Προβληματισμοί και ερωτήματα

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Προβληματισμοί και ερωτήματα

Δημοσίευσηαπό ΠΑΤΕΝΤΙΑΡΗΣ » 15 Οκτ 2009, 01:34

Καλησπέρα Είμαι καινούριος στο Uduntu itian, idian, κάπως έτσι είναι η έκδοση βαλμένη σε φορητό υπολογιστή για το πρόγραμμα που είναι για τους μαθητές του Γυμνασίου. Ο υπολογιστής είναι TOCHIBA NB 200 και είχε και τα ΧΡ αλλά εγώ επέλεξα να βάλω τα Uduntu γιατί θέλω να ξεκόψω από τα Windows για πολλούς λόγους.
Ενώ εγκαθιστούσα τα Uduntu και το BUFER ήταν περίπου στη μέση ή λίγο μετά, (κατά την εγκατάσταση) έβγαλε μήνυμα ότι προέκυψε πρόβλημα και πρέπει να τερματιστεί η λειτουργεία Η επιλογή που είχε ήταν μόνο τέλος και το πάτησα φυσικά οπότε και τερματίστηκε το πρόγραμμα (η εγκατάσταση). Μετά όταν μπήκε μου ζήτησε κωδικό τον έβαλα και προχώρησε κανονικά χωρίς κανένα ορατό πρόβλημα.
Τα μαθήματα δεν υπήρχαν μέσα για Linux και κατέληξα να πάω στην TOCHIBA να μου τα βάλει διότι δεν εγνώριζα αν αυτά που εύρισκα στο ιντερνετ ήταν με την τελευταία ενημέρωση.
Όταν το πήρα από την αντιπροσωπία και μετά δεν μου ζητούσε κωδικό όταν άνοιγε ενώ πρώτα θυμάμαι ότι ζητούσε για να μπει στο λειτουργικό. Ρώτησα τον άνθρωπο που το έφτειαξε και μου λέει ότι δεν του έκανε τίποτε και ότι και σ' αυτόν δεν ζήτησε πράγμα το οποίο δεν μπορώ να το πιστέψω.
Μου έμεινε όμως η απορεία τι έχασε από την εγκατάσταση, όταν τερματίστηκε η εγκατάσταση;
Εν συνεχεία τον συντόνησα, έβαλα κάποια προγράματα, κάποιες επεκτάσεις στον FIREFOX, δούλευε καλά, αλλά επεσήμανα ότι ο FIREFOX, όταν ήθελα να μπώ σε ιστοσελίδες, παραδόξως, είχε μεγάλη χρήση CPU.
Συντομεύσεις μπαίνουν;
Ένα άλλο που έχω απορία είναι ότι το Υπουργείο λέει, ότι θα έχει antivirus, αλλά δεν βρίσκω που το έχει, ή μήπως δεν έχει καθόλου;
Επίσης δεν ξέρω ακόμη πως να το χειριστώ στην πρόσθεση καινούριων αποθετηρίων, εγκατάσταση καινούριων προγραμμάτων, εκτός αυτών που έχει στην προσθαφαίρεση, διότι δεν μπορώ να το πιάσω στα χέρια μου επειδή η κόρη μου δεν με αφήνει να το πλησιάσω γιατί το έχει πάρει με χαρά.
Όταν τελειώσω με αυτό και με μερικές δουλειές που έχω ακόμη θέλω σιγα σιγά να βάλω και στους άλλους υπολογιστές Linux με 4 μάλλον λειτουργικά ένα εξ αυτών θα είναι ΧΡ αλλά δεν έχω εμπειρία από Linux εγκαταστάσεις, διαδικασίες και τι πρέπει να προσέξω, αν πρέπει να προσέξω κάτι.
Επίσης πρόβλημα για μένα είναι και στην επιλογή ποίων λειτουργικών να βάλω και τι ιδιότητες έχει το καθένα, αν θα το βρώ που θα το βρώ, ποιά προγράμματα δουλεύουν στην κάθε έκδοση;
Κάποια από αυτά φυσικά τα έχουν οι περισσότεροι αν όχι όλοι που θα μεταπηδήσουν στο linux.
Τέλος όσα περισσότερα μου απαντηθούν απο αυτά καλά θα είναι γιατί ήταν πολλά και κουραστικά ίσως και σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
ΠΑΤΕΝΤΙΑΡΗΣ
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Προβληματισμοί και ερωτήματα

Δημοσίευσηαπό logari81 » 15 Οκτ 2009, 01:41

Γεια σου και καλως ήρθες,

επειδη βλέπω οτι έχεις όρεξη να ασχοληθεις σου συνιστώ να σημειωσεις την παρακάτω σελίδα

viewtopic.php?f=9&t=859

όπου θα βρεις απαντησεις στα περισσοτερα απο τα ερωτηματα σου.

Για αρχη θα σου συνιστουσα τα παρακάτω:
viewtopic.php?f=9&t=455
viewtopic.php?f=9&t=254
viewtopic.php?f=9&t=1124
viewtopic.php?f=9&t=32

Edit: Στο Linux δεν χρειάζεσαι καποιο antivirus καθότι πρακτικά δεν υπάρχει κίνδυνος ιών.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 15 Οκτ 2009, 02:43

ΠΑΤΕΝΤΙΑΡΗΣ έγραψε:ο FIREFOX, όταν ήθελα να μπώ σε ιστοσελίδες, παραδόξως, είχε μεγάλη χρήση CPU.

Εδώ φταίει το flash plugin που δεν είναι και ότι καλύτερο.
Αφού ακολουθήσεις τον οδηγό για codec στην υπογραφή μου, βάλε τα addon:
1)ad-block plus
2)flash block

Επίσης θα σου πρότεινα μην βάλεις περιττά addons και userbars.
Μόνο ότι σου είναι απολύτως απαραίτητο.

Καλώς ήρθες :)
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 15 Οκτ 2009, 03:37

ftso έγραψε:
ΠΑΤΕΝΤΙΑΡΗΣ έγραψε:ο FIREFOX, όταν ήθελα να μπώ σε ιστοσελίδες, παραδόξως, είχε μεγάλη χρήση CPU.

Εδώ φταίει το flash plugin που δεν είναι και ότι καλύτερο.
Αφού ακολουθήσεις τον οδηγό για codec στην υπογραφή μου, βάλε τα addon:
1)ad-block plus
2)flash block

Επίσης θα σου πρότεινα μην βάλεις περιττά addons και userbars.
Μόνο ότι σου είναι απολύτως απαραίτητο.

Καλώς ήρθες :)

Πολύ σωστά! :thumbup: Επίσης προτείνω & το BetterPrivacy για Super-Cookies & το NoScript αν κάποιος παίζει πολύ με java για e-banking κλπ. ;)
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 15 Οκτ 2009, 12:21

matthew έγραψε:το BetterPrivacy για Super-Cookies

Αυτό μου δημιούργησε διάφορα προβλήματα και έτσι δεν θα το πρότεινα.
Θέλει δουλειά ακόμα.

matthew έγραψε:το NoScript

Για αυτό ακούστηκαν διάφορα...τύπου τα παίρνει για να μην μπλοκάρει διάφορες σελίδες κτλ :twisted:

Το ad-block μόνο του κάνει φοβερή δουλειά. Όταν το προσαρμόσεις και στα μέτρα σου μπλοκάροντας flash απο sites που μπαίνεις συχνά τότε έχεις πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Το flash block μου την σπάει λίγο, αλλά αν η κατάσταση δεν παλεύεται τότε είναι must...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ΠΑΤΕΝΤΙΑΡΗΣ » 15 Οκτ 2009, 21:48

Το flash block το έβαλα στην αρχή και μετά δεν έπαιζε ορισμένα on line παιχνίδια και το έβγαλα οπότε επανήλθε
1 Γνώσεις Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμού: Ὄχι ┃ Αγγλικών: Λίγα
2 Ubuntu 12.04 precise 3.2.0-29-generic 64bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 3.2.0-27-generic
3 AMD Phenom II X4 965 Processor 3,4 GHZ‖ RAM Corsair DDR3 2X2GB=3954 MiB ‖ MSI 870A-G54 (MS-7599) - MSI MS-7599
4 nVidia GT215 ZOTAC [GeForce GT 240] [10de:0ca3] (rev a2)
5 eth0: Realtek RTL-8169 Gigabit Ethernet [10ec:8169] (rev 10) ⋮ eth1: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03)
6 Ὁθόνη: EIZO FlexScan S1910
7 Τροφοδοτικό: CORSAIR HX620W
ΠΑΤΕΝΤΙΑΡΗΣ
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 15 Οκτ 2009, 23:49

ftso έγραψε:
matthew έγραψε:το BetterPrivacy για Super-Cookies

Αυτό μου δημιούργησε διάφορα προβλήματα και έτσι δεν θα το πρότεινα.
Θέλει δουλειά ακόμα.

matthew έγραψε:το NoScript

Για αυτό ακούστηκαν διάφορα...τύπου τα παίρνει για να μην μπλοκάρει διάφορες σελίδες κτλ :twisted:

Το ad-block μόνο του κάνει φοβερή δουλειά. Όταν το προσαρμόσεις και στα μέτρα σου μπλοκάροντας flash απο sites που μπαίνεις συχνά τότε έχεις πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Το flash block μου την σπάει λίγο, αλλά αν η κατάσταση δεν παλεύεται τότε είναι must...

Σε μένα (έκδοση 3.0.14 του firefox) τα adblock plus, flashblock & betterprivacy δουλεύουν κανονικά μέχρι τώρα & δεν έχω αντιμετωπίσει προβλήματα. Το noscript το έχω εγκατεστημένο αλλά απενεργοποιημένο. Βέβαια δεν συχνάζω σε sites που απαιτούν java για να ανοίξουν ώστε να το ρυθμίσω. :mrgreen: Πάντως τα adblock plus & flashblock είναι πολύ καλά & φιλτράρουν & μπλοκάρουν πολύ πράμα. :thumbup:
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 16 Οκτ 2009, 18:16

ΠΑΤΕΝΤΙΑΡΗΣ έγραψε:Το flash block το έβαλα στην αρχή και μετά δεν έπαιζε ορισμένα on line παιχνίδια και το έβγαλα οπότε επανήλθε

Το flash block αντικαθιστά το flash με μια εικόνα που έχεις το κουμπί play.
Πατώντας το play ξεκινά ει το flash.
Αυτό που προσφέρει είναι ότι ανοίγεις μόνο όποια flash θες εσύ...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ΠΑΤΕΝΤΙΑΡΗΣ » 18 Οκτ 2009, 01:50

Στο δεσμό αυτό viewtopic.php?f=4&t=7592 στα partition στο βήμα 3-4 βρίσκω κάποια ασάφεια και χρειάζομαι λίγες διευκρινήσεις

«Αυτήν των 10+ GB θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση του / (η ρίζα, αρχή του δέντρου των καταλόγων του Linux) και η άλλη για την εικονική μνήμη (swap).» Επεκτάσεις και προγράμματα που εγκαθίστανται στα 10GB:
Αυτή η μνήμη <<η άλλη για την εικονική μνήμη (swap)>> τι ρόλο παίζει, πως χρησημοποιήται αν είναι 4-5 GB ή και παραπάνω τι συμβαίνει τότε:
1 Γνώσεις Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμού: Ὄχι ┃ Αγγλικών: Λίγα
2 Ubuntu 12.04 precise 3.2.0-29-generic 64bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 3.2.0-27-generic
3 AMD Phenom II X4 965 Processor 3,4 GHZ‖ RAM Corsair DDR3 2X2GB=3954 MiB ‖ MSI 870A-G54 (MS-7599) - MSI MS-7599
4 nVidia GT215 ZOTAC [GeForce GT 240] [10de:0ca3] (rev a2)
5 eth0: Realtek RTL-8169 Gigabit Ethernet [10ec:8169] (rev 10) ⋮ eth1: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03)
6 Ὁθόνη: EIZO FlexScan S1910
7 Τροφοδοτικό: CORSAIR HX620W
ΠΑΤΕΝΤΙΑΡΗΣ
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 18 Οκτ 2009, 02:09

ΠΑΤΕΝΤΙΑΡΗΣ έγραψε:Στο δεσμό αυτό viewtopic.php?f=4&t=7592 στα partition στο βήμα 3-4 βρίσκω κάποια ασάφεια και χρειάζομαι λίγες διευκρινήσεις

«Αυτήν των 10+ GB θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση του / (η ρίζα, αρχή του δέντρου των καταλόγων του Linux) και η άλλη για την εικονική μνήμη (swap).» Επεκτάσεις και προγράμματα που εγκαθίστανται στα 10GB:
Αυτή η μνήμη <<η άλλη για την εικονική μνήμη (swap)>> τι ρόλο παίζει, πως χρησημοποιήται αν είναι 4-5 GB ή και παραπάνω τι συμβαίνει τότε:

Λογικά αυτό θα σου λύσει την απορία viewtopic.php?f=9&t=895
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα