεδεμένοι οι IDE σληροί δίσκοι.
Όταν έχω μόνο του τον SATA όλα δουλεύουν άψογα. Δεν συνάντησα όμως τα ίδια προβλήματα με την έκδοση 8.10 η οποία μέχρι σήμερα δουλεύει χωρίς κανένα πρόβλημα. Να το πάρω απόφαση ότι προς το παρόν δεν θα περάσω στην έκδοση 9.04;;

simosx έγραψε:Κοιτώντας στο
http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenotes/904
(release notes με τυπικά προβλήματα), δες αν είναι σχετικό το κομμάτι για «Boot failures on systems with Intel D945 motherboards».

Το mobo μου είναι MSI και όχι INTEL.
vitony
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό panligo » 19 Μάιος 2009, 23:27

vitony έγραψε:Να το πάρω απόφαση ότι προς το παρόν δεν θα περάσω στην έκδοση 9.04;;

Καλησπέρα και από εμένα.
Γράψε το cd μέσα από το ubuntu με την πιο χαμηλή ταχύτητα και δοκίμασε ξανά.

Αν θες να περάσεις την 9,04 μπορείς να κάνεις αναβάθμιση της έκδοσής που έχεις τώρα μέσω διαδικτύου, όπως γίνεται και για τα προγράμματα :D . Βέβαια αυτό έχει ένα ρίσκο: αν δεν προχωράει στην δοκιμή από το cd το 9,04 αυτό μπορεί να οφείλετε σε μη σωστή εγγραφή αλλά ίσως και σε κάποια ασυμβατότητα με το σύστημά σου!! Αν συμβαίνει το δεύτερο καταλαβαίνεις τι μπορεί να συμβεί με την αναβάθμιση.... :?

Εγώ προτείνω να κάνεις ένα backup των αρχείων σου και να προχωρήσεις στην αναβάθμιση από το διαδίκτυο. Έτσι και θα σιγουρευτείς αν φταίει η εγγραφή του cd! Αν πάλι δεν φταίει το cd θα σου πάρει 20 το πολύ 30 λεπτά να ξαναπεράσεις την 8,10. Και μην ξεχνάς ότι έτσι θα εξοικειωθείς και με την εγκατάσταση του ubuntu!!
Ax, και να ήξερες πόσα format και εγκαταστάσεις είχα κάνει μέχρι να μάθω...... :oops: :oops: Αλλά δεν το μετάνιωσα ποτέ :!: Το ubuntu μου , μου ανταπέδωσε την υπομονή μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που θα μπορούσε ένα λειτουργικό σύστημα να κάνει.... :D :D :D
Άβαταρ μέλους
panligo
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα