Αγορά λαπτοπ χωρίς windows με σκοπό να μπεί μόνο ubuntu

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Re: Αγορά λαπτοπ χωρίς windows με σκοπό να μπεί μόνο ubuntu

Δημοσίευσηαπό Apopas » 12 Φεβ 2010, 17:17

sneferu έγραψε:Γιατι σε εξαναγκαζει, ο κατασκευαστης τσαμπα το πηρε το λειτουργικο ?

Μα δεν το αγόρασα, ούτε το χρησιμοποιώ παράνομα. Εφόσον αναιρώ την άδεια χρήσης, είναι ελεύθερος να την πουλήσει σε άλλον.

sneferu έγραψε:Ο μονος τροπος για να σε παρουν σοβαρα οι μεγαλοι κατασκευαστες υπολογιστων ειναι να ανεβασεις τα ποσοστα σου παγκοσμιως και να ξεκολλησεις (αληθεια ποιο ειναι το ποσοστο του linux στο διεθνες στερεωμα ?) απο το πολυ χαμηλο ποσοστο σου. Αυτο μπορει να μου πει κανεις πως μπορει να επιτευχθει ?

Το γεγονός αυτό δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Και χρήστης των windows να ήμουν, πάλι δεν θα με συνέφερε να ξαναπληρώσω μια άδεια χρήσης την οποία έχω αγοράσει ήδη πρωτύτερα. Πάντως, σίγουρα δεν πρόκειται να με πάρουν στα σοβαρά όταν με βλέπουν να πληρώνω για λογισμικό που δεν χρησιμοποιώ.

Off topic:
Για το πόσο είναι το ποσοστό του Linux στο παγκόσμιο στερέωμα είναι κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί, καθώς δεν πωλείται. Τα ποσοστά μετριούνται βάση πωλήσεων, τόσοι υπολογιστές πουλήθηκαν φέτος και από αυτούς τόσοι είχαν windows και τόσοι osx κλπ. Για το θέμα του Linux είναι αδύνατο να καταγραφεί.
Ποσοστά Linux μπορείς να δεις στου server και στα workstations επειδή αυτοί είναι υπολογιστές εταιρειών που πάνε πακέτο με λειτουργικό και τεχνική υποστήριξη και απ' ό,τι φαίνεται, το Linux κατέχει τα εξής ποσοστά.
1) Στους server γενικά γύρω στο 40% παγκοσμίως.
2) Στους webserver ποσοστά 60%.
2) Στους υπερυπολογιστές, ποσοστό 85% και πάνω.
4) Στο Hollywood και στις εταιρείες παραγωγής ταινιών, πάνω από 90%.
5) Στα κινητά 10% και αυξάνεται μα ραγδαίους ρυθμούς, ώστε υπολογίζεται το 2015 να κατέχει 60%.
Αλλά επαναλμβάνω ότι τα παραπάνω μπορούν να μετρηθούν επειδή αναφέρονται στα καταστατικά εταιρειών.
Για τους desktop χρήστες είναι δύσκολο να μετρηθεί, καθώς όταν εγώ πάρω έναν φορητό με windows και τα σβήσω και βάλω Linux, το μηχάνημα μου είναι καταχωρημένο ως πώληση windows, ακόμα και αν χρησιμοποιεί Linux. Επίσης και οι dual booters σαν χρήστες windows μετριούνται.
Πάντως, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που υποτίθεται μετρούν το πόσοι μπαίνουν σε κάποιες ιστοσελίδες με το εκάστοτε λειτουργικό.
Αυτές βγάζουνε σε ποσοστά desktop, το Linux από 1% έως 10%. Αυτό οφείλεται ότι άλλα μετρούν περισσότερο αμερικάνικα site, άλλα περισσότερο ευρωπαικά και άλλα περισσότερο ασιάτικα.
Άλλα ποσοστά μπορούμε να βγάλουμε από άλλες μεθόδους παρά από αυτές τις εταιρείες. Από παιχνίδια π.χ.
Σύμφωνα με την ID. Στο QuakeLive, περίπου 5% των χρηστών χρησιμοποιούν Linux.
Το Penumbra πούλησε 10% σε Linux.
Το Mystic Mine 17% σε Linux.
Το caster3D περίπου 40% σε Linux (περισσότερο από osx ή windows).
Επίσης, το Ubuntu.com έχει περίπου 1.000.000 επισκέψεις τη μέρα...
Όμως, γενικά, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το ποσοστό του Desktop Linux. όσες πιθανότητες έχει να είναι 1% άλλες τόσες έχει να είναι 5% ή 8% ή 10%.
Τελευταία επεξεργασία από Apopas και 12 Φεβ 2010, 17:39, έχει επεξεργασθεί 5 φορά/ες συνολικά
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sneferu » 12 Φεβ 2010, 17:20

Δεν πουλανε εκδοσεις λειτουργικων, αδειες χρησης πουλανε, αν αγορασεις αδεια για ενα PC ειναι λογικο να μην να χρησιμοποιησεις το λειτουργικο στον αλλο, καθολα νομιμο.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτρια ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Snow Leopard 10.6.6 σε imac 21.5 3.06Ghz Intel Core i3, 4GB // Ubuntu 10.10 σε HP dv6 1220eV, AMD AthlonX2 Dual-Core QL-65 2.1 GHz│ 3GB │ ATI Mobility Radeon HD 4500 Series │ AR9285 │ HDA-Intel - HDA ATI SB, HDA-Intel - HDA ATI HDMI │ 15" 1366x768
Άβαταρ μέλους
sneferu
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sneferu » 12 Φεβ 2010, 17:21

Apopas έγραψε:
sneferu έγραψε:Γιατι σε εξαναγκαζει, ο κατασκευαστης τσαμπα το πηρε το λειτουργικο ?

Μα δεν το αγόρασα. Εφόσον αναιρώ την άδεια χρήσης, είναι ελέυθερος να την πουλήσει σε άλλον.

Φυσικα το αγορασες, η αναιρεση γινεται μετα την αγορα. Δεν ξερω αν γινεται το δευτερο, η αδεια ειναι ηδη στο λειτουργικο
Snow Leopard 10.6.6 σε imac 21.5 3.06Ghz Intel Core i3, 4GB // Ubuntu 10.10 σε HP dv6 1220eV, AMD AthlonX2 Dual-Core QL-65 2.1 GHz│ 3GB │ ATI Mobility Radeon HD 4500 Series │ AR9285 │ HDA-Intel - HDA ATI SB, HDA-Intel - HDA ATI HDMI │ 15" 1366x768
Άβαταρ μέλους
sneferu
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sneferu » 12 Φεβ 2010, 17:25

Apopas έγραψε:Αν το κάνουμε και στα καταστατικά των εταιρειών καταγράφονται συνέχεια επιστροφές χρημάτων να είσαι σίγουρος ότι θα αλλάξουν τα πράγματα και θα βλέπουμε να πουλούν περισσότερους φορητούς με Linux ή και χωρίς λειτουργικό καν

Τωρα φοβηθηκαν οι πολυεθνικες, θα επιστρεψουν χρηματα σε 10 ατομα και κατι εγινε
Το ολο θεμα ειναι οτι δε συμφερει τις εταιριες να στησουν μια γραμμη παραγωγης για λιγα κομματια που θα εχουν linux
Άβαταρ μέλους
sneferu
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 12 Φεβ 2010, 17:52

sneferu έγραψε:Δεν πουλανε εκδοσεις λειτουργικων, αδειες χρησης πουλανε, αν αγορασεις αδεια για ενα PC ειναι λογικο να μην να χρησιμοποιησεις το λειτουργικο στον αλλο, καθολα νομιμο.

Εδώ κάνεις λάθος! Όταν αγοράσεις την πλήρη έκδοση των windows μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σε τρεις υπολογιστές. Οπότε, εγώ που έχω πάρει έναν υπολογιστή και μια πλήρη άδεια χρήσης των windows (θεωρητικά μιλώντας) και μετά πάω και παίρνω ένα laptop, έχω κάθε δικαίωμα να την χρησιμοποιήσω και στο laptop. Οπότε, με το να ξαναγοράσω τα windows δεύτερη φορά, είανι πεταμένα λεφτά.

sneferu έγραψε:Φυσικα το αγορασες, η αναιρεση γινεται μετα την αγορα. Δεν ξερω αν γινεται το δευτερο, η αδεια ειναι ηδη στο λειτουργικο

Η άδεια είναι ήδη στο λειτουργικό αλλά εγώ δεν την αποδέχομαι άρα δεν χρησιμοποιώ το λειτουργικό. Άρα σύμφωνα με τη microsoft και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δικαιούμαι επιστροφή χρημάτων, καθώς τους επιστρέφω την άδεια χρήσης άθικτη, οπότε μπορούν να την πουλήσουν σε άλλον. Η άδεια χρήσης είναι ουσιαστικά ένα serial number. Εφόσον, εγώ δεν το έχω χρησιμοποιήσει/ενεργοποιήσει. Μπορεί άνετα να το κάνει κάποιος επόμενος πελάτης.

sneferu έγραψε:Τωρα φοβηθηκαν οι πολυεθνικες, θα επιστρεψουν χρηματα σε 10 ατομα και κατι εγινε
Το ολο θεμα ειναι οτι δε συμφερει τις εταιριες να στησουν μια γραμμη παραγωγης για λιγα κομματια που θα εχουν linux

Μα δεν θα στήσουν γραμή παραγωγής Linux. Απλά θα έχω την επιλογή μέσω μιας φόρμας συμπλήρωσης, να παίρνω τα χρήματά μου πίσω χωρίς να χρειάζεται να προβαίνω σε επιπλέον διαδικασίες. Στη Γαλλία αυτό συμβαίνει ουσιαστικά, έπειτα από τη δικαστική διαμάχη που κέρδισε ο άνθρωπος. Δεν έφτιαξε η ACER γραμμή παραγωγής Linux εκεί, αλλά δίνει πίσω τα λεφτά σε αυτούς που επέστρεψαν την άδεια χρήσης. Αυτό θέλουμε να καταφέρουμε κι εμείς, να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα λέει «αγορά laptop τόσα ευρώ. Συμπεριλαμβάνεται φόρμα συμπλήρωσης για επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση μη αποδοχής της άδειας χρήσης του λειτουργικού. Εσωκλείονται πληροφορίες για το που θα πρέπει να αποσταλεί»
ή ακόμη και online να δημιουργηθεί μια τέτοια φόρμα, στο site κάθε κατασκευαστή, μια χαρά είναι.
Αυτό που δεν είναι μια χαρά είναι να πληρώνω για κάτι που δεν χρησιμοποιώ, ενώ ο νόμος μου επιτρέπει να πάρω πίσω τα χρήματά μου.
Ποσοστά και εμπορικές συμφωνίες δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν σχέση με αυτό.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stavrosLinux » 13 Φεβ 2010, 22:42

Off topic:
@ apopas
άλλοι τρόποι που μπορεί να μετρηθεί είναι: κυβερνήσεις που γυρίζουν σε linux ή πτώση στις πωλήσεις του office (που δεν είναι προεγκατεστημένο ;) )
Επ. Γνώσεων: Linux, Μέτριο┃ Προγρ/σμός, Όχι ┃ Αγγλικά, Kαλά
PC's: i) Lubuntu 13.10 @ Lenovo G550 "Droopy" broadcom BCM4312 {PCI-ID 14e4:4315} Intel GMA 4500MHD
ii) CentOS 6.4 @ "Speedy Gonzales" Core2duo E6400 2.13 Gz, ATI Radeon X1950 (free driver)
iii) Lubuntu 13.10 @ "monkey" Pentium D 3.40 GHZ, NV44 [GeForce 6200 LE](rev a1)
Άβαταρ μέλους
stavrosLinux
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 14 Φεβ 2010, 05:47

Off topic:
stavrosLinux έγραψε:@ apopas
άλλοι τρόποι που μπορεί να μετρηθεί είναι: κυβερνήσεις που γυρίζουν σε linux ή πτώση στις πωλήσεις του office (που δεν είναι προεγκατεστημένο ;) )

Ναι, οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες εταιρείες είναι καλό μέτρο αλλά το office όχι και τόσο, καθώς πολλοί έχουν αρχίσει να υιοθετούν το OpenOffice και στα windows.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό zerotime97 » 30 Αύγ 2010, 12:54

Ψάνο να αγοράσω τους επόμενους μήνες ένα καινούργιο λάπτοπ , και φυσικά θέλω να έχω Ubuntu είτε το λάπτοπ να έχει προεγκατεστημα ήτε να το πάρω με Windows και να βάλω Ubuntu θέλω όμως να καλύπτει τις ανάγκες του Ubuntu π.χ έχω διαβάσε ότι τα λάπτοπ Dell είναι πιο καλά στην χρήση του Ubuntu ,
Γεια την ακρίβεια ψάχνω ένα μοντέλο γύρο στα 500 - 650 και κατα προτίμιση μάρκας Dell ή HP.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Αρχίζω να μαθαίνω ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 32bit σε HP Compaq
Προδιαγραφές ⇛ T7500 │ RAM 2GB │ NVIDIA │ 4965 │ │ HD Audio │ TFT 16
Άβαταρ μέλους
zerotime97
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 02 Σεπ 2010, 01:47

zerotime97 έγραψε:Ψάνο να αγοράσω τους επόμενους μήνες ένα καινούργιο λάπτοπ , και φυσικά θέλω να έχω Ubuntu είτε το λάπτοπ να έχει προεγκατεστημα ήτε να το πάρω με Windows και να βάλω Ubuntu θέλω όμως να καλύπτει τις ανάγκες του Ubuntu π.χ έχω διαβάσε ότι τα λάπτοπ Dell είναι πιο καλά στην χρήση του Ubuntu ,
Γεια την ακρίβεια ψάχνω ένα μοντέλο γύρο στα 500 - 650 και κατα προτίμιση μάρκας Dell ή HP.

Δες εδώ http://www.amd.net.gr/catalog/13 αρκετά καλά μοντέλα .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό zerotime97 » 03 Σεπ 2010, 14:43

ευχαριστώ linuxman όντως υπάρχουν πολύ καλά μοντέλα, ληροφοριακά να σας πώ ότι όταν ρώτησα για αυτό το θέμα σε μια αλυσήδα καταστημάτων με απείλησαν ότι άμα βγάλω τα windows δεν υπάρχει εγγύηση , αηδίες...............
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Αρχίζω να μαθαίνω ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 32bit σε HP Compaq
Προδιαγραφές ⇛ T7500 │ RAM 2GB │ NVIDIA │ 4965 │ │ HD Audio │ TFT 16
Άβαταρ μέλους
zerotime97
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ