Αν ξεχάσεις τον κωδικό τι κάνεις;

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Αν ξεχάσεις τον κωδικό τι κάνεις;

Δημοσίευσηαπό taratatzoum » 27 Μάιος 2008, 23:57

Βρήκα σε αυτό το site: http://www.downloadsquad.com/2008/05/12 ... -password/
ότι αν ξεχάσεις τον κωδικό σου , με αυτά τα 5 βήματα μπορείς να μπεις στο σύστημα με άλλο κωδικό.

1. Turn on your computer, and as soon as you the Press Esc to enter grub message, press the escape key.
2. Select the option that says (recovery mode).
3. Your PC will boot into a shell. Once you get a command prompt, type "passwd username" where the username is your username. If you can't remember this, then you can type "ls /home" which should bring it up.
4. Enter a new password when prompted, and again when prompted again
5. Type "shutdown -r now" to reboot your syste,

Ισχύει αυτό;
διότι αν ισχύει τότε μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπει σε οποιοδήποτε pc.
θα ήθελα την γνώμη κάποιων έμπειρων για την ασφάλεια τελικά που παρέχει ο κωδικός.

ευχαριστώ.
Ιστολόγιο
1 Γνώσεις → Linux: Προχωρημένος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Λειτουργικό → Slackware 13.37.0 64-bit (el_GR.utf-8)
3 Προδιαγραφές → CPU: 8x Intel Core i7 CPU Q 740 1.73GHz ‖ RAM 3894 MiB ‖ Dell Inc. - Dell Inc. Inspiron N5010
4 Κάρτες γραφικών: ATI Redwood [Radeon HD 5600 Series] ⎨1002:68c1⎬
5 Δίκτυα: wlan0: Broadcom BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller ⎨14e4:4727⎬ ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller ⎨10ec:8136⎬
taratatzoum
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: rizitis
IRC: rizitis or rtz
Εκτύπωση

Re: Αν ξεχάσεις τον κωδικό τι κάνεις;

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 28 Μάιος 2008, 00:56

Aπό τη στιγμή που έχεις φυσική πρόσβαση σε έναν υπολογιστή είναι αλήθεια ότι μπορείς να κάνεις ότι θέλεις. Το μόνο που μπορεί να παρουσιάσει δυσκολία, όπως μου είπε ο logari81, είναι ενα encrypted partition με το key αποθηκευμένο σε usb. Αυτό που λες δεν είναι τίποτε. Με ένα live cd, μπορείς να παρεις και δικαιώματα root και να αλλάξεις τον κωδικό του root. Επίσης πολύ απλά μπορείς να παρεις δικαιώματα admin και σε windoze.

Όλα απαιτούνε βέβαια φυσική πρόσβαση στον υπολογιστή.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sentient6 » 28 Μάιος 2008, 02:42

Χμ... τωρα που το αναφέρεις, όντως ισχύει... Όσες φορές έχω μπει απο recovery mode και drop to root shell, δεν μου ζητάει κωδικό και συνδέεται ο root!!!

Γενικά, αυτό με το sudo (και όχι το να ορίζεις su password στο installation όπως σε άλλες διανομές) είναι αρνητικό για μένα..

Αλλά προφανώς στο PC μου, δεν θα υπάρξει ποτέ πρόβλημα, αλλά σε έναν κοινόχρηστο Η/Υ;; Πχ. σε μία σχολή ή υπηρεσία;; :roll:
Άβαταρ μέλους
sentient6
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 28 Μάιος 2008, 07:34

Γι αυτό καλό είναι να βάζεις password και στο Grub menu.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 28 Μάιος 2008, 09:23

Προσωπικά έχω βάλει password στον μοναδικό μου σκληρό δίσκο. Όχι στο BIOS, γιατί στον σκληρό έχω τα δεδομένα στα οποία κατά κύριο λόγο δεν επιθυμώ να αποκτήσει πρόσβαση κάποιος είτε πάρει όλο το σύστημα είτε μόνο τον σκληρό, ενώ το BIOS προστατεύει όχι τα δεδομένα αλλά την εύκολη χρήση του Η/Υ αν στον κλέψουν διότι ο ίδιος ο σκληρός σε άλλο Η/Υ παραμένει προσβάσιμος. Οπότε και φυσική πρόσβαση να έχει κάποιος δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα μου. Μπορεί φυσικά να βάλει άλλο σκληρό και να το χρησιμοποιήσει, αλλά πλέον θα είναι άλλο σύστημα. Τι λέτε οι ποιο έμπειροι?
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 28 Μάιος 2008, 10:26

Το να παρακάμψεις το κωδικό πρόσβασης του BIOS είναι επίσης εύκολο, μιας και στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις τους default κωδικούς για κάθε κατασκευαστή. Ο default κωδικός υπ'όψην ισχύει ακόμη κι αν βάλεις δικό σου για την περιπτωση που τον ξεχασεις.

To password του grub κι αυτό αποθηκεύεται σε αρχείο του συστήματος, αρα με ένα live cd μπορείς επίσης να το αλλάξεις. Δεν αποτελεί ούτε αυτό λύση.

Ίσως ο κωδικός στο σκληρό δίσκο να είναι η λύση, αλλά απ'ότι διάβασα λίγο πρόχειρα στο διαδίκτυο, αν ξεχάσεις τον κωδικό πρόσβασης δεν υπάρχει τρόπος επαναφοράς των δεδομένων.

Αλλά εγω θα θέσω μια άλλη ερώτηση. Που αποθηκεύετε τους κωδικούς πρόσβασης; Και πόσο καλοί είναι;
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 28 Μάιος 2008, 13:47

μια λύση είναι να μην αποθηκεύεις τους κωδικούς πουθενά παρά μόνο στο μυαλό σου
επειδή όμως είναι πιθανόν να τους ξεχάσεις, καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου έναν μοναδικό αλγόριθμο (τρόπο) που δημιουργεί διαφορετικούς κωδικούς ανά περίπτωση,
π.χ. "το πρώτο γράμμα από το όνομα της υπηρεσίας" + "ειδικό σύμβολο" + "οι δύο τελευταίοι αριθμοί του τηλεφώνου του πατρικού σου σπιτιού" + "το τελευταίο ψηφίο επαναλαμβανόμενο όσες φορές απαιτείται αν ο κωδικώς είναι μεγαλύτερος από 4 ψηφία" το οποίο για 8ψήφιο κωδ στο ubuntu μας δίνει u%344444 για 6ψήφιο κωδ στην εθνική μας δίνει n%3444 κ.ο.κ. Ασφαλώς μην χρησιμοποιήσετε τον παραπάνω αλγόριθμο, παράδειγμα είναι, και εγώ κάτι άλλο χρησιμοποιώ με το ίδιο όμως σκεπτικό. Τι λέτε?
έτσι ούτε κωδικούς έχεις γραμμένους, ούτε τους ξεχνάς, αρκεί να χρησιμοποιείς "για πάντα" έναν μοναδικό αλγόριθμο.
επίσης να έχετε και κάτι πρόχειρο π.χ. 4κκκκ για πράγματα ασήμαντα (πρόχειρα) ή για πράγματα που είναι πιθανόν να μοιραστείτε με άλλους
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 28 Μάιος 2008, 13:57

Aκριβώς αυτή πρέπει να είναι η λογική. Φυσικά αν θέλουμε να γίνουμε υποχονδριοι, μπορούμε να πούμε ότι αν βρει κάποιος έναν κωδικό τότε μπορεί να βρει και όλους τους υπολοιπους. Αλλά ας μην το πάμε τόσο μακρυα.

Σε καμιά περίπτωση δεν αποθηκεύουμε κωδικούς μέσα στον υπολογιστή. Ξερω υπαρχουν προγράμματα που το κάνουν, αλλά είναι προτιμότερο να αποθηκεύσουμε ένα κώδικό σε ένα φύλλο χαρτί, παρά στον υπολογιστή :D

Βεβαια τον κωδικό στο χαρτί το γράφουμε πάλι κρυπτογραφημένο με κάποιο ενιαίο τρόπο για να το θυμόμαστε εύκολα.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό taratatzoum » 29 Μάιος 2008, 11:13

Για δώστε ρε παιδιά ένα how to για να βάζουμε τον κωδικό στο σκληρό.
θέλω να εγκαταστήσω ένα ubuntu pc στο οποίο θα έχουν πρόσβαση πολλοί και διάφοροι αλλά δεν θέλω να έχουν δικαιώματα root .
προτάσεις, ιδέες, ευπρόσδεκτες...
Ιστολόγιο
1 Γνώσεις → Linux: Προχωρημένος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Λειτουργικό → Slackware 13.37.0 64-bit (el_GR.utf-8)
3 Προδιαγραφές → CPU: 8x Intel Core i7 CPU Q 740 1.73GHz ‖ RAM 3894 MiB ‖ Dell Inc. - Dell Inc. Inspiron N5010
4 Κάρτες γραφικών: ATI Redwood [Radeon HD 5600 Series] ⎨1002:68c1⎬
5 Δίκτυα: wlan0: Broadcom BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller ⎨14e4:4727⎬ ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller ⎨10ec:8136⎬
taratatzoum
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: rizitis
IRC: rizitis or rtz
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 29 Μάιος 2008, 11:52

rizitis έγραψε:Για δώστε ρε παιδιά ένα how to για να βάζουμε τον κωδικό στο σκληρό.

κωδικό στο σκληρό βάζεις από το BIOS όπου μπαίνεις πατώντας το πλήκτρο που σου δείχνει στην οθόνη ο Η/Υ κατά την έναρξη, προτούν καν φορτώσει το GRUB ή το λειτουργικό
rizitis έγραψε:θέλω να εγκαταστήσω ένα ubuntu pc στο οποίο θα έχουν πρόσβαση πολλοί και διάφοροι αλλά δεν θέλω να έχουν δικαιώματα root .
προτάσεις, ιδέες, ευπρόσδεκτες...

προτείνω να φτιάξεις νέους χρήστες, έναν για κάθε χρήστη ή έναν guest για οποιονδήποτε (System->Administration->Users&Groups) και εν συνεχεία αφού τους βάλεις σε ένα ή περισσότερα group τους αφαιρείς το δικαίωμα του sudo, ιδού ένας οδηγός που εκ πρώτης όψεως φαίνεται πολύ καλός http://www.linuxhomenetworking.com/wiki/index.php/Quick_HOWTO_:_Ch09_:_Linux_Users_and_Sudo
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα