Έβαλα για πρώτη φορά σοβαρά Linux. Εντυπώσεις!!!!

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Έβαλα για πρώτη φορά σοβαρά Linux. Εντυπώσεις!!!!

Δημοσίευσηαπό kmarinis88 » 13 Οκτ 2010, 21:02

UnKnown96 έγραψε:Λιπόν ενα λεπτό γιατί έχεις μπερδέψει μερικά πράγματα.
Καταρχάς και εγώ είμουν ακριβώς έτσι στην αρχή π.χ
Με ενευρίαζε το γεγονός που τα προγράματα δεν ήταν σε ένα σιγγεκριμένο directory
και επίσης που τα executable δεν είχαν ένα σιγκεκριμένο extension όπος τα .exe και τα .dmg
Και ακόμα με ενευριάζουν.Όμως έχω να σου πώ πως εδώ αποδικνίεται η ελευθερία που έχουμε.
Terminal δεν χριάζεσε στο Ubuntu και μάλλον άδικα το μαθαίνεις εκτός και αν θες να μάθεις να φτιάχνεις scripts.
Μην μου πείς πως δεν θα μπορείς να ανίξεις executables διότι οταν το ανίξεις σε ρωτάει αν θες να δεις τον κώδικα η
αν θες να το τρέξεις.Το wine τι το θες;Ήρθες στα Λίνουξ να χρησιμοποιήσεις προγράματα παραθύρων?
Το αν χρησιμοποιούσες photoshop για παράδειγμα έπρεπε να ξες ότι το λες διότι σου έδωσαν παράθηρα και
αναγκάστηκες να το βάλεις.Αν έδειναν ηπολογιστές με ubuntu όλοι θα χρησιμοποιούσαν gimp και αν τους έλεγαν να βάλουν
photoshop θα γελούσαν.Όσο για το wine δεν φτιάχτικε για να αντιγράψει τα παράθηρα παρά μόνο να δώσει μια βασική συμβατότητα.
Χρησιμοποιώ Λίνουξ από τις 8 Ιουνίου (φέτος) και μπορώ να πώ ότι πιάστικα ******* διότι δεν ήξερα τι λειτουργικό να διαλέξω από μία αρχή.
Δυστιχός το κατάλαβα μετά απο 4 χρόνια χρήσης παραθύρων.Όσα είπα είναι η δική μου άποψη.Πες μου τι νομίζεις για όσα είπα.

Συμφωνώ και επαυξάνω! Όπως είπα στο πρώτο μου post ακούστηκα λίγο επιθετικός... (ίσως από υπερβολικό ζήλο να γράψω αυτά που ήθελα...), διάβασε και το δεύτερο (ακριβώς πριν από το δικό σου...).

Απλά δεν θεωρώ ότι είναι το φυσιολογικό να έρχονται τα αρχεία σε tar.gz μορφή την στιγμή που υπάρχουν τα .deb. Βασικά αυτό δεν είναι θέμα λειτουργικού... Μόνο που δεν μπορώ να καταλάβω για ποιόν λόγο να διαθέτωνται σε μια .rpm και μια .deb μορφη... Όπως είπα αυτό αφορά εκείνες τις περιπτώσεις, το 10 -15% που δεν έχουν προλάβει να συμπεριληφθούν τα προγράμματα στο Synaptic ή στο Software Center.

Το wine το θεωρώ σημαντικό για να μπορεσει να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση από Windows σε Linux. Ακόμη πάντως και να εξαιρέσεις το wine ότι μπορείς να κάνεις σε Windows με λογισμικό μπορείς να το κάνεις και σε Linux.

Πάντως έχω εντυπωσιαστεί από την σταθεροτητά του, την ταχυτητά του και την ευκολία χρήσης του (στα περισσότερα σημεία, όχι σε όλα...). Και επιτέλους ένα Start Menu που να δουλέυει (το αντίστοιχο των Windows 7 είναι ακόμη χειρότερο και από αυτό των Windows 95, δεν μπορείς να βρεις τίποτα εκεί μέσα...).

Η αλήθεια είναι ότι μου την είχε δώσει στην αρχή που ΟΛΑ τα tutorials στα forum περιείχαν εντολές σε terminal. Μου φάνηκε ότι γύριζα σε εποχές DOS... Παράδειγμα; Αντί να σου πουν πήγαινε κατέβασε το τάδε πρόγραμμα από το Software Center, σου λένε άνοιξε το τερματικό και βάλε sudo apt-get install κλπ κλπ. Και εδώ είναι η απλή περίπτωση.
System:
Intel Core Q8300 @2.50GHz | 4.00GB RAM | NVIDIA GeForce GTX 260 | Creative SoundBlaster Audigy 4 | LG Blu-Ray Disk Drive | Windows 7, Ubunty 10.10 (upon release)

Γνώσεις
Linux: Αρχάριος | Προγραμματισμού: Πιστεύω Αρκετά Καλό (κυρίως PHP, JSP και JAVA)
kmarinis88
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό karatzes » 13 Οκτ 2010, 21:16

monkgr έγραψε:Ἂν μή τι ἄλλο, μιλᾶμε γιὰ δύο διαφορετικὲς φιλοσοφίες, ὄχι ἁπλῶς γιὰ δύο λειτουργικὰ συστήματα. Γιατὶ τὸ Open Source (ποὺ εἶναι ἐντελῶς ἄλλο πρᾶγμα ἀπὸ τὸ freeware, πόσο μᾶλλον τὸ crackware) σοῦ ἀλλάζει σιγὰ-σιγὰ τὸν τρόπο ποὺ σκέπτεσαι...

Off topic: Φίλε monkgr, πες μου σε παρακαλώ πώς γράφεις πολυτονικά; Είναι κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση ή κάποια ειδική γραμματοσειρά; Είμαι πολύ νέος στο Ubuntu και θα με ενδιέφερε πολύ μια τέτοια δυνατότητα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά

Λειτουργικό ⇛ LinuxMint 13/MATE 32bit | Win7SP1 Gr Home Premium σε DeskTop
Προδιαγραφές ⇛ Athlon II X3 450│4GB DDR3-1600│ATI 4870│Asrock 970 Xtreme4│Realtek RTL8111E/8168B Gigabit Ethernet controller│Ralink RT2790 Wireless 802.11n 1T/2R PCIe│TFT 19.0" 1280x1024

Λειτουργικό ⇛ Linux Mint 13/MATE 32bit | Win7SP1 Gr Home Premium σε Compaq nc6400
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core2 T5600 1.83 GHz│2GB │Intel Mobile 945GM│NetXtreme BCM5753M│TFT 14.0" 1024x768
Άβαταρ μέλους
karatzes
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 13 Οκτ 2010, 21:27

kmarinis88 έγραψε:Η αλήθεια είναι ότι μου την είχε δώσει στην αρχή που ΟΛΑ τα tutorials στα forum περιείχαν εντολές σε terminal. Μου φάνηκε ότι γύριζα σε εποχές DOS... Παράδειγμα; Αντί να σου πουν πήγαινε κατέβασε το τάδε πρόγραμμα από το Software Center, σου λένε άνοιξε το τερματικό και βάλε sudo apt-get install κλπ κλπ. Και εδώ είναι η απλή περίπτωση.

Λίγη επιείκεια δεν βλάπτει. :)
Υπάρχουν δύο λόγοι για την χρήση των εντολών τερματικού σε οδηγούς και απαντήσεις.

Ταχύτητα και ακρίβεια...
Ταχύτητα, όποιος απαντά, πρέπει να γράψει πολύ λιγότερα και μ' αυτόν τον τρόπο οι οδηγίες είναι σίγουρα πληρέστερες.
Ακρίβεια, είναι σίγουρος ότι οι οδηγίες του θα εκτελεστούν με ακρίβεια (αντιγραφή και επικόλληση)
και ότι θα έχει αξιόπιστη και ακριβή ανατροφοδότηση για το τι συνέβη
(αποτέλεσμα εντολής που εμφανίζεται στο τερματικό) σε περίπτωση σφάλματος...

Σίγουρα υπάρχει ο ψυχολογικός φραγμός για τους νέους χρήστες, αλλά η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται την σημασία των παραπάνω, σύντομα.

Θα ήθελα να μας πείτε την γνώμη σας τώρα και αν το θυμηθείτε, μετά από μερικούς μήνες χρήσης του λειτουργικού,
με σκοπό την άντληση συμπερασμάτων για την βελτίωση της παρεχόμενης βοήθειας εκ μέρους των παλαιότερων μελών του φόρουμ...

10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 13 Οκτ 2010, 21:43

kmarinis88 έγραψε:...
Η αλήθεια είναι ότι μου την είχε δώσει στην αρχή που ΟΛΑ τα tutorials στα forum περιείχαν εντολές σε terminal. Μου φάνηκε ότι γύριζα σε εποχές DOS... Παράδειγμα; Αντί να σου πουν πήγαινε κατέβασε το τάδε πρόγραμμα από το Software Center, σου λένε άνοιξε το τερματικό και βάλε sudo apt-get install κλπ κλπ. Και εδώ είναι η απλή περίπτωση.

Ειμαι και εγω ενας απο αυτους που συνιστουν την χρηση προγραμματων με GUI αντι για κονσολα. Λεπτομερεστερα, προτιμω την χρηση του Synaptic Manager, γιατι βλεπεις και τις εξαρτησεις του προγραμματος που κατεβαζεις, και ο GUI του (αν εχει...) αλλα και αλλα παρομοια προγραμματα...

Απο την αλλη πλευρα, εχω γεμισει ενα photobucket εικονες για το πως θα κανει ενας αρχαριος χρηστης ορισμενες επιλογες (ενω προσπαθω να τον συμβουλεψω...), ενω με copy/paste καποιων εντολων, η δουλεια γινεται και ας μην εχει χαμπαρι τι κανει... Οποτε, ας εχουμε και υπομονη με τους πιο γνωστες που προτιμουν την κονσολα... στο χερι του καθε αρχαριου χρηστη ειναι να παρει χαμπαρι τι κανει!

ΥΓ: Μεχρι να απαντησω, ειχαν ηδη απαντησει δυο! Τον πηραμε φαλαγγι τον νεουρα αδερφια... :lol: :lol:

Να τονισω αυτο που εγραψε ο pros γιατι μου ξεφυγε... την αξια του debugging οταν κατι δεν εχει σεταριστει σωστα... Απο την αλλη μερια, οταν δουλευεις σε GUI... κανεις και καποια λιγωτερα λαθη...
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 13 Οκτ 2010, 22:26

UnKnown96 έγραψε:Με ενευρίαζε το γεγονός που τα προγράματα δεν ήταν σε ένα σιγγεκριμένο directory

Ακριβώς το αντίθετο, στο GNU/Linux τα αρχεία ΕΙΝΑΙ σε συγκεκριμένα directory, πάρα πολύ συγκεκριμένα κιόλας. http://en.wikipedia.org/wiki/Filesystem ... y_Standard

Αυτό που εννοείς είναι ότι όλα τα αρχεία ενός προγράμματος δεν είναι μόνο σε ένα directory. Ο λόγος είναι ότι τα προγράμματα στο GNU/Linux μοιράζονται όσο το δυνατόν περισσότερα κοινά μέρη μεταξύ τους. Για αυτόν τον λόγο τα προγράμματα στο GNU/Linux είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος απότι στα Windows.

http://ktogias.wordpress.com/2008/03/17 ... ux-system/
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό idomeneas » 13 Οκτ 2010, 22:46

Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω προς τι τόση απέχθεια προς το Terminal και να με συγχωρείτε αλλά πιστεύω ότι κάποια πράγματα ακόμα γίνονται μόνο με τερματικό σωστά είτε γιατί τα GUI δεν είναι πάντα εντελώς αποσφαλματωμένα είτε γιατί δεν υπάρχουν GUI για τα πάντα. Kατά την ταπεινή μου γνώμη γνώσεις από τερματικό οφείλουν να έχουν οι χρήστες GNU/Linux
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 64 bit σε HP Pavilion dv7-3110ev
Προδιαγραφές φορητού ⇛ Core i3 2.13 GHz │ 3 GB │ nVidia G105M │ Broadcom 4357 │ Bluetooth ? │ Realtek HD Audio │ 17.3"
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32 bit/Win XP σε desktop
Προδιαγραφές desktop ⇛ Pentium 4 3 GHz │ 2 GB DDR │ Sapphire ATi Radeon HD3450 512MB AGP │ Μητρική: Asus P5V800-MX
idomeneas
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 14 Οκτ 2010, 00:39

Yπάρχουν και άλλα πολλά υπέρ του linux έναντι των windows που θα τα γνωρίσεις με τον καιρό καθώς θα μαθαίνεις και θα εξικοιώνεσαι με το ubuntu... Όπως ας πούμε ότι δεν χρειάζονται εγκατάσταση τα dirvers των συσκευών σου και ότι μπορείς να τρέξεις κανονικά το λειτουργικό σου από τον σκληρό σου δίσκο και σε άλλους υπολογιστές όπως ακόμη ότι δεν χρειάζετε φορμάτ με το πέρασμα του καιρού σε αντίθεση με τα windows που χρειάζονται ανα τακτά χρονικά διαστήματα... ακόμη ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεσαι πλέον να αποθηκεύεις τα setup των προγραμμάτων γιατί τα κατεβάζεις όλα από το software center... Ακόμη δεν χρειάζετε να κάνεις νέα εγκατάσταση σε κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού σου καθώς μπορείς να κάνεις upgrade αυτή που έχεις τώρα... Υπάρχουν τόσα πολλά πλεονεκτήματα του linux σε αντίθεση με τα windows που όταν το μάθεις θα αλλάξεις εντελώς γνώμη...

Αλλά εντάξει τώρα είσαι ακόμη στην φάση της μετάβασης οπότε λογικό είναι να έχεις τις αμφιβολίες σου και να κάνεις τις συγκρίσεις σου με τα windows... Όλοι μας την έχουμε περάσει αυτήν την φάση αλλά δεν είναι τυχαίο που όλοι μας μείναμε και υποστηρίζουμε το linux και μάλιστα δεν θέλουμε ούτε να ξανακούσουμε για παραθύρια... Απλά δώσε λίγο χρόνο στο ubuntu και μην απογοητευτείς αν δεν βρίσκεις τίποτα... εδώ είμαστε να βοηθήσουμε....
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kmarinis88 » 14 Οκτ 2010, 00:48

Ευχαριστώ για το feedback παιδιά. Νομίζω ότι το καλύτερο που έχει να δώσει το Linux είναι η κοινοτητά του. Αισθάνεσαι ότι είσαι μέλος σε κάτι και αυτό δεν το αλλάζω... Πάντως εάν ποτέ ξαναγυρίσω στα Windows θα το κάνω μόνο και μόνο για κανά παιχνιδάκι... (ειδικά άμα είναι καινούργιο...).

Πάντως όποιος θέλει να με βοηθήσει σε ένα ζήτημα που έχω είναι ευπρόσδεκτος... :D
http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=23&t=14602
System:
Intel Core Q8300 @2.50GHz | 4.00GB RAM | NVIDIA GeForce GTX 260 | Creative SoundBlaster Audigy 4 | LG Blu-Ray Disk Drive | Windows 7, Ubunty 10.10 (upon release)

Γνώσεις
Linux: Αρχάριος | Προγραμματισμού: Πιστεύω Αρκετά Καλό (κυρίως PHP, JSP και JAVA)
kmarinis88
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kriti » 14 Οκτ 2010, 01:00

kmarinis88 έγραψε:
Πάντως τώρα που ανέβηκα στο τρένο δύσκολα θα ξανακατέβω... Αναμένω με αγωνία πως θα εξελιχθεί το λειτουργικό αυτό...

Αυτο τα λεει ολα
manjaro - hp pavilion -geforce 7400 -1,73 dualcore
Άβαταρ μέλους
kriti
daemonTUX
daemonTUX

IRC: kriti
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 14 Οκτ 2010, 01:53

Σχεδόν τα πάντα που αφορούν την καθημερινή χρήση μπορούν να γίνουν και από γραφικό πλέον.
Παρόλα αυτά το πιο αξιόπιστο interface που έχει βγει ποτέ στο λίνουξ είναι το bash :) :P
Έτσι αν θέλεις να γίνεις κύριος του συστήματός σου θα πρέπει να μάθεις έστω και τα βασικά.
Μετά το μόνο που έχεις να φοβηθείς είναι το kernel panic...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα