sneferu έγραψε:Γιατι σε εξαναγκαζει, ο κατασκευαστης τσαμπα το πηρε το λειτουργικο ?
Μα δεν το αγόρασα, ούτε το χρησιμοποιώ παράνομα. Εφόσον αναιρώ την άδεια χρήσης, είναι ελεύθερος να την πουλήσει σε άλλον.
sneferu έγραψε:Ο μονος τροπος για να σε παρουν σοβαρα οι μεγαλοι κατασκευαστες υπολογιστων ειναι να ανεβασεις τα ποσοστα σου παγκοσμιως και να ξεκολλησεις (αληθεια ποιο ειναι το ποσοστο του linux στο διεθνες στερεωμα ?) απο το πολυ χαμηλο ποσοστο σου. Αυτο μπορει να μου πει κανεις πως μπορει να επιτευχθει ?
Το γεγονός αυτό δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Και χρήστης των windows να ήμουν, πάλι δεν θα με συνέφερε να ξαναπληρώσω μια άδεια χρήσης την οποία έχω αγοράσει ήδη πρωτύτερα. Πάντως, σίγουρα δεν πρόκειται να με πάρουν στα σοβαρά όταν με βλέπουν να πληρώνω για λογισμικό που δεν χρησιμοποιώ.
Off topic:
Για το πόσο είναι το ποσοστό του Linux στο παγκόσμιο στερέωμα είναι κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί, καθώς δεν πωλείται. Τα ποσοστά μετριούνται βάση πωλήσεων, τόσοι υπολογιστές πουλήθηκαν φέτος και από αυτούς τόσοι είχαν windows και τόσοι osx κλπ. Για το θέμα του Linux είναι αδύνατο να καταγραφεί.
Ποσοστά Linux μπορείς να δεις στου server και στα workstations επειδή αυτοί είναι υπολογιστές εταιρειών που πάνε πακέτο με λειτουργικό και τεχνική υποστήριξη και απ' ό,τι φαίνεται, το Linux κατέχει τα εξής ποσοστά.
1) Στους server γενικά γύρω στο 40% παγκοσμίως.
2) Στους webserver ποσοστά 60%.
2) Στους υπερυπολογιστές, ποσοστό 85% και πάνω.
4) Στο Hollywood και στις εταιρείες παραγωγής ταινιών, πάνω από 90%.
5) Στα κινητά 10% και αυξάνεται μα ραγδαίους ρυθμούς, ώστε υπολογίζεται το 2015 να κατέχει 60%.
Αλλά επαναλμβάνω ότι τα παραπάνω μπορούν να μετρηθούν επειδή αναφέρονται στα καταστατικά εταιρειών.
Για τους desktop χρήστες είναι δύσκολο να μετρηθεί, καθώς όταν εγώ πάρω έναν φορητό με windows και τα σβήσω και βάλω Linux, το μηχάνημα μου είναι καταχωρημένο ως πώληση windows, ακόμα και αν χρησιμοποιεί Linux. Επίσης και οι dual booters σαν χρήστες windows μετριούνται.
Πάντως, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που υποτίθεται μετρούν το πόσοι μπαίνουν σε κάποιες ιστοσελίδες με το εκάστοτε λειτουργικό.
Αυτές βγάζουνε σε ποσοστά desktop, το Linux από 1% έως 10%. Αυτό οφείλεται ότι άλλα μετρούν περισσότερο αμερικάνικα site, άλλα περισσότερο ευρωπαικά και άλλα περισσότερο ασιάτικα.
Άλλα ποσοστά μπορούμε να βγάλουμε από άλλες μεθόδους παρά από αυτές τις εταιρείες. Από παιχνίδια π.χ.
Σύμφωνα με την ID. Στο QuakeLive, περίπου 5% των χρηστών χρησιμοποιούν Linux.
Το Penumbra πούλησε 10% σε Linux.
Το Mystic Mine 17% σε Linux.
Το caster3D περίπου 40% σε Linux (περισσότερο από osx ή windows).
Επίσης, το Ubuntu.com έχει περίπου 1.000.000 επισκέψεις τη μέρα...
Όμως, γενικά, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το ποσοστό του Desktop Linux. όσες πιθανότητες έχει να είναι 1% άλλες τόσες έχει να είναι 5% ή 8% ή 10%.