Τέλος υποστήριξης των Ubuntu 10.04 & 11.10

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Τέλος υποστήριξης των Ubuntu 10.04 & 11.10

Δημοσίευσηαπό dim459 » 21 Μάιος 2013, 21:12

marras έγραψε:Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι το παλιό μου λάπτοπ (3ο στην υπογραφή) και το έχω βγάλει για το κοινό (στο μαγαζί μου)

Μια χαρά τρέχει τη 12.04 με unity 2d ή ακόμα και lxde (lubuntu).
Έχω το 3004 wlmi, με ίδιο επεξεργαστή, χειρότερη κάρτα γραφικών και τσιπωμένο με 2gb μνήμης, όμως και το 1gb είναι αρκετό.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό marras » 21 Μάιος 2013, 22:02

Φυσικά και τρέχει με τη 12.04 και συγκριτικά με τα windows είναι μια χαρά, αλλά συγκριτικά με την 10.04 είναι αισθητά πιο αργό ακόμη και το lubuntu.
Αν δω κάποια στιγμή ότι χρειάζομαι κάτι από το συγκεκριμένο μηχάνημα, ένα κουμπάκι θέμα είναι η αναβάθμιση του. Όσο όμως έχει τη συγκεκριμένη χρήση που έχει σήμερα, δεν υπάρχει λόγος.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
1.Xubuntu 16.04 σε Dell Latitude E4200 (+gnome)
2.Xubuntu 16.04 σε Acer Aspire one A150X zg5
3. Ubuntu 12.04 σε HP Probook 4520s (+gnome, +xfce)
4. Ubuntu 16.04 σε Quest Xpand Desktop (+gnome)
5.Ubuntu 16.04 σε Dell Latitude E5400 (+cinnamon)
Άβαταρ μέλους
marras
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 24 Μάιος 2013, 19:05

Συνεπώς μιλάμε & για τέλος εποχής για το Gnome 2x στο Ubuntu! Κρίμα αλλά δεν πειράζει. Προχωράμε μπροστά. Ήδη στον ένα υπολογιστή έβαλα τη 12.04 & κάποια στιγμή σύντομα θα την περάσω & στον δεύτερο, μόλις το καθαρίσω πρώτα εσωτερικά.
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 24 Μάιος 2013, 19:51

Νομίζω πως βάζοντας το Mate στην άκρη, μιλάμε για γενικότερο τέλος εποχής του GNOME 2.
Το Debian squeeze που το χρησιμοποιούσε είναι πλέον oldstable, ενώ και το Fuduntu που το διατηρούσε τελείωσε ως διανομή.
Το GNOME 2 από όσο νομίζω διατηρείται μόνο στο Red Hat Linux και τους άμεσους κλώνους του (CentOS, Scientific Linux κτλ).
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 28 Μάιος 2013, 01:59

Εγώ ακόμα έχω 10.04 και με έχει προβληματίσει κάπως αυτό το θέμα. Συμφωνώ και εγώ ότι το 10.04 είναι η καλύτερη διανομή έχω χρησιμοποιήσει και έχω δουλέψει από τότε που βγήκε το 10.04 (δυστυχώς) με περισσότερες από ότι θα ήθελα (Ubuntu 12.04, SLED 11, Scientific Linux 6.2 & 6.3, Debian Etch & Lenny).

Σε παλιά συστήματα (όπως πχ. ο HP nw9440 της υπογραφής μου - 2.16 GHz, 3 GB RAM) το 12.04 είναι εκνευριστικό, ακόμα και το Fallback. Το Linux πάντα έτρεχε γρήγορα σε "παλιά" συστήματα· το βρίσκω άσχημο που σταματήσανε την LTS για desktop τόσο "νωρίς". Δοκίμασα και το Scientific Linux αλλά μάπα το καρπούζι, αν out-of-the-box δεν μπορεί το σύστημα να καταλάβει ότι "pause το youtube και γιατί τώρα ο χρήστης κάνει skype call" χωρίς να κρεμάει η ALSA (κάτι που το είχα μέχρι και στα 8.04) τότε απλά δεν αξίζει το κόπο για single user use.

Κάτι τέτοια γίνονται και λέω αν είναι να πάρω νέο pc λόγω λειτουργικού θα πάρω mac και σταματήσω να ανησυχώ για τις επιλογές μου αφού δε θα έχω ποια καμία. :P
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 28 Μάιος 2013, 02:24

kalakouentin έγραψε:Σε παλιά συστήματα (όπως πχ. ο HP nw9440 της υπογραφής μου - 2.16 GHz, 3 GB RAM) το 12.04 είναι εκνευριστικό, ακόμα και το Fallback.

Περί ορέξεως φυσικά ούτε λόγος, αλλά το σύστημά σου δεν είναι και τόσο παλιό.

Έτσι από περιέργεια, συνέκρινα το δικό CPU με το δικό μου. Αποτελέσματα→http://cpuboss.com/cpus/Intel-Pentium-E5200-vs-Intel-Core2-Duo-T7500
Σχεδόν ισοδύναμοι.

Μιας και εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με το Unity σε ούτε σε 3D, συμπεραίνω πως ισχύει κάτι τουλάχιστον από τα παρακάτω:
  • Εγώ είμαι πολύ τυχερός ή εσύ πολύ άτυχος και δεν «ταίριαξε».
  • Έχεις αργό σκληρό δίσκο;
  • Έχεις περισσότερες απαιτήσεις όσον αφορά την ταχύτητα.
  • Λίγο από όλα αυτά μαζί.

Πάντως, αν θέλεις διάβασε κι αυτό από ένα dev του KDE, λέει κάποια πράγματα για το θέμα.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 28 Μάιος 2013, 08:18

Μην καταπιάνεσαι από λεπτομέρειες· δε μετράει ένα σύστημα 5ετίας+ για "νέο" pc.

Δε θεωρώ ότι είναι θέμα τύχης ή ατυχίας οι επιδόσεις ενός συστήματος, άλλωστε δεν πρόκειται για lotto (συνήθως). Και σίγουρα δεν έχω πολύ αργό δίσκο, 7200 rpm σε laptop δεν βρίσκεις ακόμα και τώρα συχνά (δεδομένου ότι βρήκες το μοντέλο του επεξεργαστή θεωρώ ότι θα μπορούσες να δεις και το δίσκο αν ήθελες να αναφερθείς σε κάτι τέτοιο). Απλά το 12.04 έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από το 10.04 και αυτό είναι εμφανές σε ένα σύστημα που δεν είναι ποια τόσο γρήγορο. Και δεν είπα ότι σέρνεται. Περνώντας από την 10.04 στην 12.04 όμως είχα αισθητή μείωση στην ταχύτητα που δουλεύει το σύστημα μου. Και δεν είναι απαραίτητα αποκλειστικό θέμα του desktop manager αυτό. Συνολικά το 12.04 είναι βαρύτερο ως λειτουργικό σε σχέση με το 10.04 και μου προσφέρει χειρότερο user-experience για τα resources που έχω.
Από τα συμπεράσματα σου κοινώς δε μπορώ να συμφωνήσω με κανένα. Α. γιατί δε θεωρώ ότι το ΟS performance είναι θέμα τύχης, Β. γιατί ο σκληρός δίσκος μου δεν είναι ιδιαίτερα αργός και Γ. γιατί δεν ξέρω τί απαιτήσεις ταχύτητας έχεις. Γενικά, νομίζω ότι απλά παρερμήνευσες το post μου.

Ενδιαφέροντα και τα δυο άρθρα που μετέφρασες, μπράβο.
Το Space-tine trade-off είναι κάτι σημαντικό και είναι καλό ένας χρήστης να ξέρει τι σημαίνει και τί επιπτώσεις κουβαλάει. Και μου αρέσει που στηλιτεύεται αυτή η γενικολογία περί "ελαφρού" προγράμματος.

(Επειδή φέρνεις τον επεξεργαστή σου για παράδειγμα: Νομίζω ότι δεν ερμήνευσες σωστά το link που δίνεις. Έχεις ουσιωδώς καλύτερη real world single core performance που έχει μεγάλη επίδραση σε εφαρμογές desktop. Η δικιά μου CPU σκοράρει ακόμα σχετικά ανταγωνιστικά σε σύγκριση με "νεότερες απλές" CPU γιατί έχει 4ΜΒ L2 memory. Ένα χαρακτηριστικό, που ενώ δεν κάνει τόσο άμεση διαφορά στην απόκριση του desktop, έχει έντονη (θετική) επίδραση σε multicore εφαρμογές που τα benchmark συνήθως τρέχουν. Aν και ακόμα και έτσι δε scorάρει τόσο καλά όσο η δικιά σου σε κανένα test.)
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 28 Μάιος 2013, 11:18

kalakouentin έγραψε:Μην καταπιάνεσαι από λεπτομέρειες·

kalakouentin έγραψε:θεωρώ ότι θα μπορούσες να δεις και το δίσκο αν ήθελες

kalakouentin έγραψε:άλλωστε δεν πρόκειται για lotto (συνήθως). Και σίγουρα δεν έχω πολύ αργό δίσκο

kalakouentin έγραψε:Γενικά, νομίζω ότι απλά παρερμήνευσες το post μου.

kalakouentin έγραψε:Νομίζω ότι δεν ερμήνευσες σωστά το link που δίνεις

Βασικά, αλλού είναι το λάθος μου, στο ότι κακώς κάθομαι και γράφω.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 28 Μάιος 2013, 14:39

Agreed. :)
Εικόνα
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 28 Μάιος 2013, 22:51

kalakouentin έγραψε:Σε παλιά συστήματα (όπως πχ. ο HP nw9440 της υπογραφής μου - 2.16 GHz, 3 GB RAM) το 12.04 είναι εκνευριστικό, ακόμα και το Fallback.

kalakouentin έγραψε:Και δεν είπα ότι σέρνεται.

kalakouentin έγραψε:δε μετράει ένα σύστημα 5ετίας+ για "νέο" pc.

kalakouentin έγραψε:αν είναι να πάρω νέο pc

kalakouentin έγραψε:το βρίσκω άσχημο που σταματήσανε την LTS για desktop τόσο "νωρίς".

.
Η ακολουθία των τεσσάρων πρώτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όντως πρέπει να πάρεις νέο pc.
Με το πέμπτο δεν συμφωνώ, διέθεσαν μια έκδοση που τρέχει αξιοπρεπέστατα στα "5ετίας+" συστήματα, οπότε θα ήταν περιττό να συντηρούνται ταυτοχρόνως δύο lts.
H απαίτηση για παραπάνω από "αξιοπρεπέστατα", αναπόφευκτα σημαίνει νέο pc.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα