Επιλογή διανομής & DE

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Επιλογή διανομής & DE

Δημοσίευσηαπό zero » 17 Αύγ 2011, 00:59

Καλησπέρα,
έχω εγκατεστημένη στο λάπτοπ τη διανομή ubuntu 11.04 64bit. Το θέμα που έχω είναι κάποιες μικρές καθυστερήσεις, κάτι όμως που για μένα είναι εκνευριστικό. Δεν κάνω βαριά χρήση του μηχανήματος. Web surfing, καμιά παρουσίαση όταν απαιτείται και χρήση του kate για εκμάθηση Python. Τίποτα το απαιτητικό από μεριά πόρων. Έτσι ψάχνω μια διανομή χωρίς πολλά πολλά, με δυνατότητα υποστήριξης (forum/wiki) και ένα ελαφρύ γραφικό περιβάλλον γι' αυτή. Θέλω κάτι απλοϊκό αλλά συνάμα εύχρηστο.

ΥΓ. Δεν είμαι δυσαρεστημένος σαν διανομή από το ubuntu, απλά δεν αντέχω το lag. Μήπως φταίει και η vga που είναι ati και απ' όσο έχω διαβάσει οι driver είναι για κλάματα;
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04 σε Toshiba L500D-15M
zero
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Επιλογή διανομής & DE

Δημοσίευσηαπό dim459 » 17 Αύγ 2011, 01:32

έγραψε:Μήπως φταίει και η vga που είναι ati και απ' όσο έχω διαβάσει οι driver είναι για κλάματα;

Δεν ισχύει.
Ποιον driver χρησιμοποιείς, τον ανοιχτό ή τον κλειστό.
Που ακριβώς έχεις τα lags ;
Από το additional drivers σου προτείνει κάποιον driver για την κάρτα ;
Aπό τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή που παραθέτεις στο link, δε δικαιολογείται να έχεις πρόβλημα στην 11.04, τρέχει καλά και σε πολύ αργότερους υπολογιστές.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό zero » 17 Αύγ 2011, 01:59

Τον κλειστό, τον έχω περάσει manual και όχι από τους προτεινόμενους και δεν μου βγάζει να εγκαταστήσω κάτι περαιτέρω.
Αυτός είναι ο υπολογιστής.
Αναλυτικά έχω:
    lag όταν κάνω πολλαπλή επιλογή αρχείων με το πλέγμα(δλδ με τον pointer)
    lag με την φώφη και μερικές φορές crashare.
    καθυστέρηση στην εκκίνηση απλών προγραμμάτων, όπως kate/ terminal
zero
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 17 Αύγ 2011, 06:38

Η αλήθεια είναι οτι ο συνδυασμός Ubuntu+Unity δεν είναι και ο πιό ελαφρύς που υπάρχει.
Ευτυχώς όμως υπάρχουν πολλές επιλογές,χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να αλλάξεις διανομή.
Μια λύση λοιπόν είναι να εγκαταστήσεις ένα λιγότερο απαιτητικό de ,όπως είναι το lxde.
Αν θές πάντως να ρίξεις μια ματιά σε άλλες διανομές θα σου πρότεινα τις Mint Debian,Crunchbang.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό zero » 17 Αύγ 2011, 09:40

Δεν χρησιμοποιώ unity. Το έχω γυρίσει σε ubuntu classic, μιας και απεχθάνομαι (πολύ βαριά λέξη για να χαρακτηρίσω ένα DE, αλλά έτσι είναι) το unity λόγω μη χρηστικότητας και αισθητικής (προσωπική άποψη). Θέλω κάτι μινιμαλιστικό. Ξέρεις τι, επειδή όπως είπα είμαι και αρχάριος και επειδή το Mint debian είναι testing, συνεπάγεται με το ότι είναι unstable; Ψάχνοντας για διανομές, πήρε το μάτι μου την arch. Μου άρεσε το ότι κάνει updates όταν χρειάζεται και όχι ανά 6μηνο. Αλλά δεν έχει γραφικό περιβάλλον για την εγκατάσταση και πιστεύω ότι θα ταλαιπωρηθώ λίγο.
zero
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 17 Αύγ 2011, 10:01

Όχι δεν είναι unstable,τουλάχιστον όχι περισσότερο από του Ubuntu.
Άλλωστε οι versions τους είναι στα ίδια λίγο-πολύ.
Και το Arch είναι καλή περίπτωση,αν και πιο "cutting edge" από τα προηγούμενα 2.
Ναι μεν δεν έχει click click click next next next installation,αλλά το Arch wiki είναι πολύ καλό και πλήρες.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό zero » 17 Αύγ 2011, 10:14

Να σε ρωτήσω κάτι άλλο. Στην περίπτωση που πάω σε arch.
1) Ο pacman τι διαφορά έχει με τους άλλους package managers. Λένε είναι πιο δυνατός.. Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά δηλαδή;
2) Βλέπω μέσω του distrowatch ότι σουίτες γραφείου υποστηρίζει 3. Το libre office δηλαδή δεν θα μπορώ να το βάλω; Γιατί χρειάζομαι κάτι καλό για παρουσιάσεις.
3) Αν ξαναβάλω gnome που το έχω συνηθίσει πάλι τις ίδιες επιδόσεις θα έχω; Η παίζει ρόλο και η διανομή;

Τέλος εσύ τι θα προτιμούσες αν είχες ίδιες ή παρόμοιες ανάγκες με μένα;
zero
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 17 Αύγ 2011, 13:17

1.Χωρίς συγκρίσεις διότι δεν έχει νόημα, όλοι οι διαχειριστές πακέτων τις ίδιες δουλειές κάνουν : ο pacman κάνει πάρα πολλές δουλειές και έχει εκτεταμένο αριθμό εντολών με τις οποίες μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα στη διαχείριση των πακέτων (από το να εξάγεις πληροφορίες, να δεις αλληλεξαρτήσεις κλπ). Αυτό που είναι καλό στην απλή καθημερινή χρήση με τον pacman είναι ότι : θέλεις να εγκαταστήσεις ένα πακέτο X. Σου λέει θα εγκατασταθεί αυτό και άλλα όσα χρειάζονται σύνολο 50 mb. Οταν θέλεις να το ξηλώσεις για κάποιο λόγο, αν του δώσεις την κατάλληλη εντολή (με την οποία φεύγουν όλα τα πακέτα που ήρθαν με το αρχικό) τότε θα δεις να φεύγει ακριβώς ο ίδιος όγκος (δεν μένει τίποτα, εκτός από τα configuration files στο home). Επίσης βοηθάει πολύ στη συντήρηση και τακτοποίηση του συστήματος καθαρίζοντας -με τις κατάλληλες εντολές- την cache των εγκατεστημένων πακέτων. Φαντάζομαι ότι τα περισσότερα τα κάνουν και άλλοι διαχειριστές πακέτων, γι'αυτό και ξαναλέω, χωρίς συγκρίσεις.

2.Το libre office δουλεύει μια χαρά, εγώ με αυτό δουλεύω. Αλλά για οτιδήποτε έχει να κάνει με πακέτα, προγράμματα, γραφικό περιβάλλον κλπκλπ googlάρεις «archlinux wiki» και το πρόγραμμα πακέτο κλπ κλπ (πχ «archlinux wiki pacman» και διαβάζεις πρώτα. Όπως είπε και ο headless η τεκμηρίωση είναι πληρέστατη και επαρκέστατη. Η διανομή θέλει μια καλή διάθεση απέναντι στο διάβασμα (όχι τίποτα ιδιαίτερο, αλλά αν στραβομουτσουνιάζεις όταν πρόκειται να διαβάσεις κάτι, μην το παιδέψεις το θέμα).

3.Εξαρτάται πως θα χτίσεις το σύστημά σου. Αν θέλεις απλά πράγματα θα δεις μια διαφορά (μην φανταστείς ότι θα φύγουν τα μαλλιά σου προς τα πίσω). Αν το φορτώσεις με λιλιά και χαιμαλιά, το αποτέλεσμα θα είναι οριακό.

EDIT Πολλά τυπογραφικά λάθη.
Τελευταία επεξεργασία από kzlazy και 17 Αύγ 2011, 13:44, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό zero » 17 Αύγ 2011, 13:39

Ωραία παρουσίαση του arch, νομίζω πως θα το τιμήσω φίλε μου. Έχω κάνει 2 φορές το εγχείρημα να το εγκαταστήσω, αλλά πάντα κόλλαγα στο configuration. Δηλαδή γραφικό περιβάλλον δεν είχα δει ποτέ :p
Ε κοίτα είδα το openbox και μου άρεσε πολύ για την απλοϊκότητα του, αλλά δεν έχω ιδέα αν είναι σταθερό (δεν έχω κάτσει να κάνω κάποια αναζήτηση γι' αυτό το θέμα, ακόμα) και γι' αυτό κρατάω και το gnome σα λύση.
zero
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 17 Αύγ 2011, 13:50

Για το openbox δες εδώ viewtopic.php?f=9&t=14922
για το arch γενικότερα είχα γράψει κι εγώ ένα ταπεινό κομματάκι εδώ viewtopic.php?f=44&t=10547&start=20 και κάποιες παρατηρήσεις εδώ viewtopic.php?f=45&t=11918&start=10
Σόρρυ που παραπέμπω στον εαυτό μου αλλά δεν έχω βρει κάτι εκτεταμένο για το arch εδω μέσα (λογικό άλλωστε...)
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα