Βοήθεια για dual boot vista + ubuntu  Το θέμα επιλύθηκε

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Βοήθεια για dual boot vista + ubuntu

Δημοσίευσηαπό floral » 08 Σεπ 2009, 22:01

Γεια σας!
Έχω ένα λαπτοπ με προεγκατεστημένα vista. Θέλω να κάνω dual boot vista με linux ubuntu. Δεν γνωρίζω από υπολογιστές και δεν καταλαβαίνω την λογική των βημάτων που διαβάζω εδώ κι εκεί στο ίντερνετ. Γι' αυτό θα ήθελα την βοήθεια σας.
Ερώτηση 1η : Έκαψα ένα live cd με το ubuntu 9...κάτι. Έχω βρει πολλές διαφορετικές ιστοσελίδες στο ίντερνετ. Άλλη λέει ότι πρέπει να κάνω partitions σε περιβάλλον vista και μετά να εγκαταστήσω το ubuntu, άλλη λέει να μπουτάρω από το live cd το ubuntu και μετά να κάνω partitions, και κάπου αλλού βρήκα κάτι που λέγεται wubi, το οποίο δεν καταλαβαίνω ποια από τις δύο εκδοχές υποστηρίζει, αλλά φαίνεται ελκυστικό... εάν τα κάνει όλα μόνο του και δεν χρειάζεται να κάνω εγώ κάτι!!! :D
Ερώτηση 2η : Εάν κάνω λάθος και καταστρέψω το λειτουργικό των vista, πώς θα εγκαταστήσω ξανά τα vista, αφού ήρθαν προεγκατεστημένα και χωρίς cd ; Έχω φτιάξει recovery disc (το πρότεινε ο υπολογιστής όταν τον προτάνοιξα, δεν ξέρω σε τι θα μου χρησιμεύσουν).
Ιδέες; :bow:
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Re: Βοήθεια για dual boot vista + ubuntu

Δημοσίευσηαπό vagrale13 » 08 Σεπ 2009, 22:14

Γεια σου φιλε μου και καλως μας ηρθες!! :thumbup:
Ναι κατεβαζεις το αρχειο .iso απο την επησημη ιστιοσελιδα http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
Διαλεγεις 32bit ή 64bit αναλογα με τον επεξεργαστη σου, το καις σε χαμηλη ταχυτητα οπως λεει εδω
https://help.ubuntu.com/community/el/BurningIsoHowto
Και ακολουθεις τους παρακατω οδηγους εγκαταστασης,κλπ.
Μην κανεις την την εγκατασταση απο το wubi γιατι ειναι εικονικη!! :idea:

Ο τροπος εγκαταστασης ειναι αυτος viewtopic.php?f=9&t=895

Για τα partition δες εδω viewtopic.php?f=9&t=455

Προσεξε ομως με τα partition μην κανεις καποιο λαθος και χασεις το υπαρχων λειτουργικο σου!!

Αν παλι δεν μπορεις να βγαλεις ακρια...... απλα ρωτας σε οτι εχεις απορεια!! :thumbup:

Wellcome στον κοσμο του linux και καλη περιηγηση στο forum,οπου οτι προβλημα,απορεια εχεις
και τωρα και στο μελλων,απλα μας το λες για να σε βοηθησουμε να λυθει!!
:thumbup:

floral έγραψε:Ερώτηση 2η : Εάν κάνω λάθος και καταστρέψω το λειτουργικό των vista, πώς θα εγκαταστήσω ξανά τα vista, αφού ήρθαν προεγκατεστημένα και χωρίς cd ; Έχω φτιάξει recovery disc (το πρότεινε ο υπολογιστής όταν τον προτάνοιξα, δεν ξέρω σε τι θα μου χρησιμεύσουν).

Αυτο δεν το γνωριζω ...... περιμενε να σου απαντηση καποιο αλλο μελος που πιθανοτατα θα το γνωριζει!! :thumbup:
Τελευταία επεξεργασία από vagrale13 και 09 Σεπ 2009, 00:11, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Desktop 1: Mint 13 Maya i386 / Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn i386 (development branch)
CPU: AMD ATHLON II X2 215 │ RAM: 4026Mb │ Graphics Card: GeForce 210 512MB │ LG W2243S : 1920 x 1080
Desktop 2: Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangoli i386
AMD Athlon 64 X2 5800+ │ 1024Mb │ nForce 7600 256MB (onboard) | 1024 x 768
Laptop : Sony Vaio VGN-N11m : Ubuntu 14.04Lts Trusty Tahr i386 (Mate desktop)

*Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες
*Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
vagrale13
Freedom
Freedom

Launchpad: vagrale
IRC: vagrale13
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό floral » 08 Σεπ 2009, 22:32

Σε ευχαριστώ... και είμαι φίλη :D
Είχα κοιτάξει ήδη αυτά που μου δείχνεις (τα έχω σχεδόν μάθει απ'έξω) , δεν ήμουν σίγουρη εάν ισχύουν για vista, λύθηκε η απορία.
Τί μέγεθος πρέπει να είναι το κάθε partition περίπου για να μην έχω πρόβλημα ;
Και επειδή δεν μου έχω εμπιστοσύνη :lol: : εάν κάνω λάθος στα partitions και χάσω το λειτουργικό μου... το recovery disc των vista είναι αρκετά για να σωθώ ; :?:
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: κάτι λίγα ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ
1. (βασικός υπολογιστής) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Trusty Tahr 14.04 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium CPU B950 @ 2.10 GHz x 2 │ 15''
2. (παλιός που δεν προλαβαίνω να συγυρίσω) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Lucid Lynx 10.04.1 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium Dual-Core T4200│ Intel GMA 4500M │ 17'' 1440x900
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vagrale13 » 08 Σεπ 2009, 22:57

floral έγραψε:Σε ευχαριστώ... και είμαι φίλη :D

Ουπς sorry!!!! :roll: :roll:

floral έγραψε:Είχα κοιτάξει ήδη αυτά που μου δείχνεις (τα έχω σχεδόν μάθει απ'έξω) , δεν ήμουν σίγουρη εάν ισχύουν για vista, λύθηκε η απορία.

Ωραια αρα δεν θα κανεις και λαθος!! :thumbup:

floral έγραψε:Τί μέγεθος πρέπει να είναι το κάθε partition περίπου για να μην έχω πρόβλημα ;
Και επειδή δεν μου έχω εμπιστοσύνη :lol: : εάν κάνω λάθος στα partitions και χάσω το λειτουργικό μου... το recovery disc των vista είναι αρκετά για να σωθώ ; :?:

Για το συστημα αρχειων / 20Gb μια χαρα ειναι πιστευω .......... για το /home οσα περισσοτερα, αναλογα το τι αρχεια θελεις να εχεις για χρηση,μουσικη,βιντεο,φωτογραφιες,κλπ,και για swap το διπλασεια της RAM σου 2GB ομως πιστευω μια χαρα ειναι δεν νομιζω να χρειαζετε παραπανω!!
Για το προγραμμα αυτο στα sVista νομιζω κανει αυτο που θελεις!! :thumbup:
Desktop 1: Mint 13 Maya i386 / Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn i386 (development branch)
CPU: AMD ATHLON II X2 215 │ RAM: 4026Mb │ Graphics Card: GeForce 210 512MB │ LG W2243S : 1920 x 1080
Desktop 2: Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangoli i386
AMD Athlon 64 X2 5800+ │ 1024Mb │ nForce 7600 256MB (onboard) | 1024 x 768
Laptop : Sony Vaio VGN-N11m : Ubuntu 14.04Lts Trusty Tahr i386 (Mate desktop)

*Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες
*Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
vagrale13
Freedom
Freedom

Launchpad: vagrale
IRC: vagrale13
Εκτύπωση

"Πρόβλημα" με τα partitions

Δημοσίευσηαπό floral » 09 Σεπ 2009, 00:23

Έχω φτάσει στο σημείο που χρειάζεται να δημιουργήσω partitions με το GParted.
Το πρόβλημα είναι ότι ο δίσκος έχει ήδη partitions και όλα έχουν used χώρο. :shock:
/dev/sda/ 232.88 GiB
unallocated (size) 1.00 MiB
/dev/sda1 (File System) ntfs (Label) Win Re (Size) 1.46 Gb (Used) 500.07 MiB (Unused) 999,93 MiB (Flags) καμία
/dev/sda2 (File System) ntfs (Label) Vista (Size) 116.29 Gb (Used) 23.55 GiB (Unused) 92.74 GiB (Flags) boot
/dev/sda3 (File System) ntfs (Label) Data (Size) 5.27 Gb (Used) 5.27 GiB (Unused) 109.86 GiB (Flags) καμία
Πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα partitions ; Όταν πρωτοέτρεξε το livecd είδα το λογότυπο wubi, δημιουργήθηκε από αυτό; :?:
Ο υπολογιστής είναι καινούριος και δεν του έχω βάλει αρχεία ακόμα...
Θα χρειαστεί να αλλάξω αυτή την κατάτμηση;
Τί κάνουμε τώρα;
Το /dev/sda2 υποθέτω πως δεν το πειράζουμε αφού έχει το boot των vista, όμως στο βίντεο και στα tutorial έχει άλλο όνομα :/dev/sda1.
Πρέπει να το πειράξω ; Ή να το αφήσω όπως είναι;
Είχα ελπίδες ότι θα είναι εύκολο... τα tutorial το έκαναν να δείχνει τόσο απλό. :cry: :roll:
Ευχαριστώ για οποιοδήποτε βοήθεια...
Λειτουργικό σε Η/Υ
1. (βασικός υπολογιστής) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Trusty Tahr 14.04 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium CPU B950 @ 2.10 GHz x 2 │ 15''
2. (παλιός που δεν προλαβαίνω να συγυρίσω) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Lucid Lynx 10.04.1 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium Dual-Core T4200│ Intel GMA 4500M │ 17'' 1440x900
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 09 Σεπ 2009, 00:50

floral έγραψε:Έχω φτάσει στο σημείο που χρειάζεται να δημιουργήσω partitions με το GParted.
Το πρόβλημα είναι ότι ο δίσκος έχει ήδη partitions και όλα έχουν used χώρο. :shock:
/dev/sda/ 232.88 GiB
unallocated (size) 1.00 MiB
/dev/sda1 (File System) ntfs (Label) Win Re (Size) 1.46 Gb (Used) 500.07 MiB (Unused) 999,93 MiB (Flags) καμία
/dev/sda2 (File System) ntfs (Label) Vista (Size) 116.29 Gb (Used) 23.55 GiB (Unused) 92.74 GiB (Flags) boot
/dev/sda3 (File System) ntfs (Label) Data (Size) 5.27 Gb (Used) 5.27 GiB (Unused) 109.86 GiB (Flags) καμία
Πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα partitions ; Όταν πρωτοέτρεξε το livecd είδα το λογότυπο wubi, δημιουργήθηκε από αυτό; :?:

Αυτό φαίνεται να είναι τυπική κατάτμηση για Windows Vista.
sda1: η λεγόμενη κατάτμηση recovery
sda2: Το C:\ - 116GB
sda3: Το D:\ - 110GB

Δεν υπάρχει wubi στο σύστημα (δε μπορεί να φανεί από εδώ, ωστόσο στο D:\ χρησιμοποιούνται μόνο 5GB).
Αυτό που μπορείς να κάνεις με το LiveCD να μικρύνεις το /dev/sda3 και να αποδεσμεύσεις π.χ. 50GB.
Το χώρο αυτό το κάνεις Extended partition (Εκτεταμένη κατάτμηση), και μέσα βάζει τα
α. Linux Root (/): 15GB (πιστεύω ότι 15GB θα φθάσουν για τυπική χρήση).
β. Linux Home (/home): 33GB
γ. Linux Swap (swap): 2GB

floral έγραψε:Ο υπολογιστής είναι καινούριος και δεν του έχω βάλει αρχεία ακόμα...
Θα χρειαστεί να αλλάξω αυτή την κατάτμηση;
Τί κάνουμε τώρα;
Το /dev/sda2 υποθέτω πως δεν το πειράζουμε αφού έχει το boot των vista, όμως στο βίντεο και στα tutorial έχει άλλο όνομα :/dev/sda1.
Πρέπει να το πειράξω ; Ή να το αφήσω όπως είναι;
Είχα ελπίδες ότι θα είναι εύκολο... τα tutorial το έκαναν να δείχνει τόσο απλό. :cry: :roll:
Ευχαριστώ για οποιοδήποτε βοήθεια...

Πρέπει να χρησιμοποιήσεις τις αντίστοιχες κατατμήσεις και όχι αυτά ακριβώς που βλέπεις στο βίντεο ;-).

Οπότε
1. μικρύνεις το /dev/sda3 και αποδεσμεύεις 50GB.
2. δημιουργείς κατάτμηση Extended, που θα λάβει το όνομα /dev/sda4
3. μέσα στο /dev/sda4 (Extended) δημιουργείς τρεις λογικές κατατμήσεις (logical partitions),
/dev/sda5 (/, σύστημα αρχείων ext4)
/dev/sda6 (/home, σύστημα αρχείων ext3)
/dev/sda7 (swap)
4. αποθηκεύσεις
και αυτό ήταν!
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό floral » 09 Σεπ 2009, 13:32

Σας ευχαριστώ.
Και συνεχίζω...
Όταν μικραίνω το /dev/sda3 για να δημιουργήσω χώρο για το ουμπούντου, δημιουργούνται δύο επιπλέον unallocated : ένας μικρός (1 gb) unallocated που στέκεται στην οθόνη πριν από την /dev/sda3 και ένας επιπλέον unallocated αρκετό χώρο για τα ουμπούντου.
Συν τον άλλον unallocated που βρήκα όταν πρωτομπήκα στο GParted μας κάνουν 2 διαφορετικούς unallocated από 1 gb ο καθένας και ένας επιπλέον (μεγάλος) στον οποίον θα βάλω τα λίνουξ.
Είναι φυσιολογικό να δημιουργούνται αυτοί οι μικροί γκρι χώροι χωρίς να έχω κάνει εγώ κάτι για να τους φτιάξω;
Λειτουργικό σε Η/Υ
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό floral » 09 Σεπ 2009, 16:06

Κατάφερα και έκανα τις καταμήσεις!!! :D
Έχω φτάσει στο "Προετοιμασία χώρου στο δίσκο". Μου δίνει 3 επιλογές :?:
1. Εγκαταστήστε τα παράλληλα, με μεταξύ τους επιλογή σε κάθε εκκίνηση
2. Χρήση ολόκληρου του δίσκου
3. Ορίστε τα διαμερίσματα χειροκίνητα (για προχωρημένους)
Επειδή προχωρημένη δεν είμαι και επειδή δεν βρήκα tutotial για το συγκεκριμένο βήμα για το ubuntu 9.04, νομίζω ότι θα επιλέξω το πρώτο.
Θα έχω πρόβλημα με τις κατατμήσεις που έχω κάνει μέχρι στιγμής;
Τί θα χάσω εάν δεν πάω στην 3η "για προχωρημένους";
Τί λέτε;
Λειτουργικό σε Η/Υ
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 09 Σεπ 2009, 16:09

floral έγραψε:Κατάφερα και έκανα τις καταμήσεις!!! :D
Έχω φτάσει στο "Προετοιμασία χώρου στο δίσκο". Μου δίνει 3 επιλογές :?:
1. Εγκαταστήστε τα παράλληλα, με μεταξύ τους επιλογή σε κάθε εκκίνηση
2. Χρήση ολόκληρου του δίσκου
3. Ορίστε τα διαμερίσματα χειροκίνητα (για προχωρημένους)
Επειδή προχωρημένη δεν είμαι και επειδή δεν βρήκα tutotial για το συγκεκριμένο βήμα για το ubuntu 9.04, νομίζω ότι θα επιλέξω το πρώτο.
Θα έχω πρόβλημα με τις κατατμήσεις που έχω κάνει μέχρι στιγμής;
Τί θα χάσω εάν δεν πάω στην 3η "για προχωρημένους";
Τί λέτε;

Επιλέγεις 3. Ορίστε τα διαμερίσματα χειροκίνητα (για προχωρημένους)
Εκεί θα φτάσεις να ορίσεις το / χρήση σαν ext4 και προσάρτηση στο /
το δεύτερο χρήση σαν ext3 προσάρτηση στο /home και τρίτο χρήση σαν /swap εικονική μνήμη αν και δεν χρειάζεται να το ορίσεις θα το πάρει μόνο του εάν το έκανες swap .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό floral » 09 Σεπ 2009, 16:32

linuxman έγραψε:Επιλέγεις 3. Ορίστε τα διαμερίσματα χειροκίνητα (για προχωρημένους)
Εκεί θα φτάσεις να ορίσεις το / χρήση σαν ext4 και προσάρτηση στο /
το δεύτερο χρήση σαν ext3 προσάρτηση στο /home και τρίτο χρήση σαν /swap εικονική μνήμη αν και δεν χρειάζεται να το ορίσεις θα το πάρει μόνο του εάν το έκανες swap .

Λυπάμαι δεν καταλαβαίνω.
Βλέπω συνέχεια το βίντεο-tutorial που έχεις φτιάξει αλλά... δεν παίρνει μπρος... και δεν μιλάω για τον υπολογιστή!!! :(
Όταν έχει επιλεχθεί το "εγκαταστήστε τα παράλληλα", εμφανίζονται τα εξής partitions (τουλάχιστον έτσι λέει στην οθόνη, για να το λέει κάτι παραπάνω ξέρει) :
Ubuntu 9.04 - 2.5 GB
/dev/sda5 - 18.3 GB ext3
/dev/sda6 - 3.1 GB swap
/dev/sda7 - 31.8 GB ext4
Έφτιαξα ένα extended και μέσα του 3 logical.
Όταν έχει επιλεχθεί ο ορισμός των διαμερισμάτων με χειροκίνητο τρόπο, δεν δείχνει τον καταμερισμό που έγραψα πριν αλλά μια συνεχομένη καφέ γραμμή.
Είναι φυσιολογικό;
Σε παρακαλώ εξήγησε μου τι εννοείς με αυτό που έγραψες
Και μια απορία που την έχω απο χθες : η παύλα / τί σημαίνει; Όταν λες προσάρτηση στο /, τί είναι το / :?:
Λειτουργικό σε Η/Υ
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα