Έβαλα για πρώτη φορά σοβαρά Linux. Εντυπώσεις!!!!

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Έβαλα για πρώτη φορά σοβαρά Linux. Εντυπώσεις!!!!

Δημοσίευσηαπό monkgr » 14 Οκτ 2010, 11:51

Off topic:
karatzes έγραψε:Off topic: Φίλε monkgr, πες μου σε παρακαλώ πώς γράφεις πολυτονικά; Είναι κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση ή κάποια ειδική γραμματοσειρά; Είμαι πολύ νέος στο Ubuntu και θα με ενδιέφερε πολύ μια τέτοια δυνατότητα.

Προτιμήσεις --> Πληκτρολόγιο --> Διατάξεις

Ἐδῶ ἐγὼ ἐπιλέγω ἐξ ἀρχῆς διάταξη - ἑλληνικὸ πολυτονικό. Ἐπειδὴ ὑποθέτω ὅτι (ὅπως οἱ περισσότεροι) ἔχεις ἐπιλέξει Extended, εἴτε διαγράφεις αὐτὴ τὴν ἐπιλογὴ καὶ περνᾶς τὸ πολυτονικό (μπορεῖς κι ἀπὸ πολυτονικἡ διάταξη νὰ γράψεις μιὰ χαρὰ μονοτονικὸ κείμενο καὶ νὰ ἀλλάξεις σὲ ἀγγλικά) εἴτε ἁπλῶς προσθέτεις τὴ διάταξη Πολυτονικό, ὁπότε θὰ ἔχεις τρεῖς διατάξεις νὰ ἐναλλάσσεις: Ἀγγλικά / ἑλληνικὰ extended / ἑλληνικὰ πολυτονικά.
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό karatzes » 14 Οκτ 2010, 16:55

@ monkgr: Σε ευχαριστώ πολύ. Θα το δοκιμάσω άμεσα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά

Λειτουργικό ⇛ LinuxMint 13/MATE 32bit | Win7SP1 Gr Home Premium σε DeskTop
Προδιαγραφές ⇛ Athlon II X3 450│4GB DDR3-1600│ATI 4870│Asrock 970 Xtreme4│Realtek RTL8111E/8168B Gigabit Ethernet controller│Ralink RT2790 Wireless 802.11n 1T/2R PCIe│TFT 19.0" 1280x1024

Λειτουργικό ⇛ Linux Mint 13/MATE 32bit | Win7SP1 Gr Home Premium σε Compaq nc6400
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core2 T5600 1.83 GHz│2GB │Intel Mobile 945GM│NetXtreme BCM5753M│TFT 14.0" 1024x768
Άβαταρ μέλους
karatzes
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dstil » 18 Οκτ 2010, 12:18

να πω και εγω 2 κουβεντες σαν σχετικα καινουργιος (μονο λιγοι μηνες):

1) το ubuntu ειναι καλυτερα απο τα windows 7/vista/xp για την αδερφη και την μανα και τον πατερα των 60+ ετων. εχω βαλει σε 3-4 υπολογιστες που προοριζονται για τετοιους ανθρωπους πλεον και ειναι πολυ ευχαριστημενοι ολοι τους.
το να παρεις απο τον ενα φακελο τα δημοτικα τραγουδια (mp3) και να τα πεταξεις μεσα στο προγραμμα που θα τα γραψει σε CD...ποτε δεν ηταν πιο ευκολο. τετοιες χρησεις κανουν αυτοι. word, excel, powerpoint για να δουν τα attachements απο τα e-mail τους χωρις και βιντεακια ολων των ειδων χωρις να φοβουνται για virus.
ειναι τα παντα οργανωμενα με δομες. πας εφαρμογες--> γραφειο --> κτλ το να βρεις που ειναι τι κτλ... ειναι πολυ πιο ευκολο.
Οι ανθρωποι οι οποιοι περιγραφεις δεν μπορουν ουτε στα Windows να κανουν εγκαταστασεις κτλ. Δωσε αντεγραμμενο Photoshop στην μητερα σου με παρανομο crack να κανει εγκατασταση...μα τι λεμε τωρα; γιατι καν να στηριχτεις στο παρανομο;
Ασε που εβαλα Windows 7 στον πατερα μου και εψανχε το "Αρχειο" πανω αριστερα στα παραθυρα και χαθηκε τελειως...

Το σεταρισμα παντα θα το κανεις εσυ Πληροφοικαριε! ειτε Windows ειτε Linux.
και σε συμφαιρει να επιλεξεις το πιο σταθερο συστημα!
εκτος και καποιος απο αυτους χρησιμοποιει συγκεκριμενη εφαρμογη για την δουλεια του που δουλευει μονο σε Windows! (και αρα μαλλον δεν ειναι ο πατερας σου των 60+ ετων)

2) εγκατασταση απο terminal ειναι καλυτερη!
π.χ. Minitube εγκατασταση απο Κεντρο Λογισμικου και μου βαζει την εκδοση 0.9 που ειχε προβληματα. Εγκατασταση απο τερματικο και μου βαζει την τελευταια εκδοση 1.2. χωρις τα προβληματα της 0.9...βλεποντας αυτο σε 2-3 εφαρμογες δεν ξανανοιξα το Κεντρο Λογισμικου. δεν ξερω ποιος ειναι υπευθυνος που καποιες φορες μενει ανενημερωτο. απλα δεν το χρησιμοποιω πλεον.
το Κεντρο Λογισμικου ειναι μονο για την κοπελα σου που θα θελει να βαζει παιχνιδακια τυπου πακμαν χωρις να ψαχνει.

Υ.Γ. υπαρχει προγραμμα που μετατρεπει τα αρχεια σε .deb ψαξε λιγο στο kigka.blogspot.com, εχει πολυ υλικο.
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε Acer Aspire 5738ZG
Προδιαγραφές ⇛ T4200│ RAM 4GB │ NVIDIA G105M (512 απο συστημα) │
Dstil
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jim137 » 18 Οκτ 2010, 12:38

Dstil έγραψε:Το σεταρισμα παντα θα το κανεις εσυ Πληροφοικαριε! ειτε Windows ειτε Linux

Γιατί πρέπει να είσαι πληροφορικάριος για να εγκαταστήσεις το Ubuntu?
υπάρχουν τόσοι οδηγοί ! ποία η δυσκόλευα?
Dstil έγραψε:2) εγκατασταση απο terminal ειναι καλυτερη!
π.χ. Minitube εγκατασταση απο Κεντρο Λογισμικου και μου βαζει την εκδοση 0.9 που ειχε προβληματα. Εγκατασταση απο τερματικο και μου βαζει την τελευταια εκδοση 1.2. χωρις τα προβληματα της 0.9...βλεποντας αυτο σε 2-3 εφαρμογες δεν ξανανοιξα το Κεντρο Λογισμικου. δεν ξερω ποιος ειναι υπευθυνος που καποιες φορες μενει ανενημερωτο. απλα δεν το χρησιμοποιω πλεον.
το Κεντρο Λογισμικου ειναι μονο για την κοπελα σου που θα θελει να βαζει παιχνιδακια τυπου πακμαν χωρις να ψαχνει.

synaptic!
Γνώσεις ⇛GNU/Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος┃ Αγγλικά: Σκράπας
Ubuntu 12.04 (el_GR.UTF-8),
Intel Atom CPU D525 1.80GHz ‖ RAM 3945 MiB ‖ Intel D525MW -
Intel N10 Family Integrated Graphics Controller [8086:a001] (rev 02)
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06)
Άβαταρ μέλους
jim137
daemonTUX
daemonTUX

IRC: jim137
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dstil » 18 Οκτ 2010, 16:50

έγραψε:Γιατί πρέπει να είσαι πληροφορικάριος για να εγκαταστήσεις το Ubuntu?

οχι οχι δεν εννοω αυτο!
αλλα απο τη στιγμη που ειναι Πληροφορικαριος, στον κυκλο του ολοι οι γνωστοι του σε αυτον θα τρεχουν να τους ρυθμισει τα παντα!
σιγα μην ο πατερας του ή η μητέρα του (ο ίδιος ανεφερε μελη οικογενειας) καθισουν να κανουν μονοι τους οτιδηποτε στον υπολογιστη (ειτε windows ειτε Linux) τη στιγμη που εχουν τον Πληροφορικαριο σπιτι.

Μπορει ο γιατρος των 27 ετων η ο υδραυλικος των 30 ετων να μπει σε διαδικασια να ασχοληθει...αλλα ποτε καποιος απο τους γνωστους της κατηγοριας που ανεφερε (μανα, αδερφη, φιλος του πατερα, ο γειτονας που ειναι χασαπης και λειπει συνεχεια στο μαγαζι κτλ) δε θα κατσει να δωσει χρονο απο τη στιγμη που εχει κοντα του καποιον που κατεχει απο υπολογιστες.
ειτε MS windows ειτε Linux...
Γνώσεις ⇛ Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε Acer Aspire 5738ZG
Προδιαγραφές ⇛ T4200│ RAM 4GB │ NVIDIA G105M (512 απο συστημα) │
Dstil
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jemadux » 18 Οκτ 2010, 19:25

kmarinis88 έγραψε:2. Το στυλ. Μπορεί να ακούγεται χαζός λόγος, αλλά όπως και στην ανθρώπινη εμφάνιση αυτή είναι που τραβάει πρώτα τους άλλους και μετά ο χαρακτήρας του. Μου φάνηκε εξαιρετική σε σχέση με τον μουντό και απρόσωπο χαρακτήρα των Windows (κρίμα που το KDE προσπαθεί να τον μιμηθεί). Και μιλάω και για το Compiz. Τρομερή δουλειά

τα KDE δεν αντιγραφει τα windows
τα windows 7 αντιγραφουν το KDE
1 Γνώσεις Linux: ✅✅✅✔️✔️ ┃ Προγραμματισμού: ✔️✔️✔️✔️✔️ ┃ Αγγλικών: ✅✅✅✔️✔️
2 Debian Stable (en_US.UTF-8)
3 AMD Ryzen 5 2500U Radeon Vega Mobile Gfx ‖ RAM 16MiB ‖ Dell Inspiron 3585
4 Radeon Vega Mobile Gfx
5 Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
Άβαταρ μέλους
jemadux
daemonTUX
daemonTUX

IRC: jemadux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jemadux » 26 Οκτ 2010, 12:02

Off topic:
UnKnown96 έγραψε:Terminal δεν χριάζεσε στο Ubuntu και μάλλον άδικα το μαθαίνεις εκτός και αν θες να μάθεις να φτιάχνεις scripts.

μπορει να μην χρειάζετε το terminal αλλα εγώ την δουλειά μου την κάνω πιο γρήγορα
1 Γνώσεις Linux: ✅✅✅✔️✔️ ┃ Προγραμματισμού: ✔️✔️✔️✔️✔️ ┃ Αγγλικών: ✅✅✅✔️✔️
2 Debian Stable (en_US.UTF-8)
3 AMD Ryzen 5 2500U Radeon Vega Mobile Gfx ‖ RAM 16MiB ‖ Dell Inspiron 3585
4 Radeon Vega Mobile Gfx
5 Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
Άβαταρ μέλους
jemadux
daemonTUX
daemonTUX

IRC: jemadux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό BEGINER001 » 30 Οκτ 2010, 14:07

Τα ιδια ελεγα κι εγω πριν σχεδον 2 χρονια που ξεκινησα το ubuntu. Σιγα σιγα θα δείς και θα καταλαβεις οτι τα περισσότερα ειναι αβασιμα.

Σε ενα μονο θα συμφωνησω μαζι σου και αυτο ειναι οι παρα πολλες διανομές οσον αφορά το linux αλλα οχι μονο οι διανομές αλλά σε ενα εργα λογισμικού (πχ επεξεργασία βιντεο) θα βρεις δεκαδες προγραμματα εκ των οποίων καννεαν δεν ειναι τελειο.
Μου θυμίζει λιγο την αριστερά το ελευθερο λογισμικό, ο καθένας που διαφωνεί η εχει κατι το μυαλο του φτιαχνει και μια διανομη η ενα νεο προγραμμα. Στον τομέα αυτό εχεις δικιο, αν υπηρχε μονο μια διανομή linux και ενα καλο προγραμμα για καθε εφαρμογή τοτε νασαι σιγουρος οτι δεν θα υπηρχε ουτε η microsoft ουτε καμμια εταιρία.

Δυστυχώς ετσι λειτουργει ο κοσμος μας, με σκοπο το κερδος, και αν λεμε οτι χρησιμοποιούμε ελευθερο λογισμικό ειναι εν μερη μονο αλήθεια. Διοτι πισω απο μας ειναι η μαμά canonical που χωρίς αυτή δεν θα υπηρχε λειτουργικό, η canonical μας στηρίζει διότι προφανώς προσβλέπει σε καποια κερδη απο καπου και αν αυριο η μαμα canonical σταματήσει να μας υποστηρίζει οτε εμεις πρέπει να παρουμε τα λινουξικά υπαρχοντα μας και να αναζητσουμε σκέπη και προστασία σε καποια αλλη μαμα.

Ξεκινησα το linux απο απεχθεια προς τα windows, εχω φαει ωρες στο forum για να λυσω προβληματα, εμαθα να χειρζομαι το τερματικό και βασικές εντολες... και δεν ειναι ολα ροδινα, θελει μελετη, κοπο και χρόνο αλλα δεν με πειραζει αυτό.... με ικανοποιεί να συμμετέχω και εγω στην λυση ενος μικρου προβληματος.... και δεν μετανιωσα τα 2 αυτά χρόνια εχω μαθει παρα πολλα που δεν θα τα μαθαινα ποτέ στα windows.

O κοσμος του ελευθερου λογισμικού εχει τεραστια δύναμη και γνωσεις αλλα ειναι διασπασμενος σε χιλιαδες διανομές, σε διαφορετικές γλωσσες και κουλτουρες και δυστυχώς παντα θα υπαρχει ο εγωισμός και η διαφοροποιηση, από την αλλη μην ξεχνας οτι ειμαστε υπο την προστασία καποιας μαμας που μας φροντίζει για τους δικούς της λόγους (κερδος απο καπου) αλλωστε ζούμε σε ενα κοσμο που πρωταρχικό σκοπό εχει το κερδος ....οπότε θα ελεγα το κλασικό διαίρει και βασίλευε.

Φαντάσου οτι ο κοσμος θα ερχοταν τουμπα αν υπηρχε μονο το ubuntu και μια τελεια εφαρμογή λογισμικού σε καθε τομέα, ποσες χιλιαδες θα εμεναν ανεργοι. Που θα δούλευαν τοσοι τεχνικοί και προγραμματιστές ;

Νομίζω οτι οσον αφορά εμένα σκοπος μου δεν ειναι να κλεισω ολες τις εταιρίες, αλλα να απολαμβανω την διαφορετικοτητα στη χρηση της συγχρονης τεχνολογίας μερικές φορές με περισσότερο κόπο και μελετη αλλα με ελευθερία και με πολυ μεγαλη ασφαλεια.
Γνώσεις ⇛ Linux: καλό ┃ Προγραμματισμός: python ┃ Αγγλικά: Καλά Λειτουργικό ⇛Mint 18.1 Mate
BEGINER001
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kikirikou » 30 Οκτ 2010, 14:37

jemadux έγραψε:τα KDE δεν αντιγραφει τα windows
τα windows 7 αντιγραφουν το KDE

εδώ ( :lol: ) νομίζω υπάρχει και ένα σχετικό νήμα στο φορουμ.

kmarinis88 έγραψε:Και ποιόν σκοπό εξυπηρετούν τα Repositories δεν καταλαβαίνω.

Νομίζω είναι από τα λίγα που δεν αναφέρθηκαν.
Αφού όλα τα προγράμματα είναι μέσα σε αυτά πως θα μπορούσαμε να τα βρίσκουμε αλλιώς;; Μόνο έτσι μπορείς να κρατάς οργανωμένο το διαθέσιμο λογισμικό. Τώρα μόλις φτιάξεις ένα πρόγραμμα το "ρίχνεις" στη μεγάλη "δεξαμενή" και όποιος θέλει το έχει εγκαθιστά με ενα κλικ...
Γνώσεις ⇛ Linux: το παλεύω ┃ Προγραμματισμός: θεωρία ┃ Αγγλικά,Γερμανικά: Μέτρια
Laptop:
Acer Aspire 5715Z (ο Λάζαρος)(πολύ plug and pray κατάσταση)
Λειτουργικά ⇛ Ubuntu 11.04
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής: Intel Pentium dual-core 1.86GHz │ Ram:1GB DDR2 │ Κάρτα γραφικών: Mobile Intel 252MB Accelerator X3100 │Οθόνη: 15.4" WXGA (8ms/220-nit)

Links: Οδηγός προς Νεοεισερχομένους|Δέντρο διανομών(χρονολογικά)|γλωσσάρι
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
kikirikou
dudeTUX
dudeTUX

IRC: kikirikou
Εκτύπωση

Προηγούμενη

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ