Format σε κατάτμηση με Linux

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Format σε κατάτμηση με Linux

Δημοσίευσηαπό gfalcon » 26 Ιούλ 2008, 12:47

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΧΩ Σ ΕΝΑ ΔΙΣΚΟ ΚΑΙ LINUX UBUNTU 8.04 ΚΑΙ ΧP EAN ME TO PARTISION MANAGER - TΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΜΙΣΗ ΤΩΝ LINYX KAI TΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΧΕΙΩΝ EXT3- ΕΠΙΧΕΙΕΗΣΩ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ TA LINYX KA NA ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΕ ΣΥΣΤΗΑΜ ΑΡΧΕΙΩΝ ΝΤSFI XP ΘΑ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; ΟΙ ΔΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΠΩΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΕ ΜΕΤΑ;
Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ LINYX EΓΙΝΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕ BOOT DVD ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ XP
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ
gfalcon
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: ΦΟΡΜΑΤ ΣΕ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ME LINYX

Δημοσίευσηαπό ftso » 26 Ιούλ 2008, 13:00

Σε παρακαλώ να μην γράφεις με Κεφαλαίους χαρακτήρες γιατί είναι δυσανάγνωστοι και είναι σαν να φωνάζεις.

Για το ερώτημά σου, δες εδώ (viewtopic.php?f=4&t=170&p=1000&hilit=mbr#p1000).
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Re: Format σε κατάτμηση με Linux

Δημοσίευσηαπό gfalcon » 26 Ιούλ 2008, 13:54

Συγνωμην φιλε μου δεν το εκανα επιτηδες θα διαβασω την σελιδα που μου υπεδειξες αλλα πρωτα θεώρισα καλο να συτησω συγνωνη και παλι.
gfalcon
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 26 Ιούλ 2008, 14:12

γεια σου gfalcon... ο ftso ως συντονιστης φροντιζει να μας βάζει στον "ισιο" δρομο αλλα μην φοβασαι εδω δεν παρεξηγειται κανεις απλώς τετοιες παρατηρησεις πρεπει να γινονται κατα το δυνατον στην αρχη.

Στο θέμα σου ...εκτος απο το λινκ που θα διαβασεις να σου συνοψισω κι εγω κανα δυο πραγματα.

1. μεσα απο το Ubuntu δεν μπορεις να κανεις format το ιδιο partition στο οποιοιο ειναι εγκατεστημενο το Ubuntu. Αυτην την δουλεια πρέπει να την κανεις μεσα απο το LiveCD

2. Δεν αρκει μονο να κανεις φορματ το partition του Ubuntu για να επανέλθεις στην προηγουμενη κατασταση όπου είχες μονο windows. Πρεπει να ξαναγραψεις/"επισκευασεις" με το CD των windows το MasterBootRecord όπου έχει εγκατασταθει ο grub αλλιως δεν θα μπορεις να εκκινησεις ουτε τα windows. Η διαδικασια περιγραφεται στο λινκ που σου δοθηκε.

Και μία ερώτηση απο περιεργεια: Τι προβλημα ειχες με το Ubuntu και θελεις να το απεγκαταστησεις; Μηπως θα μπορούσαμε να βοηθησουμε;
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gfalcon » 26 Ιούλ 2008, 14:48

Αγαπητε logari81 δεν εχω κανενα προβλημα προσ το παρον ολα λειτουργουν αψογα βεβαια εχω πολλα ερωτηματα ακομα αφου είμαι νεος . Ομως οταν εκανα εγκατασταση το εκανα μονος και η εγκατασταση εγινε στο παρτισιον του διδκου που εχατα αρχεια μου και οχι εκει πoυ ήταν τα xp ακι μου δεσμευσε ολο τον υπολοιπο χώρο εχω εναω δισκο χωρισμένο σε δυο παρτισιον .Τα χρ δεν βλεπουν την κατατμιση των linux παρα μονο μεσα απο το partision manager και γιαυτο θα ήθελα να τα απεγκαταστησω και να τα βαλω εκει που θέλω -πρεπει - εν τω μεταξυ και το cd δεν to εχω αφου το συστημα πυ εχω μου το δώσανε χωρις αυτο .εχω βεβαια διαφορες εκδοσεις των xp αλλα οχι την εγκατεστημενη που ειναι και γνησια
Αυτα πποσ το παρον φιλε μου και ευχαριστω για το ενδιαφεον σου
το linux εμαθα θελουν 10 g χωρο ενω εμενα μονα τουσ δεσμευσαν 35g και μαλιστα εκει που το ειχα για τα αρχεια μου μονο
gfalcon
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 26 Ιούλ 2008, 15:17

καλα εκανα και ρωτησα γιατι μάλλον η λυση στο προβλημα σου ειναι αρκετα πιο απλη. Για να ανακατανειμεις τον χωρο σου στον δισκο δεν χρειαζεται να κανεις επανεγκατασταση του λινουξ. μπορεις να μπεις με LiveCD στον partition manager του ubuntu και να μικραινεις το παρτισιον του λινουξ σε 10G στον ελευθερο χωρο που θα παραμεινει μετα δημιουργεις ένα νεο παρτισιον με ntfs ή οτι αλλο θες που μπορεις να το χρησιμοποιείς ως αποθηκη και για το λινουξ και για τα windows. Βγαλε και στειλε μας ενα screenshot του δισκου σου όπως φαινεται στον partition manager του Ubuntu και θα σου προτεινουμε καποιες λυσεις. Τα windows θες να τα κρατησεις ή να τα σβήσεις; Κάνε μια συντομη περιγραφη του τι θες να εχεις στο τελος των αλλαγων για να σου κανουμε μια οσο το δυνατον καλυτερη προταση.

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gfalcon » 26 Ιούλ 2008, 15:48

Προσ το παρον θέλω να κρατησω και τα χρ ως μεταβατκο σταδιο και τα linuxγια να τα μαθω ομως στο δισκο θέλω τα λει τοθργικα να ποιανουν τον απαιτουμενο χώρο οστε να μπορω να αποθηκεω ακποια αρχεια πχ torrent τα οποια ειναι χρονοβορο να τα μετθετω σε εξωτερικους ακι συγρονως να μπορω να τα βλέπω ολα τα αρχεια απο ολα τα συστήματα μια και τα linyx βλεπουν τα των χρ οχι και το αντιθετο
Γιαυτο και θα ήθελα να τα βάλω και τα δυο σε ένα παρτισιον και το αλλο να εχει μονο αρχεια αφου το παρωτο παρισιον των χρ εχει χωρω και για τα δυο λειτουργικα αλλα βεβαια δεν ειναι αναγκη να ειναι μαζι αρκει αν υπαρχει χωροσ για τα αρχεια μου .Ετσι η λυση που μου προτεινεισ με ικανοποιει ,ομωσ live cd δεν εχω nono to dvd περιοδικου που μου δωσανε .
και παλι ευχαριστω
gfalcon
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 26 Ιούλ 2008, 15:59

To DVD που έχεις ειναι στην ουσια LiveCD. Δες εδω για να παρεις μια ιδεα του τι πρεπει να κανεις:

viewtopic.php?f=9&t=455

μπορεις να ρωτησεις κι εδω

http://wiki.ubuntu-gr.org/Wiki/Community/IRC

όλο και καποιον θα βρεις για βημα προς βημα καθοδηγηση.

logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gfalcon » 26 Ιούλ 2008, 23:57

Ευχαριστώ για τισ συμβουλες σου και το χρόνο σου θα ακολουθησω τις οδηγειες σου
και οποιο προβλημα θα το αναφερω
Με εκτίμηση gfalcon
gfalcon
babeTUX
babeTUX