Απ' ότι φαίνεται, τώρα που και οι δύο γίνατε πιό συγκεκριμένοι, και θα μπορούσατε πραγματκά
να αποτελέσετε εξαιρετική βοήθεια για τον φίλο costasem, αυτός ή δεν ασχολείται πια με το θέμα,
ή μάλλον πρόλαβε και τα τίναξε όλα στον αέρα.

Εγώ πάντως εξακολουθώ να έχω τις επιφυλάξεις μου σε μερικά θέματα:
1) Ο γκράμπ θα αρνηθεί να εκκινήσει οποιοδήποτε λειτουργικό, αν ξαφνικά δεί ότι του λείπει
κάποιο λειτουργικό (kernel - bootloader) από το μενού (και δεν έχει γίνει κάτι γι' αυτό, έστω
και δια χειρός), αφήνοντας το εν λόγω σύστημα σε unbootable state.
(Grub command line = unbootable state για κάποιον που δεν έχει πρωτύτερη εμπειρία με
τον γκραμπ ή έστω την κονσόλα τερματικού γενικότερα).
2) Όσα update-grub και να τρέξουμε από το LiveCD δεν θα κάνουμε παρά μία τρύπα στο νερό.
3) Στο σενάριο win=sda1 mint=sda2 xubuntu=sda3:
Αν μπούμε από xubuntu, περάσουμε τον gparted, σβήσουμε το sda2, μαζέψουμε ξανά τον ελεύθερο
χώρο στο sda1 στα win δηλαδή, και τρέξουμε update-grub και αμέσως grub-install /dev/sda..........
πόσο σίγουροι είμαστε ότι θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα;;;;
Γιατί αν το σκεφτούμε λιγάκι, θα δούμε ότι το σύστημα στο οποίο βρισκόμαστε και σκαλίζουμε τα
partition του και τον grub, είναι αυτοχαρτογραφημένο σαν sda3.
Εντάξει, καταλαβαίνω ότι το 3 είναι πολύ πιθανό να δουλέψει, γιατί τα σκριπτάκια του γκράμπ2
είναι πραγματικά εξαιρετικά πλέον, και δεν βασίζονται πια σε device.map και γενικά σε
hardcoded information που απαιτεί επέμβαση από το χρήστη, αλλά και πάλι... δεν μπορώ να πω.
Τουλάχιστον ένα ξερό "κάνε ένα sudo update-grub και σώθηκες" ως δια μαγείας, δεν νομίζω ότι ισχύει.
Με τον γκράμπ2 κάνω άνετα τη δουλειά μου, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαι ειδήμων. Δεν ασχολήθηκα
να πω την αλήθεια και πολύ μαζί του, τουλάχιστον όχι τόσες φορές όσο με τον προηγούμενο.
Αν έχετε τη διάθεση, ενημερώστε-διορθώστε με για τα παραπάνω. Ακούω απόψεις.
Επίσης να ξαναπώ για το SuperGrubDisk2 (και SuperGrubDisk αντίστοιχα για τον πρώτο γκράμπ)
το οποίο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, έρχεται σε floppy USB και CD-ROM εκδόσεις, είναι φυσικά
opensource, και μας σώνει από όλη τη μιζέρια του να σκαλίξουμε χειροκίνητα τον γκράμπ σε περίπτωση
βλάβης και μη.
Να πω το εξής παράδειγμα:
Σπάμε το δίσκο μας σε 5 ή 15 η και 50 παρτίσιονς.
Περνάνε 5 ή 15 Λίνουξ ή και 50 Λίνουξ (άντε και κανένα win άμα θέλετε...)
Δεν περνάμε ΚΑΘΟΛΟΥ γκράμπ σε καμμία από τις Λίνουξ εγκαταστάσεις που κάναμε.
Στο τέλος μπουτάρουμε από μία δισκέττα (ή USB ή και CDROM) SuperGrub2 ή SuperGrub (ανάλογα τις ανάγκες μας)
Του λέμε "ψάξε για λειτουργικά" από το πρώτο μενού που έχει πάνω-πάνω.
Κάνει λίγη ώρα, και μας φτιάχνει ένα άψογο μενού με όλα τα (5 15 ή και 50) λειτουργικά που έχουμε,
έτοιμο να μπουτάρουμε σε ότι τραβάει η καρδιά μας. Αφού μπουτάρουμε σε αυτό που θέλουμε,
τρέχουμε από αυτό τον γκράμπ (άν θέλουμε....) και βάζουμε ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΦΟΡΑ τον γκραμπ
στο master boot record μας, γλιτώνοντας το χάος και 49 εγγραφές του mbr μας.
Αυτό φυσικά είναι μόνο ένα παράδειγμα, και η πραγματική χρήση του, είναι σε περιπτώσεις
βλάβης του mbr ή σε λανθασμένη και ημιτελή εγκατάσταση του γκραμπ, κατα την διάρκεια
π.χ. μιας εγκατάστασης ενός λειτουργικού, ή αλλαγής δίσκου κ.λ.π.
Off topic:Γίνονται τίποτις REVIEW για άλλες διανομές εδώ στο ubuntu-gr.org;
Θα ήταν κάτι που θα με ενδιέφερε πολύ, αν υπήρχε κάποια ομάδα
που να ασχολείται σοβαρά, και να μας λέει τα σοβαρότερα νέα,
τις ενσωματώσεις λειτουργιών κ.λ.π. καθώς επίσης θα μπορούσε να είναι μία στήλη
και για το περιοδικό, και ίσως όχι μόνο για Λίνουξ, αλλά και για άλλα δωρεάν,
ανοιχτού κώδικα κ.λ.π. λειτουργικά συστήματα.Άντε... φτάνει!!! Σας κούρασα...
Κυρίως Desktop: MoBo: GA-MA78GM-S2H | CPU: AMD Phenom(tm) II X4 920 2.80 GHz | VGA: NVIDIA Corporation GF119 [GeForce GT 610] | RAM: 3GB DDR2 800 | Audio: Realtek ALC889A (ATI SB) | Audio: NVIDIA Corporation GF119 HDMI | OS: Debian jessie 64bit