Παραθέτω μία περιληπτική αναφορά των προβλημάτων που έχω αντιμετωπίσει και που ίσως βρουν και κάποιοι ενδιαφερόμενοι απάντηση σε κάποιο πρόβλημα κυρίως καινούργοι όπως εγώ.
Πρώτα ξεκκίνησα κι έβαλα έναν 160άρη δίσκο χωρίζοντάς τον σε παρτίσιον για να βάλω το ubuntu με τα windows σε ένα δίσκο για να έχω τον παλιό 400άρη με τα windows για αποθηκευτικό κυρίως χώρο, με σκοπό αργότερα να καταργήσω εντελώς τα windows του 400αριού. Από την αρχή άρχισαν κάποια προβλήματα να μην μπορώ να μπώ στα windows του 160ριού δίσκου και σκέφθηκα να βάλω το κάθε λειτουργικό σε ξεχωριστό δίσκο με σκοπό να κάνω τις εναλαγές από το BIOS.
Πήρα έναν 500άρη έβαλα το ubuntu ενώ απομόνωσα τους άλλους δίσκους και το ίδιο έκανα και για τον 160άρη ενώ ο 400άρης έμεινε με αυτά που είχε. Στη συνέχεια μου γκρίνιαξαν οι υπόλοιποι χρήστες του σπιτιού γιατί τους φαινόταν δύσκολη η διαδικασία να μπαίνουν στο BIOS και αποφάσισα να τα κάνω πάλι με διπλή τριπλή εκκίνηση.
Επάνω στο μπάσε βγάλε μπερδεύτικα και νόμισα πως είχα απομονώσει τον 400άρη ενώ δεν τον είχα απομονώσει. Όταν το πήρα είδηση είχα κάνει την εγκατάσταση και είχα βάλει τους περισσότερους ντράιβερ. Τα έβαλα με τον εαυτό μου που ξέχασα αλλά δεν το άλλαξα πάλι γιατί τα έβλεπα τα αρχεία επειδή είχε μείνει με τα αρχεία της προσαρτήσεως από ποιό παλιά. Έβαλα και το ubuntu και έβλεπα πλέον τον 400άρη, αλλά εκκίνηση μπορούσε να κάνει ο 160άρης και ο 500άρης. Το χρησιμοποιούσα έτσι αλλά δεν μπορούσα να μπώ στην τράπεζα και μπάσε βγάλε τις Java μου χάλαγε η δουλειά,μπλοκάριζε και αναγκάσθηκα να βάζω βγάζω το ubuntu δυό φορές ακόμη με αποτέλεσμα να αρχίσει να διαμαρτύρεται το GRUB και να βγάζει αναφορές για σφάλματα με μαύρη οθόνη ήτοι: 13,17, 21, ίσως και κανένα άλλο που δεν θυμάμαι. Αυτά τα επανέφερα με το Live DVD όχι κάνοντας κάτι ιδιαίτερο αλλά ανιχνεύοντας τα σφάλματα προφανώς διορθωνόταν κάπως, ή έστω τακτοποιόταν η διαδικασία εκκινήσεως ξανά, αλλά δεν έμπαινε στο ubuntu σταματούσε εκεί. Μετά με επανεκκίνηση και βγαλμένο το DVD ξεκκινούσε κανονικά. Το GParted δε στον 160άρη που έχει σημαία boot βγάζει στα 2 παρτίσιον τρίγωνο με θαυμαστικό (αναγγελία κινδύνου).
Μετά από αυτά έχω πάρει φόβο με τις Java και δεν έβαλα πάλι την Sun Java 6 Runtime γιατί δημιουργούσε προβλήματα παρόλο που μου την εμφανίζει η προσθαφαίρεση στην επιλογή όλες οι διαθέσιμες εφαρμογές δίχως να την έχω βάλει εγώ με οποιονδήποτε τρόπο ενώ πρώτα δεν την είχε ποτέ! (μυστήριο).
«The Sun Java Platform Standard Edition Runtime Environment (JRE) 6 contains the Java virtual machine, runtime class libraries, and Java application launcher that are necessary to run programs written in the Java progamming language. It is not a development environment and doesn't contain development tools such as compilers or debuggers. For development tools, see the Java Development Kit JDK(TM) 6 (package sun-java6-jdk).
This package contains architecture dependent files.
Ιστοσελίδα:
http://java.sun.com/javase/» (η συνοδευτική περιγραφή γι' αυτή τη διανομή του Ubuntu).
Στην τελευταία εγκατάσταση έγινε format ολόκληρου του δίσκου, επομένως δεν έμεινε από πρίν.
Σημειωτέον ότι σε άλλες συναλλαγές με ιστοσελλίδες με πληρωμές στο εξωτερικό μέχρι στιγμής δεν αντιμετώπισα πρόβλημα παρά μόνο με την EUROBANK εδώ που απ' ότι κατάλαβα δεν υποστηρίζει 64μπιτες εκδόσεις.
Επίσης επειδή είχε αναφερθεί σε παλαιότερα μηνύματα δεν έχει να αποεπιλέξεις να μην κάνει εγκατάσταση από CD ROM/DVD στις πηγές λογισμικού με αποτέλεσμα να μπλοκάρεις και να λες τι κάνω τώρα: Η απάντηση είναι βάζεις το LIVE DVD στη μονάδα για να το βλέπει και τα κατεβάζει κανονικά τα πακέτα από τα αποθετήρια δίχως να βγάζει σφάλματα κάτι που δεν το ήξερε κανένας να μου το πει προφανώς γιατί δεν έτυχε να αντιμετωπίσει κάποιος παρόμοιο πρόβλημα. Δείτε την καρτέλα στο
http://tinypic.com/view.php?pic=1583zns&s=4 Άλλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει όποιος χρησιμοποιήσει αυτή την έκδοση όπως και εγώ είναι ότι δεν μπορεί να δει τα πάντα όπως στα windows πχ. σε video στο youtube. Φαντάζομαι ότι το έχουν και άλλοι αυτό το πρόβλημα με άλλες εκδόσεις. Εγώ έχω βάλει το adobe flash player το οποίο πηγαίνοντας σε κάποια ιστοσελίδα μου ζήτησε να το βάλω για να τα εμφανίσει όλα και το έβαλα από τις αρχές που έμπλεξα με ubuntu δίχως να δημιουργήσει πρόβλημα έως τώρα. Ας πούνε οι παλιοί άν έπρεπε με αυτό τον τρόπο ή κάποιον άλλο.
Επίσεις ακόμη δεν έχω βρεί με ποιό πρόγραμμα θα μπορώ να δώ ένα DVD (ΤΑΙΝΊΑ) διότι θέλει αποκοδικοποιητές και όταν τους βάλεις δεν έχει καλή εικόνα ή δεν βλέπετε.
Άρα συνοψίζοντας τα προβλήματα μένουν τα εξής ερωτήματα:
1)Ποιό flash player ή αλλο πρόσθετο πρέπει να μπεί για να βλέπει ο χρήστης τα flash video και με ποιό τρόπο πρέπει να μπεί;
2)Με ποιό πρόγραμμα μπορείς να δεις ικανοποιητικά όλα τα video από DVD δίχως αποκωδικοποιητές;
3)Αν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να μετατρέπει τα flash video από το youtube σε τραγούδια mp3;
4)Μέσα από το GParted μπορείς να αλλάξεις το bootάρισμα και τις σημαίες δίχως να κάνεις οποιαδήποτε εγκατάσταση; Δηλαδή να απομονώσεις τον 400άρη που ούτως ή άλλως δεν τον βλέπει σαν δίσκο ή partition και να αλλάξεις τη σημαία του 160αριού ώστε να ελευθερωθεί από τα windows του 160ριού ο 400άρης και να τον δει σκέτο ώστε να τον προσαρτήσεις άν θέλεις και αυτόν; Τώρα βλέπει τον 500άρη ως sdb 1,2,3 και τον 160άρη ως sda 1,2,5. (Είχα αλλάξει στα windows κάτι αλλά με εγκατάσταση των Ubuntu δίχως να κάνει την παραμικρή ζημιά παλαιότερα κατά τις διαδικασίες και δίχως να τικάρω διαμόρφωση στο 160άρη).