UBUNTU ΝΕΟΣ PARTITION ΘΕΜΑ

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

UBUNTU ΝΕΟΣ PARTITION ΘΕΜΑ

Δημοσίευσηαπό heoki » 01 Δεκ 2015, 01:31

Γεια σας είμαι νέος στο φόρουμ. Γράφτηκα στη κοινότητα με αφορμή την επιλογή μου να βάλω για πρώτη φορά linux. Έχω διαβάσει το site και το βρήκα εξαιρετικό. Είδα και τα βίντεο για το πως θα εγκαταστήσουμε το ubuntu, αλλά έχω κολλήσει σε ένα σημείο. Συγκεκριμένα εκεί που πρέπει να κάνεις partition, θέλω αν είναι εφικτό να προσαρμόσω το windows partition στο linux, δηλαδή να έχω όλα μου τα αρχεία σε ένα σημείο πχ στα windows, και να μπορώ να τα χρησιμοποιώ στο linux ώστε να μην χρειάζεται να δημιουργήσω μεγάλο partition στην αρχή. Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους απαντήσουνε!
heoki
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: UBUNTU ΝΕΟΣ PARTITION ΘΕΜΑ

Δημοσίευσηαπό abramis » 01 Δεκ 2015, 01:45

αν έχεις χώρο, και σκέφτεσαι να βάλεις αρκετά προγράμματα στο linux, ή σκεφτεσαι να τα χρησιμοποιείς γενικά αρκετά και να τα κρατήσεις, θα σε πρότεινα το partition να ναι 50+ GB. μετά δεν μπορείς να μεγαλώσεις το partition χωρίς να κάνεις φορματ το linux, μόνο να δημιουργήσεις άλλο και να το κάνεις mount και να δώσεις δικαιώματα και και... για αρχάριο λίγο μπλέξιμο άμα ξεμείνεις από χώρο και πρέπει να κάνεις αυτή τη δουλειά. στο λέω γω που χω ξεκινήσει από 25GB κάποτε, ανέβηκα στα 40 μετά, και πάλι δεν εβαλα μυαλό... και φορματ παλι και τελικα έχω 2 partition linux 50 + 35 και ειμαι πλεον οκ...
τώρα αν δεν ισχύει αυτό σε σένα τότε με 20-30GB είσαι οκ. το partition των windows θα μπορείς να το βλέπεις και να χεις πρόσβαση στα αρχεία σου εκεί, δεν θα μπορείς όμως να εγκαταστήσεις προγράμματα σε αυτό επειδή είναι ntfs.
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό heoki » 01 Δεκ 2015, 02:00

Κατάλαβα. Δηλαδή αν δημιουργήσω ένα μεγάλο partition φερειπείν 50gb θα έχω τη δυνατότητα να εγκαθιστώ εφαρμογές. Δεν ξέρω αν το εξήγησα καλά αλλά είναι εφικτό να έχω την ίδια επιφάνεια εργασίας και αρχεία σε windows 10/ubuntu κάνοντας mount το partition των windows στο linux; Επίσης αν μπορώ να βλέπω κανονικά το partition των windows θα μπορώ να βάζω αρχεία σε αυτό ή δεν θα έχω καθόλου πρόσβαση λόγω του ntfs;
heoki
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό abramis » 01 Δεκ 2015, 02:59

δεν θα χεις την ίδια επιφάνεια εργασίας κοινή και στα 2 λειτουργικά. θα μπορείς όμως να χεις πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας των windows. έτσι κι αλλιώς τι είναι η επιφάνεια εργασίας; ένας φάκελος είναι κι αυτή στον προσωπικό φάκελο. θα μπορείς να βάζεις αρχεία στο partition των windows, αυτό που πα είναι ότι δεν θα μπορείς να εγκαθιστάς προγράμματα των linux σε αυτό το partition. μπορείς να δοκιμάσεις αυτά που λέω επιλέγοντας "try ubuntu without install" στην αρχή στο μενού του LiveDVD/USB και ανοίγοντας το file manager.
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 01 Δεκ 2015, 03:26

Μεταφέρθηκε στην κατάλληλη ενότητα.

Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό heoki » 01 Δεκ 2015, 06:45

abramis έγραψε:δεν θα χεις την ίδια επιφάνεια εργασίας κοινή και στα 2 λειτουργικά. θα μπορείς όμως να χεις πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας των windows. έτσι κι αλλιώς τι είναι η επιφάνεια εργασίας; ένας φάκελος είναι κι αυτή στον προσωπικό φάκελο. θα μπορείς να βάζεις αρχεία στο partition των windows, αυτό που πα είναι ότι δεν θα μπορείς να εγκαθιστάς προγράμματα των linux σε αυτό το partition. μπορείς να δοκιμάσεις αυτά που λέω επιλέγοντας "try ubuntu without install" στην αρχή στο μενού του LiveDVD/USB και ανοίγοντας το file manager.

Φίλε Άβραμη αν κατάλαβα σωστά θα μπορώ να βάζω όσα αρχεία θέλω στο partition των windows από το linux, αλλά δεν θα μπορώ να εγκαθιστώ νέες εφαρμογές στο partition του ubuntu. Επειδή έχω διαβάσει κάποια πράγματα για το ubuntu νομίζω ότι με 20gb max θα είμαι καλυμμένος μιας και είμαι νεοεισερχόμενος στον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού. Εσύ από προσωπική πείρα θα με συμβούλευες να ακολουθήσω? Να φτιάξω ένα μικρό partition και να έχω για τα αρχεία μου και για όλα τα υπόλοιπα αυτό των windows που ούτως σι άλλως θα μου δίνεται η πρόσβαση έτσι; Ουσιαστικά αυτό που ψάχνω είναι τα αρχεία που θα κατεβάζω από το διαδίκτυο να αποθηκεύονται αυτόματα στο partition των 10 καθώς και όσα έχω σε σκληρό η cd να μπορώ όταν είμαι συνδεδεμένος στο ubuntu να τα στέλνω στο partition των windows. είναι εφικτό αυτό και εάν ναι πως;
heoki
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 01 Δεκ 2015, 10:27

Η ιδέα να φτιάξεις ένα μικρό partition για το Ubuntu και τα αρχεία να αποθηκεύονται στο κομμάτι του Windows 10 είναι μια χαρά. Θα πρότεινα 25GB για το μέγεθος ώστε να υπάρχει λίγο παραπάνω περιθώριο.

Το partition του Windows 10 μπορεί να γίνεται αυτόματα mount και να το χρησιμοποιείς κανονικά ως χώρο αποθήκευσης. Αν θέλεις, διάβασε αυτόν και αυτόν τον οδηγό ώστε να δεις πως μπορείς να ρυθμίσεις το Ubuntu σου να προσαρτά αυτόματα το partition του Windows.
Το Tl:dr των 2 οδηγών είναι πως θα χρειαστεί να προσθέσεις την παρακάτω γραμμή στο αρχείο /etc/fstab του Ubuntu:
Κώδικας: Επιλογή όλων
<αναγνωριστικό Win partition> /mnt/Windows ntfs defaults,uid=1000 0 0

Όπου το «αναγνωριστικό Win partition» μπορεί να είναι είτε της μορφής /dev/sda1, /dev/sda2 (όποιο χρειάζεται, θα πρέπει να το βρεις εσύ) είτε της μορφής UUID=xxxxxxxxx-xxxxxxxx-xxxx-xxxxxxx (όπου αντί για τα Χ θα βάλεις αυτό που πρέπει).

Για να αποθηκεύονται «αυτό9ματα» τα αρχεία στο κομμάτι του Windows, αυτό που χρειάζεσαι είναι συντομεύσεις (ή συμβολικοί δεσμοί όπως ονομάζονται στο Ubuntu). Αυτό το κάνεις ως εξής:
  • Ανοίγεις 2 παράθυρα του διαχειριστή αρχείων. Ένα στο σημείο όπου θέλεις να υπάρχει η συντόμευση και ένα στο σημείο που θέλεις να καταλήγει. Πχ ένα στον προσωπικό σου φάκελο και ένα στην Επ. Εργασίας του Windows.
  • Κάνεις drag n' drop το κομμάτι που θέλεις από το Windows (πχ τον φάκελο «Επιφάνεια εργασίας») στο άλλο παράθυρο που δείχνει τον προσωπικό σου φάκελο στο Ubuntu, αλλά κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Alt
  • Φυσικά, φροντίζεις να μην υπάρχει ήδη φάκελος με το όνομα της συντόμευσης που θέλεις. Για παράδειγμα, αν θέλεις να κάνεις συντόμευση για τον φάκελο «Εικόνες» του Windows στον προσωπικό σου φάκελο στο Ubuntu, διάγραψε πρώτα τον φάκελο «Εικόνες» που ήδη υπάρχει εκεί.

Καλωσήρθες στο forum και το Ubuntu.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 01 Δεκ 2015, 10:39

Προτείνω να κάνει τον φάκελο "Λήψεις" του ubuntu συμβολικό δεσμό.
Έτσι οι browsers και τα torrents να πηγαίνουν κατευθείαν στα windows χωρίς άλλη ενέργεια.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό heoki » 01 Δεκ 2015, 15:52

fkol k4 έγραψε:Η ιδέα να φτιάξεις ένα μικρό partition για το Ubuntu και τα αρχεία να αποθηκεύονται στο κομμάτι του Windows 10 είναι μια χαρά. Θα πρότεινα 25GB για το μέγεθος ώστε να υπάρχει λίγο παραπάνω περιθώριο.

Το partition του Windows 10 μπορεί να γίνεται αυτόματα mount και να το χρησιμοποιείς κανονικά ως χώρο αποθήκευσης. Αν θέλεις, διάβασε αυτόν και αυτόν τον οδηγό ώστε να δεις πως μπορείς να ρυθμίσεις το Ubuntu σου να προσαρτά αυτόματα το partition του Windows.
Το Tl:dr των 2 οδηγών είναι πως θα χρειαστεί να προσθέσεις την παρακάτω γραμμή στο αρχείο /etc/fstab του Ubuntu:
Κώδικας: Επιλογή όλων
<αναγνωριστικό Win partition> /mnt/Windows ntfs defaults,uid=1000 0 0

Όπου το «αναγνωριστικό Win partition» μπορεί να είναι είτε της μορφής /dev/sda1, /dev/sda2 (όποιο χρειάζεται, θα πρέπει να το βρεις εσύ) είτε της μορφής UUID=xxxxxxxxx-xxxxxxxx-xxxx-xxxxxxx (όπου αντί για τα Χ θα βάλεις αυτό που πρέπει).

Για να αποθηκεύονται «αυτό9ματα» τα αρχεία στο κομμάτι του Windows, αυτό που χρειάζεσαι είναι συντομεύσεις (ή συμβολικοί δεσμοί όπως ονομάζονται στο Ubuntu). Αυτό το κάνεις ως εξής:
  • Ανοίγεις 2 παράθυρα του διαχειριστή αρχείων. Ένα στο σημείο όπου θέλεις να υπάρχει η συντόμευση και ένα στο σημείο που θέλεις να καταλήγει. Πχ ένα στον προσωπικό σου φάκελο και ένα στην Επ. Εργασίας του Windows.
  • Κάνεις drag n' drop το κομμάτι που θέλεις από το Windows (πχ τον φάκελο «Επιφάνεια εργασίας») στο άλλο παράθυρο που δείχνει τον προσωπικό σου φάκελο στο Ubuntu, αλλά κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Alt
  • Φυσικά, φροντίζεις να μην υπάρχει ήδη φάκελος με το όνομα της συντόμευσης που θέλεις. Για παράδειγμα, αν θέλεις να κάνεις συντόμευση για τον φάκελο «Εικόνες» του Windows στον προσωπικό σου φάκελο στο Ubuntu, διάγραψε πρώτα τον φάκελο «Εικόνες» που ήδη υπάρχει εκεί.

Καλωσήρθες στο forum και το Ubuntu.

Αρχικά να πω ευχαριστώ και για τη βοήθεια και το καλωσόρισμα. Λοιπόν επειδή δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το linux, μπορείς αν είναι εύκολο να μου περιγράψεις με τη σειρά ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω; Μέχρι στιγμής το μόνο που είχα βρει ψάχνοντας στο internet είναι το πως να κάνεις mount το windows partition στο linux, δηλαδή για να το πω πιο απλά πως το ubuntu θα καταφέρουν να προσαρτήσουν το επιλεγμένο partition των 10. Επιπλέον αν είναι δυνατόν θα με βόλευε αρκετά να έχω τους ίδιους φακέλους και στα 2 συστήματα όπως έγγραφα, επιφάνεια εργασίας κ.α.

sotos21 έγραψε:Προτείνω να κάνει τον φάκελο "Λήψεις" του ubuntu συμβολικό δεσμό.
Έτσι οι browsers και τα torrents να πηγαίνουν κατευθείαν στα windows χωρίς άλλη ενέργεια.

Σοτο αν θέλεις πες μου πως γίνεται αυτό; Είναι παρόμοιο με αυτό που λέω στον fkol k4 ή κάτι διαφορετικό;
heoki
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 01 Δεκ 2015, 18:35

heoki έγραψε:Αρχικά να πω ευχαριστώ και για τη βοήθεια και το καλωσόρισμα. Λοιπόν επειδή δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το linux, μπορείς αν είναι εύκολο να μου περιγράψεις με τη σειρά ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω; Μέχρι στιγμής το μόνο που είχα βρει ψάχνοντας στο internet είναι το πως να κάνεις mount το windows partition στο linux, δηλαδή για να το πω πιο απλά πως το ubuntu θα καταφέρουν να προσαρτήσουν το επιλεγμένο partition των 10. Επιπλέον αν είναι δυνατόν θα με βόλευε αρκετά να έχω τους ίδιους φακέλους και στα 2 συστήματα όπως έγγραφα, επιφάνεια εργασίας κ.α.

Αυτό ακριβώς που ζητάς σου περιέγραψα και στο παραπάνω ποστ.

1. Πρώτα θα ρυθμίσεις το windows partition να γίνεται mount στο linux (όπως γράφεις, αυτό το έχεις βρει. Αν θέλεις να το ξαναδείς, τότε διάβασε τους οδηγούς στα 2 link στο πρώτο μου ποστ).
2. Μετά, θα κάνεις τους συμβολικούς δεσμούς. 2 παράθυρα ανοιχτά, drag n' drop με το Alt πατημένο για όποιον φάκελο θέλεις να έχεις κοινό.

Δεν έχει άλλα βήματα, μόνο αυτά τα 2 είναι.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ