Grub που ποιος πως...  Το θέμα επιλύθηκε

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Grub που ποιος πως...

Δημοσίευσηαπό costasem » 29 Μαρ 2011, 09:28

Εχω το παρακάτω πρόβλημα και θα ήθελα να με συμβουλέψετε πως μπορώ να το λύσω.
Είχα ένα δίσκο με windows Xp και αποφάσισα να βάλω το mint. Η εγκατάσταση έγινε επιτυχής και μου δημιουργησε (grub) boot manager με τα δύο λειτουργικά. Επειδή μου εμφανίστηκαν αρκετά προβλήματα στο mint και δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ για να τα λύσω αποφάσισα να εγκαταστήσω και το XUBUNTU. Το XUBUNTU λειτούργησε άψογα και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Οσο αφορά τον (grub) boot manager εκτός από το mint και τα windows xp πrοστέθηκε και το XUBUNTU. Μέχρι εδώ όλα καλά!!!

Τώρα θέλω να σβήσω το mint αλλά φοβάμαι ότι θα χαθεί παράλληλα και ο (Grub) boot manager αφού αυτό το λειτουργικό τον είχε δημιουργήσει. Μπορεί κάποιος να μου δόσει κάποια οδηγία. Δεν θέλω να βρεθώ ξαφνικά στην θέση να μην μου φορτώνει τα windows xp ή τα XUBUNTU.

Με ποιο ασφαλή τρόπ να σβήσω το mint ώστε να μην έχω πρόβλημα.

Ευχαριστώ.
Μου αρέσει το Linux αν και με παιδεύει - Dell 1564 3GB Ram -Ubuntu 10.10
Άβαταρ μέλους
costasem
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Grub που ποιος πως...

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 29 Μαρ 2011, 12:38

Μπορείς να αφαιρέσεις άφοβα το mint. O grub δημιούργησε νέα εγγραφή όταν εγκατέστησες το xubuntu και δεν θα χαθεί.
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xXx » 29 Μαρ 2011, 16:54

Η δική μου γνώμη είναι η εξής:
Επειδή όντως μπορείς να πάθεις ζημιά, καλό θα ήταν να έχεις στο χέρι μία δισκέττα, USB
ή cdrom του . Αυτός θα σου βρεί και θα σου μπουτάρει ότι λίνουξ ή
μάϊκροσοφτ λειτουργικό υπάρχει στο σύστημά σου (και είναι υγειές φυσικά...).
Η ζημιά που λέω παραπάνω δεν αναφέρεται σε απώλεια δεδομένων τόσο, όσο σε απώλεια
του bootloader και δει, αδυναμία εκκίνησης οποιουδήποτε λειτουργικού υπάρχει.
Δεν είναι κάτι τραγικό, αλλά θέλει γνώση και ψυχραιμία. Η ψυχραιμία βοηθάει στο να μη χαθούν
δεδομένα από λάθος κινήσεις. Εδώ είναι που έρχεται ο SuperGRUB2 και μας βοηθά, χωρίς καμμία
γνώση, να ξαναμπουτάρουμε το όποιο λειτουργικό έχουμε επάνω και δεν έχει πρόβλημα.
Μετά το πρώτο μπούτ με το Σούπερ, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε εκ νέου τον GRUB στο
σύστημά μας.
Αυτά.... ελπίζω να μη σε μπέρδεψα, και να σου φανούν χρήσιμα.
Κυρίως Desktop: MoBo: GA-MA78GM-S2H | CPU: AMD Phenom(tm) II X4 920 2.80 GHz | VGA: NVIDIA Corporation GF119 [GeForce GT 610] | RAM: 3GB DDR2 800 | Audio: Realtek ALC889A (ATI SB) | Audio: NVIDIA Corporation GF119 HDMI | OS: Debian jessie 64bit
Άβαταρ μέλους
xXx
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nickkefi » 29 Μαρ 2011, 16:58

Με ένα sudo update-grub νομίζω θα είσαι εντάξει.
Όλο ubuntu, ubuntu... Δοκιμάστε και καμιά άλλη διανομή...
Άβαταρ μέλους
nickkefi
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xXx » 29 Μαρ 2011, 17:26

nickkefi έγραψε:Με ένα sudo update-grub νομίζω θα είσαι εντάξει.

Πότε ακριβώς να το κάνει αυτό;
Αφού σβήσει το partition; Πριν;
Από που να σβήσει το partition; Απο γουίντους; Απο Λίνουξ;
Άν γίνει από γουίντοους:
Θα μπουτάρει ο γκράμπ, όταν ξαφνικά δεί ότι τoυ λείπει ένα λειτουργικό από το μενού,
ή θα βγάλει μήνυμα: Grub ERROR aborting...
Άν γίνει από Λίνουξ:
Θα καταλάβει ο γκράμπ ότι πρέπει πλέον να αναφερθεί π.χ. σε sda2 και όχι σε sda3;
Όπως βλέπετε υπάρχουν πολλές παράμετροι, που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα μη
εκκινήσιμο σύστημα, και ο φίλος Κώστας στην αρχή του νήματος, για να ζητήσει βοήθεια,
πάει να πει ότι δεν είναι σε θέση (επί του παρόντος επλίζω :-)) να την παλέψει μόνος του.
Οπότε καλό θα ήταν να του ζητούσαμε περισσότερα για το πως έχει στήσει τα παρτίσιον
του, και ανάλογα να του υποδείξουμε τι πρέπει να κάνει, παρά να τον αφήσουμε με ένα
μη εκκινήσιμο σύστημα. Η λύση που προανέφερα θα δουλέψει ακόμη κι' αν κάνει πατάτα.
Δεν έχω κακές προθέσεις, απλά να βοηθάμε... μη χειροκροτάμε τη ζημία που μπορεί να
πάθει κάποιος εξαιτίας μας.
Συγγνώμη αν προσέβαλλα κάποιον, δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου... ειλικρινά.
Κυρίως Desktop: MoBo: GA-MA78GM-S2H | CPU: AMD Phenom(tm) II X4 920 2.80 GHz | VGA: NVIDIA Corporation GF119 [GeForce GT 610] | RAM: 3GB DDR2 800 | Audio: Realtek ALC889A (ATI SB) | Audio: NVIDIA Corporation GF119 HDMI | OS: Debian jessie 64bit
Άβαταρ μέλους
xXx
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nickkefi » 29 Μαρ 2011, 18:20

xXx έγραψε:
nickkefi έγραψε:Με ένα sudo update-grub νομίζω θα είσαι εντάξει.

Πότε ακριβώς να το κάνει αυτό;
-Όταν κάνει log-in στο xubuntu
Αφού σβήσει το partition; Πριν;
-Ας το κάνει και πριν και μετά
Από που να σβήσει το partition; Απο γουίντους; Απο Λίνουξ;
-Windows δεν ξέρω τι μπορεί να στραβώσει, καλύτερα από linux
Άν γίνει από γουίντοους:
-Δεν έχω ιδέα
Θα μπουτάρει ο γκράμπ, όταν ξαφνικά δεί ότι τoυ λείπει ένα λειτουργικό από το μενού,
ή θα βγάλει μήνυμα: Grub ERROR aborting...
-Ο grub θα μπουτάρει, το αν θα ξέρει τί να εκκινήσει είναι το θέμα
Άν γίνει από Λίνουξ:
-Προτείνω μέσα από το xubuntu, πριν το update-grub, χωρίς επανεκκίνηση μεταξύ των δύο.
Θα καταλάβει ο γκράμπ ότι πρέπει πλέον να αναφερθεί π.χ. σε sda2 και όχι σε sda3;
-Εδώ κολλάει το update-grub μέσα από το xubuntu.
Όπως βλέπετε υπάρχουν πολλές παράμετροι, που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα μη
εκκινήσιμο σύστημα, και ο φίλος Κώστας στην αρχή του νήματος, για να ζητήσει βοήθεια,
πάει να πει ότι δεν είναι σε θέση (επί του παρόντος επλίζω :-)) να την παλέψει μόνος του.
Οπότε καλό θα ήταν να του ζητούσαμε περισσότερα για το πως έχει στήσει τα παρτίσιον
του, και ανάλογα να του υποδείξουμε τι πρέπει να κάνει, παρά να τον αφήσουμε με ένα
μη εκκινήσιμο σύστημα. Η λύση που προανέφερα θα δουλέψει ακόμη κι' αν κάνει πατάτα.
Δεν έχω κακές προθέσεις, απλά να βοηθάμε... μη χειροκροτάμε τη ζημία που μπορεί να
πάθει κάποιος εξαιτίας μας.
Συγγνώμη αν προσέβαλλα κάποιον, δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου... ειλικρινά.

Είναι αλήθεια ότι ένα πρόβλημα με τον grub μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι καταστράφηκε ο υπολογιστής και σε βεβιασμένες αντιδράσεις. Όλα φτιάχνονται με ένα live-cd όμως.
Άβαταρ μέλους
nickkefi
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 29 Μαρ 2011, 21:59

Θα δώσει την εντολή σε τερματικό αφού σβήσει το διαμέρισμα με το mint. Μπορεί να το σβήσει και μέσα από το xubuntu (ή με liveCD/USB). Ενδεχομένως να χρειαστεί πρώτα να εγκαταστήσει το gparted. O grub σου παρουσιάζει στην αρχή μια λίστα με τα λειτουργικά. Αν κάποιο απ' αυτά δεν υπάρχει πια, ο grub θα βγάλει σφάλμα μόνο αν προσπαθήσεις να μπουτάρεις από το λειτουργικό που έχει διαγραφεί. Αλλά ακόμα κι αν κάτι πάει στραβά (μόνη περίπτωση είναι να έχει εγκατασταθεί ο grub στο διαμέρισμα που θα σβηστεί αντί για το MBR του δίσκου, δηλ. sda1 κλπ. αντί για sda), μπορεί να επαναφέρει τον grub με liveCD/USB.
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xXx » 29 Μαρ 2011, 23:43

Απ' ότι φαίνεται, τώρα που και οι δύο γίνατε πιό συγκεκριμένοι, και θα μπορούσατε πραγματκά
να αποτελέσετε εξαιρετική βοήθεια για τον φίλο costasem, αυτός ή δεν ασχολείται πια με το θέμα,
ή μάλλον πρόλαβε και τα τίναξε όλα στον αέρα. :-(
Εγώ πάντως εξακολουθώ να έχω τις επιφυλάξεις μου σε μερικά θέματα:
1) Ο γκράμπ θα αρνηθεί να εκκινήσει οποιοδήποτε λειτουργικό, αν ξαφνικά δεί ότι του λείπει
κάποιο λειτουργικό (kernel - bootloader) από το μενού (και δεν έχει γίνει κάτι γι' αυτό, έστω
και δια χειρός), αφήνοντας το εν λόγω σύστημα σε unbootable state.
(Grub command line = unbootable state για κάποιον που δεν έχει πρωτύτερη εμπειρία με
τον γκραμπ ή έστω την κονσόλα τερματικού γενικότερα).
2) Όσα update-grub και να τρέξουμε από το LiveCD δεν θα κάνουμε παρά μία τρύπα στο νερό.
3) Στο σενάριο win=sda1 mint=sda2 xubuntu=sda3:
Αν μπούμε από xubuntu, περάσουμε τον gparted, σβήσουμε το sda2, μαζέψουμε ξανά τον ελεύθερο
χώρο στο sda1 στα win δηλαδή, και τρέξουμε update-grub και αμέσως grub-install /dev/sda..........
πόσο σίγουροι είμαστε ότι θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα;;;;
Γιατί αν το σκεφτούμε λιγάκι, θα δούμε ότι το σύστημα στο οποίο βρισκόμαστε και σκαλίζουμε τα
partition του και τον grub, είναι αυτοχαρτογραφημένο σαν sda3.
Εντάξει, καταλαβαίνω ότι το 3 είναι πολύ πιθανό να δουλέψει, γιατί τα σκριπτάκια του γκράμπ2
είναι πραγματικά εξαιρετικά πλέον, και δεν βασίζονται πια σε device.map και γενικά σε
hardcoded information που απαιτεί επέμβαση από το χρήστη, αλλά και πάλι... δεν μπορώ να πω.
Τουλάχιστον ένα ξερό "κάνε ένα sudo update-grub και σώθηκες" ως δια μαγείας, δεν νομίζω ότι ισχύει.
Με τον γκράμπ2 κάνω άνετα τη δουλειά μου, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαι ειδήμων. Δεν ασχολήθηκα
να πω την αλήθεια και πολύ μαζί του, τουλάχιστον όχι τόσες φορές όσο με τον προηγούμενο.
Αν έχετε τη διάθεση, ενημερώστε-διορθώστε με για τα παραπάνω. Ακούω απόψεις.
Επίσης να ξαναπώ για το SuperGrubDisk2 (και SuperGrubDisk αντίστοιχα για τον πρώτο γκράμπ)
το οποίο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, έρχεται σε floppy USB και CD-ROM εκδόσεις, είναι φυσικά
opensource, και μας σώνει από όλη τη μιζέρια του να σκαλίξουμε χειροκίνητα τον γκράμπ σε περίπτωση
βλάβης και μη.
Να πω το εξής παράδειγμα:
Σπάμε το δίσκο μας σε 5 ή 15 η και 50 παρτίσιονς.
Περνάνε 5 ή 15 Λίνουξ ή και 50 Λίνουξ (άντε και κανένα win άμα θέλετε...)
Δεν περνάμε ΚΑΘΟΛΟΥ γκράμπ σε καμμία από τις Λίνουξ εγκαταστάσεις που κάναμε.
Στο τέλος μπουτάρουμε από μία δισκέττα (ή USB ή και CDROM) SuperGrub2 ή SuperGrub (ανάλογα τις ανάγκες μας)
Του λέμε "ψάξε για λειτουργικά" από το πρώτο μενού που έχει πάνω-πάνω.
Κάνει λίγη ώρα, και μας φτιάχνει ένα άψογο μενού με όλα τα (5 15 ή και 50) λειτουργικά που έχουμε,
έτοιμο να μπουτάρουμε σε ότι τραβάει η καρδιά μας. Αφού μπουτάρουμε σε αυτό που θέλουμε,
τρέχουμε από αυτό τον γκράμπ (άν θέλουμε....) και βάζουμε ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΦΟΡΑ τον γκραμπ
στο master boot record μας, γλιτώνοντας το χάος και 49 εγγραφές του mbr μας.
Αυτό φυσικά είναι μόνο ένα παράδειγμα, και η πραγματική χρήση του, είναι σε περιπτώσεις
βλάβης του mbr ή σε λανθασμένη και ημιτελή εγκατάσταση του γκραμπ, κατα την διάρκεια
π.χ. μιας εγκατάστασης ενός λειτουργικού, ή αλλαγής δίσκου κ.λ.π.
Off topic:
Γίνονται τίποτις REVIEW για άλλες διανομές εδώ στο ubuntu-gr.org;
Θα ήταν κάτι που θα με ενδιέφερε πολύ, αν υπήρχε κάποια ομάδα
που να ασχολείται σοβαρά, και να μας λέει τα σοβαρότερα νέα,
τις ενσωματώσεις λειτουργιών κ.λ.π. καθώς επίσης θα μπορούσε να είναι μία στήλη
και για το περιοδικό, και ίσως όχι μόνο για Λίνουξ, αλλά και για άλλα δωρεάν,
ανοιχτού κώδικα κ.λ.π. λειτουργικά συστήματα.

Άντε... φτάνει!!! Σας κούρασα...
Άβαταρ μέλους
xXx
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nickkefi » 30 Μαρ 2011, 00:24

έγραψε:2) Όσα update-grub και να τρέξουμε από το LiveCD δεν θα κάνουμε παρά μία τρύπα στο νερό.

Για να δουλέψει το update-grub από live-cd, θέλει chroot. Από το ubuntu documentation:
https://help.ubuntu.com/community/Grub2
έγραψε:
...
sudo mount /dev/sdXX /mnt
(...)
sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts
sudo mount --bind /proc /mnt/proc
sudo mount --bind /sys /mnt/sys
Chroot into your normal system device:

sudo chroot /mnt
If there is no /boot/grub/grub.cfg or it's not correct, create one using

update-grub
...

έγραψε:αυτός ή δεν ασχολείται πια με το θέμα,
ή μάλλον πρόλαβε και τα τίναξε όλα στον αέρα

Μάλλον τον τρομάξαμε με το μπλα-μπλα
Άβαταρ μέλους
nickkefi
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό costasem » 30 Μαρ 2011, 13:32

Εδώ είμαι.... δεν έφυγα απλά ο χρονος μου είναι πολύ περιορισμένος και μετά το μεσημέρι δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με υπολογιστές. (Μονοπωλεί τον χρόνο μου ο γιός μου.) Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για όλες τις παραπανώ εκδοχές του τι μπορώ να κάνω. Σκέφτομαι να κάνω τα εξής (Τέτοιου τύπου δουλειές τις κάνω μεταμεσονύχτια Παρασκευή και Σάββατο).: 1. Image με acronic όλου του δίσκου. 2. Διαθέσιμο Live cd XUBUNTU. 3. Δημιουργία SUPERGRUB2 φλασάκι.
Μετά θα κάνω εγκατάσταση το GParted και θα σβήσω το mint.
θα εκτελέσω sudo grub-update και μετά βοήθειά μου και άγιος ο Θεός.
Εκτιμώ ότι θα πρέπει να με περιμένετε να επιστρέψω πανικόβλητος!!!!
Μου αρέσει το Linux αν και με παιδεύει - Dell 1564 3GB Ram -Ubuntu 10.10
Άβαταρ μέλους
costasem
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα