Πολύ αργή εκκίνηση [Επιλύθηκε]

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Πολύ αργή εκκίνηση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 25 Αύγ 2008, 01:27

Δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα άλλα μου φαίνεται ότι δεν θα έπρεπε να αργεί τόσο πολύ , δεν μου λές παιρνει αυτόματα IP η έχει σταθερό , αν παίρνει αυτόματα δοκίμασε να του βάλεις σταθερό και να δεις αν θα φορτώσει πιο γρήγορα .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 25 Αύγ 2008, 02:03

ο υπολογιστής θα κάνει απο μόνος του ένα είδος βελτιστοποίησης του boot. Δώστου λίγο χρόνο...
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 25 Αύγ 2008, 06:43

@Laughing man: Κάτι έχει γίνει στραβά. Τέτοιοι χρόνοι εκίννησης είναι από Win98... Συμφωνώ με τον Linuxman ότι δεν θα έπρεπε να αργείς τόσο πολύ.
Λοιπόν μετά που φορτώσεις το sh καλείς την modprobe για να φορτώσει τα διάφορα module (load, install into memory call it any way you like)
Για κάποιο λόγο εκτελείς μια modprobe που ζωή να 'χει κάνει κοντά 3 λεπτά. Επειδή δε εκκινείς ICBM όπλο αυτό μάλλον είναι περίεργο...
Τί ακριβώς εγκατάσταση έχεις κάνεις? Έχεις τίποτα περίεργους controllers,δίσκους κτλ. στο σύστημα σου?
Δόκίμασε να εκτελέσεις την lsmod σε command line. Λογικά θα σου δώσει κάποιο output.
(Δεν θα πω να το δω γιατί δεν ξέρω σχεδόν τίποτα από kernel modules άρα άδικος κόπος.)
Αυτό πρέπει να σου τυπώσει ΧΟΝΤΡΙΚΑ 100 με 120-130 γραμμες (σε εμένα τύπωσε 102) αν δεις ότι έχεις output 150+ προφανώς φορτώνεις ΠΟΛΛΑ άχρηστα πράγματα και μάλλον πρέπει να κοιτάξεις τί από αυτά που φορτώνεις πραγματικά το χρειάζεσαι.

Γενικά... Πρέπει να βρεις τί kernel modules το modprobe προσπαθεί να κάνει install/load/remove και να δεις αν κάποιο αυτά κάνει (περίπου) 3 λεπτά να φορτώσει. Αν αυτό ισχύει, αφού δεις ποιο είναι, αφαίρεσε το. Αυτό γίνεται μέσω της εντολής rmmod. Για το ακριβές συντακτικό, man rmmod και off you go :D
Ίσως η επιλογή rmmod -a για να κάνεις ένα autoclean να είναι χρήσιμη. (Πρέπει να την χρησιμοποιήσεις 2 φορές) Για τσέκαρε την.

(Γενικά το να παίζεις με τα kernel modules είναι μάλλον επίφοβο έτσι πάντα να ξέρεις ότι πρέπει να είσαι προσεκτικός, ευτυχώς η rmmod επίτηδες δεν αφαιρεί modules που είναι ήδη σε χρήση άρα σε προφυλάσσει κάπως από το να κλείσεις το "ext3 module" και να κάνεις unmout το δίσκο σου.)

Για το τί θα σβήσεις ή όχι ή τί γενικά ένα module κάνει google it ή modinfo εντολή για να δεις τί γίνεται.

Επίσης κοίταξε το rc.local σου. Πάτα ένα locate rc.local και δες τα αρχεία που είναι με rc.local. Από εκεί δες τα αρχεία και κοίτα τί φορτώνεται. (Ουσιαστικά το /etc/rc.local και το /etc/init.d/rc.local είναι το θέμα αλλά θα σου βγάλει και 2-3 άλλα κοίτα τα μην γίνεται καμιά τρέλα.)

Γενικά όλα αυτά είναι shots είναι the dark. Προσπάθησε να βρεις τί module φορτώνεις και πόσην ώρα παίρνουν.

Nα κάνεις re-install δεν παίζει ε? :D :D :D
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 25 Αύγ 2008, 13:24

Τώρα μπορεί να πω λαλακία , δοκίμασε να κάνεις τα εξής:

1)εκτελείς σε τερματικό:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo gedit /boot/grub/menu.lst

2)στον κειμενογράφο που θα ανοίξει, πας και βρίσκεις τις γραμμές που μοιάζουν με:
title Ubuntu 8.04.1, kernel 2.6.24-21-generic
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-21-generic root=UUID=2e08cfbb-12a7-4212-b87b-2024f6ba4ffc ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-21-generic
quiet

προσοχή αυτές πάνε μαζί και μπορεί να υπάρχουν πολλές όμοιες με αυτές σε πεντάδες.
Να επιλέξεις αυτήν που είναι ποιο πάνω απο τις άλλες και πιθανόν ακριβώς κάτω απο την γραμμή:
## ## End Default Options ##

3)Απο τα πάνω σβήνεις τα ro quiet splash απο την τρίτη γραμμή και το quiet απο την τελευταία (δηλαδή όλη την τελευταία)
Τα αποτέλεσμα πρέπει να είναι :
title Ubuntu 8.04.1, kernel 2.6.24-21-generic
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.24-21-generic root=UUID=2e08cfbb-12a7-4212-b87b-2024f6ba4ffc
initrd /boot/initrd.img-2.6.24-21-generic

4)κάνεις save στον κειμενογράφο και μετά δοκιμάζει με reboot.

Προσοχή μην κάνεις λάθος! Δεν θα μπουτάρει κανένα λειτουργικό μετά. (διορθώνεται όμως φυσικά)
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 25 Αύγ 2008, 15:23

Mία χαζή ίσως ερώτηση. Όταν ανοίγεις τον υπολογιστή έχεις το καλώδιο δικτύου; Έχεις κάρτα ασύρματου δικτύου;

Όταν ξεκινάει και βγάλει το σήμα του ubuntu, εκεί που περιμένεις πάτα ctrl+alt+f1 και δες σε ποιο σημείο παίρνει πολλή ώρα.
Τελευταία επεξεργασία από Dimitris και 25 Αύγ 2008, 15:58, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 25 Αύγ 2008, 15:46

Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσω το bootchart, μιας και πρώτη φορά κι εγω διαβάζω κάτι τέτοιο, βλέπω το πρόβλημα στο modprobe. To modprobe για κάποιο λόγο δεν τερματίζει και προσπαθεί μάλλον να φορτώσει κάποια modules. Θα συμφωνήσω με τον kalakouentin ότι το πρόβλημα είναι στα modules. Προσπαθώντας να μαντέψω γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα, και μιας και είπες ότι είχες καιρό να τον ανοίξεις, θα έλεγα ότι την τελευταία φορά που το χρησιμοποίησες σε linux εγκατέστησες κάποιο πρόγραμμα που χρειαζόταν κάποιο module. Αυτό είναι τώρα που δημιουργεί το πρόβλημα.

Πάνε στο synapric package manager και δες στο ιστορικό τι προγράμματα είχες εγκαταστήσεις πριν παρατηρήσεις την αργή εκκίνηση. Πες μας και ίσως βρούμε το υπαίτιο module.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 25 Αύγ 2008, 15:56

ftso νομίζω πως το quite στο boot δείχνει την μπάρα να φορτώνει και όχι την live status του συστήματος που φορτώνει στο background.

Για τον kernel επίσης έχω την εντύπωση πως αφορά τον τρόπο που φορτώνει (μηνύματα) και όχι το τι φορτώνει.
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 25 Αύγ 2008, 16:10

The_Mentor έγραψε:ftso νομίζω πως το quite στο boot δείχνει την μπάρα να φορτώνει και όχι την live status του συστήματος που φορτώνει στο background.

Για τον kernel επίσης έχω την εντύπωση πως αφορά τον τρόπο που φορτώνει (μηνύματα) και όχι το τι φορτώνει.

Πρότεινα να δοκιμάσει χωρίς αυτές τις παραμέτρους καθώς έχουν κατηγορηθεί αρκετές φορές (και όχι άδικα) για καθυστερήσεις στο boot.
Βέβαια το εδώ πρόβλημα έχει πάρα πολύ μεγάλους χρόνους για να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Καλό όμως είναι να δοκιμαστεί πριν γίνει κάτι πιο hardcore μιας και είναι υπόθεση 2 λεπτών.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Laughing man » 26 Αύγ 2008, 02:54

@kalakouentin , κατα 99% ειναι καποιοι οδηγοι που ειχα προσπαθησει πριν απο αρκετο καιρο να βαλω για μια καρτα με δυο σειριακες θυρες και λογω τσαντιλας και επειδη δεν εμπεναν με τιποτα τα αφησα και τωρα με εκδικηται.Επισης οταν μπηκα σε recovery mode ειδα το συγκεκριμενο μεταξυ αλλων "unevd-event [ 4108:run program '/sbin/modprobe' abnormal exit]"
Μετα ειχε και κατι αλλα ενω εκει που εμεινε την περισσοτερη ωρα ειναι στο τελευταιο που ελεγε" [ 37.650223] ΝΕΤ [Register protocol family 17]" και οχι σ' αυτο που μου εχε μεινει πριν για το ποντικι γιατι το αλλαξα.
Οταν ετρεξα την lsmod μου εβγαλε γυρω στις 98 γραμμες.

@ftso το εκανα αλλα τιποτα παλι αργει απλα τωρα σταματαει στο " [ 37.650223] ΝΕΤ [Register protocol family 17]" και δεν βγαζει καθολου το μηνυμα με το ποντικι.

@Dimitris εχω καλωδιο δικτυου,δοκιμασα static και DHCP αλλα τα ιδια.Τωρα για το σημειο που σταματαει ειναι αυτο που λεω και παραπανω

Τα 'χω κανει ρημαδιο :lol: :lol: οεοεοε
Ειμαι ετοιμος για πιο HARDCORE
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλό / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Μέτρια
Ubuntu 32-bit - Windows XP HOME (Dualboot)
Η/Υ: Intel Pentium 4 3GHz/ 1Gb DDR2/ NVIDIA GeForce 5600 / Soundblaster 2 ZS / Sony SDM-HX73 1280x1024
Άβαταρ μέλους
Laughing man
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 26 Αύγ 2008, 05:53

Γενικά πιστεύω για να μην παιδεύεσαι αδίκως και αφού το έχεις το pc για σφάξιμο. Να αρχίσεις να παίζεις με το kernel είναι πολύ εγχείρηση ανοιχτής καρδίας και πάντα είσαι κοντά σε kernel panic situations. Κάνε το reinstall για να τελειώνεις. 'Ενα back-up τα αρχεία σου και σε 30 με 40 λεπτά έχεις καινούριο καθαρό σύστημα. Δεν είναι ακριβώς η πιο "τεχνική" λύση αλλά θα μπορέσεις να έχεις καλύτερη επισκόπηση του τί θα κάνεις. Επίσης θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις το alternative cd για το install για να δεις αν υπάρχει κάποιο σημείο κατά το install που το όλο θέμα κολλάει και ενώ γίνεται bypass και το Install ολοκληρώνεται το αποτέλεσμα είναι το booting να παίρνει πολύ ώρα.

Το lsmod σου κοινώς είναι ΟΚ. Άρα δεν έχει φορτώσει κανά κάρο modules.

Ιδέες:
Μήπως έχει πολλαπλές εκδόσεις της Python και προσπαθούν να φορτώσουν modules και γίνεται κάποιο μπέρδεμα? (Το διάβασα και αυτό- Εγώ βέβαια έχω 3 και πρόβλημα δεν έχω αλλά λέω αν...)
Σχετικά με το Register protocol family 2 ένας τύπος είπε ότι είχε AMD 64αρη και έβαζε τα 32bit και μόλις τα άλλαξε το θέμα του λύθηκε. Mήπως βάζεις κάτι λάθος? Γενικά από το "Register protocol family 17" query στο google είδα βλακείες αποτελέσματα και γενικότητες.
Στο Gnu Grub το error 17 είναι 17 : Cannot mount selected partition This error is returned if the partition requested exists, but the filesystem type cannot be recognized by GRUB.
Λες να υπάρχει πρόβλημα με τα win?

Ποιά είναι η αμέσως επόμενη δήλωση που εμφανίζεται μετά το [ 37.650223] ΝΕΤ [Register protocol family 17] ?

To highlight είναι το ακόλουθο thread >> http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... +family+17 :P

Σφάχτο το λειτουργικό που σου λέω...
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα