Για να είμαι ειλικρινής, τίποτα απο αυτά που διάβασα δε με πείθει. Αντιλαμβάνομαι πως το ext4 είναι πολύ-πολύ λιγότερο επιρρεπές στο fragmentation, αλλά και πάλι δεν εχει ανοσία, ιδίως σε περιπτώσεις περιορισμένου ελεύθερου χώρου και,κυρίως σε αρχεία που κατεβαίνουν μέσω p2p προγραμμάτων. Σε ένα μάλιστα από τα άρθρα που διάβασα απο τα link εδώ, αφού εξηγεί αναλυτικά γιατί δεν υπάρχει λόγος για defragmentation, συνεχίζει λέγοντας πως επειδή αρχεία που κατεβαίνουν με p2p τελικά θα κερματιστούν, καλό είναι ο χρήστης να έχει το home σε ξεχωριστό partition προκειμένου να εξασφαλίσει πως τα αρχεία του kernel θα έχουν το δικό τους άφθονο χώρο και δε θα καταλήξουν κερματισμένα εξ' αιτίας βαριάς χρήσης p2p προγραμμάτων ή/και έλλειψης χώρου. Αυτό μου θυμίζει λίγο την ατάκα του Αρκά " πρώτον, δεν πηγαίνω ποτέ στα περιστέρια, δεύτερον, όταν πάω δεν τα ενοχλώ και τρίτον, εκείνα αρχίζουν πρώτα".
Τέλος πάντων, είμαι άπιστος Θωμάς εκ πεποιθήσεως. Μάλιστα θα έλεγα πως Θωμάς ήταν ερασιτέχνης μπροστά μου - και αυτό δε θα αλλάξει

. 'Οσο διαθέτω αρκετό ελεύθερο χώρο στο σκληρό μου δίσκο και home σε ξεχωριστό partition, το θέμα δεν με απασχολεί -
γι'αυτό τουλάχιστον έχω ικανοποιητικά πεισθεί ( για τα δικά μου μέτρα τουλάχιστον). Αλλά για την ολοκληρωτική ανοσία στο fragmentation, όχι.