Διαγραφη 2 partition και μετα εγκατασταση ενος λειτουργικου  Το θέμα επιλύθηκε

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Έλεγχος σκληρού δίσκου Hardware

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 26 Φεβ 2013, 23:35

Off topic:
freefour έγραψε:δεν μπορω να το καταλαβω ακομη και ας φαινεται απλο, εφοσων το grub ειναι στον dev/sda γιατι να χρειαστει επανεγκατασταση του grub; Γιατι επηρεαζετε ο εγκατεστημενος grub του dev/sda με την αφαιρεση του dev/sdb;

1. Εγκαθιστάς το Kubuntu στο /dev/sdb.
  2. Το Kubuntu βάζει τον grub TOY στο /dev/sda και του λέει «θα με κοιτάς στα μάτια και θα κάνεις μόνο ότι σου λέω εγώ». :ugeek:
  3. Ο grub απαντά «εντάξει αφεντικό, θα ακούω μονάχα εσένα...» :bow:
  4. Εσύ βγάζεις το Kubuntu από τον υπολογιστή.
  5. Ο grub φωνάζει απελπισμένα «Πού είσαι αφεντικόοοοοοο....» :shifty:
  6. Ο grub δεν βρίσκει το αφεντικό (Kubuntu), αλλά δεν ακούει άλλον (πχ το Ubuntu), γιατί αφεντικό είναι μόνο ένα.
  7. Ο grub δεν ξέρει τι να κάνει.
Ελπίζω να το έκανα αρκετά «λιανά».
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Re: Έλεγχος σκληρού δίσκου Hardware

Δημοσίευσηαπό freefour » 26 Φεβ 2013, 23:57

fkol k4 έγραψε:
freefour έγραψε:δεν μπορω να το καταλαβω ακομη και ας φαινεται απλο, εφοσων το grub ειναι στον dev/sda γιατι να χρειαστει επανεγκατασταση του grub; Γιατι επηρεαζετε ο εγκατεστημενος grub του dev/sda με την αφαιρεση του dev/sdb;

1. Εγκαθιστάς το Kubuntu στο /dev/sdb.
  2. Το Kubuntu βάζει τον grub TOY στο /dev/sda και του λέει «θα με κοιτάς στα μάτια και θα κάνεις μόνο ότι σου λέω εγώ». :ugeek:
  3. Ο grub απαντά «εντάξει αφεντικό, θα ακούω μονάχα εσένα...» :bow:
  4. Εσύ βγάζεις το Kubuntu από τον υπολογιστή.
  5. Ο grub φωνάζει απελπισμένα «Πού είσαι αφεντικόοοοοοο....» :shifty:
  6. Ο grub δεν βρίσκει το αφεντικό (Kubuntu), αλλά δεν ακούει άλλον (πχ το Ubuntu), γιατί αφεντικό είναι μόνο ένα.
  7. Ο grub δεν ξέρει τι να κάνει.

Πολυ ευστοχη η εξηγηση με εστειλες τωρα, αλλα το καταλαβα μια χαρα!!!! :)

Α τωρα που το θυμηθηκα. Ποιο νωρις το απογευμα που προσπαθησα να βγαλω εναν απ τους 2 δισκους για να δω ποιος ειναι ο sdb και μετα που ειδα οτι δεν εμπαινε με τον sda για τον λογο που εμαθα μολις απο εσας, στη συνεχεια προσθεσα τον sdb παλι και βλεπω οτι δεν εμπαινε ουτε με τους δυο δισκους. Δεν ξερω τι εγεινε και κατι ελεγε για το grub στην εκινηση που κανει το συστημα (μηπως κατι ειχα μπερδεψει με τα καλωδια, η εχω βαλει καποιον δισκο σε αλλη θεση;) Εγω ομως για να μπορεσει να δει τους δισκους μου, εκανα το εξης:
Μπηκα στο Bios και αλαξα την σειρα των δισκων (αν θυμαμε καλα απο: ''Ch:1 toshiba, σε Ch:0 Hitachi) και ετσι μονο μπορεσε το grub να δει τους δισκους. Το λεω γιατι μου εδωσες τις εντολες @Learner και πριν τις εφαρμoσω ηθελα να το γνωριζετε αυτο. Mηπως μπερδευτηκε λιγο η κατασταση τωρα, μηπως την μπερδεψα εγω, η καταλαβατε τι λεω;
Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πρώτα βήματα
‖‖ Ubuntu 19.04 Gnome 3.32.1 ‖ Windows 10 ‖‖
Intel Core i7 CPU 920 2.67GHz RAM 5969 MiB Gigabyte EX58-DS4
NVIDIA Corporation GK104 [GeForce GTX 760]
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03) ⋮ eth1: Realtek RTL-8139/8139C/8139C+ [10ec:8139] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Re: Διαγραφη 2 partition και μετα εγκατασταση ενος λειτουργι

Δημοσίευσηαπό eliasps » 27 Φεβ 2013, 01:08

Με απλά λόγια, ο δίσκος που είναι ρυθμισμένος στο BIOS να εκκινεί πρώτος, πρέπει να έχει εγκατεστημένο τον grub.
Αν ο grub είναι στον sda τότε στο BIOS πρέπει να είναι ο sda πρώτος σε σειρά εκκίνησης. Αν είναι ο sdb τότε δεν θα εκκινεί. Και αντίστροφα.
Ακόμα, αν ο δίσκος που περιέχει τον grub δεν είναι συνδεδεμένος στον υπολογιστή, τότε δεν γίνεται εκκίνηση άσχετα με τη σειρά προτεραιότητας.
Δεν χρειάζεται να αποσυνδέεις τους δίσκους για να δεις ποιός είναι ποιός.
Υπάρχουν εντολές για αυτή τη δουλειά.
Αν γνωρίζεις τα μεγέθη των δίσκων και τι κατατμήσεις υπάρχουν στον κάθε ένα, τότε οι εντολές:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo fdisk -l
sudo lshw -short -c volume
sudo lshw -short -c disk

Σου ξεκαθαρίζουν την κατάσταση.

Παράδειγμα από την τελευταία:
H/W path Device Class Description
====================================================
/0/100/1f.2/0 /dev/sda disk 500GB WDC WD5000BEVT-6
/0/100/1f.2/1 /dev/cdrom disk BD ROM BC-5500S

Βλέπουμε πως ο δίσκος sda είναι 500GB Western Digital (WDC).
Aν είχα και δεύτερο σκληρό συνδεδεμένο, θα εμφανιζόταν και αυτός με την κατάλληλη περιγραφή.

Ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες από την εντολή lshw μπορείς να πάρεις χωρίς την παράμετρο -short:
sudo lshw -c disk
sudo lshw -c volume

• Εσύ, δώσε κάποια από τις παραπάνω εντολές για να αναγνωρίσεις τους δίσκους σου. Αν θες βοήθεια, τότε δώσε εδώ τα αποτελέσματα.
  • Δίνεις τις εντολές που σου είπε ο Learner, για να εγκαταστήσεις τον grub στον sda.
  • Στο BIOS, ρυθμίζεις τον sda να εκκινεί πρώτος, αφού έχεις αναγνωρίσει ποιός είναι, από τα αποτελέσματα κάποιας από τις παραπάνω εντολές.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 27 Φεβ 2013, 01:57

Το αλαξατε και μπερδευτηκα! (οχι φυσικα οτι αργησα να απαντησω για αυτον τον λογο.) :)
Οκ ειδε ο dev/sda το grub με τις εντολες του @Learner και στη συνεχεια αποσυνδεσα τον δισκο sdb και ειμαι οκ. Αντε αν μαθω αυτα τα κολπακια περι grub, /home, boot κτλ (που δεν τα συμπαθησα καθολου τοσο καιρο να πω την αληθεια, γιατι παντα με τρομαζουν) θα ειναι ενα πολυ μεγαλο βημα για μενα.

eliasps έγραψε:Με απλά λόγια, ο δίσκος που είναι ρυθμισμένος στο BIOS να εκκινεί πρώτος, πρέπει να έχει εγκατεστημένο τον grub.
Αν ο grub είναι στον sda τότε στο BIOS πρέπει να είναι ο sda πρώτος σε σειρά εκκίνησης. Αν είναι ο sdb τότε δεν θα εκκινεί. Και αντίστροφα.
Ακόμα, αν ο δίσκος που περιέχει τον grub δεν είναι συνδεδεμένος στον υπολογιστή, τότε δεν γίνεται εκκίνηση άσχετα με τη σειρά προτεραιότητας.

Τωρα το μαθαινω αυτο! Τοσο καιρο μετα απο φορματ με εξυπηρετουσε αυτη η αλαγη τις σειρας δισκων που εκανα στο BIOS χωρις ομως να να ξερω τον λογο που το εκανα.
Με τις εντολες μπορω να δω αναλυτικα τα στοιχεια δισκων/partition τα παντα, και για να αποσυνδεσω τον δισκο που θελω (στην περιπτωση μου τον sdb) κοιταω το μοντελο του δισκου, ενω το εχω δει και πριν με το αποτελεσμα μιας εντολης απ τις παραπανω, και μετα τον βγαζω. Οκ ετσι ακριβως ειναι ο σωστος και ασφαλης τροπος!
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03) ⋮ eth1: Realtek RTL-8139/8139C/8139C+ [10ec:8139] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 27 Φεβ 2013, 02:15

freefour έγραψε:Οκ ειδε ο dev/sda το grub με τις εντολες του @Learner και στη συνεχεια αποσυνδεσα τον δισκο sdb και ειμαι οκ. Αντε αν μαθω αυτα τα κολπακια περι grub, /home, boot κτλ (που δεν τα συμπαθησα καθολου τοσο καιρο να πω την αληθεια, γιατι παντα με τρομαζουν) θα ειναι ενα πολυ μεγαλο βημα για μενα.

Οκ. Τώρα ο grub είναι εγκατεστημένος στον sda, ο οποίος είναι ρυθμισμένος στο BIOS να εκκινεί πρώτος.
Τώρα μπορείς χωρίς πρόβλημα να αφαιρείς τον sdb.

Tα κολπάκια με τους δίσκους, τις κατατμήσεις και λοιπά, είναι εύκολο να τα μάθεις με λίγη προσοχή και διάβασμα εδώ στο forum. Για παράδειγμα:
freefour έγραψε:Τωρα το μαθαινω αυτο! Τοσο καιρο μετα απο φορματ με εξυπηρετουσε αυτη η αλαγη τις σειρας δισκων που εκανα στο BIOS χωρις ομως να να ξερω τον λογο που το εκανα.

Είναι γενικά αρκετά απλό, άμα δεν το κάνεις περίπλοκο στο μυαλό σου (όχι εσύ, γενικά μιλάω).
Ο grub είναι ο bootloader, το πρόγραμμα που κάνει τον υπολογιστή να ανοίξει το λειτουργικό σύστημα. Xωρίς τον grub, δεν γίνεται εκκίνηση.
Άμα λοιπόν ο grub δεν είναι εγκατεστημένος στον πρώτο δίσκο (που εκκινεί στο BIOS), τότε ο υπολογιστής ψάχνει στον πρώτο δίσκο, αλλά δεν βρίσκει τον grub, οπότε δεν εκκινεί.
Για αυτό ο grub πρέπει να βρίσκεται πάντα στον δίσκο ο οποίος είναι πρώτος στη σειρά προτεραιότητας εκκίνησης στο BIOS, γιατί εκεί τον ψάχνει.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 02 Μαρ 2013, 17:48

Tην προηγουμενη φορα που εβγαλα τον dev/sdb απ την θεση του για να τον αντικαταστησω, εδωσα πρωτα τις παρακατω εντολες στον dev/sda:
sudo grub-install /dev/sda
sudo update-grub

και μετα αποσυνδεσα τον dev/sdb (kubuntu.)
Ομως εφυγε απ το grub το kubuntu και ειχε μονο ubuntu και windows. Τωρα που εβγαλα ξανα τον παλι προβληματικο δισκο που μου αντικατεστησαν, και ενω εκανα την ιδια διαδικασια με επιτυχια, (δηλαδη επανεγκατασταση του grub στον dev/sda μεσα απ το ubuntu 12.10) βλεπω ομως οτι ακομα υπαρχη και το kubuntu στο grub, δηλαδη το grub διχνει:
>ubuntu (οπου ειναι ubuntu 12.10 dev/sda.)
>windows (οπου ειναι και αυτο το partition dev/sda.)
>ubuntu 12.10 (oπου αυτο ειναι το kubuntu dev/sdb, και ο δισκος δεν υπαρχη στο pc.)
Μηπως δεν υπαρχει προβλημα το οτι φαινεται o dev/sdb στο grub; Ο λογος τις ανυσηχιας μου ειναι απλα οτι θα ξαναβαλω τον καινουργιο δισκο σε λιγες μερες και σκεφτηκα αν υπαρχει καποιος τροπος να μην φαινεται καθολου στο grub o dev/sdb μιας και δεν υπαρχει.
Την πρωτη φορα δεν ξερω πως εφυγε, αλλα νομιζω μονο του με καποιο update που εγεινε μετα στο ubuntu dev/sda.
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Προηγούμενη

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα