Νέα εγκατάσταση του 8.10 - Αγαπημένο μου ημερολόγιο!

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Νέα εγκατάσταση του 8.10 - Αγαπημένο μου ημερολόγιο!

Δημοσίευσηαπό nikosal » 02 Νοέμ 2008, 00:11

Καθώς η αναβάθμιση του 8.04 σε 8.10 μου παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα, για το οποίο δεν βρήκα λύση (βλέπε αυτό το τόπικ http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=23&t=1605), υποχρεώθηκα να κάνω καινούργια εγκατάσταση αφού πρώτα από το live cd πέρασα σε εξωτερικό σκληρό ό,τι μπόρεσα από το home. Αντίθετα, από το 7.10 στο 8.04 είχα πάει "πετώντας"...

Όμως, και μια νέα εγκατάσταση σπάνια θα γίνει χωρίς προβλήματα. Όχι σώνει και καλά πράγματα που θα πάνε στραβά, αλλά και πράγματα που έχεις κάνει πριν από ένα χρόνο (το πρώτο μου ubuntu το έβαλα πριν 11 μήνες) και τα έχεις ξεχάσει. Να, τα πρόσθετα fonts για παράδειγμα, που είχα βάλει και τώρα πρέπει να θυμηθώ πού τα είχα βρει, τα διαλυτικά στο "γιώτα", τα "καλά" repositories και πάει λέγοντας...

Ανοίγω λοιπόν αυτό το τόπικ, για να παρουσιάσω βήμα βήμα τη νέα μου εγκατάσταση, ελπίζοντας ότι θα βοηθηθώ στις απορίες που θα προκύψουν, αλλά κοντά σε μένα και άλλοι χρήστες! Κάτι σαν "ημερολογιακός οδηγός για ημι-αρχάριους..."!

(α) Σάββατο πρωί, live cd
Αφού η αναβάθμιση απότυχε, έπρεπε να βρω άμεσα το 8.10. Ευτυχώς σπίτι κυκλοφορούν δύο φορητοί μακ με ένα των οποίων κατέβασα και έκαψα μάνι μάνι το 8.10 σε iso. Παρακαλώ όμως, προσέξτε στην επιλογή σας πριν ξεκινήσετε το download: Στην ιστοσελίδα του ubuntu, http://www.ubuntu.com, επιλέγει κανείς τη version (8.10 ή 8.04), κατόπιν την τοποθεσία του σέρβερ, μετά βλέπει ένα μεγάλο κουμπί download, και προφανώς το πατά για να ξεκινήσει η δουλειά του και έτσι μπορεί πολύ εύκολα να παραβλέψει την επιλογή έκδοσης 32 ή 64 bit (αφού ο σχεδιαστής της ιστοσελίδας την έχει βάλει κάτω από το download! Επιλογή που εργονομικά μου φαίνεται προβληματική...)
Το δικό μου σύστημα είναι AMD 64, οπότε κατέβασα και τη σχετική έκδοση.

(β) Σάββατο μεσημέρι, εγκατάσταση - και νέα εγκατάσταση το βραδάκι
Η εγκατάσταση ολοκληρώνεται γρήγορα, όχι χωρίς ένα δυο μικρά προβλήματα. Πρώτον, το σύστημα προτείνει αυτόματα να κάνω την εγκατάσταση στον εξωτερικό σκληρό! Πού του ήρθε αυτό πάλι; Έχω ένα lacie 320 συνδεδεμένο με usb, δεν φαντάστηκα ποτέ ότι το σύστημα θα τον... προτιμούσε. Ευτυχώς το προσέχω, και επιλέγω το σκληρό που θέλω, ένα 120άρι.
Δεύτερον, στο τέλος της εγκατάστασης, το σύστημα ζητά να επανεκκινήσει, πατάω οκ, αλλά δεν το κατορθώνει. Μένει σε αυτή την κατάσταση πέντε λεπτά, μέχρι που αποφασίζω να κάνω hardware restart (να πατήσω το κουμπάκι). Λίγη αβεβαιότητα, αναμονή και... ω του θαύματος, το σύστημα πάει να ξεκινήσει με τα ΧΡ που είναι σε 11μηνο λήθαργο στο δεύτερο σκληρό. Πού στην ευχή γράφηκε ο grub; Αλλάζω με το bios τη σειρά των δύο σκληρών, τίποτα, παντού ΧΡ. Επανεγκατάσταση, προσεκτική επιλογή ώστε ο grub να γραφεί στο σκληρό μου, και να το 8.10. Και τη δεύτερη φορά όμως, η πρώτη επανεκκίνηση δεν γίνεται, αναγκάζομαι να πατήσω το κουμπάκι του restart.
Τρίτο, το σύστημα είναι στα αγγλικά. Πώς στην ευχή; Είμαι σίγουρος ότι από την πρώτη οθόνη έχω επιλέξει ελληνικά και όλες οι οδηγίες ήταν στα ελληνικά (ή μήπως, δεν θυμάμαι καλά;) Πάνω πάνω λοιπόν, applications, places, system... Δεξιά όμως, Σάβ Νοέ 1! Και στα applications όλες οι εφαρμογές στα ελληνικά! Μήπως απλά το 8.10 που κατέβασα δεν ήταν πλήρες;
Κάτι τέτοιο γιατί παίρνω το μήνυμα:
Κώδικας: Επιλογή όλων
Ημιτελής γλωσσική υποστήριξη
The language support files for your selected language seem to be incomplete. You can install the missing components by clicking on "Run this action now" and follow the instructions. An active internet connection is required. If you would like to do this at a later time, please use "System -> Administration -> Language Support" instead.

Επιλέγω run this action now, γλώσσα ελληνικά 1453 - και greek και ξεκινά ένα download που όμως δεν φέρνει όλα τα αρχεία, κάποια βγάζουν failed...

W: Failed to fetch http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/l/language-support-writing-el/language-support-writing-el_8.10+20080716_all.deb
Αδύνατη η σύνδεση στο gr.archive.ubuntu.com http:

Το σύστημα επιστρέφει στην επιλογή γλώσσας και τα σύγχρονα ελληνικά 1453- όπως και τα greek εξακολουθούν να μην είναι τσεκαρισμένα.

Αυτή τη φορά επιλέγω μόνο σύγχρονα ελληνικά και όχι greek, και το download ολοκληρώνεται επιτυχώς! Τώρα έχω τα περίφημα "σύγχρονα ελληνικά 1453-". Τρέχω να δω τι γίνεται στο οο, και ναι! Έχει ελληνικό διορθωτή, ενώ πριν δεν είχε! Αλλά και οι τίτλοι του είναι τώρα στα ελληνικά, "αρχείο, επεξεργασία, προβολή κλπ." Μάλλον λοιπόν δεν πρέπει να επιλέξετε greek, αλλά μόνο "σύγχρονα ελληνικά μαζί με την αποφράδα χρονιά..."! Αλλά πού να το ξέρει αυτό ο χρήστης;

Και το σύστημα; Όχι, αυτό μένει Applications, places κλπ...

[Συνεχίζεται αύριο, στο μεταξύ μπορείτε να ποστάρετε]
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Re: Νέα εγκατάσταση του 8.10 - Αγαπημένο μου ημερολόγιο!

Δημοσίευσηαπό simosx » 02 Νοέμ 2008, 01:03

Για τα ελληνικά, το CD εγκατάστασης περιέχει μόνο τα πολύ βασικά πακέτα με τις μεταφράσεις.
Κατά την εγκατάσταση, όταν βρεθεί ότι υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο, γίνεται η λήψη των πακέτων.
Αν η σύνδεση δεν είναι πολύ καλή, τότε είναι πιθανό να μην ολοκληρωθεί η λήψη των μεταφράσεων.
Οπότε, μπορείς να ολοκληρώσεις την εγκατάσταση της ελληνικής υποστήριξης μετά (από το Γλωσσική υποστήριξη).

Όταν κάνεις εγκατάσταση και δε χρειάζεσαι τον εξωτερικό δίσκο, είναι καλό απλά να τον αποσυνδέσεις.

Αν υπάρχουν προβλήματα στην εγκατάσταση 8.10, τότε είναι καλό για κάποιον να καθυστερήση την εγκατάσταση
μέχρι να γίνουν γνωστά πιθανά προβλήματα (και οι λύσεις τους).

Στην τυπική εγκατάσταση, είναι καλό να έχει κάποιος διαφορετική κατάτμηση για το /home/
Έτσι, είναι αρκετά εύκολο να εγκαταστήσεις ξανά, καθώς και να πάρεις αντίγραφο ασφαλείας.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 02 Νοέμ 2008, 06:57

simosx έγραψε:Καλό να έχει κάποιος διαφορετική κατάτμηση για το /home/
Έτσι, είναι αρκετά εύκολο να εγκαταστήσεις ξανά, καθώς και να πάρεις αντίγραφο ασφαλείας.

Αυτό γίνεται μετά την εγκατάσταση;
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 02 Νοέμ 2008, 09:28

nikosal έγραψε:
simosx έγραψε:Καλό να έχει κάποιος διαφορετική κατάτμηση για το /home/

Αυτό γίνεται μετά την εγκατάσταση;

Γίνετε ναι.
Επίσης αν δεν έχει γίνει αυτό που γράφει ο simos πριν την εγκατάσταση...και φτάσουμε στην θέση σου...τότε μπορούμε να πάρουμε ένα αντίγραφο tar (δες οδηγούς του forum) του home και να το επαναφέρουμε αμέσως μετά την εγκατάσταση στην οποία κατα προτίμηση θα πρέπει να έχουμε δώσει ίδιο username κτλ με πριν.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 02 Νοέμ 2008, 14:29

(γ) Κυριακή μεσημέρι
Η πρωινή εκκίνηση του υπολογιστή βρήκε το σύστημα σε πλήρη ελληνικά: Εφαρμογές, Τοποθεσίες, Σύστημα κλπ. Μια επανεκκίνηση λοιπόν αρκούσε μετά τη χτεσινή εγκατάσταση των ελληνικών.

Επόμενο καθήκον, η εγκατάσταση flashplayer για τον firefox. Αυτή θα γίνει εύκολα, μέσω κονσόλας, μην το ψάχνετε αλλιώς.

Από το terminal, πληκτρολογήστε
sudo apt-get install nspluginwrapper flashplugin-nonfree

δώστε το password και αφήστε το σύστημα να κατεβάσει και να εγκαταστήσει τα πακέτα. Θα βλέπετε κανονικά flash και στα πρόσθετα, tab πρόσθετες λειτουργίες θα δείτε εγκατεστημένο το shockwave flash 10.0 r12

Κανονικά εδώ ακολουθεί η εγκατάσταση των true type γραμματοσειρών της microsoft, με το msttcorefonts που την προηγούμενη φορά είχα βρει στο sypaptic. Φευ, αυτή τη φορά δεν το βρίσκω και ας έχω ανοίξει και τα δύο αποθετήρια που αναφέρονται στο tab "λογισμικό τρίτων". Μήπως έχει αφαιρεθεί από το 8.10;

edit: Όχι, εκεί είναι, το βρήκα όμως ψάχνοντας με το χέρι, αλφαβητικά. Διαπίστωσα ότι όταν κάνω αναζήτηση, το sypaptic μου βρίσκει μόνο τα ήδη εγκατεστημένα πακέτα. Κάτι θέλει ρύθμιση, θα το ψάξω.
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 03 Νοέμ 2008, 21:28

Ήρθε η στιγμή να δοκιμάσω τη μεταφορά του home σε χωριστή κατάτμηση (εννοείται, με το ubuntu εγκατεστημένο). Υποτίθεται ότι αυτό βοηθά να έχουμε πάντα όλα τα δεδομένα μας σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταστήσουμε εκ νέου το σύστημα.

Πριν προχωρήσω, δύο ερωτήσεις.
α) Στο φόρουμ μας δεν βρήκα σχετικό τόπικ. Υπάρχει κάπου;
Στο ίντερνετ βρήκα αυτά τα δύο. Το ένα είναι παλιό, πώς τα βλέπετε; Εφαρμόζω κάτι από τα δύο; Λάβετε υπόψη ότι έχω δύο δίσκους και θα προτιμούσα το home να το βάλω στο δεύτερο, δηλ. όχι στο δίσκο του ubuntu.
β) ακόμα καλύτερα: Αν το βάλω στο δίσκο του ubuntu, σε χωριστή πάντα κατάτμηση, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσω ένα κλώνο του στο δεύτερο δίσκο, και ό,τι εγγράφεται στον ένα να γράφεται και στον άλλο;

Τα δύο λινκ που βρήκα:

http://www.psychocats.net/ubuntu/separatehome
http://ubuntu.wordpress.com/2006/01/29/move-home-to-its-own-partition/
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 03 Νοέμ 2008, 21:58

Το μεταφέρεις εκεί κανονικά και μετά είναι μερικά βήματα που θα κάνεις
1. Από τερματικό εκτελείς

ls /dev/disk/by-uuid/ -n

Αντιγράφεις το uuid του δίσκου η τις κατάτμησης και προχωράς παρακάτω
2. Και ανοίγεις

sudo gedit /etc/fstab

Και θα προσθέσεις εδώ με το παρακάτω τρόπω πάρε σαν παράδειγμα

# Entry for /dev/sdaΧ (εδώ βάζεις το δίσκο η την κατάτμηση όπου Χ είναι το νούμερο ) :
UUID=d47e5a24-61af-45d8-a64f-f330cfabbfa9 /home ext3 relatime 0 2

Κάνεις ένα ρεστάρτ και είσαι μία χαρά .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 04 Νοέμ 2008, 19:38

Και ήρθε η ώρα για την επιστροφή του δεύτερου λογαριασμού του υπολογιστή μου, που είχα στο σύνολό του μετατρέψει σε tar.gz πριν κάνω τη νέα εγκατάσταση. Μπορώ να κάνω τη μεταφορά ολόκληρου του λογαριασμού μέσω gui, χωρίς να πάω σε κονσόλα; Σημειωτέον, δεν έχω δημιουργήσει ακόμα καν το λογαριασμό. Είναι τόσο απλό όσο φαντάζομαι, ή θέλει κάτι ακόμα;

Τι φαντάζομαι:
βήμα 1, δημιουργώ το λογαριασμό
βήμα 2, κάνω από παράθυρο σε παράθυρο κόπι τους φακέλους, αλλά έτσι, θα μεταφέρει και τους ./φακέλους/;
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 04 Νοέμ 2008, 19:57

nikosal έγραψε:Και ήρθε η ώρα για την επιστροφή του δεύτερου λογαριασμού του υπολογιστή μου, που είχα στο σύνολό του μετατρέψει σε tar.gz πριν κάνω τη νέα εγκατάσταση. Μπορώ να κάνω τη μεταφορά ολόκληρου του λογαριασμού μέσω gui, χωρίς να πάω σε κονσόλα; Σημειωτέον, δεν έχω δημιουργήσει ακόμα καν το λογαριασμό. Είναι τόσο απλό όσο φαντάζομαι, ή θέλει κάτι ακόμα;

Τι φαντάζομαι:
βήμα 1, δημιουργώ το λογαριασμό
βήμα 2, κάνω από παράθυρο σε παράθυρο κόπι τους φακέλους, αλλά έτσι, θα μεταφέρει και τους ./φακέλους/;

Ναι , έτσι θα το κάνεις , μόνο την μεταφορά θα την κάνεις από το τερματικό με την χρήση του mc = GNU Midnight Commander
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 04 Νοέμ 2008, 19:59

Συγνώμη linuxman αλλά δεν κατάλαβα την απάντησή σου. Ούτε το mc ξέρω, ούτε καταλαβαίνω τι θα μεταφέρω μέσω gui και τι μέσω terminal. Αν μπορείς σε παρακαλώ, επανέλαβε πιο αναλυτικά.
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ