Διαγραφή πολλαπλών Swap files

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Διαγραφή πολλαπλών Swap files

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 24 Δεκ 2011, 10:27

monkgr έγραψε:Ἐδῶ δὲν ἔχουμε ΜΙΑ προβληματικὴ συμπεριφορά (τὸ σύστημα νὰ ἐμποδίζει τὴ διαγραφὴ τῶν περιττῶν swap), ἀλλὰ δύο. Ἂν κατάλαβα καλὰ ἀπὸ τὸ ἀρχικὸ post, τὸ σύστημα γιὰ κάποιο λόγο (!!!) δημιουργεῖ μόνο του swap. Πιστεύω ὅτι τὰ δύο προβλήματα συνδέονται ἄμεσα καὶ ὅτι ἡ λύση θὰ βρεθεῖ ἂν κατανοήσουμε τὸ πῶς καὶ τὸ γιατὶ τοῦ ἀρχικοῦ προβλήματος.
Νομίζω ὅτι δὲν ἔχω ξαναδεῖ ἢ ξανακούσει σύστημα ποὺ νὰ κάνει ἀπὸ μόνο του νέες κατατμήσεις!!! (Ἐκτὸς κι ἂν πρόκειται γιὰ swap files, ὅπως ἀναφέρεται στὸν τίτλο, καὶ ὄχι γιὰ partitions, ὁπότε δὲν ἔχει νόημα νὰ μιλᾶμε γιὰ Gparted ἢ γιὰ fstab).

Ως αρχικό ποστ θα ήταν καλύτερα να δούμε αυτό, που είναι λιγάκι αναλυτικότερο αν και σε άλλο νήμα..
Τα πολλά διαδοχικά swap partitions έχουν δημιουργηθεί σε διαδοχικές αναβαθμίσεις.
Οπότε, ίσως μιλάμε για μία προβληματική συμπεριφορά του installer, δεν αποκλείεται.
Για την διαγραφή των περιττών swap, μάλλον είναι εγγενής λειτουργία του gparted υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Ίσως κάποιοι περιορισμοί που ισχύουν σε ένα Extended partition, ή μίο έλλειψη του gparted.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 24 Δεκ 2011, 10:28

@monkgr
δεν κοίταξα αν έγραψε ιστορικό, αλλά η δική μου υπόθεση βλέποντάς το ήταν ότι κάπως έκανε πολλές εγκαταστάσεις και σε κάθε εγκατάσταση δημιουργούσε ένα νέο σουάπ.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 24 Δεκ 2011, 10:44

monkgr έγραψε:@fkol k4
Αὐτὸ ποὺ πρόσεξα εἶναι ὅτι ἡ σειρὰ ἐμφάνισης στὴν εἰκόνα τοῦ φίλου εἶναι λίγο... ἀλαλούμ: ἀπὸ τὸ 5 πάει στὸ 11, τὸ 6 εἶναι τελευταῖο καὶ μετὰ πάει ἀντίστροφα ἡ σειρά κ.λπ. Συμβαίνει καὶ σὲ σένα αὐτό, ἀφοῦ γράφεις...η διαμόρφωση του δίσκου μου μοιάζει με αυτή του φίλου...; Μήπως εἶναι προβληματικὴ ἡ συνύπαρξη μὲ ἕνα προβληματικὸ win partition (βλέπω θαυμαστικό κάπου);

Όχι, σε εμένα η σειρά είναι διαδοχική, καθώς η κατάτμηση του δίσκου έχει επίτηδες αυτή τη μορφή.
Παραθέτω ένα screenshot από το gparted στον δίσκο μου:

Η λειτουργία κάθε διαμερίσματος φαίνεται από την ετικέτα του, ενώ το /dev/sda10 είναι το κοινό /home partition όλων των διανομών (με διαφορετικούς χρήστες βέβαια).
Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι με προσαρτημένο πάντα το /dev/sda10 (φυσικά, αφού είναι το /home) και ένα από τα /dev sda6,7 ή 8 (ριζικοί φάκελοι), ούτε εγώ έχω δικαίωμα να σβήσω ένα λογικό διαμέρισμα με αύξοντα αριθμό μικρότερο των προσαρτημένων λογικών.
Αυτό εννοώ λέγοντας ότι ίσως είναι κάποιος περιορισμός που ισχύει σε ένα Extended partition.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tagtheodor » 24 Δεκ 2011, 15:25

Τελικά θυμήθηκα πως έγιναν τα swap ... είχα βάλει το σύστημα να κάνει μόνο του αναβάθμεις και όχι μόνο. Στην έκδοση 11.04 αντιμετώπισα σοβαρό πρόβλημα συμβατότητας με το compiz και αναγκάστηκα να ξανά κάνω εγκατάσταση το λινουξ...2 φορές μάλιστα.....οπότε ορίστε πως έγιναν τα swap. Το θέμα είναι ότι μου τον έκανε τον σκληρό.. άντε μη πω τι.
Η μόνη λύση ΆΜΕΣΗ που βλέπω εγώ είναι να τα ρημάξω όλα και να κάνω νέα εγκατάσταση από την αρχή γιατί ακόμα και το live cd δεν μ' αφήνει να τα σβήσω. Πρέπει δλδ να ξεκινήσω από το τέλος.
DELL 1525 Intel Core i3-350M / 2.26GHz 4 GB DDR3 SDRAM 500 GB
ATI Mobility Radeon HD 5470 - 1GB 15,6" TFT 1366 x 768 (WXGA) LED with TrueLife
Ubuntu 11.10 Unity 64bit
Microsoft Windows 7 Home Premium 64bit
Άβαταρ μέλους
tagtheodor
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα