Αποριες αρχαριου

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Αποριες αρχαριου

Δημοσίευσηαπό panagiotis21 » 29 Νοέμ 2010, 17:44

Αρχικα καλησπερα. Θα ξεκινησω λεγοντας σας πως δεν εχω την παραμικρη εμπειρια στο θεμα λινουξ, οποτε συγχωρεστε με για οποιαδηποτε χαζη ερωτηση που μπορει να κανω. Ειχα ακουσει πολλα για το ubuntu, ετσι αποφασισα να τα δοκιμασω! Ειχα κανει εγκατασταση πριν λιγο καιρο μεσω windows(προσπαθησα να κανω με τον τροπο που λεει στο site(επανεκινηση του υπολογιστη κλπ) αλλα μου εβγαζε καποια error και δεν ηξερα τι να κανω οποτε για καλη μου τυχη βρηκα μια επιλογη στο στικακι που εφτιαξα για την εγκατασταση και την εκανα μεσω windows) ωστοσο δε σας κρυβω πως ενιωθα χαμενος! Να μην επεκταθω περισσοτερο, εκανα φορματ στο pc μου, εσβησα xp και ubuntu και απο τοτε εχω μεσα τα windows 7. Ομως, θελω να τα ξαναεγκαταστησω, για να το κανω ομως αυτο πρεπει να λυσω καποιες αποριες που εχω, γιαυτο κιολας ειμαι εδω! ;)

Ξεκιναω λοιπον... Το βασικο προβλημα που ειχα αντιμετωπισει ειναι οτι δεν ειχα ψηφιακο ηχο. Εχω μια terratec aureon 5.1 και με το καλωδιο της οπτικης ινας δεν ακουγα τιποτα, βεβαια ο αναλογικος ηχος δουλευε κανονικα. Εψαξα στο ιντερνετ και βρηκα καποια πραγματα για το τι πρεπει να κανω, τα εκανα(δεν ξερω αν τα εκανα σωστα ή οχι τα αγγλικα μου δεν ειναι κ τα καλυτερα) αλλα τιποτα. Δεν καταλαβαινα τι εκανα, ξερω μονο πως δεν ειχε αποτελεσμα. Και αυτο αποτελεσε το κυριοτερο προβλημα μου. Επισης(φανταζομαι επειδη <<πειραζα>> πραγματα στην γραμμη εντολων, ή οπως αλλιως λεγεται), μετα δεν εκανε αναβαθμισεις στο ηλεκτρονικο καταστημα (αυτα αποτελουν τους βασικους λογους που διεγραψα το λειτουργικο). Αν μπορει κανενας να με βοηθησει με το θεμα του ηχου θα το εκτιμουσα.

Δευτερον! Εχω ενα ipod touch 3g και βρηκα μονο καποιο προγραμμα για τον ηχο. Για μεταφορα εικονων, ταινιων και προγραμματων τιποτα. Υπαρχει κατι σαν το itunes για να κανω τη δουλεια μου? Εβαλα ενα προγραμμα, wine νομιζω το λεγανε, για να βαζω προγραμματα των windows αλλα δεν καταφερα να το εγκαταστησω(ισως φταιει που δεν ηξερα να λειτουργο το προγραμμα?).

Τριτον! Μολις ξεκινας με το ubuntu (τα 10.10 ειχα βαλει) σου εχει μια πολυ ωραια συντομευση για mail, msn κλπ στην μπαρα συντομευσεων. Ωστοσο το προγραμμα μου φανηκε μουφα, οποτε κατεβασα το emesene που ηταν πολυ καλο, αλλα αυτο με την μπαρα (αλλαζες κατασταση κλπ ευκολα) το εχασα! Μπορω να το εχω και με το emesene?

Τεταρτον! Βλεπω στο ιντερνετ απιστευτες επιφανειες εργασιας, πραγματικα τις ζηλευω, και θα ηθελα να εχω και εγω μια παρομοια. Μοιαζουν αρκετα με mac αλλα μου φαινονται πιο ενδιαφερουσες. Διαβασα σε καποια θεματα το πως, αλλα δεν καταφερα τοτε να κανω κατι. Η επιφανεια εργασιας μου ηταν σαν μια ασχημα επιφανεια εργασιας windows.

Πεμπτον! Τα αρχεια που ειχα στα windows γιατι δεν μπορουσα να τα βρω στον σκληρο δισκο οταν bootαρα με το ubuntu?

Εκτον! Θυμαμαι πως αντιμετωπιζα προβλημα με την γλωσσα, δεν μπορουσα να γραψω ελληνικα αν δεν με απαταει η μνημη μου. Και οταν ειχα βρει κατι εγραφε αναμεικτα, οποτε ηθελε το αγγλικο συμβολο, οποτε ηθελε το ελληνικο!

Αυτες ειναι οι -πρωτες και- σημαντικοτερες αποριες που ειχα. Συγγνωμη αν εβαλα το θεμα σε λαθος σελιδα, δεν ειμαι ομως χρηστης φορουμ, ως τωρα μονο διαβαζα. Επισης για τον λογο που προειπα, ισως πολλα, ισως ολα να εχουν απαντηθει εδω μεσα σε αλλες σελιδες, αλλα δυσκολευομαι πολυ να βρω ακρη, γι'αυτο προτιμησα να μακρυγορισω με το να τα γραψω. Ελπιζω να βρω λυσεις για να ξαναβαλω το ubuntu! Ευχαριστω για τον χρονο σας!
Τελευταία επεξεργασία από MakisM1 και 29 Νοέμ 2010, 18:20, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Μεταφορα θεματος στην καταληλη ενοτητα
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό: Windows 7 Home Premium, Ubuntu 10.10
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core Duo 2 4500(s775/2.20ghz)T │ RAM OCZ 2GB kit DDR2 800MHZ GOLD │Κάρτα γραφικών: Sapphire ATI 2900XT 512mb │ Μητρικη: Asus P5N-E SLI (s775, i650, DDR2, SLI) │ Τροφοδοτικό: Zalman 600w │ Κάρτα ήχου: Terratec aureon 5.1 pci │ Οθόνη: TFT 19'' LG L1900R-BF με ανάλυση 1280x1024
panagiotis21
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Αποριες αρχαριου

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 29 Νοέμ 2010, 18:27

Παναγιωτη, κατ'αρχην, καλως ορισες στο φορουμ της κοινοτητας μας! Εχεις πολλες ερωτησεις και θα σου απαντησουμε σε ολες!!

Αλλα, εν τω μεταξυ...

!

Μήνυμα ενημέρωσης προς τον/την panagiotis21

Σε παρακαλούμε να διαβάσεις τις οδηγίες προς νεοεισερχόμενους προσεκτικά. Είναι σημαντική η προσάρτηση της υπογραφής με τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή σου hardware id (πχ [10ec:8168]), έτσι ώστε να δίνονται συγκεκριμένες πληροφορίες όταν πρόκειται για επίλυση ενός προβλήματός σου. Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από τον πίνακα ελέγχου αλλά και με το αυτόματο script που θα το βρεις παρακάτω.
Αυτόματο script υπογραφής
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό RideR » 29 Νοέμ 2010, 18:50

Πρώτα απ' όλα καλοσήρθες φίλε Παναγιώτη!!
Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω απ' όσα έχω μάθει κι εγώ όσο καιρό χρησιμοποιώ ubuntu.
1>Λοιπόν πρώτα απ' όλα εδώ είναι ένας οδηγός για το ubuntu 10.04 αλλά και τα 10.10 όλο και κάτι χρήσιμο θα βρεις.
2>Ορίστε ένας οδηγός για το wine και απ' ότι είδα σε ένα θέμα για το itunes προτείνουν αυτό.
3>Εγώ αντί για msn θα σου πρότεινα αυτό.
4>Όσο για τις επιφάνειες εργασίες ρίξε μια ματιά σε αυτό το site.
5>Τα αρχεία από τα windows που έχω τα βρίσκω εδώ:Places->Computer->500GB Hard Disk:490 GΒ Filesystem.
6>Για να γράφεις ελληνικά δες εδώ.
7>Και κάτι που ξέχασα να αναφέρω πριν...πως να κάνεις εγκατασταση το ubuntu μαζι με windows check this out!! :D.
8>Και μερικά ακόμα θέματα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν--->1 και 2.

Αυτά για την ώρα.... :) :)
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃Προγραμματισμός: Στα Πρώτα Βήματα... ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο:Ubuntu 10.04 64 bit/Windows 7 Professional 64 bit
Προδιαγραφές ⇛ AMD Phenom II X4 955 Processor 3.20GHz4GB of RamATI Radeon HD 5800 Series 1280x1024
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
RideR
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό panagiotis21 » 29 Νοέμ 2010, 19:17

Διορθωσα την υπογραφη μου, ελπιζω να ειναι ενταξει τωρα. Για την απαντηση σου φιλε RideR, αρχικα σε ευχαριστω, ιδιαιτερα για τον οδηγο, νομιζω οτι θα μου φανει αρκετα χρησιμος! Οσο για το aTunes, μου φαινεται πως ειναι για μουσικη, εμενα το προβλημα μου ηταν οσα προανεφερα, οχι η μουσικη! Τωρα, για το msn, το βιντεακι δε με ενθουσιασε. Το emesene ηταν πραγματικα εξαιρετικο οσο το ειχα χρησιμοποιησει, αυτο που χρειαζομαι -αν υπαρχει- ειναι καποιος τροπος να βαλω μια συντομευση με επιλογες(πχ κατασταση)! Οσο για τα θεματα, βρηκα αυτο: http://gnome-look.org/content/show.php/ ... ent=134416 .Πως εγκαθισταται μετα? Γινεται να το επαναφερω στην αρχικη κατασταση αν δε με καλυψει? Για την εγκατασταση εχει επιλογη που λεει τα εξης: Εκγαταστηστε και απεγκαταστηστε το ubuntu οπως καθε αλλη εφαρμογη, χωρις τη δημιουργια ξεχωριστου διαμερισματος. Θα μπορειται να εκκινησετε ειτε απο τα windows ειτε απο το ubuntu. Η αδρανοποιηση δεν ειναι ενεργοποιημενη στη λειτουργεια αυτη και η αποδοση του δισκου ειναι ελαφρως μειωμενη. Και ρωταω εγω, ειναι λαθος η εγκατασταση με αυτον τον τροπο? Επισης, ισως οσα λεμε να ειναι ασκοπα αν δε βρω λυση για τον ηχο μου, καθως ειναι αυτο που κανω περισσοτρο στο pc μου!
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core Duo 2 4500(s775/2.20ghz)T │ RAM OCZ 2GB kit DDR2 800MHZ GOLD │Κάρτα γραφικών: Sapphire ATI 2900XT 512mb │ Μητρικη: Asus P5N-E SLI (s775, i650, DDR2, SLI) │ Τροφοδοτικό: Zalman 600w │ Κάρτα ήχου: Terratec aureon 5.1 pci │ Οθόνη: TFT 19'' LG L1900R-BF με ανάλυση 1280x1024
panagiotis21
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 29 Νοέμ 2010, 19:31

Για την κάρτα ήχου πρέπει να δεις στο
http://www.alsa-project.org/main/index. ... r-Terratec

Δες στο viewtopic.php?f=9&t=7242 για το πως μπορείς να εξάγεις τις πληροφορίες της κάρτας ήχου.
Θέλει να εκκινήσεις με το USB stick και να εκτελέσεις την εντολή που αναφέρει.

Κατά την εγκατατάσταση του Ubuntu, είναι καλό να ρυθμίσεις τη σύνδεση με το διαδίκτυο. Υπάρχει επιλογή για εγκατάσταση κόντεκ και άλλων πακέτων καθώς εγκαθιστάς τη διανομή.

Εκείνο το πρόβλημα με τα ελληνικά/αγγλικά καθώς έγραφες είναι ένα σφάλμα του Ubuntu 10.10 που διορθώνεται όταν εγκαταστήσεις τις ενημερώσεις συστήματος.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό panagiotis21 » 30 Νοέμ 2010, 19:13

Το κανω αυτη τη στιγμη αυτο με τον ηχο. Ελπιζω να βγαλω ακρη! ;)
panagiotis21
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό panagiotis21 » 30 Νοέμ 2010, 19:25

Δεν ξερω αν πρεπει να συνεχισω να ποσταρω σε αυτο το θεμα, αν οχι να με ενημερωσει καποιος! Εκανα εγκατασταση στο ubuntu μεσω dvd και μετα στην οθονη που διαλεγω το boot μου εχει βγαλει καμια 8αρια επιλογες, μεταξυ αυτων, τα windows, κατι memtest και το ubuntu σε 2 διαφορετικακες επιλογες κιολας. Εκανα κατι λαθος και τα εβγαλε ολα αυτα? Επισης το mozilla κολλαει απιστευτα με 2 tab και πανω και αναγκαστηκα να χρησιμοποιω τον chromium. Ξερει κανεις γιατι μπορει να γινεται αυτο?
panagiotis21
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 30 Νοέμ 2010, 19:42

Λογω ελειψης χρονου, σου απαντω μονο στο πρωτο.

Ναι ειναι φυσιολογικο!

Συνηθως προσφερονται 2 kernels και τα αντιστοιχα Recovery Mode για καθε ενα απο αυτους (συνολο 4). Εχεις επιλογη 2 πυρηνων, γιατι αν δεν κατσει κατι καλα στο συστημα σου μετα απο ενημερωση πχ. μπορεις να μπεις με τον παλιοτερο πυρηνα.

Το memtest ειναι περιπου αυτο που υποννοει.. ενα προγραμμα που τσεκαρει λεπτομερως τη μνημη, σε περιπτωση που εχεις καποιο περιεργο προβλημα...

Για τα Windows τι να σου πω τωρα... το βγαζει και σε μενα, αλλα νομιζω οτι ειναι η συλλογη με ιους που ειχα παλια... :sick:

Φιλικα

ΜακηςΜ
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό panagiotis21 » 30 Νοέμ 2010, 19:51

Ενταξει, εμενα εκεινα τα πολλα ηταν το προβλημα μου! Αφου ομως ειναι νορμαλ τοτε ολα καλα! Τα windows τα κρατησα γιαυτο κιολας τα βγαζει (μαζευομαστε για pro με την παρεα που και που, δεν παιζει να τα σβησω!) Ισως ομως κανω format, σβησω τα παντα και μετα κανω 2 partition γιατι τα εχω λιγο μπαχαλα εκει μεσα. Ευχαριστω για την απαντηση :)
panagiotis21
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό RideR » 01 Δεκ 2010, 15:09

panagiotis21 έγραψε:Επισης το mozilla κολλαει απιστευτα με 2 tab και πανω και αναγκαστηκα να χρησιμοποιω τον chromium. Ξερει κανεις γιατι μπορει να γινεται αυτο?

Κι εμένα που το έκανε αυτό mozilla κανά-δυο φορές αλλά σε γενικές γραμμές είναι μια χαρά οπότε δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα...
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃Προγραμματισμός: Στα Πρώτα Βήματα... ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο:Ubuntu 10.04 64 bit/Windows 7 Professional 64 bit
Προδιαγραφές ⇛ AMD Phenom II X4 955 Processor 3.20GHz4GB of RamATI Radeon HD 5800 Series 1280x1024
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
RideR
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα