logical vs primary και άλλες απορίες

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

logical vs primary και άλλες απορίες

Δημοσίευσηαπό Alexandros » 12 Οκτ 2008, 01:04

Θέλω να κάνω εγκατάσταση του ubuntu σε έναν εξωτερικό δίσκο αλλά χρειάζομαι 5 partition.

Οπότε ένα απ' όλα τα 4 partition του συστήματος θα πρέπει να το έχω σε logical. Ποιο απ' όλα να κάνω; Το boot, το swap, το root ή το home;

Επίσης, επειδή δεν γίνεται πλήρης κρυπτογράφηση του συστήματος, σε μια πειραματική εγκατάσταση που έκανα κρυπτογράφησα μόνο το home και το swap. Καταρχάς, έχει νόημα κάτι τέτοιο; Ή είναι όλα τα ευαίσθητα δεδομένα στο root οπότε τσάμπα ο κόπος;

Επιπλέον, όταν κάνω boot μου ζητάει μόνο ένα password (το οποίο δεν ξέρω αν είναι για το swap ή το home) και στη συνέχεια φαίνεται να λειτουργεί κανονικά. Το θέμα είναι όμως ότι έχει φαινεται να έχει δύο home. Ένα κανονικό του συστήματος, και ένα στο partition το οποίο είναι κλειδωμένο και θέλει τον κωδικό για να ανοίξει.

Μήπως αυτό στο partition τελικά δεν το χρησιμοποιεί η εγκατάσταση οπότε πάλι τσάμπα η διαδικασία;

Παρεμπιπτόντως, ο οδηγός που χρησιμοποίησα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αυτός εδώ(αν βοηθάει καθόλου η αναφορά του):

http://www.howtoforge.com/encrypting-th ... ubuntu8.04

χωρίς όμως να λάβω υπόψη μου το σχόλιο για το bug του swap ελπίζοντας ότι στο 8.04.1 θα έχει διορθωθεί (δεν ήξερα που να το ελέγξω όμως) και ευτυχώς δεν μου δημιούργησε κάποιο πρόβλημα.
ACER ASPIRE 5920G-934G32Bn, Intel Core 2 Duo T9300 (2.5 GHz FSB, 6MB L2 Cache, 800 MHz FSB), 4GB (2x2 GB) DDR2, Nvidia, GEFORCE 9500M-GS 512MB, 15.4 WXGA CB,802.11N - https://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/392-seminario-facebook
Alexandros
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Re: logical vs primary και άλλες απορίες

Δημοσίευσηαπό gourgi » 12 Οκτ 2008, 12:46

για τα partitions δεν θα πρέπει να έχεις πρόβλημα ότι και να χρησιμοποιήσεις.
δεν έχει διαφορά όσα logical και να έχεις.
εγώ έχω το hardy το intrepid και το fedora 10 στον ίδιο δίσκο σε logical και primary χωρίς κανένα πρόβλημα.

έγραψε:
Επίσης, επειδή δεν γίνεται πλήρης κρυπτογράφηση του συστήματος, σε μια πειραματική εγκατάσταση που έκανα κρυπτογράφησα μόνο το home και το swap. Καταρχάς, έχει νόημα κάτι τέτοιο; Ή είναι όλα τα ευαίσθητα δεδομένα στο root οπότε τσάμπα ο κόπος;

έχει νόημα αν θες να προστατέψεις τα προσωπικά σου δεδομένα, τα οποία σχεδόν όλα βρίσκονται στο /home σου.
αν θες να προστατέψεις ολόκληρο το σύστημά σου τότε θα πρέπει να κρυπτογραφήσεις τα πάντα.
εξαρτάται από το τι θες να κάνεις.

έγραψε: Το θέμα είναι όμως ότι έχει φαινεται να έχει δύο home. Ένα κανονικό του συστήματος, και ένα στο partition το οποίο είναι κλειδωμένο και θέλει τον κωδικό για να ανοίξει.

Μήπως αυτό στο partition τελικά δεν το χρησιμοποιεί η εγκατάσταση οπότε πάλι τσάμπα η διαδικασία;

εφόσων έχεις κάνει το /home σε ξεχωριστό partition τότε λογικά χρησιμοποιεί αυτό που έχει κωδικό. το άλλο που βλέπεις στο partition του / θα πρέπει να είναι κενό.
τουλάχιστον έτι είναι σε μένα που έχω το /home σε ξεχωριστό partition .
Όσο ζω ... μαθαίνω!
Desktop:stable9.04 i386|testing9.10 i386|Opteron Amd64 1.8GHz|RAM 2GB|Nvidia 6600GT|Msi K8N Platinum|Live! 24bit 5.1|Pixelview Playtv Pro BT878+rev.9d
Asus EEE 1000h9.04 i386|N270|RAM 2GB|945GME|RT2860|82801G
Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
gourgi
seniorTUX
seniorTUX

IRC: gourgi
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 12 Οκτ 2008, 12:54

Alexandros έγραψε:Θέλω να κάνω εγκατάσταση του ubuntu σε έναν εξωτερικό δίσκο αλλά χρειάζομαι 5 partition.

Οπότε ένα απ' όλα τα 4 partition του συστήματος θα πρέπει να το έχω σε logical. Ποιο απ' όλα να κάνω; Το boot, το swap, το root ή το home;

....

Θα έλεγα το home , αλλά γιατί να κάνεις και boot? To χρειάζεσαι?
Το 5o partition για ποια χρήση θα είναι?
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Alexandros » 12 Οκτ 2008, 15:13

gourgi έγραψε:έχει νόημα αν θες να προστατέψεις τα προσωπικά σου δεδομένα, τα οποία σχεδόν όλα βρίσκονται στο /home σου.
αν θες να προστατέψεις ολόκληρο το σύστημά σου τότε θα πρέπει να κρυπτογραφήσεις τα πάντα.
εξαρτάται από το τι θες να κάνεις.

Όπως ήδη είπαμε πλήρης κρυπτογράφηση σε εξωτερικό δίσκο δεν γίνεται :( :( :( :( Οπότε θα πρέπει να περιοριστώ σε home και swap. Το θέμα είναι όμως, αν τα προσωπικά δεδομένα είναι στο home τι κερδίζει κανείς με το να κρυπτογραφήσει και το root; Γιατί να μπει στη διαδικασία και να υποστεί αυτό το κοστος σε υπολογιστική ισχύ;

έγραψε:
έγραψε: Το θέμα είναι όμως ότι έχει φαινεται να έχει δύο home. Ένα κανονικό του συστήματος, και ένα στο partition το οποίο είναι κλειδωμένο και θέλει τον κωδικό για να ανοίξει.

εφόσων έχεις κάνει το /home σε ξεχωριστό partition τότε λογικά χρησιμοποιεί αυτό που έχει κωδικό. το άλλο που βλέπεις στο partition του / θα πρέπει να είναι κενό.
τουλάχιστον έτι είναι σε μένα που έχω το /home σε ξεχωριστό partition .

To αποσαφηνίζουμε λίγο περισσότερο αυτό παρακαλώ;; Δηλαδή όταν εγώ κάνω εγκατάσταση προγραμμάτων, κάνω διάφορες ρυθμίσεις κλπ. κλπ. θα πηγαίνουν στο encrypted home; Και τό άλλο δλδ πως προέκυψε; Γιατί υπάρχει;

έγραψε:Θα έλεγα το home , αλλά γιατί να κάνεις και boot? To χρειάζεσαι?

Ειλικρινά δεν έχω ιδέα. Αλλά αφού ο οδηγός λέει να κάνω partition και για το boot, είπα να μην κάνω του κεφαλιού μου ;)
ACER ASPIRE 5920G-934G32Bn, Intel Core 2 Duo T9300 (2.5 GHz FSB, 6MB L2 Cache, 800 MHz FSB), 4GB (2x2 GB) DDR2, Nvidia, GEFORCE 9500M-GS 512MB, 15.4 WXGA CB,802.11N - https://www.viralnews.gr/index.php/ygeia-kathimerinotita/item/392-seminario-facebook
Alexandros
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα