Πρόβλημα σε dual boot installation XP+Ubuntu 8.10(Επιλύθηκε)

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Πρόβλημα σε dual boot installation XP+Ubuntu 8.10(Επιλύθηκε)

Δημοσίευσηαπό hps » 31 Οκτ 2008, 15:00

Γεια σε όλους και συγχαρητήρια για την πραγματικά εντυπωσιακή δουλειά που έχετε κάνει.

Είμαι νέος χρήστης και δεν έχω γνώσεις στο linux. Αποφάσισα να εκαταστήσω την τελευταία version του ubuntu (AMD64) στον υπολογιστή μου ο οποίος ήδη έχει XP. Έχω 2 σκληρούς δίσκους. Ο πρώτος έχει 2 partitions και στο πρώτο βρίσκονται τα XP. O 2os δίσκος (640GB) είναι άδειος και σε αυτόν έβαλα το Ubuntu αφού έκανα partitions ακολουθώντας τα how to που βρήκα στο site.

Όταν η εγκατάσταση τελείωσε και έκανα restart, εμφανίστηκε ο nVidia boot loader o οποίος μετά από λίγο μου λέει ότι δεν βρήκε system disk και όλα σταματούν εκεί χωρίς να μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
Αν όμως ξεκινήσω τον υπολογιστή με το CD του Ubuntu και ύστερα επιλέξω εκκίνηση από δίσκο, τότε μου εμφανίζει το menu με τα 2 λειτουργικά και μπορώ κα συνεχίσω κανονικά με όποιο από τα 2 θέλω χωρίς προβλήματα. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ώστε να μην χρειάζομαι το CD ή τουλάχιστο να ξανακάνω τον υπολογιστή όπως ήταν πριν την εγκατάσταση για να ξαναδοκιμάσω ;
Τελευταία επεξεργασία από hps και 31 Οκτ 2008, 21:00, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
hps
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Πρόβλημα σε dual boot installation (XP + Ubuntu 8.10)

Δημοσίευσηαπό gourgi » 31 Οκτ 2008, 16:28

hps έγραψε:Γεια σε όλους και συγχαρητήρια για την πραγματικά εντυπωσιακή δουλειά που έχετε κάνει.

Είμαι νέος χρήστης και δεν έχω γνώσεις στο linux. Αποφάσισα να εκαταστήσω την τελευταία version του ubuntu (AMD64) στον υπολογιστή μου ο οποίος ήδη έχει XP. Έχω 2 σκληρούς δίσκους. Ο πρώτος έχει 2 partitions και στο πρώτο βρίσκονται τα XP. O 2os δίσκος (640GB) είναι άδειος και σε αυτόν έβαλα το Ubuntu αφού έκανα partitions ακολουθώντας τα how to που βρήκα στο site.

Όταν η εγκατάσταση τελείωσε και έκανα restart, εμφανίστηκε ο nVidia boot loader o οποίος μετά από λίγο μου λέει ότι δεν βρήκε system disk και όλα σταματούν εκεί χωρίς να μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
Αν όμως ξεκινήσω τον υπολογιστή με το CD του Ubuntu και ύστερα επιλέξω εκκίνηση από δίσκο, τότε μου εμφανίζει το menu με τα 2 λειτουργικά και μπορώ κα συνεχίσω κανονικά με όποιο από τα 2 θέλω χωρίς προβλήματα. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ώστε να μην χρειάζομαι το CD ή τουλάχιστο να ξανακάνω τον υπολογιστή όπως ήταν πριν την εγκατάσταση για να ξαναδοκιμάσω ;

το πιό πιθανό είναι να χρειαστεί να μπείς στο bios και να αλλάξεις τον δίσκο από όπου boot-άρει το pc σου.
συνήθως οι καινούργιες μητρικές έχουν quick boot επιλογή για να ξεκινήσεις από όποιο δίσκο θες, συνήθως η επιλογή είναι F8 ή F11 , κοίτα στην δικιά σου αν υπάρχει τέτοια επιλογή και δοκίμασε και τους 2 δίσκους.
αν δεν έχει quick boot μπές στο Bios και άλλαξε από εκεί την σειρά. η αλλαγή αυτή θα είναι μόνιμη ενώ η προηγούμενη με το quick boot όχι.

όταν λές nvidia boot loader τι εννοείς; μπορείς μήπως να βγάλεις μία φώτο;
Όσο ζω ... μαθαίνω!
Desktop:stable9.04 i386|testing9.10 i386|Opteron Amd64 1.8GHz|RAM 2GB|Nvidia 6600GT|Msi K8N Platinum|Live! 24bit 5.1|Pixelview Playtv Pro BT878+rev.9d
Asus EEE 1000h9.04 i386|N270|RAM 2GB|945GME|RT2860|82801G
Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
gourgi
seniorTUX
seniorTUX

IRC: gourgi
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 31 Οκτ 2008, 17:05

Μ το ubuntu εγκαθίσταται ο grub boot loader, δεν τον πείραξες ή έβαλες άλλον boot loader εκ των υστέρων, σωστά?
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό hps » 31 Οκτ 2008, 17:53

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και συγγνώμη που μάλλον δεν έδωσα κάποιες σημαντικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μου. Και οι 2 δίσκοι είναι SATA. Ο άδειος δίσκος στον οποίο μπήκε το Ubuntu υπάρχει εδώ και 2-3 μέρες χωρίς να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τον πρώτο δίσκο. To chipset είναι nForce και ίσως αυτό έχει να κάνει με τον nVidia loader που βλέπω. Σήμερα θα έχω χρόνο να κάνω περισσότερες δοκιμές.

@gourgi
Θα δοκιμάσω αυτό που λες για το quick boot όταν επιστρέψω σπίτι μου. Δεν μπορώ να βάλω φώτο επειδή αυτή η ιστορία συμβαίνει πριν φορτώσει κάποιο λειτουργικό. Θα γράψω όμως ακριβώς το τι εμφανίζεται στην οθόνη.

@ilpara
Ακόμα και αν ήθελα να πειράξω τον grub δεν έχω τις γνώσεις να το κάνω. Έμαθα την ύπαρξή του εκ των υστέρων όταν άρχισα να ψάχνω μήπως βρω κάποια άκρη. Δεν έχω πειράξει τίποτα στο Ubuntu από τη στιγμή που έκανα το installation. To πρόβλημα που έχω εμφανίστηκε από το πρώτο restart μετά την εγκατάσταση.

Το περίεργο είναι ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται κάπως αν ξεκινήσω από το CD και αμέσως μετά επιλέξω εκκίνηση από δίσκο. Τότε συμπεριφέρεται όπως θα περίμενα...Η λίστα που βλέπω τότε είναι αυτή του grub.lst
Για κάποιο λόγο φαίνεται σαν να μην προσπαθεί να κάνει boot από τον πρώτο δίσκο (πράγμα που μάλλον κάνει από την επιλογή "εκκίνηση από δίσκο" του CD).
hps
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 31 Οκτ 2008, 17:55

Λογικά σαν προεπιλογή είναι ο 2 δίσκος και για αυτό δεν κάνει boot ενώ με το cd αναγνωρίζει πιο είναι boot δλδ ο 1 όπου είναι και το boot loader που έβαλε το Λίνουξ , λίγο παράξενο άλλα γίνεται αλλαγή τις προεπιλογής .
Τώρα είδα την απάντηση σου άρα είναι αυτό που λέω έχει προεπιλογή ο 2 δίσκος σαν boot και όχι ο πρώτος .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό hps » 31 Οκτ 2008, 20:58

Φίλε linuxman έχεις απόλυτο δίκιο. Εκτός από το boot sequence των συσκευών (π.χ. CD Rom, Hard disk κτλ) υπάρχει ξεχωριστή επιλογή που αφορά μόνο τους σκληρούς δίσκους. Για κάποιο λόγο η ακολουθία των δίσκων για boot άλλαξε σειρά. Όταν βρήκα την επιλογή στο bios και άλλαξα τις ρυθμίσεις όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους !
hps
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 31 Οκτ 2008, 21:05

hps έγραψε:Φίλε linuxman έχεις απόλυτο δίκιο. Εκτός από το boot sequence των συσκευών (π.χ. CD Rom, Hard disk κτλ) υπάρχει ξεχωριστή επιλογή που αφορά μόνο τους σκληρούς δίσκους. Για κάποιο λόγο η ακολουθία των δίσκων για boot άλλαξε σειρά. Όταν βρήκα την επιλογή στο bios και άλλαξα τις ρυθμίσεις όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους !

Πολύ καλό αυτό , λύθηκε και ένα ακόμα πρόβλημα.
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα