Γεια σας φίλοι μου.
Εργάζομαι ως τεχνικός προϊστάμενος σε δημόσιο νοσοκομείο. Στα αντικείμενά μου δεν συμπεριλαμβάνεται η πληροφορική, είναι ξεχωριστό τμήμα, αλλά ως μονόφθαλμος στο βασίλειο των τυφλών ανακατεύομαι/με ανακατεύουν πολύ συχνά. Έχω και πτυχίο προγραμματιστή από τεχνικό λύκειο, όμως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαι καλός χρήστης υπολογιστή. Σε προσωπικό επίπεδο δουλεύω σχεδόν αποκλειστικά σε Linux εδώ και εφτά περίπου χρόνια. Στην υπηρεσία μου έχω εγκαταστήσει σε 5 υπολογιστές Linux και οι περισσότεροι χρήστες είναι ευχαριστημένοι. Προσωπικά προτιμώ το Mint.
Το πρόβλημα με την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών των υπολογιστών που τρέχουν Windows είναι ότι είναι ανίδεοι σε θέματα ασφάλειας και συμπεριφέρονται ως πίθηκοι πάνω σε τρακτέρ.
Παραδείγματος χάριν αν και υπάρχουν αγορασμένες άδειες χρήσης για συγκεκριμένο antivirus το οποίο είναι κι εγκατεστημένο, υπάρχουν υπολογιστές με εγκατεστημένα 3 διαφορετικά antivirus, ή με απενεργοποιημένο το antivirus. Υπολογιστές με εγκατεστημένο ένα σωρό malware, με ιούς, με ότι μπορεί κανείς να φανταστεί κλπ.
Αυτό που χρειάζεται είναι κατά τη γνώμη μου απολύτως παραμετροποιημένο και κλειδωμένο περιβάλλον εργασίας/(και λειτουργικό) ανά θέση εργασίας απολύτως προσανατολισμένο στο αντικείμενο της θέσης αυτής.
Πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένες εφαρμογές και σε συγκεκριμένους ιστότοπους. Αδυναμία του προσωπικού(που δεν έχει ιδικές γνώσεις) για παράκαμψη αυτού του κλειδώματος. Αδυναμία του προσωπικού να εγκαταστήσει άλλες/δικές του εφαρμογές και αδυναμία να παραμετροποιήσει αλλιώς το περιβάλλον εργασίας ή να το καταστρέψει, να σβήσει εικονίδια εφαρμογών κλπ. Αδυναμία να επισκεφτεί οποιονδήποτε ιστότοπο εκτός από αυτούς τους λίγους που χρειάζονται για την εργασία(άντε κι ένα ραδιόφωνο) στην οποία είναι ταγμένος ο υπολογιστής. Τέρμα οι πασιέντζες, τα facebook, τα ειδησιογραφικά/αθλητογραφικά κλπ. Τέρμα τα malware στους browsers και γενικότερα στους υπολογιστές.
Αν κι έχω διαμαρτυρηθεί εντόνως στο παρελθόν για την για την μικρή δυνατότητα παραμετροποίησης του unity και του gnome3 για ατομική χρήση, ιδικά για χρήση σε υπηρεσίες ή επιχειρήσεις η μικρή-ελάχιστη παραμετροποίηση είναι αυτό που χρειάζεται.
Όλα αυτά πως γίνονται;(βασικά μπορώ απλά να απαγορεύσω στον χρήστη να μη μπορεί να εγκαταστήσει δικά του προγράμματα και να επέμβει σε ότι θέλει κωδικό, λογαριασμός χρήστη περιορισμένων δυνατοτήτων, αλλά θέλω ένα απόλυτο κλείδωμα του περιβάλλοντος και ειδικότερα ο απόλυτος έλεγχος του firefox).
Γίνονται με Linux; Πως;