Γιατί s/w raid ??????

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Γιατί s/w raid ??????

Δημοσίευσηαπό dpol » 31 Ιούλ 2008, 11:43

Θα ήθελα να καταλάβω το λόγο για τον οποίο το Linux δεν χρησιμοποιεί τους raid controllers που πλέον υπάρχουν στο 99% των μπόρντ που κυκλοφορούν αλλά αρκείτε στη λύση του s/w raid.

Μπορεί τη σήμερον ημέρα με τα 2-3-4-...πύρηνα συστήματα να μην έχουμε πρόβλημα από άποψη cpu performance με τη χρήση του s/w raid αλλά από την άλλη γιατί υπάρχει αυτή η ακινησία στο θέμα αυτό;;;

Ρητορική η ερώτηση για να γίνετε κουβέντα κύριοι... 8-)
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλoμεσαίο / Προγραμματισμός: Ναι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό (σε αναζήτηση/δοκιμές)
Abit IP35Pro-C2D-4Gb ram-Nvidia 8800GT-250Gb hdd
dpol
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Γιατί s/w raid ??????

Δημοσίευσηαπό vista killer » 31 Ιούλ 2008, 12:00

Από την μια δεν υπάρχουν driver για το hardware raid γιατί απλά κανείς δεν έχει φτιάξει driver. Tεχνικά να το πάρεις το θέμα δεν υπάρχει καμία διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα σε software και hardware raid και αρκετές φορές έχω διαβάσει ότι προτείνουν την πρώτη λύση σαν πιο αξιόπιστη.
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 31 Ιούλ 2008, 12:05

Δηλαδή σε εταιρίες που στήνουν linux servers χρησιμοποιούν s/w raid ?
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 31 Ιούλ 2008, 12:13

Ο κατασκευαστής της μητρικής θα πρέπει να διαθέσει drivers για το raid controler. Εκεί είναι το όλο πρόβλημα.
Υπάρχουν βέβαια κατασκευαστές με linux drivers για τους raid controlers που βγάζουν αλλά είναι επαγγελματικές λύσεις. Πρόσφατα η επιχείρηση στην οποία εργάζομαι αγόρασε έναν hp rack server που μόνο ο raid controler κόστισε γύρω στα 400 ευρώ και συνοδευόταν με drivers σε .rpm (red hat, suse).

Αντίστοιχα υπάρχουν drivers για τους raid controlers των dell servers και για ubuntu. Αλλά όπως καταλαβαίνεις αυτές οι λύσεις είναι επαγγελματικές και πανάκριβες.

Για το αν υπάρχουν κοινές θνητές μητρικές με raid controlers συνοδευόμενες με linux drivers δεν το γνωρίζω. Άλλωστε ποιοι θα ασχοληθούν με το 2-2,5% της αγοράς;

Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις το software raid. Έχω κάνει και οδηγό για αυτό:
viewtopic.php?f=9&t=222
Είναι φοβερά αξιόπιστο... Το χρησιμοποιώ στο χώρο της εργασίας μου (file server) εδώ και 2 χρόνια χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Και το πιο εντυπωσιακό, πίστεψέ με, είναι ότι είναι πιο αξιόπιστο από το hardware raid. Είναι δομημένο έτσι ώστε και να θέλεις να κάνεις λάθος (συγχρονισμός από τον λάθος δίσκο στον άλλο) να μην σε αφήνει.

Ενώ κάποιοι άλλοι σε hardware raid κάνανε την π@π@ρι@ και κλαίνε ακόμη...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dpol » 31 Ιούλ 2008, 13:17

Οι παραθυρικές μου καταβολές και η 15χρονη εμπειρία μου με κατατρέχουν δυστυχώς... :(

Παρόλα αυτά ήμουν (και είμαι) της άποψης ότι ένας external dedicated raid controller με onboard ram είναι καλύτερη λύση για την υλοποίηση και παρακολούθηση των raid arrays.
Για αυτό το λόγο οι υλοποιήσεις τέτοιων controllers για εταιρικά περιβάλλοντα εξ'απανέκαθεν κόστιζαν τρελά λεφτά.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλoμεσαίο / Προγραμματισμός: Ναι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό (σε αναζήτηση/δοκιμές)
Abit IP35Pro-C2D-4Gb ram-Nvidia 8800GT-250Gb hdd
dpol
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα