Όμως, και μια νέα εγκατάσταση σπάνια θα γίνει χωρίς προβλήματα. Όχι σώνει και καλά πράγματα που θα πάνε στραβά, αλλά και πράγματα που έχεις κάνει πριν από ένα χρόνο (το πρώτο μου ubuntu το έβαλα πριν 11 μήνες) και τα έχεις ξεχάσει. Να, τα πρόσθετα fonts για παράδειγμα, που είχα βάλει και τώρα πρέπει να θυμηθώ πού τα είχα βρει, τα διαλυτικά στο "γιώτα", τα "καλά" repositories και πάει λέγοντας...
Ανοίγω λοιπόν αυτό το τόπικ, για να παρουσιάσω βήμα βήμα τη νέα μου εγκατάσταση, ελπίζοντας ότι θα βοηθηθώ στις απορίες που θα προκύψουν, αλλά κοντά σε μένα και άλλοι χρήστες! Κάτι σαν "ημερολογιακός οδηγός για ημι-αρχάριους..."!
(α) Σάββατο πρωί, live cd
Αφού η αναβάθμιση απότυχε, έπρεπε να βρω άμεσα το 8.10. Ευτυχώς σπίτι κυκλοφορούν δύο φορητοί μακ με ένα των οποίων κατέβασα και έκαψα μάνι μάνι το 8.10 σε iso. Παρακαλώ όμως, προσέξτε στην επιλογή σας πριν ξεκινήσετε το download: Στην ιστοσελίδα του ubuntu, http://www.ubuntu.com, επιλέγει κανείς τη version (8.10 ή 8.04), κατόπιν την τοποθεσία του σέρβερ, μετά βλέπει ένα μεγάλο κουμπί download, και προφανώς το πατά για να ξεκινήσει η δουλειά του και έτσι μπορεί πολύ εύκολα να παραβλέψει την επιλογή έκδοσης 32 ή 64 bit (αφού ο σχεδιαστής της ιστοσελίδας την έχει βάλει κάτω από το download! Επιλογή που εργονομικά μου φαίνεται προβληματική...)
Το δικό μου σύστημα είναι AMD 64, οπότε κατέβασα και τη σχετική έκδοση.
(β) Σάββατο μεσημέρι, εγκατάσταση - και νέα εγκατάσταση το βραδάκι
Η εγκατάσταση ολοκληρώνεται γρήγορα, όχι χωρίς ένα δυο μικρά προβλήματα. Πρώτον, το σύστημα προτείνει αυτόματα να κάνω την εγκατάσταση στον εξωτερικό σκληρό! Πού του ήρθε αυτό πάλι; Έχω ένα lacie 320 συνδεδεμένο με usb, δεν φαντάστηκα ποτέ ότι το σύστημα θα τον... προτιμούσε. Ευτυχώς το προσέχω, και επιλέγω το σκληρό που θέλω, ένα 120άρι.
Δεύτερον, στο τέλος της εγκατάστασης, το σύστημα ζητά να επανεκκινήσει, πατάω οκ, αλλά δεν το κατορθώνει. Μένει σε αυτή την κατάσταση πέντε λεπτά, μέχρι που αποφασίζω να κάνω hardware restart (να πατήσω το κουμπάκι). Λίγη αβεβαιότητα, αναμονή και... ω του θαύματος, το σύστημα πάει να ξεκινήσει με τα ΧΡ που είναι σε 11μηνο λήθαργο στο δεύτερο σκληρό. Πού στην ευχή γράφηκε ο grub; Αλλάζω με το bios τη σειρά των δύο σκληρών, τίποτα, παντού ΧΡ. Επανεγκατάσταση, προσεκτική επιλογή ώστε ο grub να γραφεί στο σκληρό μου, και να το 8.10. Και τη δεύτερη φορά όμως, η πρώτη επανεκκίνηση δεν γίνεται, αναγκάζομαι να πατήσω το κουμπάκι του restart.
Τρίτο, το σύστημα είναι στα αγγλικά. Πώς στην ευχή; Είμαι σίγουρος ότι από την πρώτη οθόνη έχω επιλέξει ελληνικά και όλες οι οδηγίες ήταν στα ελληνικά (ή μήπως, δεν θυμάμαι καλά;) Πάνω πάνω λοιπόν, applications, places, system... Δεξιά όμως, Σάβ Νοέ 1! Και στα applications όλες οι εφαρμογές στα ελληνικά! Μήπως απλά το 8.10 που κατέβασα δεν ήταν πλήρες;
Κάτι τέτοιο γιατί παίρνω το μήνυμα:
- Κώδικας: Επιλογή όλων
Ημιτελής γλωσσική υποστήριξη
The language support files for your selected language seem to be incomplete. You can install the missing components by clicking on "Run this action now" and follow the instructions. An active internet connection is required. If you would like to do this at a later time, please use "System -> Administration -> Language Support" instead.
Επιλέγω run this action now, γλώσσα ελληνικά 1453 - και greek και ξεκινά ένα download που όμως δεν φέρνει όλα τα αρχεία, κάποια βγάζουν failed...
- Κώδικας: Επιλογή όλων
W: Failed to fetch http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/l/language-support-writing-el/language-support-writing-el_8.10+20080716_all.deb
Αδύνατη η σύνδεση στο gr.archive.ubuntu.com http:
Το σύστημα επιστρέφει στην επιλογή γλώσσας και τα σύγχρονα ελληνικά 1453- όπως και τα greek εξακολουθούν να μην είναι τσεκαρισμένα.
Αυτή τη φορά επιλέγω μόνο σύγχρονα ελληνικά και όχι greek, και το download ολοκληρώνεται επιτυχώς! Τώρα έχω τα περίφημα "σύγχρονα ελληνικά 1453-". Τρέχω να δω τι γίνεται στο οο, και ναι! Έχει ελληνικό διορθωτή, ενώ πριν δεν είχε! Αλλά και οι τίτλοι του είναι τώρα στα ελληνικά, "αρχείο, επεξεργασία, προβολή κλπ." Μάλλον λοιπόν δεν πρέπει να επιλέξετε greek, αλλά μόνο "σύγχρονα ελληνικά μαζί με την αποφράδα χρονιά..."! Αλλά πού να το ξέρει αυτό ο χρήστης;
Και το σύστημα; Όχι, αυτό μένει Applications, places κλπ...
[Συνεχίζεται αύριο, στο μεταξύ μπορείτε να ποστάρετε]