Πέρασμα στο 10.04: Πώς ήταν;

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Πέρασμα στο 10.04: Πώς ήταν;

Το δημοψήφισμα λήγει στις 31 Αύγ 2010, 11:50

Έκανα αναβάθμιση χωρίς κανένα πρόβλημα (στο 9.10 ήταν 24%, στο 9.04 ήταν 24%, στο 8.10 7%)
54
23%
Έκανα αναβάθμιση και αντιμετώπισα μικρά προβλήματα που έλυσα μάλλον εύκολα (στο 9.10 ήταν 10%, στο 9.04 ήταν 10%, στο 8.10 27%)
20
8%
Έκανα αναβάθμιση και αντιμετώπισα σοβαρά προβλήματα που έλυσα δύσκολα ή δεν έχω λύσει ακόμα (στο 9.10 ήταν 5%, στο 9.04 ήταν 8%, στο 8.10 20%)
19
8%
Έκανα νέα εγκατάσταση χωρίς κανένα πρόβλημα (στο 9.10 ήταν 39%, στο 9.04 ήταν 38%, στο 8.10 23%)
90
38%
Έκανα νέα εγκατάσταση και αντιμετώπισα μικρά προβλήματα που έλυσα μάλλον εύκολα (στο 9.10 ήταν 15%, στο 9.04 ήταν 12%, στο 8.10 17%)
23
10%
Έκανα νέα εγκατάσταση και αντιμετώπισα σοβαρά προβλήματα που έλυσα δύσκολα ή δεν έχω λύσει ακόμα (στο 9.10 ήταν 8%, στο 9.04 ήταν 8%, στο 8.10 7%)
31
13%

Σύνολο ψήφων : 237

Re: Πέρασμα στο 10.04: Πώς ήταν;

Δημοσίευσηαπό pros » 11 Μάιος 2010, 19:37

kybos έγραψε:Στο laptop μου είχα την 9.10 και επέλεξα την αναβάθμιση σε 10.04. Αφού λοιπόν κατέβηκαν τα αρχεία κατά την εφαρμογή τους "πάγωσε το σύμπαν"... Φαντάζεστε λοιπόν, το σύστημα έχει γίνει σχεδόν απροσπέλαστο και δεν έχω και τις γνώσεις για να κάνω κάτι... πίκρα... όχι τίποτ' άλλο, βαριέμαι να τα ξαναπερνάω, ρυθμίσεις, προγράμματα κλπ. Να σημειώσω ότι μιλάω για εγκατάσταση wubi...

Καιρός λοιπόν να κάνεις μια κανονική εγκατάσταση. Κατέβασε την διανομή και ετοίμασε ένα live cd.
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα δεις πως να σώσεις τα αρχεία σου και το /home, (ρυθμίσεις προγραμμάτων) με το live cd.
Στις εντολές, όπου βλέπεις ext3, το αντικαθιστάς με ext4, αν είναι αυτό το σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείς.
viewtopic.php?f=4&t=9456&p=96571&hilit=sudo+mount+root.disk+o+loop#p96545

Στην συνέχεια, ακολουθώντας τους οδηγούς του φόρουμ, κάνε την εγκατάσταση και για να επαναφέρεις τις ρυθμίσεις
των προγραμμάτων, απλά μεταφέρεις τους κρυφούς φακέλους από το αντίγραφο ασφαλείας του /home...
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kybos » 11 Μάιος 2010, 20:03

pros έγραψε:
kybos έγραψε:Στο laptop μου είχα την 9.10 και επέλεξα την αναβάθμιση σε 10.04. Αφού λοιπόν κατέβηκαν τα αρχεία κατά την εφαρμογή τους "πάγωσε το σύμπαν"... Φαντάζεστε λοιπόν, το σύστημα έχει γίνει σχεδόν απροσπέλαστο και δεν έχω και τις γνώσεις για να κάνω κάτι... πίκρα... όχι τίποτ' άλλο, βαριέμαι να τα ξαναπερνάω, ρυθμίσεις, προγράμματα κλπ. Να σημειώσω ότι μιλάω για εγκατάσταση wubi...

Καιρός λοιπόν να κάνεις μια κανονική εγκατάσταση. Κατέβασε την διανομή και ετοίμασε ένα live cd.
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα δεις πως να σώσεις τα αρχεία σου και το /home, (ρυθμίσεις προγραμμάτων) με το live cd.
Στις εντολές, όπου βλέπεις ext3, το αντικαθιστάς με ext4, αν είναι αυτό το σύστημα αρχείων που χρησιμοποιείς.
viewtopic.php?f=4&t=9456&p=96571&hilit=sudo+mount+root.disk+o+loop#p96545

Στην συνέχεια, ακολουθώντας τους οδηγούς του φόρουμ, κάνε την εγκατάσταση και για να επαναφέρεις τις ρυθμίσεις
των προγραμμάτων, απλά μεταφέρεις τους κρυφούς φακέλους από το αντίγραφο ασφαλείας του /home...

Κατ' αρχάς σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου τις οποίες και θα εξετάσω προσεκτικά. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση (laptop) μια καθαρή εγκατάσταση είναι απλά εκτός συζήτησης, δεν θα ήθελα αφενός να διαγράψω τα ΧΡ και αφεταίρου να σπάσω τα 120gb σε τέσσερα partition για το ubuntu και τρία για τα win απλά δεν παίζει (και δεν είναι και εφικτό κιόλας).
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 64bit σε Acer Aspire 5020
Προδιαγραφές ⇛ AMD Turion64 (ML34) │ RAM 2GB │ ATI Mob. X700 │ TFT 15.4"
Άβαταρ μέλους
kybos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 11 Μάιος 2010, 21:01

kybos έγραψε:Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση (laptop) μια καθαρή εγκατάσταση είναι απλά εκτός συζήτησης, δεν θα ήθελα αφενός να διαγράψω τα ΧΡ και αφεταίρου να σπάσω τα 120gb σε τέσσερα partition για το ubuntu και τρία για τα win απλά δεν παίζει (και δεν είναι και εφικτό κιόλας).

Αν έχεις δυνατότητα δημιουργίας ενός partition, μπορείς κάνοντας το extended,
να δημιουργήσεις εκεί τα 3 logical που χρειάζεσαι για την εγκατάσταση του ubuntu.
Υπάρχουν πολύ αναλυτικοί οδηγοί για την δημιουργία κατατμήσεων, στο φόρουμ...
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό YianPan » 11 Μάιος 2010, 21:15

Χθες βραδυ επιτελους εκανα το μεγαλο βημα μου.
Καθαρη εγκατασταση στα παντα ακομα και το /home.
Ολα λειτουργει μελι κι γαλα και με μεγαλη ταχυτητα.

Μονη μου παραφωνια ειναι η webcam της υπογραφης μου:
ενω η webcam λειτουργει μια χαρα τοσο στο cheese και το quvcview.
Στου Skype λειτουργει με βαση ενος how-to που βρηκα εδω μεσα.
Αλλα για empathy και pidgin ενω εχει στα μενου του την "κληση video" αλλα ειναι γκριζαρισμενα και webcam δεν φαινονται! :(
Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Οχι ┃ Αγγλικά: Οχι
---
Distro: Ubuntu 20.04.5 LTS, Desktop: Gnome 3.36.9, Kernel: 5.15.0-48-generic - x86_64
Machine: Acer Aspire E15 Type: E5-521G-88A8
CPU: AMD Quadcore A8-6410 APU with AMD Radeon R5 Graphics 2GHz
RAM: 4 GB SDRAM DDR3L
Graphics: AMD Radeon R5-M240 SDRAM DDR3
Ethernet: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit
Wirelles: Qualcomm Atheros QCA9565/AR9565
Mouse: Wacom Graphire ET-0405-U (USB tablets)
Άβαταρ μέλους
YianPan
seniorTUX
seniorTUX

IRC: Yianpan71
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Mr.Chaos » 12 Μάιος 2010, 08:34

Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω καθαρή εγκατάσταση λόγο μαύρης οθόνης, μπόρεσα να κάνω εγκατάσταση από την Text Base έκδοση όμως στην επανεκκίνηση μετά την slash έχω πάλη μαύρη οθόνη.
Τελικά ξανά έκανα εγκατάσταση τα 9.10 και αναβάθμισα σε 10.04 δίχως κανένα πρόβλημα, περιμένω να λυθεί το πρόβλημα για να ξαναπροσπαθήσω με καθαρή εγκατάσταση. Σε θέμα ταχύτητας πάντως είναι κάπως βελτιωμένο αν και δεν είχα και κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τα 9.10. Ελπίζω το πρόβλημα να λυθεί γλήγορα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 9.10 32bit σε Desktop PC
Προδιαγραφές ⇛ Core 2 Duo 6750 │Ram: 4GB │ VGA:MSI R5770 HAWK 1024Mb │M/B:Gigabyte GA-P35-DS3 │ TFT LG 24"
Άβαταρ μέλους
Mr.Chaos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xXx » 12 Μάιος 2010, 15:17

Καθαρή εγκατάσταση χωρίς κανένα ΑΠΟΛΥΤΩΣ πρόβλημα σε 5 μηχανήματα,
τα δύο εκ των οποίων ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ, το ένα εκ των οποίων δύο, πραγματικά
αρχαίο: Pentium III slot 1 601 MHz, 512MB SDRAM 133MHz, GeForce2 MX 400.
Εντάξει, δε λέω ότι είναι και σφαίρα, αλλά παλεύεται η κατάσταση, άν οι
ιστοσελίδες δεν περιέχουν μερικές συγκεκριμένες flash εφαρμογές ή βίντεο
υψηλής ανάλυσης. Πάντως σαν 7/24 που λειτουργεί, και δεν ασχολείται κανείς
μαζί του, τα πήγε μία χαρά. Off topic:
Φυσικά θα γυρίσουν τα windows πάλι πίσω, γιατί
το μηχάνημα είναι "server" και έχει τρελές ρυθμίσεις πάνω του, τις οποίες
ούτε που σκέφτομαι να προσπαθήσω να ξανακάνω. Απλά το όλο θέμα έγινε
για δοκιμή, και θα γυρίσει πάλι πίσω εντός των ημερών από backup.

Στο κυρίως Desktop μου, μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα, πρόσεξα πολύ
καλύτερο και καθαρότερο ήχο στο μικρόφωνο (32 bit έκδοση), και άλλες
μικροβελτιώσεις που μου άρεσαν και έχουν αναφερθεί, όπως ότι το boot time
είναι αστραπιαίο (δεν προλαβαίνω να δώ τίποτα!!!).
Off topic:
Δυστυχώς θα πρέπει να γυρίσει και το Desktop σε 8.10, λόγω της ΑΤΙ κάρτας
που φοράει και δεν υπάρχουν οδηγοί. Αλλά δεν παραπονιέμαι, μιά χαρά είναι
και το 8.10 (για αυτά που συνήθως κάνω). Στενότης βλέπετε... και είμαι ακόμη
με την OnBoard, που θα πάει, θα στρώσουν τα πράγματα.
Κυρίως Desktop: MoBo: GA-MA78GM-S2H | CPU: AMD Phenom(tm) II X4 920 2.80 GHz | VGA: NVIDIA Corporation GF119 [GeForce GT 610] | RAM: 3GB DDR2 800 | Audio: Realtek ALC889A (ATI SB) | Audio: NVIDIA Corporation GF119 HDMI | OS: Debian jessie 64bit
Άβαταρ μέλους
xXx
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό malos » 13 Μάιος 2010, 21:26

Νέα εγκατάσταση με kubuntu 10.04 . Επιτέλους kde μετά από 2,5 χρόνια. Περίμενα να φτιάξει λίγο το kde 4
και ιδού. Έχω ένα φοβερό σύστημα.
- Η εγκατάσταση μια χαρά.
- Η παλιά karmic προσαρτημένη (ο δικός της grub ισχύει. Απλά μπαίνω και πειράζω το grub.cfg (Αδιόρθωτος στις χοντροκοπιές) κάθε φορά που θα κατεβάσω καινούργιο vmlinuz για την kubuntu μου.
- Το σύστημα με ικανοποιεί μια χαρά.

Κάποια προβλήματα μικρά που αντιλαμβάνομαι ... δεν ξέρω αν έχουν να κάνουν με το kde ή την kubuntu.
Άλλα θα λυθούν.
Μέχρι στιγμής :
1. Ο vlc κλείνει αν κάνεις διπλό κλικ για πλήρη οθόνη ή κλικ στο κουμπί μεγιστοποίησης (?)
2. Τα παράθυρα όλα στο "μεγιστοποιημένο" τους βγαίνουν πίσω από τον κάτω πίνακα και μου βγαίνουν τα μάτια για να δω τα "Εφαρμογή" "ΟΚ" "Κλείσιμο" και τέτοια. Επειδή δεν ξέρω ακόμα αν ρυθμίζεται κάπως κεντρικά ... πάω και ρυθμίζω κάθε παράθυρο μόνο του κάθε φορά με δεξί κλικ πάνω αριστερά ( ξέρετε ! που λέει ειδικές ρυθμίσεις παραθύρου ).

Ε ! Λοιπόν .. αφού κάνω μια τετοια ρύθμιση και πατήσω ΟΚ ..... όταν μετά θέλω να αλλάξω πλευρά του κύβου (Επ. Εργασίας ναι) κατά τη διάρκεια περιστροφής παρουσιάζεται σαν π.. σαν ποπ απ να το πω έτσι το παράθυρο των ρυθμίσεων του παραθύρου, ενώ υποτίθεται έχει κλείσει !!!

Αλλά είπαμε, μπορεί να είναι του kde θέμα.

Τέλος να πω ότι κολλάει λίγο και είναι κάπως αργό ! Αλλά λίγο. Και κάπως.
Να αναφέρω ότι έχω αρχαίο μηχανάκι. AMD sempron στα 1.6 GH και μνήμη 256 απ' αγοράς και άλλη μία 512 που του έβαλα.
Κάρτα γραφικών ΜΧ440 nvidia.
Τρέχω κύβο επ. εργασίας, screenlet, ειδοποιήσεις με φωνητικά, xwinwrap (κινούμενα desktops και video backgrounds στην επ. εργασίας , απομακρυσμένη σύνδεση της επ. εργασίας κλπ.
Δεν λέω ότι δεν δουλεύουν καλά... αλλά δεν είναι και σπιρτόζικα ρε παιδί μου.
Εν καιρώ θα δω όμως τι υπηρεσίες θα βγάλω από την εκκίνηση, θα γίνουν ενημερώσεις λογισμικού, θα μάθω το kde, θα κερδίσω το joker και θα πάρω πιο καλό μηχάνημα :crazy: οπότε η γνώμη μου είναι
10.04 ...... Δέκα με τόνο !!!! :bow: :bow: :bow: :bow:
Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 5900x
Μνήμη Gskill 16gb (2X8gb), 3200 mh, CL 14
Μητρική: Asrock X570 phantom gaming X
Τροφοδοτικό: Corsair 850 platinum
Δίσκος: SSD Corsair MP600 (1 TB)
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 14 Μάιος 2010, 01:20

malos έγραψε:1. Ο vlc κλείνει αν κάνεις διπλό κλικ για πλήρη οθόνη ή κλικ στο κουμπί μεγιστοποίησης (?)
2. Τα παράθυρα όλα στο "μεγιστοποιημένο" τους βγαίνουν πίσω από τον κάτω πίνακα και μου βγαίνουν τα μάτια για να δω τα "Εφαρμογή" "ΟΚ" "Κλείσιμο" και τέτοια. Επειδή δεν ξέρω ακόμα αν ρυθμίζεται κάπως κεντρικά ... πάω και ρυθμίζω κάθε παράθυρο μόνο του κάθε φορά με δεξί κλικ πάνω αριστερά ( ξέρετε ! που λέει ειδικές ρυθμίσεις παραθύρου ).

1)Πρέπει να έχει σχέση μόνο με τον vlc
2)Μήπως πείραξες τίποτα στα effe και το κάνει?
Δοκίμασε να τα κλείσεις...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό island » 16 Μάιος 2010, 09:50

Καλημέρα σας. Έκανα αναβάθμιση από 9.10 σε 10.04 πριν από 2 εβδομάδες περίπου. Και παρατήρησα πως η ταχύτητα που ανοίγει τους φακέλους μειώθηκε αισθητά και επίσης έχασα ένα σημαντικό εικονίδιο και δεν ξέρω που να το βρω. Δηλαδή... στην πάνω μπάρα των 9.10 είχε ένα εικονίδιο από το οποίο μπορούσα να επιλέξω το ασύρματο δίκτυο που θέλω να συνδεθώ. Πλέον δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να επιλέλω από μια λίστα τα δίκτυα και να συδέεται κάπου αυτόματα. Του σπιτιού μου που είναι κλειδωμένο δεν μπορώ να το ανοίξω. Πώς εμφανίζω εκείνο το εικονίδιο;
island
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 16 Μάιος 2010, 10:07

island έγραψε:Δηλαδή... στην πάνω μπάρα των 9.10 είχε ένα εικονίδιο από το οποίο μπορούσα να επιλέξω το ασύρματο δίκτυο που θέλω να συνδεθώ. Πλέον δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να επιλέλω από μια λίστα τα δίκτυα και να συδέεται κάπου αυτόματα. Του σπιτιού μου που είναι κλειδωμένο δεν μπορώ να το ανοίξω. Πώς εμφανίζω εκείνο το εικονίδιο;

Δεξί κλικ τον πίνακα εφαρμογών > Προσθήκη στον πίνακα εφαρμογών > Περιοχή ειδοποίησης > Προσθήκη
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα