Πρώτες ρυθμίσεις μετά από την εγκατάσταση Ubuntu 8.04

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Πρώτες ρυθμίσεις μετά από την εγκατάσταση Ubuntu 8.04

Δημοσίευσηαπό ftso » 19 Ιουν 2008, 02:54

1)Το ubuntu 8.04 by default μπορεί να διαβάζει και να γράφει σε ntfs δίσκους χωρίς να κάνεις τίποτα εσύ.
Τσέκαρε τον κατάλογο /media να δεις αν υπάρχουν μέσα τα partition του windows.
Αν όχι θα πρέπει να τα καταχωρίσεις στο fstab αρχείο σου για να διαβάζω απο το linux κατά το boot.
Εδώ θα βρείς ένα οδηγό για το πως (viewtopic.php?f=9&t=41).
Μην ξεχάσεις να πάρεις backup του αρχείου πριν κάνεις οτιδήποτε...

2)Στις ρυθμίσεις (preferences) του firefox στην καρτέλα tabs/καρτέλες αν δεν κάνω λάθος υπάρχει αυτήν η ρύθμιση.

3)Νομίζω περιέχει χαμένες εφαρμογές για τις οποίες σβήστηκαν τα links για κάποιο λόγο.Μην σε αποσχολεί αυτό...

4)Το οτι έκανες 3 διαφορετικά partition είναι καλό.Ειδικά αυτό του home μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να κάνεις εγκατάσταση οποιασδήποτε διανομής ή έκδοσης του ubuntu κρατώντας τις ρυθμίσεις που έχεις κάνεις και οι οποίες έχουν αποθηκευτεί σε αυτόν τον κατάλογο.Στην ουσία μόνο ο κατάλογος home και μερικά αρχεία του καταλόγου /etc χρειάζεται να παρθούν backup, καθώς μετά απο μερικούς μήνες θα έχουν υπάρξει updates σε προγράμματα και linux kernel που δεν έχει ουσία η επαναφορά προηγούμενων εκδόσεων.

5)Δεν χρειάζεσαι firewall ούτε να ξέρεις iptables.Κάθε φορά που είναι να τρέξεις κάποιο servise το linux σου ζητάει κωδικό για να το επιτρέψει.Ως τότε όλες οι πόρτες είναι κλειστές για όλους και για όλα.Το αντίθετο δηλαδή απο αυτό που συμβαίνει στα windows.

6)Τι δεν καταλαβαίνεις στο htop?
αν δεν ξέρεις τι κάνει ένα πρόγραμμα ή μια εντολή, την εκτελέις με την λέξη man απο μπροστά ώστε να δεις το manual.
Συγκεκριμένα: man htop

Κάπου στο menu υπάρχει και το System monitor που έχει γραφικό.

Αν κάτι παέι στραβά ή κάτι κολλήσει δεν χρειάζεται reboot και καλό είναι να μην το κάνεις ποτέ.
Ακολουθείς την παρακάτω σειρά και ότι δουλέψει πρώτα:
1)Δοκιμάζεις το κανονικό κλείσιμο πατώντας το κουμπί "x" του παραθύρου και περιμένεις λίγο.
2)Σκότωμα μέσω System monitor, htop, εντολής kill -9 PID, εντολής killall,εντολής xkill , (kalasnikof :lol: )
3)Πάτημα Ctrl+Alt+BackSpace για να επανεκκινήσει ο tτο γραφικό (εξυπηρετητής X).
4)Reboot με εντολή: sudo shutdown -r
5)Hard reboot (μετά απο 3+ χρόνια χρήσης Linux μόνο μια φορά χρειάστηκε).

Αυτά! :o :D
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 20 Ιουν 2008, 14:34

kostaspixxie έγραψε:1. Μπορω να εχω καποιο μερος στο σκληρο που να επικοινωνει με τα Windows; Εχω δει καπου οτι πρεπει να κανεις καποιο διαμερισμα σε FAT32 διαμορφωση, αλλα εγω δεν το εκανα αυτο....Υπαρχει τροπος να διορθωθει, ετσι ωστε να εχω προσβαση σε αρχεια και απο περιβαλλον Windows; Προς το παρον ειμαι με dual boot οποτε το χρειαζομαι.

Νομίζω ότι ο ftso κάλυψε τα πάντα, αν έχεις απορία να επανέλθεις.
Για το (1) ο ftso σου είπε πως από linux γράφεις/διαβάζεις σε ntfs (windows), το οποίο αρκεί νομίζω, διότι από windows σώζεις ότι θες στο ntfs και μετά από linux το διαχειρίζεσαι μια χαρά. Βέβαια αν δουλεύειες πάρα πολύ από windows, τότε μπορείς να έχεις τα προσωπικά σου αρχεία σε ξεχωριστό partition ntfs (διαφορετικό αυτού των windows), αλλά δεν βλέπω τον λόγο να το πράξεις. Για πληρότητα αναφέρω ότι και από windows μπορείς να γράφεις/διαβάζεις σε ext3 (linux) με το http://www.fs-driver.org/ (ή κάποια άλλα) αλλά δεν το συνιστώ γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι είναι 100% αξιόπιστο.
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 20 Ιουν 2008, 20:42

ilpara έγραψε:
kostaspixxie έγραψε: γ. Διαφορες "παρεμβασεις" για γρηγοροτερη ανταποκριση του υπολογιστη, π.χ.: μειωνω την cache που χρησιμοποιει ο Internet Explorer, απενεργοποιω το File Paging, κ.ά. Υπάρχουν ανάλογα "tips & tricks" για το Ubuntu;

Η ειδική έκδοση για ubuntu του περιοδικού Ελληνικό Linux Format (δες εδώ: viewtopic.php?f=14&t=191) --συνιστώ να το πάρεις-- έχει στις σελίδες 76-79 πολλά tips & tricks με θέμα "όμορφα κόλπα για ποιο γρήγορο linux". Βεβαίως εγώ που δεν είμαι πολύ έμπειρος δίστασα να ακολουθήσω τα περισσότερα, αλλά αν θες να πειραματιστείς (και να μας γράψεις και κανέναν οδηγό αν το πολυψάξεις) υλικό για να διαβάσεις υπάρχει.

Στη λίστα προτάθηκε και αυτό: http://www.ubuntu-unleashed.com/ ως χρήσιμο για παρεμβάσεις που ενδεχομένως βελτιώνουν το σύστημα. Όπως λέει όμως και το παιδί (Sergey) στην λίστα "ΠΑΝΤΑ ΚΑΝΤΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΠΡΙΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ , or comment line and add new".
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kostaspixxie » 21 Ιουν 2008, 00:31

Ευχαριστω, συνεχίζω τη μελέτη.....[την τελευταία εβδομάδα άνοιξα Windows για 5' !!!!! μονο!!!!!] :lol:
Hewlett Packard 530 15.4' / cpu:Intel Core Duo T2600 @2.16GHz / vga: Intel Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller / PRO-Wireless 3945ABG Network Connection / 82562ET/EZ/GT/GZ - PRO/100 VE (LOM) Ethernet Controller Mobile / Ubuntu 8.04.1
Άβαταρ μέλους
kostaspixxie
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 21 Ιουν 2008, 02:07

Συγχαρητήρια. Άντε, όπου μποορείς, δραστηριοποιήσου στο φόρουμ και άρχισε να βοηθάς και άλλους χρήστες ;)
Όποιος μάθει να ψάχνει και να διαβάζει προσεχτικά μπορεί να κάνει τα πάντα στο linux :D
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Προηγούμενη

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα