από dim459 » 18 Οκτ 2011, 01:04
Πίκρα, πολύ ΠΙΚΡΑ ! !
Σε laptop που δεν μπορεί να τρέξει compiz και unity 3d υπήρχε η 11.04 με unity 2d από ppa.
Aρχικά είπα να αναβαθμίσω. Αφού κατέβασε όλα τα πακέτα πλην του flash για λόγο που δεν γνωρίζω, ξεκίνησε την εγκατάσταση και στη μέση αυτής αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς το flash και έκανε abort, κάνοντας το σύστημα κ%$λο !
Δεν ξέρω τη λογική πίσω από τη λειτουργία του upgrade tool, αλλά κάποιος θα έπρεπε να έχει ιεραρχήσει ποια πακέτα είναι ουσιώδη και ποια όχι και να μην κάνει abort για ψύλλου πήδημα.
Εννοείται ότι χτύπησα τον πισινό μου να το επαναφέρω, αλλά τζίφος, οπότε προχώρησα σε καθαρή εγκατάσταση.
Αφού φόρτωσε το live cd, είπα να το χαζέψω λίγο και επέλεξα try ubuntu και όχι install και μετά από το desktop του είπα να προχωρήσει σε εγκατάσταση.
Αμ δε ! ! Κράσαρε τρεις φορές στη σειρά. Τέλος πάντων, reboot με το live και επιλογή install ubuntu απευθείας.
Αυτή τη φορά το εγκατέστησε, αφού πρώτα για κανένα πεντάλεπτο είχε μείνει σε κάποιο σημείο τελείως αδρανές, χωρίς να γράφει και τίποτα στο υποτυπώδες τερματικό που ανοίγει από κάτω. Πιστεύοντας ότι έχει κολλήσει ήμουν έτοιμος να το ακυρώσω, όταν επιτέλους αποφάσισε να προχωρήσει και να ολοκληρώσει επιτυχώς την εγκατάσταση.
Δε θα μπω ιδιαιτέρως στα περί unity και της λογικής του, τα έχω ξαναγράψει καθώς και πολλοί άλλοι, παραμένει απωθητικό και σπαστικό για τα γούστα μου.
Οφείλω να ομολογήσω ότι το 2d είναι πλέον πολύ πιο όμορφο από το προηγούμενο και επιτέλους τα εικονίδιά του φορτώνονται κανονικά και αμέσως.
Τα θετικά σταματούν εκεί.
Εννοείται ότι δεν έχει επιλογή για μόνιμο autohide ανεξαρτήτως μεγιστοποιημένου παραθύρου (στο 3d γίνεται μέσα από το compiz, εδώ όμως δεν υπάρχει compiz). Aς είναι καλά ένας χριστιανός που έχει φτιάξει ένα .deb και έτσι γίνεται αυτή η ρύθμιση.
Όσοι βεβαίως περιμέναμε ότι με τον καιρό θα υπάρξει δυνατότητα παραμετροποίησης του unity ψωνίσαμε από σβέρκο.
Αυτό όμως ειναι το λιγότερο.
Το system settings έχει κουτσουρευτεί δραματικά και δείχνει εντελώς <<τσίπικο>>.
Οι ρυθμίσεις εμφάνισης έχουν πάει περίπατο και αναγκάζεσαι να πειράζεις τιμές από το dconf-editor για να αλλάξεις τα εικονίδια ενός προεπιλεγμένου θέματος, καθώς και να τροποποιείς με το χέρι αρχεία για να ρυθμίσεις τις startup applications.
Κάποια στιγμή είχαν πει ότι το unity σήμαινε ένα desktop για όλα, σταθερά, laptops, desktops κλπ, αλλά απ' ότι φαίνεται εννοούσαν ότι πρέπει όλοι να έχουμε το ίδιο ακριβώς desktop λες και χρησιμοποιούμε windows.
Αλήθεια, αν για τις πιο απλές λειτουργίες για θέματα εμφάνισης και γραμματοσειρών πρέπει να τροποποιώ αρχεία με το χέρι, για ποιο λόγο να επιλέξω να χρησιμοποιήσω ubuntu και όχι κάποια από τις <<στριφνές>> διανομές ;
Γενικώς η όλη λογική του είναι να αποτρέπει την οποιαδήποτε επέμβαση στις προεπιλογές του καθώς και την οποιαδήποτε παραμετροποίηση. Συγχωρήστε με, αλλά αυτή δεν είναι λογική linux.
Μέσα σε όλα αυτά αποφάσισαν να βγάλουν και από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές το synaptic και να αφήσουν μόνο το βαρύ και <<παιδικής>> λογικής software center, μέσω του οποίου ήταν το πρώτο πράγμα που έσπευσα να εγκαταστήσω, αλλιώς ακόμα θα εγκαθιστούσα πακέτα.
Ουφ, είναι τόσα πολλά, θα μπορούσα να γράφω σελίδες.
Συμπερασματικά μπορώ να πω ότι είναι η πρώτη φορά που μια έκδοση ubuntu μου προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα, όχι απλώς δυσαρέσκεια, αλλά αποστροφή.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα παραμείνει σε κάποιο partition ενός από τους υπολογιστές μου είναι αυτή εδώ η κοινότητα με όλους τους φίλους που την αποτελούν, έτσι ώστε να ξέρω γι ποιο πράγμα μιλάμε και αν μπορώ να βοηθάω κάποιον χρήστη που έχει πρόβλημα.
Δυστυχώς η πορεία που έχει επιλέξει να ακολουθήσει δεν είναι καθόλου του γούστου μου...
ΥΓ (για τους μεγαλύτερους): Ο Ιζνογκούντ δεν ήταν ευχαριστημένος που ήταν Βεζύρης, ήθελε να γίνει Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη. Στην προσπάθειά του έκανε ότι κουλό μπορούσε να φανταστεί κανείς, ποτέ όμως δεν τα κατάφερε...
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.