Πλήρης διάθεση του σκληρού στο Ubuntu και διαγραφή των Vista

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Πλήρης διάθεση του σκληρού στο Ubuntu και διαγραφή των Vista

Δημοσίευσηαπό billys_z » 25 Αύγ 2008, 08:30

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
Έχω κάνει εγκατάσταση το ubuntu σε ένα partition που δημιούργησα μέσα από τα vista.
Δυστυχώς όμως του έδωσα ένα μικρό κομμάτι του σκληρού μου και τώρα θέλω να εγκαταστήσω ubuntu σε όλο το σκληρό δίσκο αλλά δεν μπορώ.
Βάζω το CD εγκατάστασης από τα Vista και το βλέπει κανονικά. Μου ζητάει επανεκκίνηση όμως όταν bootαρει βλέπει ότι έχω ήδη εγκατεστημένο το λειτουργικό και ξεκινάει κατευθείαν σε περιβάλλον ubuntu. Όταν βάζω δε το CD στο Ubuntu μου εμφανίζει τα περιεχόμενα αλλά δεν ξέρω τι να κάνω και ποιο είναι ποιο. Έψαξα στο internet σε διάφορα foroum όμως δεν κατάφερα να βρώ κάτι. Εάν ξέρει κανείς τον τρόπο παρακαλώ ας τον πεί και σε μένα γιατί πολεμάω καμιά βδομάδα τώρα.
Υγ. Είχε «πέσει» το forum την προηγούμενη βδομάδα? Δοκίμασα να μπω πολλές φορές αλλά μάταια…
billys_z
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Πλήρης διάθεση του σκληρού στο Ubuntu και διαγραφή των Vista

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 25 Αύγ 2008, 10:55

Kαλημέρα,

καταρχήν δεν είναι απαραίτητο να ξανακάνεις επανεγκατάσταση. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Μία είναι να μην αλλάξεις τίποτε και να χρησιμοποιείς το ntfs partition των windows από το ubuntu. Δε θα τη συνιστούσα, αν και το κάνω κι εγώ.

Η δεύτερη εναλλακτική είναι το πρόγραμμα gparted. Με αυτό μπορείς να αλλάξεις τα μεγέθη των διαμερίσεων. Κάπου στους οδηγούς υπάρχει μία παράγραφος για το πως χρησιμοποιείται. Με το gparted θα διαγράψεις το διαμέρισμα των windows και θα το κάνεις format ως ext3. ΠΡΟΣΟΧΗ Η διαδικασία αυτή θα σβήσει όχι μονο τα windows, αλλά και ό,τι αρχεία έχεις εκεί αποθηκευμένα.

Μια τρίτη εναλλακτική είναι να αλλάξεις το μέγεθος του ntfs διαμερίσματος στο ελάχιστο, χωρίς να σβήσεις τίποτε και τον ελεύθερο χώρο που θα δημιουργηθεί να τον διαμορφώσεις ως ext3.

Εγώ θα σου πρότεινα την τρίτη λύση. Διάβασε πρώτα και κάνε ο,τι ερωτήσεις έχεις πριν αρχίσεις να δοκιμάζεις :)
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 25 Αύγ 2008, 12:37

billys_z έγραψε:Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
Έχω κάνει εγκατάσταση το ubuntu σε ένα partition που δημιούργησα μέσα από τα vista.
Δυστυχώς όμως του έδωσα ένα μικρό κομμάτι του σκληρού μου και τώρα θέλω να εγκαταστήσω ubuntu σε όλο το σκληρό δίσκο αλλά δεν μπορώ.
Βάζω το CD εγκατάστασης από τα Vista και το βλέπει κανονικά. Μου ζητάει επανεκκίνηση όμως όταν bootαρει βλέπει ότι έχω ήδη εγκατεστημένο το λειτουργικό και ξεκινάει κατευθείαν σε περιβάλλον ubuntu. Όταν βάζω δε το CD στο Ubuntu μου εμφανίζει τα περιεχόμενα αλλά δεν ξέρω τι να κάνω και ποιο είναι ποιο. Έψαξα στο internet σε διάφορα foroum όμως δεν κατάφερα να βρώ κάτι. Εάν ξέρει κανείς τον τρόπο παρακαλώ ας τον πεί και σε μένα γιατί πολεμάω καμιά βδομάδα τώρα.

Δες εδώ (viewtopic.php?f=9&t=859) στους οδηγούς την κατηγορία Εγκαταστάσεις OS
και απο τις Εφαρμογές το Δημιουργία Κατατμήσεων (Partition Editor - GParted).

billys_z έγραψε:
Υγ. Είχε «πέσει» το forum την προηγούμενη βδομάδα? Δοκίμασα να μπω πολλές φορές αλλά μάταια…

Μάλλον δοκίμαζες να μπείς μέσω του site ubuntu-gr.org το οποίο είχε λάθος σύνδεσμο για κάμποσες μέρες!
Το forum δούλευε κανονικά στην διεύθυνση που βλέπει στον browser σου τώρα
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 25 Αύγ 2008, 13:54

Αν θα δείς το παρακάτω βίντεο θα το καταλάβεις πως μπορεί να γίνει αν και εδώ είναι για duble boot άλλα εγκατάσταση γίνεται σε έναν ξεχωριστό δίσκο όπως μπορείς να το κάνεις και εσύ να το κάνεις πλήρης για Ubuntu και μετά με μερικά βοηθήματα που υπάρχουν εδώ να σηκώσεις και εικονικά Παράθυρα αν τα χρειαστείς .

Εγκατάσταση Λίνουξ
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα