UnKnown96 έγραψε:Εγώ πάλι, μόνο όταν χρησιμοποιώ το Ubuntu, μου έρχεται αυτή η απορία και μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο...
Γενικώς η πορεία που ακολουθεί η Canonical είναι να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο κάποια στιγμή θα μπει στην αγορά, όλα τα είχε έτοιμα εκτός από μια μοναδική εμφάνιση που να ξεχωρίζει το λειτουργικό (όπως π.χ έχουν τα Windows και τα OSX). Βρήκε το Linux να το στηρίζουν μια μεγάλη γκάμα από εφαρμογές και να δίνεται υπό ελεύθερη άδεια και το εκμεταλλεύτηκε (και καλά έκανε). Παρ' όλα αυτά, δεν νομίζω ότι την ενδιαφέρει το ανοικτό και ελεύθερο λογισμικό απλώς δεν μπορεί να το ξεκόψει μια και έξω γιατί εκεί στηρίζεται η επιτυχία της...
Τί είναι αυτό που σε προβληματίζει σχετικά με την ελευθερία του λογισμικού όταν χρησιμοποιείς Ubuntu ενώ δεν σε προβληματίζει όταν χρησιμοποιείς κάτι άλλο;
Θα σε προβλημάτιζε αν χρησιμοποιούσες gentoo για παράδειγμα; Γιατί στο gentoo ας πούμε υπάρχουν όλα τα κλειστά πακέτα που υπάρχουν και στο Ubuntu, το ίδιο και στο Debian, τη Fedora και το Arch Linux.
Εκτός αν χρησιμοποιείς gnewsense χωρίς προσθήκες κλειστών πακέτων, οπότε πάω πάσο και σου βγάζω το καπέλο.
Στο κάτω κάτω δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν την Canoonical την ενδιαφέρει ή όχι το ελεύθερο λογισμικό, η
GPL η οποία αδειοδοτεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του Ubuntu είναι τόσο δεσμευτική που αν η Canonical αύριο θελήσει να κλείσει κάτι, πιο πολύ τη συμφέρει να αναπτύξει καινούριο λειτουργικό από την αρχή παρά να το κάνει με το Ubuntu.
Αυτό, τεχνιέντως το «ξεχνούν» όσοι παρομοιάζουν την Canonical με την Apple και τη Microsoft.
Απλά, όταν κάποιος πετυχαίνει έστω και το παραμικρό αλλάζοντας δρόμο από το κοπάδι, τότε ξαφνικά γίνεται αντικείμενο πικρόχολων σχολίων από -βασικά- άσχετους.
Για παράδειγμα, τις ανοησίες που διαβάζω δεξιά και αριστερά περί Ubuntu, ο Stallman δεν τις έχει πει ποτέ. Θα μου πεις, τι ξέρει κι αυτός...
- Ξεχώρισε μια ηθοποιός-τραγουδίστρια; Όλοι ρωτάνε με ποιον κοιμήθηκε/ποιον πλήρωσε.
- Προοδεύει ένας επαγγελματίας; Κλέβει την εφορία, εκμεταλλεύεται τους υπαλλήλους.
- Προάγεται ένας υπάλληλος; Είναι ρουφιάνος του εργοδότη ή του διευθυντή.
- Αριστεύει ένας φοιτητής; Είναι γλύφτης του Πρύτανη ή δεν ξέρω γώ...
- Δίνει περισσότερο βάρος το Ubuntu στο design αντί να κάτσει να φτιάξει το δικό μου bug; ΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ BUG; Είναι ο συνεχιστής της Apple και της Microsoft.
«Να 'ταν η ζήλια ψώρα, θα κόλλαγ' όλ' η χώρα» λένε στο χωριό μου.