ppa...Τι είναι και πως το χρησιμοποιούμε?

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: ppa...Τι είναι και πως το χρησιμοποιούμε?

Δημοσίευσηαπό fog » 28 Μάιος 2015, 10:56

kostaspd έγραψε:
Ακόμα δεν έχω καταλάβει για παράδειγμα πως βρίσκω
το κατάλληλο ppa...

Προσεγγίζεις τα πράγματα με λάθος (σε κανονικές συνθήκες είμαι επιφυλακτική με τη χρήση αυτής της λέξης, αλλά όχι σε αυτή την περίπτωση) τρόπο.
Πρώτα από όλα το linux δεν είναι κάτι που στηρίζεται στη μαγεία. Είναι απλή λογική και μετά γνώση.

Στην καθημερινή σου ζωή δεν ψάχνεις "κάτι" κατάλληλο γενικά και αόριστα. πχ. δεν ψάχνεις το "κατάλληλο" κατσαβίδι.
Κατάλληλο για τι πράγμα; Να λύσεις μια ψιλή σταυρόβιδα στον υπολογιστή ή μια τεράστια βίδα στο έπιπλο του κήπου;
Πρώτα έχεις την ανάγκη (να λύσεις μια συγκεκριμένη βίδα), μετά βρίσκεις το μέσο (κατσαβίδι) και μετά βρίσκεις την κατάλληλη λύση γι αυτή την ανάγκη (ψιλό σταυροκατσάβιδο).

Κατάλληλο ppa γενικά και αόριστα ΔΕΝ υπάρχει. Υπάρχει όμως -ίσως- το κατάλληλο ppa για ένα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ πρόγραμμα.
Πρώτα λοιπόν βλέπεις τι χρειάζεσαι. πχ. το πρόγραμμα blabla που δεν υπάρχει στα αποθετήρια. Μετά ψάχνεις στο διαδίκτυο με κάποιους σχετικούς όρους πχ. ppa for blabla (το blabla είναι παράδειγμα). Αν η έρευνα σου δώσει κάποιο αποτέλεσμα, πας στο ppa και κοιτάς μερικά βασικά πράγματα. Αρχικά αν έχει το blabla για την έκδοση του λειτουργικού που έχεις, αν λέει κάτι που πρέπει να προσέξουμε ή αν δεν κάνει να χρησιμοποιηθεί κάτω από κάποιες συνθήκες κλπ.
Αν όλα είναι εντάξει, με την τριάδα των εντολών που έχουμε πει πολλές φορές, το βάζεις και τέλος.
Γνώσεις Linux: ✔✔✔✓✓ ┃ Προγραμματισμού: ✓✓✓✓✓ ┃ Αγγλικών: ✔✔✔✓✓
Ubuntu 16.04 64bit ‖ Lubuntu 16.10 64bit || 4.4.0-34-generic
Intel Core i7-6700HQ CPU @ 3.50GHzRAM 12GB ‖Toshiba Satellite P50-C
Intel Skylake Integrated Graphics ⋮ nVidia GM107M [GeForce GTX 950M]
enp4s0: Realtek RTL8111 Gigabit Ethernet Controller⋮ wlp3s0: Intel Wireless 3165
blog || github
Άβαταρ μέλους
fog
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 28 Μάιος 2015, 11:34

Δεν καταλαβαίνω τίποτα.
Με βγάζει η αναζήτηση του google εδώ http://www.ppa-group.com/forums/topic/bla-bla/
Μου ζητάνε όμως να κάνω login.
Εγώ δεν είμαι μέλος εκεί και από ότι λέω και στην υπογραφή μου δεν ξέρω Αγγλικά και προγραμματισμό.
Τι κάνω τώρα;
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fog » 28 Μάιος 2015, 11:44

@ sotos21
Off topic:
Έχεις δίκιο. :(
Αν και έγραψα ότι το blabla είναι παράδειγμα, για την αποφυγή του να σκεφτεί κάποιος το ...αυτονόητο, να εγκαταστήσει δηλαδή το blabla, έπεσα σε ένα από τα βασικά παραπτώματα του διαδικτύου:

Εικόνα
Γνώσεις Linux: ✔✔✔✓✓ ┃ Προγραμματισμού: ✓✓✓✓✓ ┃ Αγγλικών: ✔✔✔✓✓
Ubuntu 16.04 64bit ‖ Lubuntu 16.10 64bit || 4.4.0-34-generic
Intel Core i7-6700HQ CPU @ 3.50GHzRAM 12GB ‖Toshiba Satellite P50-C
Intel Skylake Integrated Graphics ⋮ nVidia GM107M [GeForce GTX 950M]
enp4s0: Realtek RTL8111 Gigabit Ethernet Controller⋮ wlp3s0: Intel Wireless 3165
blog || github
Άβαταρ μέλους
fog
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 28 Μάιος 2015, 12:18

Αν μου επιτρέπεται, να το πάρω λιγάκι από την αρχή..

Τι είναι τα αποθετήρια...
Χοντρικά, αποθετήρια λέμε φάκελους μέσα σε κάποιους servers που περιέχουν αρχεία με λογισμικό που μπορούμε να κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε στο σύστημά μας.
Προφανώς, τέτοιοι φάκελοι υπάρχουν πάρα πολλοί, αλλά δεν έχουν όλοι λογισμικό συμβατό με το δικό μας σύστημα. Άλλοι έχουν λογισμικό για άλλη διανομή, άλλοι λογισμικό για τη δική μας διανομή αλλά άλλη εκδοση, κτλ κτλ κτλ...

Τι είναι οι πηγές λογισμικού
Είναι το σε ποιους φακέλους από τους παραπάνω θα κοιτάει το σύστημά μας για το τι υπάρχει διαθέσιμο για εγκατάσταση.
Οι φάκελοι αυτοί είναι γραμμένοι σε κάποια αρχεία που το σύστημα κοιτάει πάντα.
Για το Ubuntu είναι το αρχείο /etc/apt/sources.list και τα αρχεία με κατάληξη .list που είναι μέσα στον φάκελο /etc/apt/sources.list.d/
Εκεί μέσα, κάθε γραμμή αντιπροσωπεύει και έναν τέτοιο φάκελο.

Πως προσθέτουμε μια πηγή λογισμικού
Απλώς, προσθέτουμε μια γραμμή με έναν ακόμη φάκελο για να ψάχνει κι εκεί το σύστημά μας.
Στην πράξη αυτό έχει 2 βήματα:
  1. Προσθέτουμε τη γραμμή που περιέχει το όνομα του αποθετηρίου που θέλουμε, είτε σε ένα από τα ήδη υπάρχοντα αρχεία είτε σε ένα καινούριο που φτιάχνουμε ειδικά για τον φάκελο (αποθετήριο) αυτό.
  2. Εισάγουμε στο λειτουργικό μας ένα ψηφιακό κλειδί που χοντρικά λέει «αυτόν τον φάκελο να τον εμπιστεύεσαι, τον έχω τσεκάρει και ό,τι έχει μέσα είναι καλό»
Συνήθως για κάθε πακέτο που διατίθεται μέσω τέτοιου αποθετηρίου, υπάρχουν οδηγίες για το πως ακριβώς μπορούμε να κάνουμε αυτά τα 2 βήματα.

Η εντολή add-apt-repository
Είναι μια εντολή που κάνει τα 2 παραπάνω βήματα αυτόματα για τους φάκελους (αποθετήρια) που βρίσκονται στον server του https://launchpad.net/
Ειδικά τα αποθετήρια στο https://launchpad.net/ λέγονται PPA, (Personal Package Archives ), που μεταφράζεται σε Προσωπικό Αποθετήριο Πακέτων. Ονομάζεται έτσι, γιατί όποιος θέλει μπορεί στο https://launchpad.net/ να φτιάξει το δικό του τέτοιο αποθετήριο για την πάρτη του.
Μερικές φορές τα αποθετήρια αυτά τα φτιάχνει μια επίσημη ομάδα από ένα πρόγραμμα (πχ libreoffice) μόνο και μόνο για να βρίσκουμε και άλλες εκδόσεις, μερικές φορές τα φτιάχνει ένας προγραμματιστής για να μπορούμε να εγκαταστήσουμε το πρόγραμμά του (πχ simple scrceen recorder) και μερικές φορές κάποιος για πείραμα, για τον υπολογιστή του, για δοκιμές κτλ κτλ κτλ.

Πως βρίσκω αν υπάρχει αποθετήριο για ένα πρόγραμμα που θέλω;
Όπως όλοι, με το Google...

Κάνει να βάζω ό,τι αποθετήριο βρω μπροστά μου;
Όχι βέβαια, είπαμε πως δεν είναι όλα το ίδιο. Αν έχω φτιάξει εγώ ένα πράμα που δουλεύει μόνο σε μένα, θα το βάλεις εσύ στον υπολογιστή σου να τον διαλύσεις;

Πως μπορώ να δω αν ένα αποθετήριο είναι καλό;
Όπως όλοι, με το Google...
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση