Εγκατάσταση σε εξωτερικό δίσκο usb

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Εγκατάσταση σε εξωτερικό δίσκο usb

Δημοσίευσηαπό Alexandros » 28 Σεπ 2008, 23:56

Προσπαθώντας να εξοικιωθώ λίγο περισσότερο με το ubuntu σκέφτομαι να κάνω μια full encrypted εγκατάσταση σε εξωτερικό δίσκο. Θα χρησιμοποιήσω και πάλι το alternate cd.

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι τι πρέπει να προσέξω σχετικά με το GRUB και γενικώς με το bootάρισμα του συστήματος.

Αυτή τη στιγμή μπουτάρω κανονικά από τον εσωτερικό σκληρό. Την τελευταία φορά που είχα κάνει (όχι encrypted) εγκατάσταση από το live cd σε ένα στικάκι usb έπρεπε να το έχω συνδεδεμένο για να ξεκινήσει ο υπολογιστής. Είχε μεταφερθεί δηλαδή η διαδικασία εκκίνησης από τον δίσκο μου στο στικάκι. Φοβάμαι ότι και πάλι θα συμβεί το ίδιο και θα τρέχω.

Υπάρχει τρόπος να βάλω το GRUB στον εξωτερικό δίσκο χωρίς όμως να πειραχτεί το GRUB που έχω στον εσωτερικό; Δεν ξέρω βέβαια αν έχει και νόημα κάτι τέτοιο. Μπορεί και να μην χρειάζεται... Τονίζω πάντα ότι η εγκατάσταση θα γίνει από το alternate cd το οποίο είναι και λίγο δυσκοίλιο.

Τα φώτα σας παρακαλώ :D
ACER ASPIRE 5920G-934G32Bn, Intel Core 2 Duo T9300 (2.5 GHz FSB, 6MB L2 Cache, 800 MHz FSB), 4GB (2x2 GB) DDR2, Nvidia, GEFORCE 9500M-GS 512MB, 15.4 WXGA CB,802.11N - https://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/392-seminario-facebook
Alexandros
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Re: Εγκατάσταση σε εξωτερικό δίσκο usb

Δημοσίευσηαπό logari81 » 29 Σεπ 2008, 00:36

γιατι δεν διαβαζεται τους οδηγους ρε παιδια. Πριν την πατήσουμε εμεις ...την εχει πατήσει καποιος αλλος κι εχει γραψει οδηγό. Στο παρακάτω λινκ θα βρεις ακριβως την πληροφορια που ζητα:

viewtopic.php?f=9&t=417

αν το κανεις κι απο alternateCD μπορεις να συμπληρώσεις τον οδηγό και για αυτην την περιπτωση.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Alexandros » 29 Σεπ 2008, 00:51

Τον έχω διαβάσει τον οδηγό. Αλλά εγώ ρωτάω κάτι διαφορετικό. Αυτή τη στιγμή έχω ένα σύστημα που ήδη δουλεύει και θέλω να δημιουργήσω ένα ακόμη.

Το ερώτημα μου είναι, αν του πω να εγκαταστήσει στο usb και να βάλει και το GRUB εκεί, θα μπορώ να κάνω boot μετά από τον εσωτερικό;;

Θα το αφήσει ήσυχο το υπάρχον GRUB ή μετά θα πρέπει να το επανεγκαταστήσω;
ACER ASPIRE 5920G-934G32Bn, Intel Core 2 Duo T9300 (2.5 GHz FSB, 6MB L2 Cache, 800 MHz FSB), 4GB (2x2 GB) DDR2, Nvidia, GEFORCE 9500M-GS 512MB, 15.4 WXGA CB,802.11N - https://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/392-seminario-facebook
Alexandros
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 29 Σεπ 2008, 01:02

Alexandros έγραψε:Τον έχω διαβάσει τον οδηγό. Αλλά εγώ ρωτάω κάτι διαφορετικό. Αυτή τη στιγμή έχω ένα σύστημα που ήδη δουλεύει και θέλω να δημιουργήσω ένα ακόμη.

Το ερώτημα μου είναι, αν του πω να εγκαταστήσει στο usb και να βάλει και το GRUB εκεί, θα μπορώ να κάνω boot μετά από τον εσωτερικό;;

Όταν βάλεις το grub στον εξωτερικό δίσκο, τότε ο εσωτερικός είναι φυσικά ανέπαφος. Σε επιλογή του BIOS βάζεις να κάνεις εκκίνηση από τη συσκευή USB, οπότε όταν έχεις συνδεδεμένο τον εξωτερικό δίσκο και κάνεις επανεκκίνηση, τότε θα εκκινήσει από εκεί.

Σε κάθε περίπτωση εγκατάστασης λειτουργικού συστήματος είναι σημαντικό να παίρνεις αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων.

Με το ελεύθερο λογισμικό έχεις τη δυνατότητα για πειραματισμούς. Έχοντας αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων, μπορείς να κάνεις πολλά.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 29 Σεπ 2008, 01:04

Λοιπόν, ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή. Το bios έχει μια σειρά από συσκευές που τις έχει σε μια προτεραιότητα εκκίνησης. Σκληρός Α, σκληρός Β κλπ. Αν στο σκληρό Α δε βρει κάτι που να μπορεί να εκκινήσει όπως ο grub τότε πηγαίνει στο σκληρό Β, κλπ. Τι κάνει ο grub; Είναι ένα πρόγραμμα που εκτελείται με το που ανοίγει ο υπολογιστής, από το δίσκο που έχει φυσικά προτεραιότητα, πριν εκτελεστεί οτιδήποτε άλλο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε σε κάθε σκληρό κι από ένα grub. Kι ανόλογα με το ποιο σκληρό έχουμε σε προτεραιότητα να φορτώνεται ο αντίστοιχος grub. Στον κάθε grub τώρα μπορούμε να έχουμε λειτουργικά σε διάφορους σκληρούς. Φυσικά αν κάποιος σκληρός δεν είναι συνδεδεμένος τότε δε θα μπορέσει να εκκινήσει το λειτουργικό. Επίσης το grub διαβάζει τα αρχεία εκκίνησης απο το /boot/grub, πράμα που σημαίνει ότι αν δε βρει αυτή τη διαδρομή δε θα εκκινήσει ο grub.

Ελπίζω να μη λέω βλακείες :D
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Alexandros » 29 Σεπ 2008, 01:32

simosx έγραψε:Όταν βάλεις το grub στον εξωτερικό δίσκο, τότε ο εσωτερικός είναι φυσικά ανέπαφος.
(τα bold και η υπογράμμιση δικά μου).

Λίγο πολύ τα έχω καταλάβει αυτά που μου αναφέρετε με εξαίρεση την πιο πάνω πρόταση. Αυτό το "φυσικά" δεν μου φαίνεται καθόλου προφανές... :? :? Είστε βέβαιοι ότι δεν θα απενεργοποιηθεί το υπάρχον GRUB;

Όχι τίποτε άλλο δλδ, εσάς θα ταλαιπωρώ πάλι για να μου πείτε με ποιον τρόπο θα το επαναφέρω :D :P
Alexandros
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 29 Σεπ 2008, 01:46

Dimitris έγραψε:Λοιπόν, ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή. Το bios έχει μια σειρά από συσκευές που τις έχει σε μια προτεραιότητα εκκίνησης. Σκληρός Α, σκληρός Β κλπ. Αν στο σκληρό Α δε βρει κάτι που να μπορεί να εκκινήσει όπως ο grub τότε πηγαίνει στο σκληρό Β, κλπ. Τι κάνει ο grub; Είναι ένα πρόγραμμα που εκτελείται με το που ανοίγει ο υπολογιστής, από το δίσκο που έχει φυσικά προτεραιότητα, πριν εκτελεστεί οτιδήποτε άλλο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε σε κάθε σκληρό κι από ένα grub. Kι ανόλογα με το ποιο σκληρό έχουμε σε προτεραιότητα να φορτώνεται ο αντίστοιχος grub. Στον κάθε grub τώρα μπορούμε να έχουμε λειτουργικά σε διάφορους σκληρούς. Φυσικά αν κάποιος σκληρός δεν είναι συνδεδεμένος τότε δε θα μπορέσει να εκκινήσει το λειτουργικό. Επίσης το grub διαβάζει τα αρχεία εκκίνησης απο το /boot/grub, πράμα που σημαίνει ότι αν δε βρει αυτή τη διαδρομή δε θα εκκινήσει ο grub.

(μόλις είδα ότι μπερδεύτηκα. παρακάτω περιγράφω αυτό που αναφέρεις στην παράγραφο παραπάνω. είναι το ίδιο.)

Νομίζω ότι έχει αναφερθεί. Θα το εξηγήσω ξανά με την ελπίδα ότι θα βοηθάς άτομα που έχουν παρόμοιο πρόβλημα :twisted:

Όταν λέμε grub εννοούμε περισσότερα από ένα πράγματα.
Όταν κάνεις εγκατάσταση το grub στην περιοχή MBR (πρώτο τομέα/sector) ενός δίσκου, αυτό που κάνεις είναι να μπει πολύ μικρός κώδικας του grub εκεί, κώδικας που εκτελεί το πολύ βασικό κομμάτι της εκκίνησης του Linux. Ο κώδικας αυτός δείχνει προς μια κατάτμηση του δίσκου που έχει το λεγόμενο δεύτερο στάδιο (second stage) του grub, όλες τις επιλογες, μενού, τον κώδικα του πυρήνα, το initrd.img, κτλ. Είναι τα πράγματα που βλέπεις στον υποκατάλογο /boot/ της εγκατάστασης.

Έτσι, όταν λέμε grub, εννοούμε τον κώδικα που έχει γραφτεί στο MBR του δίσκου, και τα περιεχόμενα στο /boot της αντίστοιχης εγκατάστασης.

Μερικοί χρήστες, όταν αποφασίσουν να βγάλουν το Linux, αυτό που κάνουν είναι να σβήσουν την κατάτμηση του Linux. Με αυτό το τρόπο χάνονται τα περιεχόμενα του /boot, ενώ ο κώδικας του grub παραμένει ανέπαφος. Έτσι, όταν πάνε να ξεκινήσουν τον υπολογιστή, το grub (στάδιο MBR) θα δει ότι δεν υπάρχει /boot, θα πελαγώσει και θα βγάλει μήνυμα σφάλματος. Εδώ πρέπει να βγάλουμε το grub από το MBR.

Υπάρχουν κάποια ζητήματα χρηστικότητας (ευκολίας χρήσης), που πιστεύω ότι θα καταφέρεις να τα εντοπίσεις με πειραματισμό. Δεν έχω χρησιμοποιήσει πολύ τέτοια εγκατάσταση, οπότε θα είσαι σε θέση να μας πεις ο ίδιος στο άμεσο μέλλον.

Κατά τα άλλα, όπως περιγράφεις παραπάνω, έτσι είναι η κατάσταση.
Τελευταία επεξεργασία από simosx και 29 Σεπ 2008, 01:52, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 29 Σεπ 2008, 01:51

Alexandros έγραψε:
simosx έγραψε:Όταν βάλεις το grub στον εξωτερικό δίσκο, τότε ο εσωτερικός είναι φυσικά ανέπαφος.
(τα bold και η υπογράμμιση δικά μου).

Λίγο πολύ τα έχω καταλάβει αυτά που μου αναφέρετε με εξαίρεση την πιο πάνω πρόταση. Αυτό το "φυσικά" δεν μου φαίνεται καθόλου προφανές... :? :? Είστε βέβαιοι ότι δεν θα απενεργοποιηθεί το υπάρχον GRUB;

Όχι τίποτε άλλο δλδ, εσάς θα ταλαιπωρώ πάλι για να μου πείτε με ποιον τρόπο θα το επαναφέρω :D :P

Θα πας στις συζητήσεις με τα HowTo στο φόρουμ και θα εκτυπώσεις τη σελίδα που αναφέρει πως κάνεις επαναφορά του grub (MBR), με χρήση του LiveCD.
Αυτό είναι πάλι για λόγους ασφάλειας, και είναι καλό να το έχει ο καθένας που κάνει σοβαρά πράγματα με ελεύθερο λογισμικό.

Ο κώδικας που υπάρχει στο MBR ενός δίσκου είναι σχεδόν ίδιος σε κάθε δίσκο, με τη διαφορά στο ποιο /boot δείχνει (π.χ. /dev/sda5). Στη διαδικασία επαναφοράς του, δίνεις μια μόνο παράμετρο, την κατάτμηση που έχει το /boot.
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 29 Σεπ 2008, 02:04

Οκ, γιατί τρόμαξα :D Ουφ μου φυγε ενα βάρος.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 29 Σεπ 2008, 10:56

Alexandros έγραψε:Τον έχω διαβάσει τον οδηγό. Αλλά εγώ ρωτάω κάτι διαφορετικό. Αυτή τη στιγμή έχω ένα σύστημα που ήδη δουλεύει και θέλω να δημιουργήσω ένα ακόμη.

Αυτό εννοώ εδώ:
logari81 έγραψε:4. Στα βήματα 5 και 6 δίνουμε ότι μας ζητηθεί και μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ πρεπει να δωσουμε στο βήμα 7. Στο βήμα αυτο κάνουμε κλικ στην επιλογή "Advanced" για να επιλέξουμε πού θα εγκατασταθει ο boot loader GRUB.

εάν το κανεις ετσι δεν θα εχεις τα προβληματα που αναφερεις...κι αν το ειχες κανει ετσι την πρωτη φορα που το δοκιμασες δεν θα ειχες σβησει τον κανονικο σου Grub. Αφού λες οτι διαβασες τον οδηγο υποθετω οτι το εκανες εκ των υστερων ...αφου την "πατησες" ...γιαυτο και η κριτική-παραπονο :)

Παρατηρηση: το imageshack ειναι πεσμενο και γιαυτο δεν φαινονται αυτην την στιγμη οι εικονες που περιλαμβανει ο οδηγος.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα