Λινουξ και ιοί

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Λινουξ και ιοί

Δημοσίευσηαπό KeRber0s » 14 Ιουν 2010, 14:46

Αν και είμαι σχετικά άπειρος χρήστης, το linux δεν κολάνε ιούς γιατί είναι έτσι η δομή τους. Πρέπει να κατεβάσεις τον ιό, να δώσεις κωδικό, να τον εγκαταστήσεις. Μετά είναι πιθανόν να μην εκκινεί με την επόμενη επανεκκίνηση (διορθώστεμε αν κάνω λάθος). Και είναι λίγο απίθανο να εγγραφεί σε φλασάκι και αν εγγραφεί ο επόμενος που θα χρησιμοποιήσει το φλασάκι δεν θα τον κπλλίσει αν δεν κάνει την ίδια διαδικασία... κλπ κλπ.....
Γιατί κακά τα ψέματα το πρόβλημα με τους ιούς είναι η διάδοση.. στο linux η διάδοση είναι λίγο δύσκολη.. Οπότε θα κολλίσει και θα μείνει μόνο σε αυτόν... Θα τον σβήσει με κάποιον τρόπο και ούτε γατα ούτε ζημια....
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃ Προγραμματισμός: Κάτι έχω ακούσει ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04
Netbook HP 2140 ┃ CPU Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz ┃ RAM 1GB ┃ HD FUJITSU MHZ2160B
Off topic:
Με την δύναμη της αλήθειας όσο ζω θα κατακτώ το σύμπαν.
V for Vedeta
Άβαταρ μέλους
KeRber0s
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mpekatsoula » 14 Ιουν 2010, 16:15

Ξεκολλήστε λίγο με αυτή την καραμέλα, "το λινουξ δεν κολλάει ιούς" κλπ κλπ. ΚΑΝΕΝΑ σύστημα δεν είναι ασφαλές. Τίποτα δεν είναι απίθανο να γίνει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δείξουμε στους χρήστες πως να παραμένουν ασφαλείς στο σύστημά τους και όχι να λέμε: πάρε λίνουξ και κάνε ότι θες, δεν θα γίνει ποτέ τίποτα. Η αλήθεια έιναι ότι ναι, πιο δύσκολα μπορείς να την "πάθεις" με λίνουξ, αλλά ως γνωστόν η ασφάλεια του συστήματος είναι όσο δυνατή όσο και ο πιο αδύναμος της κρίκος. Στην πληθώρα των περιπτώσεων αυτός ο κρίκος είναι οι χρήστες.
Volos LUG
stack0verflow
As a wise Chinese man once said: ‘do not anger one who has shell on your server’.
mpekatsoula
babeTUX
babeTUX

IRC: mpekatsoula
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 14 Ιουν 2010, 17:05

Υπάρχουν πολλές παράμετροι πέρα από τους χρήστες mpekatsoula. Ναι το Linux δεν είναι άτρωτο αλλά είναι σίγουρα πιο ασφαλές από τα windows ακόμα και για τους χρήστες που δεν σκαμπάζουν πολλά, πολλά.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fotis23 » 14 Ιουν 2010, 17:15

Παντως ειναι αδιανόητα ακόμα και να μην κατεβάσεις κατι με τα windows χωρις antivirus να σερφαρεις χωρις προβλημα.Συν οτι πολλοι χρηστες έχουν πειρατικό λογισμικό και αυτό από μόνο του εχει κινδύνους.Θυμαμαι μια σπασμενη εκδοση που ειχε ενα σωρο trojan...μεχρι στιγμης δεν εχω ανριμετωπισει κανενα προβλημα απο θεμα ιων.
Λειτουργικό: Ubuntu 11.04
Επίπεδο Γνώσεων: Linux:Kανονικό Προγραμματισμός: Μέτριος Αγγλικά: Καλά
Desktop:CPU:Core 2 Duo 2.00 M/B:Asus P5B Memory:3 GB DDR2 Γραφικά:ATI Radeon HD 5450 Series

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
fotis23
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 14 Ιουν 2010, 17:27

εγω τοσα χρονια που ημουν χρήστης windows δεν ειχα προβλημα ιών η οτιδηποτε αλλο τελοςπαντων και ημουν 24/7 μεσα στο ιντερνετ και κατεβαζα και ενα σωρο πραματα :!:

ποτε μου δεν ειχα προβλημα με rojans η ιους αρκει να έχεις ενα καλο antivirus

αντε να μου χτύπησε 5-6 φορες το χρονο για trojan

το θεμα ειναι τι χρηση του κανεις :!:

και στο ubuntu παρομοια μπορει να μη κολησεις ιο αλλα να δωσεις μια λαθος εντολη στο τερματικο και να κολησει το απαν συμπαν και να τρεχεις και να μη προλαβαινεις :!:
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριος | Προγραμματισμός: C | Αγγλικά: Μέτρια
Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (en_US.UTF-8),
Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 2016 MiB ‖ ASUS INC. P5Q
AMD nee ATI RV770 [Radeon HD 4850] [1002:9442]
eth0: Atheros Inc. AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet [1969:1026] (rev b0)
Οδηγοί - How to - Tutorials | Οδηγοί Video | Οδηγίες για Αρχάριους στο Ubuntu | Γιατί το Linux είναι καλύτερο
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jim137 » 14 Ιουν 2010, 17:31

ALdaperan έγραψε:

και στο ubuntu παρομοια μπορει να μη κολησεις ιο αλλα να δωσεις μια λαθος εντολη στο τερματικο και να κολησει το απαν συμπαν και να τρεχεις και να μη προλαβαινεις :!:

αυτό τι σχέσει έχει με τους ιους ?
στα παράθυρα αν δόσεις μία λάθος εντολή τι θα κάνει?
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛GNU/Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος┃ Αγγλικά: Σκράπας
Ubuntu 12.04 (el_GR.UTF-8),
Intel Atom CPU D525 1.80GHz ‖ RAM 3945 MiB ‖ Intel D525MW -
Intel N10 Family Integrated Graphics Controller [8086:a001] (rev 02)
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06)
Άβαταρ μέλους
jim137
daemonTUX
daemonTUX

IRC: jim137
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ALdaperan » 14 Ιουν 2010, 19:30

jim137 έγραψε:

αυτό τι σχέσει έχει με τους ιους ?
στα παράθυρα αν δόσεις μία λάθος εντολή τι θα κάνει?

αν δε το καταλαβες : αυτο που λέω ειναι οτι ολα εξαρτώνται απο το χρηστη! αν δε ξερει τι κανει ο χρηστης και δε προσεχει μπορει να τη παθει και στο linux οπως και στα windows :!:
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριος | Προγραμματισμός: C | Αγγλικά: Μέτρια
Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (en_US.UTF-8),
Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 2016 MiB ‖ ASUS INC. P5Q
AMD nee ATI RV770 [Radeon HD 4850] [1002:9442]
eth0: Atheros Inc. AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet [1969:1026] (rev b0)
Οδηγοί - How to - Tutorials | Οδηγοί Video | Οδηγίες για Αρχάριους στο Ubuntu | Γιατί το Linux είναι καλύτερο
Άβαταρ μέλους
ALdaperan
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 14 Ιουν 2010, 19:56

ALdaperan έγραψε:αν δε ξερει τι κανει ο χρηστης και δε προσεχει μπορει να τη παθει και στο linux οπως και στα windows

Αυτή η πρόταση δεν έχει κανενα περιεχόμενο πληροφορίας. Αφου ειναι αυτονόητο ότι σε οποιοδήποτε σύστημα που έχει υπάρξει στο παρελθόν και θα υπάρχει στο μέλλον αν δεν προσέχει ο χρήστης μπορει να την πάθει. Αυτο δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εξισώσουμε από άποψη ασφάλειας όλα τα συστήματα που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα και όσα θα υπάρξουν στο μέλλον της ανθρωπότητας. Το θέμα είναι ποιες "ευκαιρίες" δίνει το κάθε σύστημα στον χρήστη για να την πάθει και ποση "συνεργασια" απαιτεί από τον ιδιο τον χρήστη. Σε windows χωρίς antivirus απαιτειται ελάχιστη εως καθόλου "συνεργασία" από τον χρήστη για να χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης κάτι που δεν ισχύει στο GNU/Linux.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 14 Ιουν 2010, 21:01

ALdaperan έγραψε:αν δε το καταλαβες : αυτο που λέω ειναι οτι ολα εξαρτώνται απο το χρηστη! αν δε ξερει τι κανει ο χρηστης και δε προσεχει μπορει να τη παθει και στο linux οπως και στα windows :!:

Εγώ που ξέρω, λοιπόν, για πες μου πως μπορώ να την πάθω με Linux; Είναι άτρωτο το σύστημά μου επειδή είμαι γνώστης του Linux εις βάθος λοιπόν;
Επίσης, ξέρω και windows σλλά δυστυχώς όχι εις βάθος αλλά μόνο όσο μου επιτρέπει η microsoft (σημαντικότατη λεπτομέρεια αυτό καθώς μόνο αυτή έχει τον κώδικα). Πως μπορώ να προφυλαχτώ από τον άλλο που θα έρθει με το φλασάκι που έχει κολλήσει ιό επειδή κατέβαζε τσόντες κι εγώ έχω antivirus που είτε δεν είναι ενημερωμένο, είτε έχει λήξει, είτε δεν έχει ακόμη τον συγκεκριμένο ιό στη βάση του;

Επίσης, έχω ακούσει πολλές φορές φίλους μου να καυχιόνται ότι ουδέποτε κόλλησαν ιό στα windows τους (πως κολλάω εγώ όλη την ώρα στα pc της δουλειάς ήθελα να ήξερα αλλά άλλο θέμα αυτό, μάλλον είμαι κακός διαχειριστής δικτύου) αλλά όταν έφερναν τα λάπτοπ σπίτι μου για να παίξουμε κάνα παιχνιδάκι σε lan και τους έκανα scan έβρισκα καμιά ντουζίνα trojan να κάααθονται. Αλλά θα μου πεις σιγά, σάμπως τους έκανα τπτ οι trojan; Αλλά χμμμ ξέρει κανείς τι κάνουν οι trojan στ' αλήθεια;
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 14 Ιουν 2010, 21:45

ρε παιδιά ακούω συνέχεια αρκετούς να λένε ότι και το linux έχει ιούς και ότι δεν είναι ασφαλές... Προφανώς και δεν έχω διαβάσει τον κώδικα του ubuntu και προφανώς δεν πιστεύω και τον @Apopas όταν λέει ότι ξέρει εις βάθος το linux ενώ δεν ξέρει τα windows εις βάθος επειδή δεν του έχει δώσει η microsoft να διαβάσει τον κώδικα. Λες και αν τον διάβαζε θα καταλάβαινε και πολλά ή μήπως έχει διαβάσει όλο τον κώδικα του linux??? Είναι πολύ δύσκολο να μελετήσει κάποιος τον κώδικα ενός λειτουργικού συστήματος ώστε να βρεί προβλήματα... Ακόμη και η μελέτη μιας μικρής εφαρμογής είναι πολύ δύσκολη... Αλλά το μεγάλο πλεονέκτημα του linux είναι αυτό.... Ότι μπορεί όποιοσδήποτε να αναφέρει κάποιο πρόβλημα και να απεφθυνθεί στους developers ώστε με την συνεργασία τους να διορθώσουν ότι κενό ασφαλείας και αν εντοπιστεί... Και η μελέτη του κώδικα από μεγάλες ομάδες προγραμματιστών μπορεί να επιφέρει πολλά πλεονεκτήματα και να διορθώσει πάρα πολλά ελλατώματα κάτι που στα windows και στο osx δεν γίνετε διότι δεν έχουν την δυνατότητα να προτείνουν κάποια λύση σε κάποιο πρόβλημα επειδή δεν είναι open source... Και ακόμη στις open source εφαρμογές ότι πρόβλημα και αν προκύψει ανατρέχοντας στο συγκεκριμένο σημείο του κώδικα μπορεί να διορθωθεί πολύ εύκολα επειδή η κοινότητα που ασχολείτε με τις open source εφαρμογές είναι οι περισσότεροι γνώστες προγραμματισμού και μπορούν να βρουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κάποια λύση... Κάτι που στα windows και στα υπόλοιπα κλειστού κώδικα λειτουργικά είναι αδύνατο να γίνει...

Φαντάζομαι ότι και ο @Apopas το ίδιο πράγμα ήθελε να εκφράσει...

Και αν θέλετε την γνώμη μου περί ασφάλειας του linux ... Ναι είναι το πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα που υπάρχει... Ακόμη και αν έχει κάποια κενά ασφάλειας αυτά δεν είναι γνωστά και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν από τον κάθε cracker γιατί σίγουρα αν ήταν τόσο εμφανή τότε όλο και κάποιος θα τα είχε εντοπίσει και θα τα είχε επιδιορθώσει... Γιατί όπως είπα και παραπάνω το παραμικρό πρόβλημα και αν εντοπιστεί τότε επιδιορθώνετε πολύ γρήγορα και με ένα απλό update αφού μπορείς να κάνεις αναβάθμιση ακόμη και τον ίδιο τον πηρύνα... Ενώ στα άλλα λειτουργικά πρέπει οι ίδιοι οι developers να βρούν αυτά τα κενά ασφαλείας και να τα διορθώσουν συνίθως με μία νέα έκδοση του λειτουργικού και ο απλός χρήστης για να το επιδιορθώσει απλά θα πρέπει να ξαναπληρώσει για να αγοράσει το καινούργιο λειτουργικό που θα βγει σε μερικά χρόνια... Και ως τότε ο απλός χρήστης μένει με τα κενά ασφαλείας... Και για να τα διορθώσει πρέπει να πληρώσει και από πάνω....

Για αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι ναι το linux αγγίζει το άτρωτο και ακόμη και αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα αυτό δεν επιρρεάζει τους απλούς χρήστες αλλά μόνο τους developers που το εντοπίζουν και το διορθώνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να πάρει καμία διάσταση και χωρίς καν να το εντοπίσει κάποιος χρήστης ή cracker και να δημιουργίσει περεταίρω προβλήματα...
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα